[FSX] Programowanie GPS

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Mikkeboss
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Szczecin

[FSX] Programowanie GPS

Post autor: Mikkeboss »

Witam. Chcialbym sie dowiedziec jak w GPS (FSX) mozna pominac punkty (np. waypointy albvo jakes VOR). Chodzi o to ze lecac z lotniska A do lotniska B przez 2 waypointy chcialbym w drodze do 1 ominac go i leciec od razu do 2 (majac ciagle wlaczonego AP z funkcja NAV) jak to nalezy zrobic na panelu GPSa. Mam nadzieje ze zrozumielisice :D
need GG ? 1057798
SP-MES
PLC070
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Użyj funkcji Direct To, nie wiem jak to się robi w defaultowym GPSie, ale w FSX na pewno znajduje sie stosowna instrukcja.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Pomoc w FS. Zakładka GPS.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez JeV, łącznie zmieniany 1 raz.
Mikkeboss
Cadet
Cadet

Thx. a wiesz gdzie zmienia sie cisnienie w B747 i 737 ?? (to na tym wyswietlaczu) i czy ktos moglby przetlumaczyc jak zrobic holding za pomoca GPSa ??
need GG ? 1057798
SP-MES
PLC070
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

i czy ktos moglby przetlumaczyc jak zrobic holding za pomoca GPSa ??
Słownik w dłoń! Albo strona typu http://portalwiedzy.onet.pl/tlumacz.html lub www.translate.pl tudzież www.ling.pl . Angielski to podstawa w lotnictwie, bez jego znajomości wiele nie zdziałasz, większość materiałów do FSa jest w tym właśnie języku.
gdzie zmienia sie cisnienie w B747 i 737 ??
Jeśli chodzi o ciśnienie w kabinie, to defaultowe samoloty nie mają tej możliwości. A jeśli chodzi o ustawienie wysokościomierza, to pokrętło na "listwie" nad ND z napisem BARO.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Naucz się latać bez GPSa, bo ten z FSa jest kiepski i na dłuższą metę nieprzydatny...

Poza tym chyba do symulatora była dołączona instrukcja?
Dodatkowo jest viewtopic.php?t=532.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Mikkeboss
Cadet
Cadet

Oj rzemyk nie doceniasz GPSa z FSX. nie wiem czy w FS9 jest mozliwosc wykonania procedury podejscia i ladowania (razem z wybraniem np. ILS rwy 33 albo VOR/NDB rwy33). w FSX wszystko ladnie dziala. jeszcze tylko musze nauczyc sie jak zrobic holding i zakret proceduralny :]
need GG ? 1057798
SP-MES
PLC070
PK

Post autor: PK »

Problem z GPSem nie w jego umiejętnościach, a w niedostosowaniu do zmienności mapy. Od poczatku FS ma AIRAC zaszyty na stałe. Teoretycznie można go zmienić ale jest to tak niewygodne, że nikt nie próbował robic tego systematycznie.

Piotr
JeV
Jet Captain
Jet Captain

GPS jest identyczny w FS 2000, 2004 i X. Do zabawy offline wystarcza. Do bardziej rzeczywistego już nie bardzo. Ma on bardzo archaiczną bazę danych którą trudno się uaktualnia. STAR czy SID oraz podejścia są w nim przez to bardzo uproszczone.
PioKil
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów

Post autor: PioKil »

Witam i przepraszam faktycznie niewiem czy ktoś by mnie zrozumiał w tym co napisałem :D może w skrócie napisze że chciałbym na GPS ustawić sciezke lądowania ale niestety nie wychodzi mi to chociaż raz udało mi się ale niestety juz kolejnym razem nie :roll: coś zapewne nie tak robię pozdrawiam :D
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PioKil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
suchy668
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBA

GPS

Post autor: suchy668 »

jestem nowy wytłumacz mi ktos skróty na GPSie??
Proc
Terr
WPT
CRSR
Route
nrst
Prosze o pomoc xd
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Re: GPS

Procedures
Terrain
Waypoint
Cursor
Route
Nearest

Idź poczytaj instrukcję zanim zadasz kolejne pytanie.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez JeV, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

JeV, Ty też cytujesz całe posty? :D :D :D

Mati668, w wypadku powyższego pytania wystarczy wejść na www.google.com i wpisać interesująe Cię skróty albo po prostu GPS i wersję symulatora. Na pewno coś znajdziesz. Poza tym w samym FSie jest dział z instrukcjami a w nim opis poszcególnych funkcji (szczerze mówiąc, nigdy tam nie zaglądałem :D )
Obrazek
ODPOWIEDZ