[FSX] FSX a Windows 7

Problemy techniczne związane z programami do FS, sterownikami, ruchem AI, modyfikacjami plików konfiguracyjnych, optymalizacją FS'a.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Hancer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGPH

[FSX] FSX a Windows 7

Post autor: Hancer »

Witam
Mam pytanie czy FSX odpali na Win7, może ktoś testuje ten nowy system?
Wszelkie opinie mile widziane. Czy sprawa jest warta świeczki.
Pozdrowienka
Ostatnio zmieniony ndz 03 maja, 2009 23:23 przez Hancer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

Działa. Póki co ani szybciej, ani wolniej niż na Viście. Może drivery WDDM 1.1 coś przyspieszą, a może nie.
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Ja używam Win7 od dość dawna (nie chcę strzelać, ale kilka miesięcy na pewno w wersji beta) na służbowym notebooku i jeśli chodzi o tzw. bieżące zastosowania, jestem b. zadowolony.
Jest z całą pewnością wydajniejszy niż Vista w tzw. biurowych aplikacjach (office, poczta, firefox, czasem adobe ilustrator) Całkiem nieźle sprawuje się w czasie pracy z zaawansowanym CADem mechanicznym mimo braku dedykowanych sterowników do karty graf.
Niestety nie miałem wystarczająco dużo zacięcia żeby testować na nim FSa, ale teraz po zainstalowaniu RC może się skuszę.

Jeśli chodzi o "lepszość" widoczną na pierwszy rzut oka, to przede wszystkim doceniam zmiany paska zadań. Nareszcie jest sensowne grupowanie programów, interaktywny podgląd zminimalizowanych okienek itp.

Na pewno nie jest to jakaś dramatyczna rewolucja względem Visty - jest to nadal ten sam znany wszystkim Windows, ale zmiany na pewno idą w dobrym kierunku.

Edit: @prq91: Co chcesz udowodnić tymi screenami? Że win 7 z 1GB ramu (minimalne wymagania wg MS) puszczone na wirtualnej maszynie MSa (nie najbardziej wydajnej przecież) i to wszystko na zwykłym kompie - nie działa jak błyskawica? Wszyscy chyba Ci tutaj przyznamy rację - ale to w żaden sposób nie daje miary jakości Win7 !
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Pobawiłem się dzisiaj troszkę W7 odpalonym na VM i jestem pozytywnie nastawiony do tego OSa. Mimo, iż minimalna ilość ramu podawana przez MS wynosi 1gb, ja windowsowi 7 dałem raptem 512 i też dawał sobie całkiem nieźle radę. W sumie na wirtualnej maszynie sam windows chodził całkiem dobrze, na tyle, że można go było normalnie używać, jednak myślę, że już przy odpaleniu jakiegoś programu, czy gry dostałby zadyszki, ale z tym się należy zawsze liczyć przy odpalaniu systemu z VM.

Niestety nie wiem czemu (być może wynika to z ograniczeń VM) nie rozpoznał mojej karty graficznej (Radeon X800), nie miałem też dźwięku (karta C-Media, może niezbyt popularna, ale XP nie miał z nią żadnych problemów), ani sieci (karta sieciowa Realtek RTL8139, dość popularna, XP też nie miał z nią problemów).

Jutro może pokuszę się o wykrojenie 20gb z jednej partycji i zainstaluję system na dysku bezpośrednio.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Na 80% wina VM.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Jednak zainstalowałem Win7 :P

Chodzi o niebo lepiej niż na VM, ale tego się spodziewałem. Ma parę fajnych bajerków, nie jest tak wymagający (na moim leciwym sprzęcie dostałem 4 w raitingu). Bez problemu odpalałem programy zainstalowane pod XP.

Niestety na tym się chyba skończy moja przygoda z Windows 7. Ati nie wydało sterów dla mojego Radeona X800, przez co nie odpalę już żadnych aplikacji 3d. Dźwięku nadal nie ma, ponieważ dla mojej karty dźwiękowej również nie ma sterowników.

