Embraer 170/190 od Wilco

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Pojawił się anglojęzyczny poradnik: http://www.flytutorial.com/
kamileq
Cadet
Cadet

Post autor: kamileq »

Niech mi ktoś z łaski swojej podpowie jak zapisać Active FPL do pamięci FMC tak, by poźniej móc go załadować z karty "Flightplan List"? Wyklikałem już wszystkie możliwe przejścia LSK i nigdzie nie widać opcji save do FMC.

I kolejny problem,chyba ważniejszy: nigdy nie mogę osiągnąć Autoland Cat II,pomimo spełnienia wszystkich warunków podanych w manualu: oba RA/Baro ustawione na RA, oba RA Minimums na co najmniej 80ft - ja mam na 200ft, flaps 5, NAV1 i 2 na tych samych ILS, Obydwa PFD na V/L i wskazują APP LOC we właściwy sposób. Wszystko mam ustawione i zgrane grubo przed 800ft AGL - czyli zanim system freezuje ustawienia, a odpowiedź mam zawsze Autoland 1.

Dygresja na koniec: dźwięk zbliżania się do ALTSEL jest koszmarny, nie sądzicie? Brzmi co najmniej jak warning-alert. Zawsze mnie wybudza z przyjemnego prowadzenia i włącza mi stresora, że coś poważnego się stało... :)
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Opcji zapisania aktywnego planu chyba nie ma. Najpierw tworzysz plan we FPL LIST (wklepujesz nazwę co najmniej 6 znaków, wciskasz 1 LSK potem wstukujesz plan), dopiero wtedy możesz go załadować jako active.
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: kuba933 »

Czy ktos dysponuje prawdziwymi dokumentami QRH, AOM lub AFM do EMB170/190??
Chodzi mi głównie o "NORMAL PROCEDURES" ;)
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Poszło mailem. Nie mogę już niestety znaleźć linków źródłowych.
Mam QRH, Airplane Flight Manual (5 części) oraz Airplane Operations Manual.
Tylko do e170.
Zainteresowani proszeni o priwa bo nie wiem gdzie to umieścić.

Paweł
Paweł Dragan
Gdańsk
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzieki tego własnie szukałem :D
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jesze jedna prośba...chodzi o tabele ustawień trymera do startu w zalezności od środka ciężkości. Posiada ktos takowe??
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

A zerknij sobie tutaj:
http://forum.iemit.com/Default.aspx?g=posts&t=1355

To cały topic, ale jest to co szukasz.

Paweł
Paweł Dragan
Gdańsk
airwolff
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tomaszów

Post autor: airwolff »

A ma może ktoś z Was szanowni koledzy fuel planera to tego samolotu?
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Kasztan »

Póki co najlepszy to metoda prób i błędów :D, oraz dobra pamięć, kartka i ołówek.
AMD Phenom II x4 965 3.6ghz
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

http://www.aerosoft.com/cgi-local/re/iboshop.cgi?showd,,10793 pisze:Aircraft Features:
* Load Manager and Fuel Planner
Więc albo Wilco kłamie albo komuś się nawet tyle nie chce poszukać w zakupionej maszynie...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wilco twierdzi w swoim poradniku do E170/190 że fuel planner jest "ukryty" w FMC ale ja tej opcji równiez nie znalazłem. Z mojego doświadczenia na tej maszynie wynika że w trakcie krótkodystansowych lotów spala ok 1,9 t na godzine lotu. Im lot dłuższy tym spalanie spada gdyż wchodzimy na wyższe pułapy. Są to oczywiście luźne wyliczenia ale dla mnie sie sprawdzają.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Zaryzykuję jednak stwierdzenie RTFM. Długi to on nie jest.

