Warsaw Photo Scenery

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: PatrykBielan »

D. Design pisze:dorób trochę budynków, tak, jak zrobiło to kilku kolegów (dzięki temu mamy np. osiedle na Ursynowie).
Hehe, osiedle :-D
Raczej cała dzielnica (od prawie Służewa po dalekie Kabaty) :-)
Ostatnio zmieniony sob 01 sie, 2009 21:54 przez PatrykBielan, łącznie zmieniany 1 raz.
www.zaq-design.pl
Polskie dodatki do FSX i Prepar3D.
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

A co za roznica? Wystarczy wykonac 3-4 budnki i je ustawiac. Wiekszosc to PRL-owskie klocki, wiec wszystkie sa jednakowe. Wystarczy uzyc roznych tekstur i bedzie kolorowo.
Eddie
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Eddie »

Oj to kolega chyba dawno nie byl na Ursynowie ;)
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain

misio1958 pisze:A co za roznica? Wystarczy wykonac 3-4 budnki i je ustawiac. Wiekszosc to PRL-owskie klocki, wiec wszystkie sa jednakowe. Wystarczy uzyc roznych tekstur i bedzie kolorowo.
Pfff, ja jak robiłem te budynki na Ursynowie, to wyszło jakieś 10 różnych kształtów budynków, 6 różnych tekstur i poustawianie kilkudziesięciu budynków - idealnie w odpowiednim miejscu tekstur WPS nie jest takie proste - setki restartów FSX i sprawdzania - strasznie monotonna i momentami wkurzająca robota, ale może kiedyś jeszcze bardziej poprawię i wydam Ursynów V3 ;-)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PatrykBielan, łącznie zmieniany 1 raz.
www.zaq-design.pl
Awatar użytkownika
Olaffek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Ełk

Post autor: Olaffek »

Więc czekamy bo Twój Ursynów jest znaczącym uzupełnieniem warszawskiej przestrzeni.
The Call Of Ktulu
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Olaffek pisze:Więc czekamy bo Twój Ursynów jest znaczącym uzupełnieniem warszawskiej przestrzeni.
Heh, dzięki za duchowe wsparcie :-P

Niestety już teraz załamuję ręce, nie jestem w stanie sobie poradzić z terenem który jest troszkę krzywy i bardzo trudno wtedy jest ustawiać budynki (ustawienie jednego budynku który ma problem z wysokością terenu trwa długo - wymaga kilku restarów FSX).
Dlatego chciałbym na Ursynowie jakoś ten teren podrównać lub spłaszczyć całkowicie a nie wiem jak...
Bo bez tego to nędza straszna i nie mam się co zabierać za robotę.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez PatrykBielan, łącznie zmieniany 1 raz.
www.zaq-design.pl
albercikas
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bielsk-Biała

Post autor: albercikas »

Witam.
Wiele postów prześledziłem tu na forum z tematem jaki mnie nurtuje i jak dla mnie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.
Otóż zainstalowałem do swojego FSX, pliki z tej strony - http://www.simdesign.pl/ - i są kłopoty z czarnymi budynkami nie tylko Warszawie, ale także wszystkich elektrowni.
Nie doczytałem się tu na forum, jak można taki problem usunąć i jaki jest jego powód.
Widziałem na innych postach screeny, gdzie mają obiekty w Warszawie zdrowe, (choć nie wiem, jakie mają elektrownie), więc co u mnie nie działa?
Mam gołego FSX na systemie XP. bez dodatków wspomagających np. Ultimate Terrain X - Europe.
Nie jestem także obeznany w skróty jakimi tu się operuje, więc bardzo bym prosił pisać dla mnie bardziej zrozumiale.