Generalnie zapowiada się dobry system, ale na nowe kompy.
Awatar użytkownika
Hancer
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGPH

Post autor: Hancer »

Witam
Testuje Win7 od trzech tygodni, jest 100% lepszy od XP. Sterowniki są ok, no może jedynie od grafy, trzeba dać swoje, (przy Nvidia najnowszych, nie miałem dźwięku na Tv przez HDMI)
Żadnej zawieszki od instalacji, no wersja 7100RC, ma jeszcze parę błędów w rejestrze.
Ale nie wpływa to na działanie sys. FSX dopiero daje popalić, FPS podczas lotu skacze mi w granicach 60, przy prawie na max detalach (konfig do wglądu). Czekam na wydanie nowszej wersji 7, i na pewno już nie wrócę do XP, to zabytek ale dobrze służył.
Pozd.......
Załączniki
Fotka z FPS
Fotka z FPS
Foto 001.jpg (53.89 KiB) Przejrzano 19656 razy
konfig.txt
Mój fsx.CFG
(7.33 KiB) Pobrany 384 razy
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Też się skusiłem na 7 RC. Fajny systemik trza przyznać. Co prawda FS nie instalowałem ale ogólnie 7 mi sie podoba i chodzi ładnie (indeks szybkości wychodzi mi 4.9 - najsłabiej grafika, laptopowa nVidia 8600GT - (skala od 0 do 7.9; nie wiem jaki max. jest pod VISTA, czy też 7.9, czy 5).

Sporo ciekawych udogodnień. Kilka rzeczy mi się nie podoba (porównując do XP). Instalacja zajmuje około 30 minutek (instalator o nic nie pyta, wszystko samo leci). Miejsca na dysku po instalacji o około 9 GB mniej. Stery zainstalował wszystkie. Później tylko dociągnął z neta stery (nowsze) do modemu kablowego i do grafiki (ale tu i tak starawe, bo coś serii 179).

Po zainstalowaniu 7 zajmuje na dzień dobry około 700-800 MB RAM. Po wyłączeniu kilku duperel (ale zatrzymując Aero, bo fajny bajer z podglądem miniaturek otwartych okien) jest około 500MB. W XP mam z włączonym GG, FF, itp. około 390 MB.

Co ciekawe, w Win 7 nie ma programu pocztowego, a w wersji 7 sprzedawanej w Europie, nie będzie też IE.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

konraf pisze:Co ciekawe, w Win 7 nie ma programu pocztowego, a w wersji 7 sprzedawanej w Europie, nie będzie też IE.
To niezupełnie tak... Fakt, że Windows Mail'a nie ma, ale trzeba se dociągnąć Windows Mail Live, który pewnie zacznie być ostro promowany po wejściu Win7. Programik... taki sobie jak na mój gust. A co do IE, to w Europie wersja bez niego ma być ponoć tańsza, ale dostępna równolegle z normalną. Nie będzie - z powodów technicznych ponoć - jej można też stosować jako upgrade istniejącego systemu .
Pozdrawiam
Boguś
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ceny mają być ponoć takie:
http://www.pcformat.pl/index.php/news/n ... -windows-7

Upgrade możliwy tylko z Vista, wiec posiadacze XP muszą kupić pełną wersję 7.
Bartek
Sebol
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Sebol »

Czy miał ktoś problem z minimalizowaniem FS9 na Win7? Ja jak zminimalizuje (na full screen) to później czarny ekran i nic się nie da zrobić. Jakieś porady?
Pozdrawiam SEBOL
GG:7199365
Obrazek
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Nie latam co prawda na full screenie ostatnio, ale z Vistą kiedyś miałem to samo, więc właśnie dlatego przestawiłem się na okno na stałe.
Pozdrawiam
Boguś
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

W przypadku Windows 7 problemy mogą mieć osoby posiadające procesory bez tzw. technologii wirtualizacji. Bez niej nie da się odpalić "problematycznych" programów w trybie zgodności z Windows XP. Takimi prockami są m.in. wszystkie Pentium Dual Core (np. E5200).
Bartek
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nie mowa o trybie zgodności z XP, który działa tak samo jak w poprzednich wersjach systemu, tylko "trybie XP". Ten drugi to w uproszczeniu wbudowana w system maszyna wirtualna, więc program faktycznie działa w środowisku XP.