Podpowiedź: Zainstalowany z samolotem EJets_PilotsGuide_UK.pdf, poszukaj frazy "fuel manager".
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Miałem na myśli tą opcję pisząc posta :)

Jeśli ktoś lubi lądować z dużą nadwyżką paliwa to proszę bardzo 8-)
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Ktoś nie lubi?
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Mariusz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: Mariusz »

Witam .Koledzy potrzebuje pomocy ,otóż w tymże samolocie po przekroczeniu 10000ft włącza się komunikat "CABIN ALTITUDE " i nie bardzo wiem co zrobić ? Moge oczywiście wyłączyć komunikat ,ale on i tak pozostaje na czerwono na panelu ,szukałem w manualu ale nie ma tam nic na ten temat lub ja nie moge tego znaleźć.Proszę o pomoc .
pol574
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zakopane

Post autor: pol574 »

Ja mam strasznie banalny problem :oops: a mianowicie nie wiem co zrobić aby samolot leciał mi po zaprogramowanej trasie,FMC ujarzmiłem bez problemu a tego nie mogę błagam pomóżcie. :?
pawcio
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: shaman »

Cześć Paweł!
Musisz na MCP kliknąć przycisk FMC, potem po starcie wstępnie wprowadzasz na trasę samolot kręcąc HDG, następnie klikasz nav. Cała filozofia.

Pozdrawiam!
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
kamileq
Cadet
Cadet

Zależy co włączasz, a o czym zapominasz...Musi być włączone oczywiście AP i VNAV, dobrze jest mieć włączone YD i AT. Najprawdopodobniej jednak zapominasz przełączyć V/L na FMS - przyciski te znajdują się nie tam gdzie główna grupa przycisków do autopilota, ale po lewo w tej grupie przycisków od sterowania ustawieniami PFD. Tylko potem, przed podchodzeniem ILS trzeba znowu przełączyć z powrotem opcję FMS na V/L, bo nie włączy się tracking ILS. Ten przycisk to coś na wzór "nav/gps" switch w prostszych modelach samolotów. I jeszcze jedno: AP z VNAV aktywnym można uruchomić dopiero po przekroczeniu konkretnej dla danego samolotu minimalnej wysokości po starcie. Dla E170 o ile dobrze pamiętam jest to 400ft AGL.

Ps.: Ja natomiast nadal czekam na pomoc w sprawie Autoland Cat II. :( Nadal nie mogę (patrz mój wcześniejszy post sprzed kilku tygodni) wylądować z CAT II, ciągle mam komunikat Autoland CAT I. Firma Wilco milczy na moje pytania w tym temacie. Czy Wy - inni użytkownicy EMB170/190 lądujecie bez problemów na CAT II?
pol574
Cadet
Cadet

Dzięki chłopaki za szybką i szczegółową odpowiedź. :D
pawcio
pol574
Cadet
Cadet

shaman pisze:Cześć Paweł!
Musisz na MCP kliknąć przycisk FMC,
Gdzie znajduje się ten przycisk FMC na MCP bo nie mogę go za nic znaleźć.
Ostatnio zmieniony pt 27 mar, 2009 15:56 przez pol574, łącznie zmieniany 1 raz.
pawcio
kamileq
Cadet
Cadet

Pomiędzy pokrętłami BaroSet i Minimums na panelu tuż ponad wyświetlaczami LCD. W górnym rzędzie, pierwszy z prawej. Pod nim jest V/L. W moim poprzednim poście oczywiście pomyliłem VNAV z NAV. VNAV to Vertical navigation, czyli profil pionowy podróży z FMS. Chodziło mi o przycisk NAV. Przepraszam za pomyłkę. Tak pisałeś o tym Embrayerze, że właśnie sobie włączyłem nim lot LIRF to LSZH, a miałem lecieć 737 PMDG. :) Bardzo miły w lataniu jest ten E170. Pozdrawiam.
Jacob_USA
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Milwaukee

Post autor: Jacob_USA »

Bardzo jestem zadowolony z tego samolotu to jest to czym moge latac calymi dniami ;)

Chociaz jestem swiezak dzieki temu tutorial`owi filmik

troche pojolem co to jest FMC jak programowac i ladowac autoland :) moze dla kogos banalne ale ja sie tak nauczylem :)

PS.latam gownie po USA nie stety nie dolece do Polski nim ;P
kamileq
Cadet
Cadet

PS.latam gownie po USA nie stety nie dolece do Polski nim ;P[/quote]

Dolecisz chłopie. Spokojnie. Z międzylądowaniem w północno-wschodniej Kanadzie i na Islandii - po paliwko. :D Albo Lineage 1000 non-stop flight, bo on coś około 6220nm ma zasięg jeżeli dobrze doczytałem.
Jacob_USA
Cadet
Cadet

[FS2004] E-jet 190 Wilco (problem z podjeciem do ladowania)

Witam panowie mam dosyc spory problem.

