Witam. Mam pytanie czy ASV6 symuluje pogodę również nad północnym Atlantykiem (chodzi mi głównie o jetstream) Pytam bo właśnie po raz kolejny przemierzam trasę EGLL KBOS i po raz kolejny mam Headwind rzędu 75 kts. Nigdy nie miałem większego a z map wynika że wieje tam dziś mniej więcej o sile 140 kts
Dzięki za wszelkie info
Pozdrawiam
AMD Athlon x2 5000+, 2x512 MB RAM 667 MHz Kingston 667MHz, ASUS M2N4-SLI, Galaxy 7900GS 512MB, CH YOKE+CH Pro pedals
A ustawiasz w AS trasę np. LSZH - KORD (taką trasę podałem, bo wiem, że wtedy leci się nad Grenlandią, czyli też nad płn. Atlantykiem)? Bo jeśli trasy nie wprowadzisz, to on Ci chyba pogody z danego miejsca nie ściągnie. Jest jeszcze opcja, że żaden radar tam nie sięga...
Łukasz pisze:Bo jeśli trasy nie wprowadzisz, to on Ci chyba pogody z danego miejsca nie ściągnie.
Nie prawda. AS ściąga pogodę ze wszystkich stacji meteo, później interpoluje wyniki, żeby wygenerować pogodę w danym punkcie. Robi to bez względu czy się mu wpisze plan, czy nie.
Możliwe, że coś jest nie tak z ustawieniami AS.
RzEmYk pisze:Nie prawda. AS ściąga pogodę ze wszystkich stacji meteo, później interpoluje wyniki, żeby wygenerować pogodę w danym punkcie. Robi to bez względu czy się mu wpisze plan, czy nie.
Czyli jeśli nie wprowadzę trasy przelotu w AS, to on i tak wygeneruje aktualną pogodę w okolicach mojego samolotu?
Czy ASv6 samodzielnie generuje termikę z aktualnego dnia (zakładam że jest pogoda do latania na patykach) czy trzeba coś ustawić? Bo osobiście nie odczułem jeszcze termiki w tym programie. Mam zaznaczoną opcję pionowych ruchów powietrza.
Ostatnio zmieniony czw 24 wrz, 2009 16:03 przez miechel, łącznie zmieniany 1 raz.
W opcjach możesz ustawić:
- "Auto VAS Frequency" - częstotliwość występowania;
- "Auto VAS Strenght" - siła noszenia;
na więcej niż defaultowe 30%
Dodatkowo masz funkcję "Create a Thermal" dla dowolnego lotniska, wystarczy wpisać jego kod ICAO.
Witam, czy miał ktoś dzisiaj problemy z połączeniem się active sky do serwera ? U mnie wystąpił taki problem i nie mam pojęcia po czyjej stronie jest problem Możliwe, że trwa to u mnie od wczoraj.
Trochę mi ulżyło U mnie jest to tak, że wczytuje pogodę w trybie offline, pierwszą lepszą pobraną wcześniej, ale efekt jest taki, że chmury są na całej wysokości, fl340 a tu szaro "Options > Server Selection > wybrać sobie inny serw."- nie znajduję takiej opcji
A ja mam takie pytanie korzystam z tego dodatku,jest świetny.U mnie występuje taki problem ustawiam trasę lotu np. EPKK-EPGD. Na początku jest wszystko ok, ale po pewnym czasie pojawia się pogoda ze stacji DGTK (lotnisko Ghana). Spotkał się ktoś z Was z takim problemem?
Hmm no nie wiem czy to prawidłowe ale też tak miałem ale występowało mi to po wyłączeniu FS'a jak zostawiłem odpalony w tle A/S ale pod czas lotu nie miałem czegoś takiego, może lag kompa albo programu rozłączył lokalizacje A/S od FS'a i wgrało jakiś podstawowy METAR nie wiem.
Mam takie pytanie.Jak uzyskać "wielopoziomowy" rozstaw chmur? Czy wystarczy posiadać samo ActiveSky+ASG czy jeszcze będzie potrzebny jakiś dodatek ? Poniżej obrazek
Nie wiem dla czego ale mój A/S pokazuje pogodę z przed godziny czyli mniej więcej ja mam godzinę 13:30 a metar dostaję z godziny 12:30 i nie aktualizuje się co 30 minut. Też tak macie czy to coś u mnie namieszane?
Wyłącz wymuszanie pierwszego serwera lub przełącz na drugi. Masz zaznaczoną opcję ściągania z serwerów VATSIM? Jaki masz Update Interval?
Zazwyczaj AS ściąga pogodę tak pi razy oko 5 - 10 minut po odświeżeniu informacji na serwerach VS, czyli wychodzi 20 - 25 minut po danej godzinie, np. METAR z 1630Z jest umieszczany na serwerach VS około 1645Z, a około 1650Z już powinien być ściągnięty przez AS.
