Embraer 170/190 od Wilco

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Łukasz pisze:Myślę, że takie pytania powinieneś zadawać ludziom od Wilco, nie nam. Po prostu Emb lepiej im wyszedł od Arbuzów. :roll:
To poprostu to lata swietlen roznicy...

Najwazniejsze ze Emb ma podobny zasieg no i malowanie LOTu ;)
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Ultor »

A czy ich E-170/190 są lepsze od E-145 i CRJ-200/700/900?? Jak się ma jakościowo do nich Embraer Legacy?
Łukasz
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Łukasz »

Wg mnie E145 jest gorszy od E170/190, ale to jest raczej kwestia gustu. Co do CRJ i Legacy to nie wiem, bo nie miałem okazji latać.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

E170/190 jest nowszy, więc przynajmniej od strony wizualnej jest lepszy, co widać po screenach.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A czy jakieś z nich to porty spod FS2004?
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Tak, wszystko poza E170/E190.
Ultor
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Faktycznie! Sprawdziłem też, że w zasadzie E-jets to jedyny produkt jaki się Wilco udał... :0
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

Powoli, aczkolwiek raczej definitywnie, przesiadam się na FSX i chodzi mi po głowie pierwszy zakup samolotu na ta platformę. Pod FS9, którego z dysku pewnie nigdy nie usunę, mam 767, 757, 737 i A320 i w związku z tym chciałbym spróbować czegoś innego. Wybór wstępnie padł na E-jet'y od Wilco, ale zanim wykorzystam moją kartę kredytową chciałbym poznać odpowiedź na pytanie czy komuś kto obcował z 767 Level-D, czy 737 PMDG poziom złożoności i obsługa E-jetów przypadnie do gustu (chodzi mi o jakość wykonania dodatku, nie systemy Embraera)? W recenzjach przewija się raczej opinia że E-jety to bardzo udany produkt Wilco co nastraja optymizmem. Czy są w tym samolocie jakieś aspekty które mogą mnie rozczarować?
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Węgorz
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Węgorz »

Latam głównie na E70 od Wilco i jest po SSTSIM Concorde najciekawszym dodatkiem jakim miałem okazję latać. Naprawdę ciężko doszukać się jakichkolwiek błędów. Są dostępne malowania od mcphat które czynią ten dodatek jeszcze bardziej smakowitym. Jedyny minus jaki przychodzi mi do głowy to (jako że latam tylko na widoku VC) brak blokady otwierania okna, więc każdy scroll myszki w miejscu okna otwiera je :/ Kokpit jest dopracowany szczegółowo, klikalny- ogólnie ptakiem lata się niezwykle przyjemnie, oczywiście nie jest tak "stabilny w ręku" jak LevelD, czy 747PMDG, ale nie rzuca nim jak np. Emb 145 Feelthere. Polecam! Jakbyś chciał screeny, to na prv.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ejety są ok, niewiele ustępują PMDG czy LDS. Wilco jest tylko wydawcą, producentem jest Fellthere. Główne braki to dość skąpy manual (ale dla kogoś obeznanego z innymi samolotami tego typu nie jest to problem), i trochę niestabilny autopilot (i tak poprawili go znacząco w kolejnych update'ach, ale nie prowadzi tak dobrze samolotu jak u konkurencji). Poza tym samolot w pełni funkcjonalny i na poziomie, przyjemny w obsłudze i się nie wiesza.

Plus jest taki że dostajesz przy zakupie wersję zarówno FS9 i natywną FSX. Wersja FSX jest wizualnie identyczna jak FS9 więc bez rewelacji jak na standardy nowszego symulatora, ale za to nie daje za mocno po FPS.