Dodałbym screen wizualny Warszawy gdzie widać czarne budynki i w oddali elektrownie siekierki też z budynkiem czarnym, ale nie wiem jak. Myślę że nie ma nawet takiej potrzeby.
Mam też jeszcze jeden praktycznie taki sam kłopot z teksturą kilku samolotów gdzie nie maja powłoki acz tylko czarny obrys z widoku zewnętrznego. choćby np. ściągnięty ten samolot. - FSX-SP2 Cessna Citation 500 Package. zainstalowany z tej strony. http://www.simviation.com/fsnd/Downloads.htm

Dodam, że niektóre z tych samolotów na tej stronie jednak działają prawidłowo z teksturami poszycia, ale za to, znów postać pilota w środku jest czarna.
Ostatnio zmieniony wt 19 kwie, 2011 21:20 przez albercikas, łącznie zmieniany 3 razy.
Wiem nie wiele - Ale dążę do tego - by wiedzieć więcej. FSX to moje hobby od 4 lat.
lotnik_94
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sandomierz

Post autor: lotnik_94 »

Nie masz czasem włączonej obsługi Directx 10?
albercikas
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bielsk-Biała

Post autor: albercikas »

Z tego co wiem, to mam chyba tylko DirectX 9.0c.
Wiem nie wiele - Ale dążę do tego - by wiedzieć więcej. FSX to moje hobby od 4 lat.
slyszers
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: slyszers »

Ile czeka się na klucz rejestracyjny po wysłaniu maila do Simdesign ?
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przymierzam się powoli do projektu "Free Warsaw Photo Scenery", fotosceneria aktualniejsza od WPS o 10 lat + 3x lepsza rozdzielczość, początkowo będzie to tylko fotosceneria, potem centrum miasta (wszystkie wieżowce), na koniec reszta, czyli zintegrowanie Ursynowa który jest już gotowy i domodelowanie okolic Okęcia (Raszyn, Ursus). Myślę że samemu zajmie mi to z rok, finalnie wykonanie całej Warszawy zajmie mi ze 3 lata, tylko czy warto się na to porywać ? mimo że do dziś nie ma starannie wykonanego lotniska EPWA.

Co byście woleli najpierw, lotnisko EPWA, czy powyższa sceneria ?
www.zaq-design.pl
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Moim zdaniem to trochę niepotrzebne z tego względu, iż my pracujemy i nad jednym i nad drugim. Ale to oczywiście tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Oczywiście będzie to wersja płatna (rozumiem, że te kilkanaście tysięcy na zdjęcia wyłożysz z własnej kieszeni?), ale przecież jest tak wiele miejsc w FS które jeszcze nie są zrobione. Po co dublować projekt?
Obrazek
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Matt »

Lotnisko w wersji numer dwa tworzy sie juz od jakiegos czasu. Wiecej szczegolow za jakis czas.. :)
Tyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Białystok

Post autor: Tyszek »

Nie ma sensu, Drzewiecki Design wyda i Warsaw City, i Warsaw Airport, a i tak jakością im nie dorównasz. Proponuję abyś wykonał coś, czego w FSie jeszcze nie ma lub jest słabo wykonane, np. jakieś mniejsze miasta itd, typu Lublin, gdzie niedługo otwarte zostanie lotnisko, czy też inne mniejsze polskie miasta.
Awatar użytkownika
Challenger
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów

Post autor: Challenger »

Dokładnie, nie ma sensu. Co innego jakiś region Polski. Na przykład Bieszczad nie ma... :D Wcale nikogo nie podpuszczam.. :twisted:
LENOVO Y580
Intel Core i7-3610QM
8GB RAM (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
NVIDIA GeForce GTX 660M
+ Intel HD Graphics 4000
Windows 7 64-bit Ultimate
Tyszek
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Białystok

Post autor: Tyszek »

Nikogo nie podpuszczam, nie ma scenerii EPBK pod FSX ani scenerii miasta :twisted:
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Rozumiem, tylko na scenerię z 'Drzewiecki Design' dla FSX czekam już parę lat i nic...
W takim razie kiedy ukaże się owe Warsaw City i Airport ?
W takim razie zrobię tylko tymczasowo nowe tekstury dla dodatku WPS, bo na te stare nie da się patrzyć na monitorze 24' (1920x1200), taki nieoficjalny, darmowy update tekstur.
www.zaq-design.pl
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

http://drzewiecki-design.net/forum/view ... sc&start=0
Na przełomie października/listopada. EPWA będzie robione po NYC, powinno być gotowe w połowie 2013, równolegle z Tallinnem. Na razie jest całkiem aktualne EPWA od Mateusza.
Obrazek
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Jacek »

Staszek z tego co zrozumiałem z Twojego forum,to Warsaw city 2012 pod FS9 będzie tak jak wyżej napisałeś,czyli październik /listopad,a czy wiadomo coś n.t daty wydania wersji pod FSX?.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Sens jest. Od przybytku głowa nie boli.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain

mbucholski pisze:Sens jest. Od przybytku głowa nie boli.
Jedyny problem jest taki, że czym więcej niekompatybilnch ze sobą scenerii tym więcej później problemów online. Ale nie odbieraj tego proszę jako próbę zniechęcania.