Dziękuję bardzo już sobie z tym poradziłem Wystarczyło w FSUIPC odznaczyć opcję "Set one cloud layer"(podobna nazwa opcji jest w AS6)
Natomiast mam jeszcze jedno pytanie.
Jak podczas burzowej pogody sprawić żeby podczas burzowej aury było więcej "takich" cumulonimbusów ? Bo zazwyczaj u mnie na całej "burzliwej" trasie jest ich najwyżej dwa,trzy takie skupiska.Poniżej screen.
Z dodatków które używam to zarejestrowany FSUIPC,Cielosim instant ehancer oraz AS6 z tym że ostatnio korzystam z motywów pogodowych wbudowanych w FS'ie
Tak to wygląda u mnie i mam overcast jak należy i cumulonimbusów od zarypania jak tylko w METARZE pojawi się magiczne CB.
I nie ma znaczenia że w rzeczywistości te chmury wcale nie muszą od razu młócić piorunami i deszczem :] w FSie masz super burzę i telepie Tobą jak starą sz...ą A weź to chłopie omiń... No i trzeba mieć nerwy ,żeby wytrzymać te turbulencje powiedzmy przez 300 mil.Bo czasem się trafia ,że lecę na jakiś krótki lot i niestety na całej trasie przelotu mam to magiczne CB w METARZE.No ale bez tego jest mało realistycznie. Bądź mądry pisz wiersze.
Ale masz co chciałeś , spróbuj a się przekonasz.
Ps. Opcja Prevent All Icing została zaznaczona przez pomyłkę dziękuje :]
Witam. Mam goraca prosbe do fachowcow jacy niewatpliwie sa na tym forum. Otoz po instalacji Active sky 6 chcialem wejsc w active sky graphics ale niestety wyskoczyl mi taki komunikat: http://img202.imageshack.us/img202/2362/beztytuuew.jpg i kompletnie nie mam pojecia czym to moze byc spowodowane ani co z tym zrobic.. Na swoim laptopie [windows vista] rowniez mam zainstalowane AS6 ale tam nie bylo takich problemow, byc mozle dlatego ze instalowane bylo to na czysto, a tutaj na PC [windows xp] mialem wczesniej zainstalowany fs sky world 2004 i byc moze to jakos moze kolidowac? Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc
A masz zainstalowany Net Framework ? a jeśli masz Frameworka to spróbuj przeczyścić system używając programu odkurzacz oraz rejestr używając do tego ccleaner oraz jv16 power tools i odinstaluj AS6+ASG i ponownie zainstaluj a jeśli chodzi o fs sky world 2004 to ja go używam [chodzi bez zarzutów] w połączeniu z ActiveSky ale ASG mam wyłączone.
Czy wszystkim się zje.ał AS czy tylko mi ?
Ustawienia mam takie jakie miałem,nawet gdzieś tu niedawno wrzuciłem obrazek gdzie wszystko widać jak mam poustawiane,tyle,że teraz coś jest nie tak.
Zaczęło się wczoraj,przestało aktualizować pogodę jak należy.Niby METAR aktualny tyle ,że dość mocno spóźniony. O godzinie 12:00 miałem METAR z godziny 4:00.Usunąłem wszystko,sformatowałem,przeskanowałem i zainstalowałem od nowa.
Nie pomogło,dalej mam to samo. Do tego dochodzi fakt,że do tej pory po wpisaniu planu lotu i wciśnięciu process wszystko przebiegało błyskawicznie.Teraz za to mieli dość długo zanim wypluje dane.
Nie wiem o co chodzi może ktoś wie ?
Pozdrawiam.
no ja zrobiłem tak jak mi kazali aby pogodę pobierało z Vatsimu i tak dalej. A dalej mimo tego miałem opóźnienie godzinne. I prawdę powiedziawszy zabrakło mi już pomysłów...
Cześć
Czy ktoś spotkał się z ciągłym zmienianiem układu chmur przez AS? Strasznie to denerwuje bo z każdą taką zmianą cały panel od samolotu migocze. Coś takiego występuje tylko w okolicy lotniska odlotu lub przylotu, na przelotowej jest wszystko w porządku.
FS2004, AS6 ustawione tak jak tutaj kiedyś Konraf pokazywał, do tego zainstalowany jest REX, PMDG747
Chodzi Tobie o to że podczas startu lub końcowego podejścia zanika tak jakby dolna warstwa chmur i pas widać bezpośrednio np. bez dolnej warstwy mgły ? U mnie przed reinstlką podobnie, nie wiem jak teraz Ale też nie wiem jak temu zaradzić...
INSZALLAH
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO