Zmiana trasy lotu bez kontroli ATC.

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Zmiana trasy lotu bez kontroli ATC.

Post autor: airwolff »

Witam.Mam takie pytanko.Czy możliwa jest zmiana planu lotu ze względu na pogodę?Podeprę się wczorajszym lotem z EPWA do LIMC.Wystartowałem z Okęcia na trasę lotu do granicy Austrii z Szwajcarią była kontrola.Następnie na unicom. Sprawdziłem metar lotniska LIMC i okazało się, że są tam warunki uniemożliwiające lądowanie straszna mgła widzialność 100m.Mam zatem pytanko do forumowiczów jak w takiej sytuacji się zachować.Zgodnie z zasadą "as real as is gets" nie powinienem lądować w takiej sytuacji tylko skierować się na lotnisko zapasowe.I jeszcze drugie pytanko jeśli np:zdarzy się awaria samolotu i trzeba zawrócić na lotnisko startu to jak tego dokonać bez kontroli.Czy możliwe jest wysłanie drugiego planu lotu ze zmianami do sieci Vatsim?
Na koniec życzę Wszystkim wirtualnym pilotom i kontrolerom Szczęśliwego Nowego Roku.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Zostawić plan jak jest;
Jak jest kontrola wyjaśnić swoje zamiary i czekać na instrukcje. Radzę się nie wydurniać z emerygency i innymi takimi, chyba że kontroler się zgodzi na priv.
Jak nie ma kontroli - ustalić sobie plan lotu na kartce albo w głowie i wykonywać, byle wiedzieć co tworzą inni i separować się na unicom. Zachować wszelkie zasady typu podział połówkowy poziomów lotu etc.

Generalnie nie zmieniasz planu lotu w powietrzu.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
antoś
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: waw

Post autor: antoś »

A słyszałeś o czymś takim jak Alternate Airport?
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

antoś pisze:A słyszałeś o czymś takim jak Alternate Airport?
Słyszał :) A poza tym mówi się aerodrome ;)
Marcin
antoś
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: waw

Post autor: antoś »

ciemny21 pisze:Słyszał :) A poza tym mówi się aerodrome ;)
Ciekawe, gdzie tak wyczytałeś ?
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Np w planie lotu PPL rubryka nr 16.

http://pliki.lotniczapolska.pl/pdf/plan_lotu.pdf

Generalnie... Airport jest określeniem amerykańskim ( nie wiem czy funkcjonuje czy nie ) w definicji ICAO jest Aerodrome.
Marcin
ODPOWIEDZ