I tak ten bajer będzie dostępny od wersji Proffesional wzwyż, więc nie dla większości zwykłych użytkowników posiadających edycję Home. Zresztą tych naprawdę problematycznych programów które nie działają w ogóle z Vistą / 7 jest naprawdę niewiele.
seeb
Cadet
Cadet

Post autor: seeb »

Panowie windows 7eng i FSX się lubią ... znaczy FS chodzi bez problemu (używam testowo wersji 64bit DX11)
Awatar użytkownika
Goodman
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPRG

FSX a Windows 7

Post autor: Goodman »

Ja ostatnio testowałem W7 x64 PL specjalnie dla sprawdzenia FSX & W7 wszystko chodzi jak się patrzy... {tzn. Podobnie jak w W Vista}
Skoczek spadochronowy 370 +
Czasza Sabre 2 150
Pokrowiec Javelin Odyssey J3K
Raaadość w sercu z latania
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

Ja natomiast używam 7 x86 jako jedynego systemu na kompie od miesiąca i wszystko jest super - FSy też śmigają.
Obrazek
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Pytanie do testujących Win 7 RC + FSX: czy jakiś dodatek Wam nie działał? SquawxBox 4 działa? Mam co prawda wrzuconą wersję RC ale nie chce mi się od nowa instalować FSX.
Bartek
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

SB4 działa. Natrafiłem tylko na jakiś problem z AIsmooth (o ile komuś potrzebny) i chyba coś się działo z FSUIPC, ale nie pamiętam co to było, bo już ze 4-5 m-cy minęło od kiedy próbowałem.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
shaman
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Częstochowa

Post autor: shaman »

Ja testowałem z najnowszym FSinnem i wieloma innymi dodatkami, nie zauważyłem żadnych problemów. Powiem więcej, mam więcej FPS niż na Viście Ultimate.

P.S Korzystam z wersji 32 bit.
C2D E8400@3.5Ghz,ASUS P5Q-E,DDR2 OCZ SLI Ready 800Mhz,GTX260,Chieftec 550W,HDD1TB,LCD 22'',Saitek Cyborg X
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Czytałem, ze fokker od DA chyba się nie lubił z 7, podobno przy widoku panelu było bardzo mało FPS.
Awatar użytkownika
wegi
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPBY

Post autor: wegi »

PZL Belfegor pisze:Czytałem, ze fokker od DA chyba się nie lubił z 7, podobno przy widoku panelu było bardzo mało FPS.
Affirm.
zapraszam ->http://www.vlatanie.blog.pl/ - aktualizacja 6.03.2011
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Ja testuję takie połączenie, i tak:
- SB4 działa OK. Pogoda Vatsimowa z AS6.5 (w SB4 nie działa pogoda);
- FSInn - generalnie OK, ale miałem przerywany voice i nie udało mi się z tym dojść do ładu. Ale to nie koniecznie wina W7 tylko pewnie ustawień. (w SB4 dźwięk jest ok);
- Wilco 737 nie działał - tzn. po uruchomieniu żadne przełączniki nie były klikalne. Ale próbowałem raptem jeden raz.
- Wilco E170 - ok
- level 767 - generalnie OK, ale wykonałem ze 3 loty i raz się wywalił. Przy czym było to przy próbach z FreeTrackiem i cały lot w VC. Wywalił się przy samym uruchamianiu samolotu.

Mało wiarygodne te moje próby jeśli chodzi o duże samoloty, bo w FSX praktycznie nimi nie latam, poza tymi pojedynczymi próbami.
Natomiast nie mialem żadnych problemów z latanie na GA:
- cerenado 152 i 206;
- baron duke od RealAir;
- Nowy Cub od A2A (miodzio :));
i sceneriami:
REX, FTX + OZx, Tongas Fjords X, UTX dla Europy.

Potwierdzam też, że Win7 działa płynniej niż pod XP. Czyli FSX + Win7 to dobra platforma dla vfr.
Dla ifr i Vatsim zostaje Vista + FS9 - głównie ze względu na dostępność scenerii.

Paweł
Paweł Dragan
Gdańsk
Kriss
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wadowice

Post autor: Kriss »

Ja mam WIN7 na komputerze w którym mam FSX i FS9. Dodatkowo WIN7 na laptopie, który obsługuje dodatki typu ASX AS6 FSMAP poprzez SimConnect bądź też WideFS.
Jedyne problemy jakie wystepowały były wywoływane przez niewłaściwe (stare) sterowniki. Po ich aktualizacji do najnowszych wersji problemy ustąpiły. Na ten moment żadnych problemów nie odnotowuję.