Otoz lecac z Chicago O`hare (KORD) do Tampa Int. (KTPA)

star z pasa 4R klik
ladowanie w Tampie 36L klik

do tworzenia trasy uzywam
klika Trasa wyglada tak

nastepnie wybieram w FMC pas do ladowania 36L
APPROACH TRANS: LZADRO3
KTPA STAR: DARBS1

No i teraz opisze moj problem bedac na wysokosci FL3000 dolatujac do DARBS moj FMC robi Disconect i niestety nie kieruje sie do pkt. LAGOO aby zaczac podchodzic do ILS.

Co ja robie zle ? prosze o pomoc

E-jet 190 Wilco
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Przede wszystkim nie FL3000 ale albo FL300 albo 3000 ft. Ile miałeś? Według tego Twojego planu powinno być FL100 nad tym punktem DARBS.

Po drugie, co miałeś wbite w FMC. Kończyła Ci się trasa na DARBS i potem co?
Jesli FMC zrobił disconnect, to nie mógł utrzymać/wykonać pewnych Twoich założeń. Albo nie taki FL, abo coś z trasą nie tak. Musiałbyś dać screena z FMC, pokazującego całą trasę.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
kamileq
Cadet
Cadet

Konraf, Jacobowi wrzuciło zero za dużo do FL300, a Tobie chyba jedno zero uciekło. 30000ft powinno być, nieprawdaż? Tak tylko w kwestii formalnej.

Jacob - powinieneś przeglądać trasę przed startem w opcji LEGS (jeżeli jest w FMS E170) albo RTE, bo być może na fixach końcowych nie schodzisz z wysokości przelotowej i wtedy FMS nie jest w stanie złapać zdefiniowanej na sztywno wysokości fixów początkowego podejścia ILS. W FMS PMDG (737 i 747) pojawia się wtedy komunikat "unable next alt" i również się rozłącza "autopilotowanie" w trybie VNAV. Ja zawsze przeglądam w FMS trasę przed startem, bo czasem są błędy, a brak zejścia z wysokości zdarza się bardzo często przeoczyć podczas programowania trasy i wtedy trzeba to poprawić co najmniej przez T/D a najlepiej na początku, przed kołowaniem i wtedy mieć już spokojna głowę.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Nie mi nie uciekło ;)
Albo miał FL300 albo 3000ft (nie podaje się FL030). Powyżej TA (przy wznoszeniu) są już FL, a w Polsce (w USA chyba też) TA jest wyżej niż 3000 ft. Przy zniżaniu powyżej TL są FL.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
kamileq
Cadet
Cadet

Aaa, to ja źle zrozumiałem. Myślałem, że zamieniasz FL300 na równoważne mu 30000ft. To ja przepraszam.
Jacob_USA
Cadet
Cadet

Trasa ktora wpisuje to :
Trasa (KORD) to (KTPA)

Przy wpisywaniu do FMC trasy przy pkt-cie HEWN pierwszy problem wystepuje taki nie mam pojecia oco chodzi wiec omijam ten pkt.

HEWN

Moje ustawienia przyAprival
Klik

KTPA STAR
STAR

Trasa w FMC:
1 strona
2 strona
3 strona
4 strona
pol574
Cadet
Cadet

Ja mam jeszcze jedno pytanie, czy da się w FMS sprawdzić częstotliwość ILS danego pasa.?
pawcio
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

