CONDOR - The ...

Tutaj dyskutujemy na tematy niekoniecznie związane z lotnictwem.
F/O

CONDOR - The ...

Post autor: F/O »

witam,
wczoraj kolega podrzucil mi "CONDOR - The Competition Soaring Simulator".
prosze Was o opinie czy warto to wogole instalowac ?
na "patykach" ostatnimi czasy latam malo a moje "wirtualne" latanie jest nader sporadyczne.
warto temu w mojej sytuacji poswiecic chwile ?
pewnie juz bylo na ten temat ale jak cos to mnie naprowadzcie ...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPBK

Post autor: WilkzPolski »

dla mnie symulator na PC, zawze będzie grą. A symulator to mają linie lotnicze i wojsko do szkolenia swoich kadetów. :?
a za ortografa przepraszam :)

http://www.nist.gov/public_affairs/imag ... atorHR.jpg
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Zwróć uwagę, jakie sa beznadziejne modele samolotów na tym zdjęciu... Jeżeli taki kokpit dołączysz do FS to, moim zdaniem, będzie to bardziej realistyczne. Co rozumiesz pod hasłem "symulator"? Oprogramowanie czy hardware?
Obrazek
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

To znaczy, mam rozumieć, że grafika daje super realizm i wierne odtworzenie latania. No to klękajcie narody, bo i ja klękam. :lol:
-Chodzi mi o model lotu (bo trenażer czyt. symulator to nie przelewki - tam jest dobry model lotu)
-Guziki, dużo guzików.
-I rozmach we wszystkim (pomijamy grafikę, bo piloci by mówili, że to za trudne :D )
-Grafika taka, by była czytelna i było wiadomo kiedy jest noc, a kiedy dzień, by było wiadomo, że te w dole to dom, a nie puszka po piwie itp.

PS. Zdjęcie wziąłem pierwsze lepsze. Chodziło mi o przekazanie formy. Są z pewnością i bardziej "realistyczne".
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Nie, po prostu mam słabość do FSa jako do macierzystego symulatora... Nie gry, tylko symulatora. Gdybyś spojrzał na plik aircraft.cfg (który notabena zdarzało mi się tworzyć własnoręcznie) to wiedziałbyś, że ilość zapisanych danych pozwala odtworzyć realizm i AERODYNAMIKĘ lotu bardzo wiernie. Zresztą FS zawsze był znany właśnie z tego. Oczywiście, że można zaprogramować tak, że 747 lata jak Wilga, ale jeżeli zrobi się to dobrze i umiejętnie, realizm i parametry lotu są naprawdę na wysokim poziomie.
Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tak, czy siak każdy ma trochę racji. Faktycznie FS należy do tych tytułów z wyższej pułki (cena mówi sama za siebie ;) ), jednak należy pamiętać, że jest to "symulator", który służy do zabawy i nie będzie nigdy wyspecjalizowanym trenażerem. Przynajmniej ja to tak widzę. Dla ciebie symulator, a dla mnie gra, i amen :)

[ Komentarz dodany przez: konraf: Pon 03 Kwi, 2006 22:28 ]
No, to zrobiliście sobie OT, to teraz prosze sie juz trzymać tematu.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Moze kogoś zainteresują zawody:
http://www.gliderracing.com/pub/
Bartek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Fanów Condora zainteresują pewnie nowe scenerie do Condora:
http://forum.condorsoaring.com/viewtopic.php?t=5132
http://forum.condorsoaring.com/viewtopic.php?t=5346
Czyli Slovakia Scenery i Eastern Alps
Bartek
Awatar użytkownika
Gater
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA/WAW

Post autor: Gater »

Condor? Owszem, wciąga, realnie odwzorowuje prawdziwy lot szybowcem.
Takie rozeznanie (według mnie):

Plusy:
- Widać człowieka w cockpicie, który (nie tak jak w fs2004) potrafi się ruszać i nie może robić 50 rzeczy naraz, bo ma np. zajęte ręce.
- Realne odwzorowania rzeczywistego lotu
- Aerodynamika szybowców
- grafika
- Możliwość holowania zarówno samolotem jak i start za windą

Minusy:

- Straszna komercja, prawie za wszystko trzeba u nich płacić.
- To samo co wyżej. ://

Ogólnie jestem zdecydowanie na TAK jeśli chodzi o latanie Condorem.
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Za co tak strasznie płacisz? Za darmowe scenerie?
Kupujesz raz symulator i ewentualnie expantion pack.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
pm007
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: pm007 »

Gater pisze:Condor? Owszem, wciąga, realnie odwzorowuje prawdziwy lot szybowcem.