Natomiast zauważam bardzo dobrą stabilność i płynność działania. :D
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tak jeszcze na marginesie:
Nie można natomiast przeboleć faktu, że Grupy domowe są przeznaczone wyłącznie dla pecetów używających Windows 7. To już wielki błąd ze strony koncernu z Redmond. O ile można by jeszcze zrozumieć brak obsługi systemów Mac OS X (konkurencja), to jednak brak wsparcia dla XP i Visty jest bez wątpienia kiepskim posunięciem. Aby korzystać z Grup domowych użytkownik musi zainstalować "siódemkę" na każdym komputerze, jaki posiada.
Prawda to? Jesli mam na swoim kompie Win 7, a żona ma na laptopie XP, to nie mogę jej udostępnić drukarki podpiętej pod mój komputer?
Bartek
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

U mnie działa, nic z grupami nie kombinowałem.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Grupa domowa != Grupa robocza?
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
BHF
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Rzeszów EPRZ

Post autor: BHF »

Przesiadłem sie z Visty 64 na W7 64 HP. Zaobserwowałem takie zjawisko,że takstury na ziemi nie przesuwają się płynnie tylko takimi "skokami" nawet jeżeli odejmuje rozdzielczość tekstur, gęstość autogenu itd.Wszystko co na ziemi poprostu nie przesuwa się płynnie.Wie ktoś może o co chodzi? Po Vistą tego nie miałem przy wyższych ustawieniach grafiki itd.
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Może pomogłaby synchronizacja pionowa w ustawieniach karty ?
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
Awatar użytkownika
BHF
Cadet
Cadet

lucas pisze:Może pomogłaby synchronizacja pionowa w ustawieniach karty ?
Włączyłem,jednak skacze dalej.Dzięki pozdrawiam.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

RzEmYk pisze:Grupa domowa != Grupa robocza?
Nie wiem właśnie.
Bartek
maver
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Jaworzno

Post autor: maver »

konraf pisze:
RzEmYk pisze:Grupa domowa != Grupa robocza?
Nie wiem właśnie.
Nie to nie to samo. Mimo że miałem dwa kompy w grupie domowej, to przy np. WideFS musiałem grupę roboczą zmieniać na taką samą. Grupa domowa to tylko udostępnianie plików multimedialnych i katalogów komputerom podłączonych do tej grupy.
Intel i7 9700K 5,0 Ghz, 32Mb RAM, GTX 1060
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Takie pytanko: Win 7, 32 bit, FSX - warto dołożyć kostę RAM, z 2 GB na 3 GB?
Mam teraz w lapie 2x1GB. Mam okazję tanio kupić kostkę 2 GB.
Obecnie przy odpalonym FSX użycie RAM dochodzi tak do 1,6-1,7 GB. Zawsze około 300-400 MB zostaje wolnego. Niby mało ale też nie przekracza 2 GB.
Bartek
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

Ja zmieniłem z 2GB na 4GB i był wyraźny uzysk - szczególnie widoczny w bardziej złożonych sceneriach. Np.na dużym lotnisku rozglądanie się było mocno niekomfortowe, po dołożeniu pamięci było wyraźnie lepiej. Nie patrzyłem na użycie pamięci wcześniej, więc nie wiem jak to dokładnie wyglądało.
Paweł Dragan
Gdańsk
Awatar użytkownika
Skymad
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Starogard Gd

Post autor: Skymad »

Zdecydowanie warto. Sam zamierzam się do dokupienia RAMu, bo mi też już dla Se7ena 2 GB nie starczy :)
Obrazek
Awatar użytkownika
BHF
Cadet
Cadet

Jeżeli chodzi o ram to zauważyłem ,że FSX działa dokładnie tak samo na 4GB jak i na 8GB więc dokupowanie więcej niż 4GB mija się z celem.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

FSy są aplikacjami 32bitowymi, stąd brak wpływu tak dużej ilości pamięci na wydajność.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jadę już na 3 GB RAM. O ile w samym Win 7 czuć różnicę (niewiele ale programy szybciej ruszają) o tyle w FSX sprawa jest dziwne. Generalnie różnicy w szybkości wczytywania, itp. nie widzę. Natomiast przy 2 GB RAM użycie RAM dochodziło maksymalnie tak do 1.6 - 1.7 GB (zawsze te 300-400 MB zostawało wolne). Przy 3 GB użycie RAM leci do około 2 GB (w porywie miałem nawet 2.2 GB). Nie mam pojęcie od czego to zależy. Czy Win 7 / FSX "wie", że ma więcej RAM i może więcej dla FSX przydzielić?
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Wie. Po prostu Winda przydziela więcej RAM, a mniej pamięci wirtualnej. No i zostawia sobie pewien zapas wolnej pamięci w razie czego.
ODPOWIEDZ