Kołowanie na EPWA

Dział przeznaczony głównie dla pilotów, latających w sieci VATSIM (zawiera również informacje przydatne wszystkim wirtualnym pilotom, takie jak, np. czytanie map, opis procedur SID/STAR).

Moderator: RzEmYk

Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Kołowanie na EPWA

Post autor: cuube »

Mam takie pytanie odnośnie kołowania na EPWA (w sumie wole się spytać niż nieświadomie popełnić błąd). ;)
Mapka - http://www.pl-vacc.org/files/maps/EPWA/ ... WA_GND.pdf
I meritum - zakładam, że stoję na stanowisku nr 31, facing S-E. Dostaje od kontrolera polecenie kołować A D i line up rwy 15. I tutaj moje pytanie - czy powinienem kołować też R2, żeby wjechać na D2 czy dokładnie tak jak powiedział mi kontroler - A D? Zakładam, że powinienem darować sobie R2, ale pewności nie mam... Z góry dzięki za odp. :)
Ostatnio zmieniony pn 19 sty, 2009 21:03 przez cuube, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Ja jako kontroler zawsze daję A R D, ale skoro ktoś daje A D, to kołuj A D lub spytaj.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki za odp. :)
Właśnie jakiś czas temu miałem taką sytuację i kołowałem A i D, tyle że jak przejechałem zjazd R2 to kontroler zapytał mi się czemu nie kołuję na D (dopiero za 2-3 sek, jak wykonałem zakręt bezpośrednio na D to powiedział mi "ok"). W sumie mogłem go się spytać to by rozwiał moje wątpliwości, ale człowiek się stresuje i zapomina, hehehe. ;)
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Jeszcze zastanawiałem się nad jedną rzeczą (której nigdzie nie znalazłem). W sumie nie dotyczy to konkretnie Okęcia, chociaż też. ;)
Jeśli lotnisko ma 2 pasy, które się krzyżują i po wysłuchaniu ATIS wiem, że zarówno do startów jak i lądowań jest używany 1 pas to:
a) jeśli wcześniej skończę hamowanie to mogę zjechać na ten pas nieużywany (zakładam, że nie, ale nie wiem)?
b) czy kontroler może dać mi polecenie kołowania po tym pasie (nieużywanym)?
c) czy przecinając taki pas powinienem się wcześniej zatrzymać, zmienić częstotliwość na Tower i prosić o pozwolenie przecięcia tego pasa, czy wystarczy to, że Ground da mi polecenie kołować, przeciąć pas, kołować?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

ad.
a) Przeczytaj procedury lokalne Okęcia z pl-vacc, jeżeli w użyciu jest tylko 29. Dla innych lotnisk różnie, trudno o jednoznaczną odpowiedź. Jak w instrukcjach ATC.
b)Jak da, i tak będzie łatwiej, to może. Jak nie, to nie.
c)Nigdy nie zmieniasz częstotliwości pod kontrolą bez wyraźnego polecenia. Jak w poleceniach.

Po prostu pas pasowi nierówny, są takie, po których nie da się jeździć w ogóle, takie które np. odśnieżają lub są zamknięte z powodu jakiegoś złomu na środku, i są takie zamknięte z powodu jedynie wiatru.
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki za odp. ;) A mam jeszcze jedno pytanie - przegrzebałem jeszcze raz aviation'a i w sumie nie znalazłem na nie odpowiedzi, a wole być pewnym niż później robić głupie błędy. ;)
Aaben pisze:Nigdy nie zmieniasz częstotliwości pod kontrolą bez wyraźnego polecenia. Jak w poleceniach.
Czyli jeśli Ground da mi polecenie kołować przeciąć pas i kołować to tak robię? Nie zatrzymuje się przed pasem tylko bez zastanowienia go przecinam i kołuję dalej?

Jeśli miałbym prosić o zgodę Tower na przecięcie pas to Groud da mi wyraźne polecenie typu, kołowanie, holding short przed pasem i zmiana częstotliwości na Tower z prośbą o przecięcie pasa?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tak, ale na EPWA zwyczaj jest taki, że jak zwalniasz 33 przez J na przykład, to wieża daje cięcie i dopiero Cię do ground wyśle. Jeżeli przez pomyłkę (lub celowo) dostałeś częstotliwość ground przed przecięciem aktywnych pasów w trakcie kołowania, i ground wyda polecenie cięcia, to potwierdź pozwolenie jak zawsze, i tnij, kontrolerzy koordynują takie instrukcje.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

I nic nie robimy bez zastanowienia. :)
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Oki dzięki za wyjaśnienie. :)
JeV pisze:I nic nie robimy bez zastanowienia. :)
Co prawda, to prawda. :) Tak napisałem tylko, żeby podkreślić problem. :)
matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Mam pytanie...

Obserwuje dzisiejszy traffic na Okęciu w VATSIM i kontroler poprosił pilota tekstem
"report face"

pilot odpowiedział
"face s"

Co oznacza prośba "raport face"?
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W
Sterixx
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Sterixx »

W którą strone jesteś ustawiony "dzióbkiem".Wtedy kontro wie,czy będziesz wypychać ,czy odrazu po uruchomieniu będziesz kołować.
Rafal
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Rafal »

Powinno być chyba "facing" :)
matx1234
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: matx1234 »

Dzięki za szybką odpowiedź...
Rafal pisze:Powinno być chyba "facing" :)
Piszę jak napisali ;)
AMD64 x2 5200+, 2GB DDR2, PowerColor HD4850 PCS+, Corsair 450W
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

Gdzie masz nosek samlotu.