Plusy:
- Widać człowieka w cockpicie, który (nie tak jak w fs2004) potrafi się ruszać i nie może robić 50 rzeczy naraz, bo ma np. zajęte ręce.

Ogólnie jestem zdecydowanie na TAK jeśli chodzi o latanie Condorem.
1. Nie odwzorowuje realnie prawdziwego lotu i wyrabia złe nawyki - instruktor z konkretnym nalotem.
2. To, że widać człowieka w kokpicie to nie koniecznie plus. Dołóż sobie do PMDG 747 w Amsterdamie by Cloud 9 czterech w pełni animowanych pilotów... Jak by pilot w FSie mógł robić tylko 2 rzeczy na raz, to jak wyobrażasz sobie lądowanie, kiedy jesteś sam, jeden? Aczkolwiek w Condorze może to się sprawdza.

A co do wcześniejszych wypowiedzi. Może i w FSie można dostosować model lotu, ale na pewno nie jest on wystarczająco realistyczny, skoro "prawdziwe" symulatory kosztują straszne pieniądze. Gdyby FS był taki dobry, to prościej byłoby zbudować symulator z platformą i "podpiąć" go do FSa, tak jak robi się to za pomocą FSBUS-a, a nie tworzyć specjalne oprogramowanie.
"jak w to zacząc grac co mam wcisnac albo cos?"
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

pm007 pisze:1. Nie odwzorowuje realnie prawdziwego lotu i wyrabia złe nawyki - instruktor z konkretnym nalotem.
np ?
Marcin
pm007
Cadet
Cadet

ciemny21 pisze:
pm007 pisze:1. Nie odwzorowuje realnie prawdziwego lotu i wyrabia złe nawyki - instruktor z konkretnym nalotem.
np ?
Nie wiem, nie pytałem dokładnie o jakie nawyki chodzi. Ale skoro tak powiedział, to chyba wiedział co mówi.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

pm007 pisze: 1. Nie odwzorowuje realnie prawdziwego lotu i wyrabia złe nawyki - instruktor z konkretnym nalotem.
Co do nawyków to jeszcze się mogę zgodzić. Ale co do odwzorowania lotu już nie. Latałeś kiedyś patykiem?
Awatar użytkownika
piotral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC/EPBK

Post autor: piotral »

Tylko Condor z FS budzi we mnie obawy czy "dociągnę". Wyrabia nawyk "gdzie jest lotnisko"? W trakcie lotu "czuć" po zachowaniu podmuchy wiatru. Oczywiście że na ma przeciążeń i jak to sie mówi nieczujesz na "d.." i "w łapie" jak lecisz ale reszty na domowym PC-cie i tak sie nie da zrobic.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

tidit pisze:
pm007 pisze: 1. Nie odwzorowuje realnie prawdziwego lotu i wyrabia złe nawyki - instruktor z konkretnym nalotem.
Co do nawyków to jeszcze się mogę zgodzić. Ale co do odwzorowania lotu już nie. Latałeś kiedyś patykiem?
Ja latam patykami i twierdzę, że takie starty z bocznym wiatrem są do kitu.
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

No generalnie na pewno jest o niebo lepiej niż w fs'ie, ale wg mnie np hol jest słaby. No chyba, że zależy to tak bardzo od szybowca. Niestety nie latałem takimi cudami jak w condorze, ale może kiedyś zrobią np pirata i będzie porównanie :)
Marcin
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zgadzam się. Ogólnie to od startu do wyczepienia jest bardzo średnio... potem jest całkiem poprawnie.

A co do polskich patyków:
Junior - http://forum.condorsoaring.com/viewtopi ... 39&start=0
Pirat - http://forum.condorsoaring.com/viewtopic.php?t=5255
Jantar std. - http://forum.condorsoaring.com/viewtopi ... 18&start=0
SZD-55 - http://forum.condorsoaring.com/viewtopic.php?t=964

Choć szkoda, że niektóre projekty zdają się być martwe :?
pm007
Cadet
Cadet

tidit pisze:
Nie latalem, dlatego zaznaczam ze to nie moje stwierdzenie.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

W takim razie zwracam honor (jeśli Ci go niechcący ująłem ;)).

