Hej witam ostatnio będąc na nasłuchu Krarków Wieża usłyszałem zwrot: "zgłoś marszala" czy coś koło tego.. nawet nie wiem jak to się pisze.. Co ten zwrot oznacza i dla czego nie zawsze jest używany tylko sporadycznie..
P.S Szukałem - nie znalazłem..
Pozdrawiam
Hej.
Zgłoś "marszala"
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Zgłoś "marszala"
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Pershing, łącznie zmieniany 1 raz.
http://images.google.pl/images?q=marshaller
Potocznie zwany marszałkiem.
Potocznie zwany marszałkiem.
ok dzięki czyli rozumiem że to jest człowiek który odpowiada za parkowanie maszyn na standach?? I wykorzystuje się go przykładowo.. jak na płytach postojowych nie ma wyrysowanych linii po to żeby maszyny były ustawione w odpowiednich odległościach i odstępach Tak?
A zwrot "zgłaszam marszala" wypowiada się gdy ten zaczyna nas kierować na pozycję żeby ground wiedział ze ja wiem co mam robić?
Podziękował
Hej.
A zwrot "zgłaszam marszala" wypowiada się gdy ten zaczyna nas kierować na pozycję żeby ground wiedział ze ja wiem co mam robić?
Podziękował
Hej.
Nie tylko, samolot jeżeli czeka powiedzmy bardzo niedługi czas po wylądowaniu (i zaraz musi ponownie lecieć) to ustawia się pod wiatr, żeby uruchomić poprawnie silniki. "Marszal" odpowiada za to żeby poprawnie ustawić samoloty, dodatkowo może z nim się porozumiewać załoga przez radio lub wizualnie i prosić o podłączenie/odłączenie agregatu, gotowość do pushback itp. Zwrot zgłaszam marszala poprawnie zrozumiałeś, takie coś świadczy o tym że będziemy stosować się do polecań marszala, który jest podporządkowany Ground.