Licencji turystycznej PPL(A)

Wydarzenia, spotkania, imprezy, szkolenia.

Moderator: PZL Belfegor

Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: xxxxx

Licencji turystycznej PPL(A)

Post autor: JacekB »

Witam wszystkich
Mam pytanie dotyczące licencji turystycznej PPL(A). Jak to jest z utrzymaniem uprawnień? Wiadomo, że trzeba miec ważne badania lotniczo-lekarskie. To raz, dwa w przypadku Aeroklubów ważne KWT. Jak to wygląda, dostaje licencje po teori LKE i praktyce. Tak już dożywotnio jest ważna? Czy trzeba wylatac w roku określoną liczbę godzin aby podtrzymac?

Pozdrawiam
Jacek
rad3onpl
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Gdanask

Post autor: rad3onpl »

Z tego co słyszałem to teoretyczny jest ważny przez okres 7 lat, ale trudno mi powiedzieć czy 7 lat ma się od zdania teorii do zaliczenia praktyki, czy po prostu po 7 latach trzeba powtórzyć teoretyczny.
Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Teoretyczny do PPL(A) jest ważny 2 lata, w tym okresie musimy przystąpic do praktyki. 7 lat jest ważny kurs teoretycznym do ATPL(A). Moje pytanie dotyczy licencji, jak długo jest ważna bez latania, bo chyba nie samym orzeczeniem lekarskim i zdawanymi KWT ja utrzymujemy. A może się mylę?
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

JacekB pisze:Teoretyczny do PPL(A) jest ważny 2 lata, w tym okresie musimy przystąpic do praktyki. 7 lat jest ważny kurs teoretycznym do ATPL(A). Moje pytanie dotyczy licencji, jak długo jest ważna bez latania, bo chyba nie samym orzeczeniem lekarskim i zdawanymi KWT ja utrzymujemy. A może się mylę?
Teoria ATPL(A) ( zdany egzamin w ULCu ) jest ważna praktycznie dożywotnio, mamy 3 lata na zrobienie IR(A), potem od zrobienia IR(A) 7 lat na wylatanie godzin, ale to 7 lat się jakoś bez problemu odnawia ( nie pamiętam już jak, a nie chcę wprowadzić w błąd, ale na pewno w jakiś banalny sposób ).
Licencja ważna jest 5 lat, po tych 5 latach składasz komplet papierów ( radio, orzeczenie lekarskie... zaświadczenie o niekaralności, choć teraz już chyba nie potrzeba ; ) no i oczywiście potwierdzenie wniesienia opłaty tzw. lotniczej za wydanie licencji :) i to chyba wszystko. Potem licencję wydają Ci na nowo . Oczywiście w dniu składania tego wniosku musisz mieć ważnego np. SEPL(A), który jest ważny 2 lata.
Marcin
Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki..
A co to jest ten SEPL(A)? :)

Radio zdaje się chyba jednorazowo z tego co wiem..
Pozdrawiam
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

Single Engine Piston Land - jednosilnikowe tłokowe, a raczej uprawnienie do wykonywania lotów na takowych...
1razowo, ale papier pewnie trzeba złożyć, choć nie wiem, ale to jest chyba mało ważne akurat. Reasumując możesz sobie raz na 5 lat zrobić 2 h lot z instruktorem odnawiający SEPL(A) i licencję będziesz miał ( wydadzą Ci ponownie po upływie 5 lat ).
Marcin
Awatar użytkownika
JacekB
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ok, dzięki Panowie. teraz już jaśniej sprawa dla mnie wygląda :)
Pzdr.
wilku
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: wilku »

Ja mam takie pytanie, czy posiadając PPL(A) można latać za granice, czy może trzeba jeszcze zdać jakiś dodatkowy egzamin?
Obrazek
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Cześć Piotruś.
Aby latać po Europie, musisz mieć w licencji wpis potwierdzający znajomość frazeologii angielskiej na poziomie co najmniej 4 wg. ICAO.
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
wilku
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: wilku »

A więc Andrzejku, powiedz mi jeszcze czy za taki egzamin się dodatkowo płaci ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Aaben
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: Aaben »

Piotruś,
Nie zaczyna się zdania od "a więc", a tym bardziej pytania.

Za egzamin płaci się jak za wszystko w życiu, kiedy ktoś obcy poświęca Ci czas. Jednak jeżeli się wycwanisz i zdasz taki egzamin w ULC, to zapłacisz za niego jedynie pośrednio (podatkami Twoich rodziców).
Galimex pisze:w moim mniemaniu mam 100% racji.
Awatar użytkownika
Rafal102
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Włocławek

Post autor: Rafal102 »

Jeśli ma się już zdaną teorię do PPL(A).
To jak to jest dalej trzeba wykupić cały pakiet godzin czyli około 45? Czy można wykupować na przykład po 3h?
P43+Quad core q8300+9600GT
ODPOWIEDZ