FS NAVIGATOR

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Piotr747

FS NAVIGATOR

Post autor: Piotr747 »

Ściągam co miesiąc nowego AIRAC-a i go instaluję. Czy po każdej takiej instalacji muszę uruchamiać FSNavDBC?
Np. Punkt REMPA nadal ma pod spodem drugą nazwę nazwę DEDIM;
Punkt LUMOK nie istnieje od 2 lat a u mnie w FSNAV jest nadal.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Piotr747, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: rophone »

Tak, musisz uruchamiać.
Jednak warto mieć zaznaczone tylko te scenerie, z których się intensywnie korzysta, a ponieważ FSNavDBC buduje bazę tylko dla zaznaczonych obszarów (scenerii), więc im więcej ich zaznaczysz, tym dłużej będzie trwało takie budowanie.

Pozdrawiam,
Qba.
kszerszu

Post autor: kszerszu »

Punkt LUMOK istnieje jak najbardziej, skasowana zostala tylko procedura SID ktora byla kiedys na nim oparta.
Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: szyna »

Witam,
Ostatnio Lechende polecal FS Navigatora i zastanawiam sie nad zakupem,
Po tych 20 darmowych sesjach zauwazylem, ze rzeczywiscie to niezly dodatek, z drugiej strony latam tylko maszynkami z wbudowanymi FMC i nie wiem czy FSNavigator wniesie cos szczegolnego do latania na vatsim. Nie znam jednak wszystkich mozliwosci FSNav i moze warto wywalic te 35 euro?

szyna
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Powiem tak, ja uzywam FSNav w zasadzie tylko do planowania lotów (jesli lece trase poza polskim FIR, bo na loty z i do Polski w zasadzie to co jest w bazie planów PL-VACC wystarcza). Wyjątkowo pomocne jest to, ze FSnav pokazuje drogi powietrzne (High i Low).
FSNav przydaje sie tez w przypadku zabłądzenia ;) Dostajesz np. direct jakies intersection. Nie masz go w FMC w planie. Mozesz wpisac od razu w FMC direct dane intersection ale w FSNav mozesz wyszukac ten punkt i zobaczyc gdzie on jest zlokalizowany. Czasami korzystam tez z opcji Multiplayer FSNav (i o dziwo z SB3 pieknie mi zakłada sesje mimo, ze słyszałem, iz sa z tym problem). W trybie Multi widzisz po prostu ruch (tak jak w SI ale aktualizowany na bieżąco). Z FSNav drukuje ułożone plany lotów (mam juz tego niezłą kolekcje) co jest bardzo przydatne, poniewaz mając ochote na jakis lot, wertuje te plany i wybieram lot, ktory mnie interesuje. Mam wiec od razu na lot plan, zwykle z zapiskami typu freq poszczegolnych kontrolerów na trasie przelotu. Reasumujac, bez FSNav dałoby sie latac ale wszystko to co wyzej opisałem byłoby bardzo utrudnione (najbardziej planowanie lotu po drogach powietrznych).

Pozdrawiam
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Castaway
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPBA

Post autor: Castaway »

konraf pisze:Reasumujac, bez FSNav dałoby sie latac ale wszystko to co wyzej opisałem byłoby bardzo utrudnione (najbardziej planowanie lotu po drogach powietrznych).
Dokładnie tak wykonanie prawidłowe niektórych zadań bazując na standardowym GPS-ie(czy mapie) z FS-a jest niemożliwe jeśli nie ma się pod ręką FMC.

FsNav jest dobry dla tych, którzy chcą latać prawidłowo, ale albo nie mają zbyt dużo czasu, na nauke obsługi samolotów payware wyposażonych w FMC (względnie stan ich konta uniemożliwia im zakup takiego sprzętu), albo poprostu wystarcza im flota z FS-a względnie jakieś free samoloty.
Osobiście używam FsNav często, gęsto w całym zakresie jego możliwości czyli planowanie, FMC, TCAS (z SB3).
Suma summarum to bardzo pomocne narzędzie i wydać te 35€ warto, co by przyzwoicie sie na niebie zachowywać.
choć czasami lubi płatać figle, ale to już inna historia:..
EPWW_V_CTR: 07 Maria???
07: DCT Maria potwierdzam ;)
Awatar użytkownika
rophone
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: rophone »

Jest jeszcze jeden aspekt FSNavigatora dla latających off-line.
Z FSN można wyeksportować ten sam plan zarówno do FS'a, jak i np. do PMDG (z pluginem). Wtedy od biedy można latać z ATC i AI. Mały problem jest tylko z TOD, bo ciężko uzyskać takie same w FSNavigatorze i FMC. Ale jednak dla początkujących (to nie o Tobie szyna :) ) może być przydatne.
Awatar użytkownika
szyna
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: szyna »

Dzieki bardzo za odpowiedzi, o wielu w/w aspektach FSNav nie wiedzialem.
Zauwazylem, ze korzysta on z baz AIRAC, czy zatem mozna traktowac go jak FMS/FMC pozwalajacy na latanie w przestrzeni RNAV?
Czy np defaultowy LearJet w FS kierowany FS Navigatorem z aktualna baza AIRAC jest w swietle przepisow vatsim samolotem dopuszczonym do lotow RNAV?
pozdrawiam
szyna
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: ags »

Jak najbardziej moim zdaniem.
Funky_Koval

Post autor: Funky_Koval »