Przy okazji, Feelthere ma zamiar w najbliższym czasie wydać nową wersję E135/145.
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: KaEn »

Dzięki chłopaki za tak szybkie opinie ;)
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Kasztan »

Hmm, masz może jakieś namiary na info odnośnie ichniejszego "ołówka"?
AMD Phenom II x4 965 3.6ghz
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain

http://forum.iemit.com/Default.aspx?g=topics&f=22

Z zapowiedzi wynika że projekt jest prawie ukończony. Niestety tym razem nie widać nigdzie teksturek LOT'u.
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na pewno będą :)

A jak nie to ktoś je pewnie zrobi (?) :P

Ogólnie wygląda zachęcająco
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
chudy183
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Radom/Warszawa

Post autor: chudy183 »

Na początek witam wszystkich serdecznie. ponieważ jest to mój pierwszy post. od jakiegoś czasu jestem posiadaczem E170/190 od Wilco. Zakupiłem też do niego najnowszą bazę AIRAC na Navigraph - 0912. Zainstalowałem ją jak przykazali w instrukcji, ale nie jestem pewien czy działa ona poprawnie ponieważ na MCDU w pozycji NAV IDENT wyświetla mi komunikat widoczny na załączonym obrazku. Pytanie brzmi: Czy muszę nową bazę aktywować jeszcze gdzieś w FMSie? Jeśli tak, to jak to zrobić?

http://yfrog.com/6t51560260j
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Cześć,

Zaraz sprawdzę jak jest u mnie bo ostatnio nie latałem. Spróbuj zainstalować ją ponownie.
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
chudy183
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Radom/Warszawa

Post autor: chudy183 »

Już działa :) Pogrzebałem troszke i naprawiłem. Nie wiem czemu, ale aktualna baza była skopiowana do folderu Backup, natomiast nieaktualna była ciągle aktywna. Wystarczyło podmienić pliki i wszystko jest ok.
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: Zgredd »

Czy ktoś może wie:
1. jak i kiedy FMS korzysta z wpisanych wartości VFS (w take off i landing) oraz VAP, VAC i VREF (w landing)

2. co to dokładnie za prędkości VAP i VAC?

3. kiedy dokładnie stosować przycisk BNK na panelu autopilota? Czasami ogranicznik się włącza (widać na PDFie), a czasem nie.. :|
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Zgredd pisze:Czy ktoś może wie:
1. jak i kiedy FMS korzysta z wpisanych wartości VFS (w take off i landing) oraz VAP, VAC i VREF (w landing)

2. co to dokładnie za prędkości VAP i VAC?

3. kiedy dokładnie stosować przycisk BNK na panelu autopilota? Czasami ogranicznik się włącza (widać na PDFie), a czasem nie.. :|
1. RTFM - w skrocie manual;
2. Jak nie na tym forum to google;
3. RTFM - czyli manual.
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

st1322 pisze: 1. RTFM - w skrocie manual;
2. Jak nie na tym forum to google;
3. RTFM - czyli manual.
Kolego, zanim będziesz tak pomocny, zważ na to, że ten manual jest wyjątkowo ubogi i w nim nic na temat wykorzystywania owych prędkości i sposobie zarządzania nimi przez FMS, a także ogranicznika BNK, nie znajdziesz! Podobnie jak i na tym forum, chyba że wyszukiwarka pomija angielskie nazwy.
W sieci również na temat Vac i Vap nic ciekawego i obszerniejszego nie można znaleźć, stąd moje pytanie.

http://en.wikipedia.org/wiki/V_speeds
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

VFS - takeoff final segment speed
VAP - approach speed
VAC - approach climb speed
VREF - reference speed
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:VFS - takeoff final segment speed
VAP - approach speed
VAC - approach climb speed
VREF - reference speed
Tak dzięki, to akurat wiem. Chodzi mi o to w jaki sposób FMS korzysta z nich. Tzn. np. Vref - przy jakich warunkach i ustawieniach FMS przełączy się na Vref, albo approach speed, ponieważ nie udało mi się tego zastosować. Vfs z tego co wiem, to prędkość stosowana przy awarii jednego z silników, Vac nie jestem pewien, ale chyba też się odnosi do sytuacji awaryjnej. Ale np. pozostawiając prędkość cały czas pod kontrolą FMS i uprzednio wprowadzeniu danej wartości Vref, FMS w ogóle z niej nie korzysta przy lądowaniu, mimo konfiguracji samolotu do lądowania (podwozie, klapy, autobrakes).
Tak samo nie udało mi się rozszyfrować zastosowania BNK - czasami włączenie go jest widoczne na PDFie w postaci pogrubionej białej podziałki na skrętomierzu, ale czasami nie powoduje nic.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

