Saitek - Pro Flight Yoke System [pytanie]

Problemy ze sprzętem (karty graficzne, karty dźwiękowe, joysticki, wolanty, itp.).

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

tomi5
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krotoszyn

Saitek Pro Flight Yoke System-Problem

Post autor: tomi5 »

Witam

Mam taki problem: przeskakują mi widoki. Nie wiem co z tym zrobić bo dzieje mi się to samoczynnie i w najmniej oczekiwanych momentach lotu np przy lądowaniu. Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Jak temu zaradzić? może sprzęt mam zepsuty albo co.

Dzięki i Pozdrawiam

Tomek
Ostatnio zmieniony pn 09 mar, 2009 13:15 przez tomi5, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oskarrdo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Piła EPPI, EPKT

Post autor: Oskarrdo »

Po pierwsze czy sterowniki są zainstalowane i czy poprawnie?
Czy sciągałeś stery ze strony producenta?
W jakich momentach (dokładnie) się to dzieje?
Coś instalowałeś jeszcze do FS?
Jaki FSUIPC (wersja)?
Oskar, potocznie .... AZT024 ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
hroom
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: hroom »

Wada fabryczna, można nieco złagodzić objawy ale usunąć się nie da.

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=sai ... +press&lr=

Tutaj troche po polsku, od 2 strony wątku:

http://www.forum.vatsim.pl/viewtopic.php?t=25230
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Eddie »

A ja mialem ten sam problem w momencie gdy zainstalowalem oprogramowanie do edycji profilow. Jakakolwiek zmiana powodowala przypisanie do Saiteka jakiegos przycisku w opcjach FS9 (cycle views). Chyba jeszcze do tego podwozie zaczelo wyskakiwac i chowac sie co jakis czas. Jedyne co zrobilem, to usunalem nowy wpis w opcjach FS9 i od tej pory nic mi sie samo nie wlacza. Tak wiec na moj gust, sprawdz jeszcze raz czy masz dodatkowe wpisy w opcjach FS.
progress4
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: epnt

Post autor: progress4 »

Witam, mój problem z niedawno zakupionym wolantem jest następujący. Kiedy zaczynam lot wszystkie osie wolantu znajdują się w pozycji centralnej. Podczas lotu oś x przesuwa się sama na prawą stronę. Można to jakoś regulować czy świadczy to może o istniejącej wadzie produktu? Sterowniki mam zainstalowane, próba ich odinstalowania nic nie zmienia. Będę wdzięczny za pomoc.
jackal.pl
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wawa

Post autor: jackal.pl »

zmień mode z "1" na "2" lub "3"... i sprawdź czy występuje ten problem dalej.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: tomcat »

Przeczytałem właśnie recenzje Yoyo, fajowa, właśnie zamierzam zamówić ten wolant. Mógłby mnie ktoś oświecić, czy w Thorttle da się zmienić "rączki" od dźwigni na np. dźwignie przepustnicy ? Latam głównie Tu-154M oraz Jakiem-40 więc taka konfiguracja by mnie satysfakcjonowała. Gdzieś na screenach to widziałem, jednak nie byłem pewny czy to Saitek.
Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony wt 16 cze, 2009 14:53 przez tomcat, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Można, jak dokupisz drugi zestaw przepustnic - z wolantem dostajesz jedynie trzy końcówki (przepustnica, skok śmigła i mieszanka).
mateo72

Post autor: mateo72 »

Lub też jeśli kolor Ci nie odpowiada pomaluj je na jaki chcesz 8-)
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Malowanie nie pomoże, mają przecież różne kształty.
progress4
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: epnt

Post autor: progress4 »

jackal.pl pisze:zmień mode z "1" na "2" lub "3"... i sprawdź czy występuje ten problem dalej.
Zmiana mode nic nie pomagala, zainstalowalem caly zestaw na nowo bez sterownikow i dziala poprawnie. Dziwne ale dziala. Dzieki za chec pomocy. Pozdrawiam.