Oczywiście wersja pod X będzie później. Kiedy - nie wiem. Powinna być do końca roku.
Obrazek
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dla mnie najważniejsze jest to, by pod FSX pojawiła się w końcu dobra sceneria samego lotniska - EPWA, dobra tzn. wydajna jednocześnie dostatecznie szczegółowa, a to co jest aktualnie to tragedia, pod względem wydajności (MKEPWAx 2010) mimo że aktualnie używam CPU Ivy Bridge i7 @4Ghz, 'dropy' są nawet do 14fps a to już nieprzyjemne klatkowanie.

Na początku 2013 (połowa stycznia) wypuszczę fotoscenerię stolicy (30x30km) + cały Ursynów 3D v3 + uaktualnione modele 3D ze scenerii WPS. Taki Freeware dla tych, których z jakiś powodów scenerie 'Drzewiecki-Design' nie zainteresują. Pracy zostało niewiele, wyrobię się w terminie na 100%, kompatybilność zarówno FSX jak i FS2004.
www.zaq-design.pl
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

to co jest aktualnie to tragedia, pod względem wydajności
Niech zgadnę, używasz dodatku Acceletaion?
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: Jacek »

Ja nie wiem co tak niektórzy narzekają na wydajność scenerii Matta.Jacek mam gorszy komputer od Ciebie ,reinstal systemu robiłem wieki temu ,i u mnie śmiga aż miło.
Na priv podeślę ci mój ostatni filmik,będzie lądowanie na EPWA ,bez szarpania.W dodatku podpięte 6 komputerów i rozdzielczość 3072x768.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Ta sceneria jest po prostu niekompatybilna z dodatkiem Acceleration. A dokładniej jej światła. To powoduje, że FSX zaczyna się strasznie ciąć. W necie są światła alternatywne. Wystarczy podmienić i sceneria zaczyna działać normalnie.
Ostatnio zmieniony śr 10 paź, 2012 20:04 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 2 razy.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
PatrykBielan
Light Planes Captain
Light Planes Captain

[FSX]

Wielkie dzięki za porady, tak mam wgrane SP2, ale nie jestem w stanie go usunąć, korzystam ze scenerii MegaScenery Hawaii (za którą musiałem wybulić niemało), która przepięknie wygląda pod DX10 i chodzi płynnie (35-45fps - detale na MAX - wszystko 100%), poszukam więc alternatywnych świateł, ale i tak z wielką nadzieją czekam na scenerię EPWA autorstwa Stanisława. Oczywiście aktualna sceneria EPWA o której pisałem nie jest wykonana źle, nie chcę nikogo zniesławiać, bo to w końcu jedna z pierwszych "poważniejszych" scenerii dla EPWA, bo wcześniej za czasów EPWA 1.9d w ogóle omijałem Okęcie. Warszawa rośnie w siłę :)
Ostatnio zmieniony śr 10 paź, 2012 20:12 przez PatrykBielan, łącznie zmieniany 1 raz.
www.zaq-design.pl
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

SP2 to nie Acceleration.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Najlepszą opcją jest wywalenie EPWA X 2011, wrzucenie EPWA 2010 v 1.2 i wywalenie z katalogu Scenery pliku trees3d.bgl.
http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?p=329674#p329674
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Matt »

Inna wersja swiatelek jest dostepna tutaj: http://mk-studios.com.pl/help.html

W wersji 1.3 oswietlenie pasa jest zrobione starsza metoda scasm, stad problem przy ACC i ewentualnym przenikaniem tekstur pasa (choc nie udalo mi sie dojsc dlaczego sie tak dzieje).
ODPOWIEDZ