[FS] Lądowanie gdy na wprost niewiele widać :)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

[FS] Lądowanie gdy na wprost niewiele widać :)

Post autor: pawjer »

Dzisiaj ćwiczylem Touch&Go przedwojennym samolotem treningowym (Bu-133 albo Tiger Moth) i nie ukrywam że nurtuje mnie jedna sprawa a mianowicie w trybie VC, przy ustawieniu widoczności mniej więcej takiej jak w rzeczywistości widzi pilot, podczas ostatniej prostej przy lądowaniu, tak naprawdę niewiele, a właściwie nic nie widać do przodu i bardzo ciężko wycelować prosto w pas, zwłaszcza że to tail dragger i po wylądowaniu, zanim tył usiądzie, to sterowność właściwie zerowa :)

Wiem, mogę się wspomóc klawiszem "W" w trybie panelu 2D albo w ogóle ustawić widok tak aby wszystko było widoczne, ale to się ma nijak do rzeczywistości.

Jak naprawdę radzą sobie piloci w takiej sytuacji? Mam taki pomysł, aby może podchodzić do pasa na troche większym pułapie i na samym końcu, ustawiając obroty jałowe silnika, skierować mocniej samolot do dołu aby pas stał się widoczny i aby móc wykonać ostatnie poprawki. Jednak chciałbym się dowiedzieć jak się to robi w rzeczywistości.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 07 sie, 2011 21:35 przez pawjer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

W FS w ogóle podczas lądowania kiepsko widać. Generalnie, w rzeczywistości nikt w małych samolotach podczas samego wyrównania nie patrzy do przodu, wzrok powinien być skierowany 15 stopni w lewo, i jakieś 30 metrów do przodu. Tak najlepiej w małych samolocikach ocenia się wysokość wyrównania.

Widoki w FS możesz podnosić i zmieniać, może ktoś ma jednoznaczny sposób...
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Aaben pisze:W FS w ogóle podczas lądowania kiepsko widać. Generalnie, w rzeczywistości nikt w małych samolotach podczas samego wyrównania nie patrzy do przodu, wzrok powinien być skierowany 15 stopni w lewo, i jakieś 30 metrów do przodu. .
Nawet nie chodzi o samo wyrównanie, bo wtedy to na zwykłym widoku VC widać te 15 stopni i wyrównanie idzie gładko.

Chodzi mi raczej o ostatnią prostą, po ostatnim zakręcie w kręgu nadlotniskowym. Przy małym pochyleniu samolotu do przodu pas zostaje zakryty przez jego przednią część. Właściwie to w prawdziwym samolocie tego typu, myślę że widok do przodu jest podobny i jakoś sobie z tym piloci radzą.

I też chciałbym wiedzieć jak sobie z tym poradzić nie ujmując realizmu.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Chyba powinieneś się zainteresować urządzeniem TrackIR - z nim bez kłopotu wystawisz głowę tak, by było widać co trzeba, jednocześnie zachowując pozory realizmu ;)
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Eh, powiem Ci szczerze - nie znam nikogo, kto lata Mothem lub Bueckerem.

W Polce jest jeden Tiger Moth, może znajdź kontakt do pilota, i spytaj się jak wygląda krąg po trzecim ;) Generalnie, jeżeli sprzęt nie ma klap, to rozwiązania lepszego niż jałowe obroty, które pozwalają na w miarę strome zejście, nie widzę.
Awatar użytkownika
Shifti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: Shifti »

W realu piloci czasem lądują ślizgiem w takich maszynach.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: tomcat »

PZL Belfegor pisze:Chyba powinieneś się zainteresować urządzeniem TrackIR
Zapewne juz się załąmałeś ceną produktu, polecę Ci więc Freetrack'a teoretycznie za darmo.
Możliwości podobne do TrackIR, pełne 6DOF, dodam, że użytkownicy FT nie chcą zamienić FT na TrackIRa.
Awatar użytkownika
Versacz
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Tarnów

Post autor: Versacz »

Mi też się wydaje, że jak nie ma klap to robi się ślizg i redukcja mocy a jak są no to standard i już ;p
Szukam sponsora na PPL ;p
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

tomcat pisze: Zapewne juz się załąmałeś ceną produktu, polecę Ci więc Freetrack'a teoretycznie za darmo.
Raczej nie, choć sam nie posiadam TrackIRa, znam jego cenę - jednak jak dotąd w recenzjach oraz opiniach posiadaczy przeważało zdanie, że urządzenie jest warte swojej ceny. Dziękuję za rekomendację Freetracka, ten programik również znam, jednak z powodu braku kamerki nie wykorzystam jego możliwości ;)
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

Ja Trackir posiadam i polecam - po paru dniach czlowiek zapomina ze moglby bez niego latac. Jednak na pilots.pl obecnie cena jest niesamowicie wysoka - niestety taki mamy teraz kurs euro. Przed "kryzysem" kupilem Trackir za 150zl mniej i mimo ze jako tako moge go rekomendowac kazdemu kto chce latac w VC, to jednak w obecnej chwili lepiej jest albo zainwestowac w cos tanszego (freelook), albo poczekac na wzmocnienie zlotego...
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Aaben pisze:Eh, powiem Ci szczerze - nie znam nikogo, kto lata Mothem lub Bueckerem.
To już znasz. Ja sobie latam, co prawda tylko w FS ale zawsze :D Ten powiew świeżego powietrza, ten kontakt z naturą... Żadna Cessna Ci tego nie da :D A tak poważniej to zabawa biplanem jest fajnym doświadczeniem, zwłaszcza jak masz prędkość w okolicy minimum i samolot zaczyna latać bokiem. Trzeba uważać.

A co do podejścia to w załączeniu widok VC tuż przed ustawieniem samolotu na ostatniej prostej. Jeszcze widać pas, ale za chwile lipa i latanie po omacku.

Sprawdzę darmowe propozycję i już teraz dziękuję za pomoc.
Załączniki
Wchodząc na ostatnią prostą...
Wchodząc na ostatnią prostą...
Bu131_on_final.jpg (21.54 KiB) Przejrzano 15380 razy
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Btw., faktycznie zapomniałem o ślizgu kierunkowym, to faktycznie może być używane rozwiązanie.

Trza sobie Piper Cub-a wylaszować ;p
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Aaben pisze:Btw., faktycznie zapomniałem o ślizgu kierunkowym, to faktycznie może być używane rozwiązanie.
A tak słowami fachowca na czym ów ślizg polega? Podejrzewam że trzeba jakoś bokiem podejść do pasa a potem? :)
Aaben pisze:Trza sobie Piper Cub-a wylaszować ;p
Co Ty chcesz z tym Piperem zrobić? :D
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Poszukaj po internecie o ślizgach, nawet tu gdzieś już o tym pisałem... Generalnie tak, samolot leci ciut bokiem, trzeba odpowiednio skrzyżować stery.

Wylaszować - zrobić uprawnienia na dany typ statku powietrznego.
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Aaben pisze:Poszukaj po internecie o ślizgach, nawet tu gdzieś już o tym pisałem... Generalnie tak, samolot leci ciut bokiem, trzeba odpowiednio skrzyżować stery.
Próbowałem znaleźć na forum pod tym hasłem ale to co znajduje na niewiele się zdało, więc skoro żeś o tym pisał to łatwiej będzie Ci odnaleźć. Możesz podesłać link?

Względnie jak w terminologii lotniczej (angielski) nazywa się owe lądowanie "z ześlizgiem"? Poszukałbym sobie zagranicznych materiałów.
Awatar użytkownika
Shifti
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: Shifti »

Slipping i skidding. Chyba w tym nie ma żadnej filozofii. Na ostatniej prostej wychyl delikatnie ster kierunku, a nad pasem wróć do położenia neutralnego tak by specjalnie się nie odchylać.
Poprawcie mnie jak się mylę.

Tutaj trochę przesadzony przykład :D http://www.youtube.com/watch?v=wW8GRJI6Kz4
Awatar użytkownika
KrZyHu
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kolbuszowa

Post autor: KrZyHu »

Shifti pisze: Tutaj trochę przesadzony przykład :D http://www.youtube.com/watch?v=wW8GRJI6Kz4
Pilot kaskader normalnie!.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: tidit »

Shifti pisze:Na ostatniej prostej wychyl delikatnie ster kierunku, a nad pasem wróć do położenia neutralnego tak by specjalnie się nie odchylać.
Poprawcie mnie jak się mylę.
Trzeba by jeszcze dać przeciwną lotkę niż ster kierunku, ale w realiach FSa wystarczy tylko powstrzymywać lotkami przechył samolotu podczas ślizgu.
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Poćwiczyłem, pokombinowałem i okazało się że jeżeli obiorę prawidłową ścieżkę schodzenia to widoczność jest wystarczająco dobra do świadomego przyziemienia.

W załączniku dowód.

Dzięki za wszystkie porady.
Załączniki
Bu131_on_final1.jpg
Bu131_on_final1.jpg (48 KiB) Przejrzano 15238 razy
Awatar użytkownika
speedbird
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EDAH

Post autor: speedbird »

Eddie pisze:Ja Trackir posiadam i polecam - po paru dniach czlowiek zapomina ze moglby bez niego latac. Jednak na pilots.pl obecnie cena jest niesamowicie wysoka - niestety taki mamy teraz kurs euro. Przed "kryzysem" kupilem Trackir za 150zl mniej i mimo ze jako tako moge go rekomendowac kazdemu kto chce latac w VC, to jednak w obecnej chwili lepiej jest albo zainwestowac w cos tanszego (freelook), albo poczekac na wzmocnienie zlotego...
A ja mam takie pytanie czy TrackIR wpływa muląco na system czy nie ma większej różnicy?
Przemek-Pilot
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA 33

Post autor: Przemek-Pilot »

Nie zauważyłem różnicy przy wyłączonym i włączonym TrackIR. Sterowniki biorą czasami około 2-5% (ale częściej jest 0%) mocy procka, natomiast ram około 12 mb.

Polecam, nie wyobrażam sobie latania bez TrackIR 4.
krzycho80
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

default Cessna 208B Grand Caravan w FSX

Post autor: krzycho80 »

Witam! Mianowicie chodzi mi o widok VC w tym samolocie (default Cessna 208B Grand Caravan w FSX), strasznie kiepsko obserwuje się z niego pas lądowiska podczas schodzenia już przy końcu, zwłaszcza na krótkim pasie. Próbuję "podwyższyc" siedzenie klawiszami SHIFT + Enter, żeby widziec bardziej z góry, ale w końcowej fazie lecę na "czuja" da się to jakoś rozwiązac? (przepraszam, klawiatura mi nie chce wpisac litery Ćii :D )
"Per Aspera Ad Astra"
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Możesz zmienić domyślny [Eyepoint] w aircraft.cfg i wyłączyć skrót w Catalyst Control Centre.
krzycho80
Cadet
Cadet

Post autor: krzycho80 »

PZL Belfegor pisze:Możesz zmienić domyślny [Eyepoint] w aircraft.cfg i wyłączyć skrót w Catalyst Control Centre.
Ok, pobawię się tym [eyepoint] Dzięki (jeśli tylko taka możliwość jest] (Rzeczywiscie było to winą ATI ):lol:
"Per Aspera Ad Astra"
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: wojtek_84 »

Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest przeniesienie sterowania głową z tych wszystkich kombinacji klawiszowych na kursory - wtedy można przy lądowaniu bardzo szybko "wyjrzeć" przez dziób.

A poza tym - przy lądowaniu na krótkim pasie (czyli z pełnymi klapami i dużym kątem natarcia) to normalne, że silnik zasłania widok - trzeba doprowadzić samolot obserwując pas bardzo blisko, a potem orientować się już tylko w oparciu o to co widać na boki.

A potem można się już spokojnie uczyć lądować taildraggerami :) silnik gwiazdowy i kółko ogonowe to rewelacyjne połączenie gwarantujące zupełny brak możliwości obserwacji pasa :D
ODPOWIEDZ