Ostatnie przypomnienie o wielkich literach.
Ostatnio zmieniony czw 18 cze, 2009 12:14 przez progress4, łącznie zmieniany 2 razy.
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Produkt kupiłem, numer seryjny M084904575 więc problemu z widokami się nie spodziewałem, a jednak występują. Po pierwsze na wolancie i obudowie przepustnicy jest na tyle dużo przycisków, że w ustawienia różnych mode'ów nie ma sensu w moim przypadku. Nie wiem dlaczego występuje problem widoków, bo przyciski z Saiteka są przypisywane nie w STT tylko w Assigments FSa, tak jak do tej pory z Logitehem to robiłem. Jak tylko zauważyłem problem widoków usunąłem z assigments przycisk zmiany widoku od saiteka i ustawiłem na Logitehu (używam go jako orczyka tymczasowo, mniej wygodnie ale nie źle).
Problem jednak dalej wystepuje nie wiem jak go obalić. Ogólnie same pozytywne wrażenia z latania, na nowo trzeba wyczuwać maszyny w FSie i przyzwyczaić się do sterowania częściej lewą niż prawą ręką. FSUPC mam wersje nie nową: 3.75

P.s. Daniel spróbuj wrzucić stery ale zmienić port USB.

[EDIT +4h]
Po paru godzinach walki okazało się, że wychodząc z FSa skrótem Ctrl+c ustawienia się resetują, po usunięciu klawisza od saiteka od zmiany widoków wszystko już chodzi normalnie.
michalp
Cadet
Cadet

Post autor: michalp »

Produkt kupiłem, numer seryjny M084904575
Teraz kupowałeś, ja mam numer seryjny o 1 większy!!! Zakup - kilka dni temu.

Michał
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Tak, kupiłem bardzo niedawno u InfoSoftu, jestem szalenie zadowolony z tego Saiteka.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Witam serdecznie,
Dzisiaj kupiłem Pro Flight Yoke System zainstalowałem sterowniki od niego na czystego Fs-a 2004 (wczoraj reinstalowany). Oprocz Yoke mam podłączony joystic Speed Linka Black Widow bo ma funkcję Rudder Axis. Problem polega na tym, że fs samoczynnie bez niczego sam przeskakuje mi w rożne widoki (dotyczy wszystkich standardowych samolotw) tj: spot, cocpit, virtual cocpit itp. Dodam, że tak się dzieje rownież, po odłączeniu Black Widow. Nie wiem co mam zrobić. Czy ktoś już spotkał się z takim problemem? Dziękuję i Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn 13 lip, 2009 23:25 przez Adam73, łącznie zmieniany 1 raz.
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Szukaj pod "phantom button", to znany problem starszej serii wolantów Saiteka. Możesz wymienić kontroler lub użyć jednej z opcji zarejestrowanego FSUIPC.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Usunąłem z FS-a wszyskie przypisane funkcje dotyczące przepustnicy, czyli fs przepustnicy już nie widzi, przypsałem w fsuipc w zakładce axis assignment wszystkie funkcie a problem wystepuje dalej. Cały wieczór już z tym walcze i nic. Może cos źle robię w samym fsuipc? Będę próbować dalej :evil:
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Tutaj chodzi o przypisanie przycisków, nie osi - zaznacz w FSUIPC, by ignorował krótkie impulsy (nie wiem dokładnie, która to opcja - nigdy jej nie używałem, ale powinna gdzieś być) i użyj go, a nie FSowego menu do przypisania przyciskom wolantu funkcji FSa.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor dziękuję :D zrobiłem tak jak mówiłeś i wszystko ładnie chodzi :D Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Witam Serdecznie
Z jednym problemem się uporałem tj. phantom button a teraz mam kolejny. Problem dotyczy kalibracji. Otóż zauważylem w panelu kalibracji, że wskaźnik Osi X na podziałce jest wychylony w prawo. W Google znalazłem rozwiązanie , że w edytorze rejestru należy usunąć wpisy oznaczone jako VID_06A3. Postępuję zgodnie z instrukcją tj. odłączam kontroler, uruchamiam edytor rejestrów następnie otwieram: HKEY_LOCAL_MACHINE -->System-->CurrentControlSet-->Control-->Media Properties-->Private Properties-->Direct Input i tam usuwam dwa folderki oznaczone jako; VID_06A3&PID_0BAC oraz VID_06A3&PID_5081 zamykam edytor. Następnie podłączm ponownie wolant i otwieram Panel kalibracji Saiteka i faktycznie Oś X jest ustawiona centralnie, ale przy następnym uruchomieniu komputera problem zaczyna się od nowa a w edytorze rejestru znowu pojawiają się w/wym. folderki. Innego rozwiązania nie znalazłem. Czy ktoś wie co robię nie tak? Pozdrawiam
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Mam to samo, u mnie wystarczy odpiąć i podpiąć USB Wolantu, czasem zaskoczy po restarcie a czasem nie. Powiem Ci że spisek normalnie, bo też u mnie przypadek dotyczy osi X i tez odchył jest w prawo.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tomcat - ja swój problem właśnie przed chwilką rozwiązałem poprzez odinstalowanie wszystkich sterowników dolączonych wraz z wolantem na płytce oraz programu SST. Sterowniki odinstalowałem programem REVO Unistaller (darmowy). Podczas odinstalowania trzeba zaznaczyć 4 pozycję wtedy program wywala również wszystkie części składowe oraz wpisy w rejestrach. Teraz mam wszystko ładnie wycentrowane :D Pozdrawiam