Jako iż poszedłem z postępem i zamieniłem FS9 na FSX, potrzebuję do niego jakiś maszyn :) Tak myślę, że do FSX chcę 1 samolot mniejszy, regionalny, i 1 duży, transatlantycki. Mój wybór na małego padł na E-Jets :D Po przygodzie z AS1 dla FS9 nie miałem dobrego zdania o Wilco/FT, ale teraz gdy latam E170/E190 zmieniłem zdanie :shock: Wszystko działa bardzo dobrze, nie znalazłem bugów, pewnie dlatego że dopiero się uczę Embraerów :) Ale mam 1 ale: APPR2 :oops: Za diabła nie mogę go zrobić, ciągle tylko APPR1 ONLY :x Zgodnie z manualem, PFD 1 i 2 działają w tym samym trybie, na obu ustawiony ILS 109.90/112 dla EPWA 11, oba FD włączone, klapy ok, FMC ok, ale dalej tego APPR2 złapać nie mogę -.- O czym zapomniałem ? :oops:
Pytanie nr 2: Czy MD-11 by PMDG w FSX jest FPS-friendly? Te E-Jest są bardzo ładne, a klatkują mniej niż def 747 (!!!) :shock:

Wesołych Świąt! :D (właściwie to już prawie po świętach ;P)
piotr519
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: kraków

Ciąg??

Post autor: piotr519 »

Koledzy pomóżcie. Nie wiem czy coś żle robię czy czegoś nie robię wcale. Przekopałem instrukcje, wszystkie ustawienia i nie wiem czemu nie mogę zwiększyć ciągu znaczy przesunąć manetki ciągu do przodu i stoję na płycie jak ten wał.
Reversy chodzą OK.
Proszę o ratunek.
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Hmm, mi to wygląda raczej nie problem natury ustawień FS-a

Tak się dzieje tylko w E-jecie?
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
piotr519
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: kraków

Post autor: piotr519 »

Już sobie poradziłem więc przepraszam za zamieszanie.
pozdrawiam
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Łukasz »

Skymad pisze:
Pytanie nr 2: Czy MD-11 by PMDG w FSX jest FPS-friendly?
Z tego, co słyszałem od kolegów, to tak.
Awatar użytkownika
Vesper
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraśnik/EPLR

Post autor: Vesper »

Witam
Koledzy czy E-Jets na sklep.pilots.pl są w wersji deluxe i zawierają te 76 malowań McPhat bo ja się trochę pogubiłem :oops: . Na stronie Wilco mają tam taki podział na:
BASE PACK
3 Aircrafts
(Emb 170 - Emb 190 - Lineage 1000)
+
19 Liveries

--------------------------------------------------------------------------------
AIRLINE PACK
76 McPhat Liveries

--------------------------------------------------------------------------------
DELUXE PACK
3 Aircrafts
(Emb 170 - Emb 190 - Lineage 1000)
+
19 Liveries
+
76 McPhat Liveries
Ostatnio zmieniony wt 14 lip, 2009 12:42 przez Vesper, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
holo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rumia

Post autor: holo »

Wersja Deluxe jest zdaje się tylko download, więc ta na pilots.pl jest zwykła.

http://www.wilcopub.com/display/Ejets_Pricing.htm
Bartek H.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Czesc!

No musze sie podzielic wrazeniami po kilku lotach na E170 (barey Lot'u he he he).

Samolot jest po prostu zaj... no fajny jest :) W zyciu nie widzialem tak latwo sterujacego sie obiektu latajacego. Do tej pory bylem zwolennikiem autolandu, ale po tym co oferuje ten samolot to ja sie przestawiam na reczne pilotowanie :)

Jedyny maly problem stanowil dla mnie FMC, ale powoli dochodze do konca tego i juz prawie mam go rozgryzionego.

I teraz, zastanawia mnie czemu Airbus od tej samej firmy nie moze byc tak dobrze zrobiony? Mam i V1 i V2 i no nie sa tak dobre. V1 to zuplena kleska. V2 jest w miare ok.

A moze to zaleta Emb jako samolotu? Szkoda ze nie maja dlugodystansowych szeroko kadlubowcow :)
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Łukasz »

Myślę, że takie pytania powinieneś zadawać ludziom od Wilco, nie nam. Po prostu Emb lepiej im wyszedł od Arbuzów. :roll:
ODPOWIEDZ