Fsnav bardzo dobrze dziala z defualtowymi i w ogole samolotami mniej rozbudowanymi. Poza wklepaniem mapki, exporcie do FS, SB, FSiNN FMC, a nawet do pliku textowego, pokazuje traffic na vatsimie - bardzo wygodne, FMC dziala w dowch opcjach - pelny automat i dowolnie modyfikowany. Przy pelnym sam ustawia kurs na hsi, czestotliwosci radia, wysokosc na autopilocie, w manulnym, mozna np. zostawic hdg i samemu regulowac wysokosci - np. przy wykonywaniu STARA z korekta wysokosci przez kontro. Sa tez przyciski next i preview - mozna skaracac trase. Niektore samoloty maja na swoim panelu nawet przelacznik z NAV, GPS, FSNAV (Fokker 50/100)
Z innych fajnych pomocy jest kalkulator paliwa dla kilkunastu samolotow, mozliwosc druku mapki i rozpiski fixow ale najlepiej to sie go uzywa w trakcie lotu, jak nie jestem pewien jaka jest czestotliwosc ILS dla danego pasa oraz jego dokladny kierunek - przydaje sie jak jest jakis bug w scenerii i nie wiadomo dlaczego nie łapie wiazki. Na koniec dodam, że odkad mam FSNAVa nie musze juz tyle drukowac. Aktualizujac baze Aiarca mam aktualne sidy i Stary i tylko przed lotem upewniam sie czy sa na pewno ok, a potem to juz tylko wybrac i leciec. Nie jest tani, ale warto.
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

Odgrzewam stary temat ale nie znalazłem innego miejsca żeby zadać to pytanie: kilka lat temu posiadałem darmowy kalkulator do aktualizowania danych w FsNav (przy wprowadzaniu współrzędnych potrzebny jest przelicznik), niestety programik mi zaginął a w necie nie mogę go odnaleść (pewnie z powodu 11IX) ma ktoś jakieś wiadomości na interesujący mnie problem?

P.S.
A moze ktoś pamięta jaki jest przelicznik współrzędnych w FS9? (przesunięcie), to nie była "tajna" informacja a chcę sobie zaktualizować pozycję fix'ów.
Piterson
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA, EPBC

Post autor: Piterson »

Zainstalowałem FSNav (full ver. 4.7). Następnie zaktualizowałem AIRAC 0709. Potem - create data base. Wszystko O.K., ale przy budowaniu trasy nie mam żadnych SIDÓW i STARÓW. Czy AIRAC 0709 do FsNav nie dodaje bazy SIDÓW I STARÓW? Dodaję, że w opcjach FsNav próbowałem zassać bazę z sieci - server not found. Co jest?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Co się dzieje z FS Navigatorem?

Post autor: Kirow »

Czy Szanowni Koledzy wiedzą coś nt. przyszłości FSNavigatora? Na stronie napisano, że sprzedaż wstrzymana. Czy to znaczy, że to koniec ?
Poinstalowałem sobie parę próbnych wersji programików tego typu, ale jednak FSNav jest IMO bezkonkurencyjny. Jendak 20 uruchomień to trochę mało, żeby się do niego przyzwyczajać.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Z tego, co piszą pod tym Twoim linkiem wynika, że po prostu koniec bo.... koniec. Szkoda chyba softu, bo można by było odsprzedać źródła komuś, kto pociągnąłby development dalej. Update'y, wersja FSX - jest co robić! A tak... cóż....
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Odgrzewam temat bo nie potrafię rozwiązać problemu.
Używam do planowania lotów FSNavigatora. Wgrałem ostatnio nowy AIRAC i odbudowałem bazę poprzez FSNavDBC i przy EPWA brak SID i STAR jak na załączonym zrzucie.
Wcześniej (3 lis 2007) taki problem zgłaszał Piterson i w odpowiedzi Konraf podał link do wyjaśnienia lecz obecnie taki post lub temat nie istnieje. Proszę Konrafa lub innych kolegów o ponowne wyjaśnienie problemu.
Załączniki
SID_STAR.jpg
SID_STAR.jpg (31.28 KiB) Przejrzano 15495 razy
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

1. Ściągnij bazę SID/STAR z menu programu lub ze stronki FSNavigatora.
2. Baza pewnie będzie nieaktualna, więc zawsze można SID czy STAR wklepać punkt po punkcie.
3. Wykonać SID lub STAR z ręki.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Kilka w miare nowych jest tutaj:
http://tonipaulsen.to.funpic.de/html/download.html
oraz jakas baza uaktualniona w 2007 tu:
http://www.pda.myzen.co.uk/pacific_dire ... /fsnav.htm
Bartek
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

I wszystko jasne. Baza SID/STAR to odzielna część FSNav (do edycji).
Dzięki Rzemyk i Konraf
maver
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

[FS2004] FSNavigator - baza SID/STAR polskich lotnisk

Post autor: maver »

Wczoraj z nudów zrobiłem SIDy i STARy polskich lotnisk do FSNava.
Jakby kto reflektował, to bardzo proszę.

http://www.megaupload.com/?d=SGZAFOHE
Ostatnio zmieniony pn 26 wrz, 2011 10:10 przez maver, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel i7 9700K 5,0 Ghz, 32Mb RAM, GTX 1060
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Ukazał się następca FSNavigatora: http://www.fstramp.com/
tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krotoszyn

Post autor: tomi5 »

Szkoda, że nie ma wersji dla FS 2004.
Ostatnio zmieniony śr 03 paź, 2012 23:25 przez tomi5, łącznie zmieniany 1 raz.
i5 9600 KF , MSI MPG Z 390 GAMING PRO CARBON, 32 GB RAM G-SKILL, SAPPHIRE RX 580 8 GB SE, SSD SAMSUNG 850 PRO, WIN 10 PRO 64 bit
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: wibwk »

Bardziej chyba szkoda 30 Euro za to: "Using FSTramp with FSX in Full-screen mode will cause massive windowing problems."?
X52
ODPOWIEDZ