@Wilkzpolski - Tomku, na tle innych symulatorów Condor plasuje się w ścisłej czołówce, jeśli nie na I miejscu. Oczywiście, to nie to samo co polatać sobie na prawdę, ale jest to świetny zamiennik na zimowe wieczory w oczekiwaniu na sezon ;) Nigdzie przecież nie pisałem, że jest to symulator doskonały i pozbawiony wad, a jedynie, że jest na wysokim poziomie. ;)
Awatar użytkownika
piotral
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPBC/EPBK

Post autor: piotral »

Co do hola się zgadzam - jest łatwiejszy niz w FS. FS używam tylko do wyrobienia orientacji w powietrzu nad W-wą i okolicą.
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

tidit pisze:@Wilkzpolski - Tomku, na tle innych symulatorów Condor plasuje się w ścisłej czołówce, jeśli nie na I miejscu. Oczywiście, to nie to samo co polatać sobie na prawdę, ale jest to świetny zamiennik na zimowe wieczory w oczekiwaniu na sezon ;) Nigdzie przecież nie pisałem, że jest to symulator doskonały i pozbawiony wad, a jedynie, że jest na wysokim poziomie. ;)
Ależ oczywiście, że tak. CONDOR dla mnie i tak wymiata.
Jednak nie jest to powód by ortodoksyjnie go wyznawać, a raczej wyraźnie mówić o jego minusach, tak by przyszłe patche urealniały go jeszcze bardziej.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain

Ależ ja go nie wyznaję ortodoksyjnie ;) A rozmowa o jego minuasch jest oczywiście potrzebna i należy o nich mówić głośno, ale na tym forum da to mizerny efekt ;)

Tak czy siak zakończmy offtopa. Condor jaki jest, taki jest, ale i tak zabawa nim daje mnóstwo frajdy ;)
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nom... wiele frajdy dał mi ostatni przelot po trójkącie 500km... ufff ;)
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

WilkzPolski pisze:Nom... wiele frajdy dał mi ostatni przelot po trójkącie 500km... ufff ;)
Jaką prędkość miałeś ? ... a mi pedały sie wzieły i sie popsuły i lipa.
Ps. nie żebym tu robił wątek apropo ulubionych lotnisk ;) ... ale macie jakieś fajne, ciekawe miejsca ? Bo ja to przeważnie niestety na chybił trafił.
Marcin
Awatar użytkownika
WilkzPolski
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Na starym systemie miałem te dane i teraz ich już nie posiadam.
Jednak takim cudeńkiem jak LS6 to na przeskoku trzymało się 160-180km/h IAS, a na dolocie 200km/h IAS.
A ulubione lotnisko... Żar oczywiście, w scenerii Slovakia 2.0 ;)
Awatar użytkownika
jacol
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: jacol »

Mam pewien problem z tym symulatorkiem i paru moich znajomych również. Wszystko na free flight działa dobrze tylko jak chcemy latać na LANie to po pewnym czasie jest taki jakby przeskok i samolot przestaje wyciągać do góry i leci poziomo (w czasie holu) albo są takie dławienia że opadanie 5 m/s (po odczepieniu) :/ Po wyłączeniu gry wyskakuje taki błąd:
link

Wszystko na viscie a po wgraniu patcha gra wyłącza się po 10sekundach :/

Proszę wszystkich o pomoc

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Po pierwsze, to następnym razem domyśl się, że trzeba też nacisnąć przycisk Zobacz szczegóły.
Po drugie, jak latacie na tym samym kluczu, to się nie dziwcie.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Borys
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPMR

Post autor: Borys »

Witam!
Panowie, wszelkich informacji dotyczacych Condora doszukacie sie na swietnym forum polskojezycznym tego symulatora http://may.net.pl/forum/index.php
Od siebie moge dodac, ze symulator jest po prostu genialny, bardzo dobrze przemyslany, nastawiony glownie na latanie online. Codziennie jest postawionych conajmniej kilkanascie serwerow, na ktorych mozna polatac, czesto sa organizowane jakies zawody. Skupia on pilotow z calego swiata.
Co do realizmu, dodam, ze wielu wirtualnych pilotow z tego Forum jest realnymi pilotami szybowcowymi a takze samolotowymi (sa takze piloci wojskowi), nie narzekaja oni jakos nadmiernie na jakosc lotu na tym symulatorze. Oczywiscie, jak kazdy, tak i ten ma wady. Najwieksza jest to, ze sie w ostatnim czasie kompletnie nie rozwija, co zmniejsza prawdopodobienstwo, ze w przyszlosci stanie sie on lepszy.
Generalnie goraco zachecam do zakupu licencji (na piracie nie polatacie online) i sprobowania swoich sil w zawodach.
Pozdrawiam!
miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: miechel »

Witam. Wygrzebałem ostatnio swojego condora 1.0.9 i po zainstalowaniu patcha 1.1.2 gra po kilku chwilach mnie wyrzuca. Mieliście takie problemy?
piotrf3j/m
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: epin

Condor: The Competition Soaring Simulator

Post autor: piotrf3j/m »

Ktoś sprzedaje condory za dość niską cenę. Jeden już do mnie leci :D
link do aukcji
http://allegro.pl/condor-competition-so ... 43285.html
ODPOWIEDZ