[EDIT]
Jednak moja radość była przedwczesna, bo po jakimś czasie problem powrócił. Jedyne co można zrobi na tą chwilę do zwiększyć rozmiar "martwego pola" tak żeby wykraczało minimalnie poza wskażnik wychylenia. Co prawda samolot trochę później będzie reagował na wychylenia, ale chyba lepsze to niż latanie w kółko.
Hmm... swoją droga ciekawe gdzie leży problem; czy po stronie sprzętowej czy gdzieś w jakiś sterownikach?
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Witam
I mam kolejny problem :evil: Otóz po "przebojach" związanych z osią X w Pro flight Yoke postanowiłem zrobić Format C i zainstalować od nowa wszystko. Po instalacji Windy+stery, FS-a 2004 oraz wszystkich niezbędnych dodatków takich jak update 9.1, Fsiupic 3.7 oraz sterowników+oprogramowania dołączonych do urządzenia pro flight pojawił się problem z throttle quadrant; W control panel do saiteka oś z, obrót x i obrót y działają prawidłowo. Natomiast po przypisaniu np osi Z do funkcji throttle axis w fs w panelu controls assigments-->zakładka joystick (reverse odhaczone) moc silników np w defaultowej cesnie (dotyczy wszystkich maszyn) osiąga 1/3. Dodam, że suwaki sensitivity mam na max w prawo natomiast null zone max w lewo. Throttle quadrant kupiłem w zestawie z wolantem. Proszę o pomoc. Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Najnowsza wersja FSUIPC to 3.90. Masz pełną wersję? Lepiej wywal wszystko z przypisania FSowego i przypisz sobie w FSUIPC.
Czy stery do yoke-a są wymagane? Może one coś szwankują.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Faktycznie Rzemyk miałeś rację - stery szwankowały. Wywaliłem wszystko i póki co jest ok. Mam pełna wersję FSUIPC i przepustnice sobie własnie tam przypisałem. Dzięki Wielkie. No może w końcu sobie teraz normalnie polatam. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzisiaj odłączyłem na chwilę Pro Flight Yoke System od komputera i podłączyłem po paru minutach ponownie, ale już do innego portu USB (tym razem z przodu komputera). Po wielokrotnym restarcie kompa, wykonanym locie testowym mogę śmiało stwierdzić że mój Yoke się wycentrował tzn oś X jest w pozycji centralnej i jak na razie jest ok. Do tej pory cały czas miałem duży odchył wskaźnika w prawo. Hmm...trochę to dziwne. :D
a_fan
Cadet
Cadet

saitek pro fligt wymiary

Post autor: a_fan »

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem Saitek Pro Flight System. Niestety mam dość małe gabarytowo biurko i zastanawiam się czy całość zestawu zmieści mi się na biurku.

W googlach pod hasłem Saitek Pro Flight Yoke System + Dimensions znalazłem jedynie następującą informację:

Product dimensions 47,8 x 39,9 x 23,4 CM. Niestety nie bardzo wiem czy te 47,8 to szerekość wolant + przepustnice czy może sam wolant.

Czy ktoś ze szczęśliwych posiadaczy Yoke od Saiteka mógłby zmierzyć i podać wymiary wolantu oraz przepustnicy? Chodzi mi głownie o szerokośc i głębokość (tzn ile miejsca w głąb biurka zajmuje zestaw)

Wolę się upewnić przed zakupem, żeby nie okazało się że nie będzie miejsca na całość, a zestaw za 500 PLN będzie czekał na lepszy czasy i większe biurko :)
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Szerokość podstawy samego wolantu: 28,5 cm
Szerokość wolantu (rączki) 32,5 cm
Głębokość mocowanej podstawy wolantu: 24 cm + ze 3 cm na zaczep do biurka, on jednak wystaje, więc głębokość ~ 25 cm styknie z małym zapasem.
Szerokość przepustnicy to 9 cm
więc żeby wolant się obracał i dłoń mieściła przy obrocie i żeby to miało sens potrzeba szerokości w sumie te 47,8 cm które podałeś wyżej. z pół metra to tak lekko, dal wygody to lekko ponad by się przydało, a co do głębokości to ponad 24 cm, bo rękojeś wystaje, nie liczyłem jej.
a_fan
Cadet
Cadet

Post autor: a_fan »

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Wygląda na to, że Yoke się zmieści.
radziomix
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: radziomix »

Właśnie dostałem Pro Flight Switch Panel i Multi panel i za cholere nie wiem jak to zrobić żeby było kompatybilne z grą. Nie pokazują mi sie nowe urządzenia jak chce skalibrować przyciski.
Wie ktoś jak to zrobic ?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Chyba ot tak to z FS9 nie działa.
Ktoś na forum pisał, że jakieś pluginy do FS9 są do ściągnięcia z forum Saiteka.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
PatrykB
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: PatrykB »

Mam w planie kupno po kolei różnych elementów Saiteka, poczynając od wolantu.

Pod FS X powinno działać bez zarzutu? Czytałem też że były wadliwe partie, ale to już chyba przeszłość (posty sprzed chyba 2 lat)?

Najtaniej znalazłem tu:

http://allegro.pl/item832476349_saitek_ ... _pz44.html

Cena w sumie trochę odstaje od konkurencji, zastanawiam się dlaczego... Napisałem nawet do nich po seriala ale nie odpowiedzieli, chodzi o te wadliwe. Raczej już chyba nie ma tego na rynku?

A jak doświadczenia z radiem, panelem przełączników, autopilotem od Saiteka? Sprawdza się? Chętnie posłucham waszych oopinii.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Popatrz sobie na to:
http://www.youtube.com/user/homecockpitguy#p/u

Gość ma kilka filmików i opisuje m. in. radio panel, switch panel i instrument panel.

Jak chcesz kupować wszystko (albo większość) pamiętaj, że każde urządzenie zasilane jest z USB, więc jak już masz kilka urządzeń USB, bez hub'a USB się nie obejdzie.

W tym temacie były już zamieszczane opinie:
viewtopic.php?t=8963
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

konraf pisze:bez hub'a USB się nie obejdzie.
Dodam tylko, że bez aktywnego huba, czyli takiego z własnym zasilaniem.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gliwice

Post autor: Adam_Max »

Dla zainteresowanych kupnem Pro Flight Yoke System na Śląsku - kupiłem go ostatnio w MediaMarkt Zabrze za 499 PLN (po odliczeniu kosztów przesyłki wychodzi na to samo co na allegro).
Dla porównania aktualna cena w MediaMarkt Chorzów wynosi 649 PLN.
slimak
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: slimak »

A ja w swoim mieście zamówiłem w sklepie komputerowym i z komputronika było przywiezione do nich za 505 zł, biorąc pod uwagę ze w komputroniku cena jest większa ale to mnie już nie interesowało :D
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Post autor: r.a.f »

Na allegro to taniej będzie ciężko w porównaniu z tym Saitek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Tylko trzeba się najpierw dopytać czy to czasem nie są modele z początku serii.
r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Post autor: r.a.f »

A i zapytałem i oto odpowiedź: "obecna nasza dostawa pochodzi z połowy tego roku z fabryki, Yoki produkowane są już od kilku lat więc początek to na pewno nie jest."
Czyli wychodziłoby na to, że nie posiadają już wady pierwszych modeli.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ja niestety kupiłem Yoka z wadliwej serii, ale nawet jego przy odpowiednich modyfikacjach(patrz moje posty w tym wątku) można "okiełznać" i teraz jest wszystko ok.
ODPOWIEDZ