Dla przykładu pytam o facing jak stoisz np na 34, bo nie wiem czy mam dać Ci taxi via M czy A, jak mi powiesz face to wiem którędy Cię puścić.

Analogicznie, jak sobie staniesz na stanowisku 109 czy tam 110 np B767, to kontroler przy wypychaniu powinien dać Ci. pushback approved facing south, po to żebyś nie wypchnął w strone M2, bo Ci tam ten B767 nie przejdzie (M2 tylko do 42M rozpiętości)
antoś
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: waw

Post autor: antoś »

Artur Grabski pisze:approved facing south, po to żebyś nie wypchnął w strone M2, bo Ci tam ten B767 nie przejdzie (M2 tylko do 42M rozpiętości)
Bzdura, facing north.
Artur Grabski
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Bielsko-Biała

Post autor: Artur Grabski »

A sorry , faktycznie North :oops:

Strony śiwata mi się pokićkały.
El Wieczor
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: ppp

Post autor: El Wieczor »

A kto to wymyślił ten "facing"? Dlaczego nie po prostu heading? Po co to wymyślać jakieś inne nazwy skoro już są do tego celu ustalone?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Polecam jakiś podręcznik frazeologii i słownik języka angielskiego, sens nie jest głęboko ukryty.
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Bo "heading" to kurs geograficzny, a "facing" to być skierowanym w stronę czegoś, ew. naprzeciw czegoś. Normalne angielskie słowo, żadne wydziwianie.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
El Wieczor
Cadet
Cadet

Ależ ja nie pytam co znaczy słowo "facing". Mam ICAO english lvl 4 i tyle to jeszcze wiem ;)

Pytam, bo mimo, że mam PPL, przeczytałem książki z frazeologii i całe CAP 413, to pierwsze słyszę o tym facing. I dziwi mnie, dlaczego nie po prostu heading. Co z tego, że to kurs geograficzny? Przecież busola działa też na ziemi :) Chyba, że dla uproszczenia, zamiast podawać w stopniach to po prostu podaje się jeden z kierunków. Ale czy to w takim razie jest virtualny wymysł na potrzeby Vatsim czy ja o czymś nie wiem?
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Jest kilka powodów:
1. Heading to konkret, jak sam wiesz. Nikt nie mierzy kątów drogi dróg kołowania, nie mówiąc o tym, że przecież nikt nie wypycha z dokładnością do 1 stopnia. A "Heading north", jakkolwiek brzmi po prostu źle, również określa konkretną wartość - 360.
2. Operator pushbacka nie ma u siebie busoli, ale gdzie północ a południe wie ;d
3. Nawyk określania kierunku poprzez "facing", przydaje się również kiedy trzeba wypchnąć nie tyle na określony kierunek geograficzny, co np. face to taxiway O, to the hangars.

Jednak nie oszukujmy się, dyskusja jest czysto akademicka - jakkolwiek to powiedzieć, ważne by zostało zrozumiane. A facing wg. mnie lepiej brzmi i łatwiej się sprzedaje przez radio.
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

El Wieczor pisze:Ależ ja nie pytam co znaczy słowo "facing". Mam ICAO english lvl 4 i tyle to jeszcze wiem ;)

Pytam, bo mimo, że mam PPL, przeczytałem książki z frazeologii i całe CAP 413, to pierwsze słyszę o tym facing. I dziwi mnie, dlaczego nie po prostu heading. Co z tego, że to kurs geograficzny? Przecież busola działa też na ziemi :) Chyba, że dla uproszczenia, zamiast podawać w stopniach to po prostu podaje się jeden z kierunków. Ale czy to w takim razie jest virtualny wymysł na potrzeby Vatsim czy ja o czymś nie wiem?
Nie wiesz.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Kirow pisze:Normalne angielskie słowo, żadne wydziwianie.
To znajdź mi je w normalnym słowniku ;)
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

JeV pisze:
To znajdź mi je w normalnym słowniku ;)
Ja akurat sprawdziłem w słownikach onetu - Było! ;)
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
El Wieczor
Cadet
Cadet

Bodzio W. pisze:
El Wieczor pisze:Ależ ja nie pytam co znaczy słowo "facing". Mam ICAO english lvl 4 i tyle to jeszcze wiem ;)

Nie wiesz.
A czy ma ktoś w takim razie jakieś źródło, w którym mógłbym się coś na ten temat dowiedzieć? No bo rozumiem, że skoro twierdzisz, że to jest normalna frazeologia z reala, to gdzieś to słyszałeś/czytałeś?
PK

Post autor: PK »

Pewno słyszał na groundzie Okęcia, bo z Warszawy jest. Może nawet sam próbował tak mówić.

Piotr
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

El Wieczor pisze:A czy ma ktoś w takim razie jakieś źródło, w którym mógłbym się coś na ten temat dowiedzieć?
Tak po prostu bylo i jest.
"Bo final był za krótki..." - stop wirtualnej przemocy
ODPOWIEDZ