Tryb APR autopilota

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

Musisz pamiętać, że obowiązuje Cię MSA (w przypadku FMMI wyniszą 8'000 i 9'400 w zależności od kierunku względem TNV).
Jak już jesteś nad IAF, no to masz zapewnioną separację pionową od przeszkód na podejściu.
W przypadku wektorowania przez ATC, to separacja pionowa od przeszkód jest po stronie kontrolera.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Mówicie o dwóch różnych problemach. Procedura podejścia ZAWSZE zapewnie bezpieczeństwo i odpowiemie przewyższenie nad terenem. Tylko trzeba lecieć wg tej procedury podejścia. Jeśli zaczniesz zniżać po GS przed przechwyceniem LOC, to siłą rzeczy będziesz obok bezpiecznej strefy. Stąd też wymóg przechwycenia localizera przed glide slope. Może się zdarzyć, że APP da Ci polecenie "descend with glide slope" przed przechwyceniem loc, ale w tym wypadku kontroler wie, że może to zrobić bez utraty gwarancji bezpiecznego lotu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Dlatego zaryzykuję stwierdzenie, że kolega wykonywał "samo-wektorowanie", albo podchodził z widocznością kierując się G/S i LOC, zamiast tym co widzi za oknem.
progress4
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: epnt

Post autor: progress4 »

Jesteś w błędzie całe podejście wykonałem zgodnie z mapami i zachowaniem MSA. Poza tym nie wiele widać w nocy, we mgle za oknem samolotu szczególnie jak się leci 150kts.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

progress4 pisze:Dobrym przykładem jest tutaj FMMI, zdarzyło mi się przelecieć kilka metrów nad wzniesieniem tylko dlatego że pospieszyłem się z włączeniem trybu APR.
Poczytaj sobie o OCH/A, MOC, tudzież MDA/H. Gdybyś znał temat i wykonał podejście zgodnie z mapą/procedurą, nie mógłbyś przelecieć kilka metrów nad wzniesieniem. Link
ps. Istnieje też możliwość rozbieżności QNH w FS, a tym w METAR (lot on-line).
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Wg. map (od Jeppesen) przechwyt GS następuje na 7000ft na 8.9DME, a najwyższy szczyt ma 5100ft w okolicach osi ILSa i 5800ft na trasie północnego ARC DME. W wariancie z zakrętem proceduralnym również ciężko znaleźć wystarczająco wysokie góry, więc albo coś nie tak z podejściem albo coś nie tak z FSowym mesh-em.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
progress4
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: epnt

Post autor: progress4 »

Postanowiłem że powtórzę to lądowanie. Znowu 17NM do TNV na 7000 stóp, wciskam APR i samolot leci zadanym kursem. Po niedługim czasie przechwytuje GS i juz 11NM od lotniska jestem na 6000 stóp, czyli o 1000 zbyt nisko. Efekt jest taki ze to wzniesienie które ma 5100 mijam z zapasem 61 metrów, czyli moim zdaniem zbyt nisko. Widocznie obwiniać można scenerie i moją niewiedze.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Zgodnie z mapą podejścia na 6'000 stóp powinieneś być ~6nm ILS/DME (~9nm TNV DME).
Zwróć uwagę, że masz podane radiale względem TNV (dla kat. A/B i C/D) kiedy należy zacząć manewr przechwycenia LOC.
Jaka masz scenerię? Chętnie wykonam to podejście :)
ODPOWIEDZ