Joystick, pedały i kierownica.
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
PanDeGieE
Joystick, pedały i kierownica.
Dzisiaj kolegą pożyczył mi joy'a, ale jak latam, to prawie w ogóle w powietrzu nie skręca..
Jak zmienić czułość i czy to pomoże i załatwi problemy?
Mam też kierownicę i pedały, do czego one mogą mi posłużyć? Jestem totalnym NEWBIE więc proszę o wytłumaczenie i zrozumienie.
Pozdrawiam
Jak zmienić czułość i czy to pomoże i załatwi problemy?
Mam też kierownicę i pedały, do czego one mogą mi posłużyć? Jestem totalnym NEWBIE więc proszę o wytłumaczenie i zrozumienie.
Pozdrawiam
-
PanDeGieE
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Taka opcja jest w FSUIPC i gaugesie PT, w defaultowym FSie nie zaimplementowano osi tillera.A kierownica... np. do sterowania przednim goleniem
Możesz, jeśli nie ma osi orczyka to włącz w opcjach FSa autorudder.Mogę na początek grać samym Joy'em?
Nie - do nauki spokojnie wystarczy C172, samoloty LOTu są po prostu za duże na początek.Polecicie mi jakieś samoloty z malowaniami lotu, którymi można zacząć uczyć się latać w FS?
-
PanDeGieE
Kalibruję joystick, i ciągle albo nie mogę kołować w prawo albo w lewo.. Resetuję domyślnie, i dalej coś jest nie tak.. jak go ustawić ? I niech mi ktoś powie, jak zmienić czułość joy'a? Bo raz mnie ciągle wygina, raz w ogóle się nie przekręca.
Trasa na początek EPGD-EPSD Cessną C172 może być? I jak skręcać, żeby mnie nie wywalało, lub żebym nie spadał? Czy po starcie, zmniejszyć ciąg w przepustnicach, czytałem inne tematy, ale nie za dużo z nich rozumiem..
Prosiłbym o pomoc w skalibrowaniu.
Trasa na początek EPGD-EPSD Cessną C172 może być? I jak skręcać, żeby mnie nie wywalało, lub żebym nie spadał? Czy po starcie, zmniejszyć ciąg w przepustnicach, czytałem inne tematy, ale nie za dużo z nich rozumiem..
Prosiłbym o pomoc w skalibrowaniu.
Jaki to joystick? Jak chcesz kołować? Wychylasz joya prawo/lewo?
Opcja Auto Rudder w opcjach FS wyłączona?
Jak czytałeś inne tematy, to pewnie też trafileś na to:
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Zapoznaj się ze szkołą latania.
Opcja Auto Rudder w opcjach FS wyłączona?
Jak czytałeś inne tematy, to pewnie też trafileś na to:
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Zapoznaj się ze szkołą latania.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
TytusPZL
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: Tarnów, D. T.
Jakie macie ustawienia czułości na Joysticku na wszystkich osiach? Ja mam max w lewo wszystkie suwaki oprócz przepustnicy. Do osi steru wysokości nie mam zastrzeżeń, ale lotki i ster kierunku... Uważam, że są zbyt czułe (ZWŁASZCZA ster kierunku). Mam Joy'a Apollo JS-213 (na lepszy nie mam kasy). Nie instalowałem sterów producenta. Zwłaszcza ster kierunku... Nigdy nie mogę zrobić śródskrętu skoordynowanego (nie mowiac już o zakręcie standardowym), bo zawsze tak "rozchwieję" kulkę chyłomierza, że cały skręt diabli biorą i nie jestem na kursie, który chcę osiągnąć, a podczas "mocowania się" z opanowaniem chyłomierza diabli biorą też ustaloną wysokość/prędkość pionową. Jedyne co "pomaga" to najpierw przechylam same lotki, wtedy kulka mi troszkę "ucieknie" i dopiero jak ustawię kąt przechyłu i wracam do położenia centralnego drążka, to wtedy delikatmnie samym sterem kierunku. Takie problemy mam przy kącie przechyłu 15-25 stopni. Przy mniejszych chyłomierz reaguje tak nieznacznie, że już go zostawiam w spokoju. A przy głębszych skrętach, to zupełna katastrofa.....
Ćwiczę na Cessnie 172. Może ona jest po prostu tak mała i lekka, ze byle drgnięcie sterami i już "szaleje"? Na większych na razie nie próbuję, bo dopiero sie uczę.
Ćwiczę na Cessnie 172. Może ona jest po prostu tak mała i lekka, ze byle drgnięcie sterami i już "szaleje"? Na większych na razie nie próbuję, bo dopiero sie uczę.
Czułość zależy od joystica i od preferencji użytkownika. Skrętną rękojeścią ciężko jest zachować precyzję.
osobiście zmieniłem krzywą reakcji pedałów od CH w FSUIPC, bo wg. mnie były zbyt czułe w okolicach neutralnej pozycji.
osobiście zmieniłem krzywą reakcji pedałów od CH w FSUIPC, bo wg. mnie były zbyt czułe w okolicach neutralnej pozycji.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
TytusPZL
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: Tarnów, D. T.
Niech zgadnę... Darmowy FSUIPC nie pozwala na takie regulacje???
Spróbuję się przelecieć z raz B 737 - może większe samoloty, które są troszkę ociężałe inaczej będą się zachowywać i opanuję ję. Jeżeli tak, to po prostu będę musiał poćwiczyć i może trening pozwoli mi na poradzenie sobie z moim problemem. Jak nie - to też będę musiał jakoć to przeboleć i spróbować wyćwiczyć te skręty z Rudderem.
EDIT:
Zawsze mogę włączyć Autopilota na utrzymywanie zadanego kursu i skręcać przestawiając go, ale to odbiera całą frajdę z latania...
Spróbuję się przelecieć z raz B 737 - może większe samoloty, które są troszkę ociężałe inaczej będą się zachowywać i opanuję ję. Jeżeli tak, to po prostu będę musiał poćwiczyć i może trening pozwoli mi na poradzenie sobie z moim problemem. Jak nie - to też będę musiał jakoć to przeboleć i spróbować wyćwiczyć te skręty z Rudderem.
EDIT:
Zawsze mogę włączyć Autopilota na utrzymywanie zadanego kursu i skręcać przestawiając go, ale to odbiera całą frajdę z latania...