VFS - prędkość ostatniego segmentu profilu startu, od czystej konfiguracji do 1500 stóp AGL lub przewyższenia nad przeszkodami. Powinna być utrzymywana w przypadku awarii silnika.
VAC - prędkość missed approach dla danej pozycji klap przy niedziałającym jednym silniku
VREF - prędkość referencyjna
VAP - prędkość podejścia, podejrzewam, ze jest to prędkość referencyjna skorygowana o wiatr+powiewy
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzięki za opis. Jeszcze gdyby tylko FMS chciał włączyć np. Vref...
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Na avsim.net jest tabelka z częścią tych parametrów do maszyn Embraera.

emb_135_145_170_190_-_speed_charts.zip
Gigabyte Gf460GTX
4GB DDR2 RAM
Viśta Wio Biznes
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOD

Post autor: witt »

Co wg mnie powinni zmienić to możliwość ustawiania ciągu oddzielnie dla każdego silnika
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Za Chiny nie mogę zmusić FMS do automatycznego operowania Vap i Vref. Jedyne co daje się ustawić, to prędkość przy poszczególnym punkcie trasy. Nie rozumiem po co w takim razie w FMS jest opcja wpisania w Pref Landing Vap, Vac i Vref...
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Mam takie pytanie (to nie prywatna wycieczka): Czy masz ten program zakupiony legalnie? Wiem, ze takie problemy wystepowaly przy torrentach... zwlaszcza tych zaladowanych do sieci na poczatku wydanie produktu. Potem byly pacze, ale... tych na torrencie nie znajdziesz.

Teraz, problem sie pojawial i jest znany, polega na tym, ze FMS zle przypisuje punkty predkosci do okreslonych punktow na podejsciu. Masz 2 wyjscia:

1. poszukac info na supporcie do programu;
2. ustawiac predkosc recznie.
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Samolot oczywiście jest legalnie zakupiony na pilots.pl. Patcha mam 1.6 z tego co pamiętam. Jeśli chodzi o suppoart, to męczę tam wątek na forum, ale ostatnio nikt nic nie pisze.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi Tobie z tym problem ze złym przypisywaniem prędkości do określonych punktów bo:
1. jeśli chodzi Ci o punkty trasy, to to akurat działa u mnie bez zarzutu - jeśli ustawię np. 220 przy punkcie XXX, to samolot na dolocie do XXX zaczyna zwalniać i stara się osiągnąć 220 przelatując nad XXX, a na długo przed XXX FMS żada 220 na PDFie.
2. jeśli chodzi konkretnie o Vap i Vref, to w ogóle nie zauważyłem niczego - nawet jakichś błędnych reakcji. Po prostu te 2 prędkości, uprzednio wklepane do FMS, w ogóle nigdy nie są przywoływane. Może po prostu niedoróbka tego produktu, a może nie do końca znamy Embraera ;) O ile rozumiem, że np. samolot mógłby się przełączać na Vap w momencie przechwycenia GS, to ciekawe co decydowałoby o przełączenie się na Vfer - może dana odległość od RWY?
Kirow
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: Kirow »

Tu rzeczywiście trzeba by poczytać instrukcje dla tego samolotu. Nie znam Embraerów, ale np. Airbus na podejściu ustawia sobie prędkości reagując na wychylenie klap przez pilota. Wygląda to mniej więcej tak: Uaktywniam APP phase w MCDU (FMC), samolot zwalnia do MCS (Min. clean speed), wysuwam klapy na pierwszy ząbek, zwalania do minimalnej V na tym ustawieniu, potem znowu kolejne klapy i zwalnianie itd. itp. aż do Vapp. Nie wiem jednak czy embrion ma tak samo.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Zgredd
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No ten od Wlico na pewno nie ;)
Awatar użytkownika
SW
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: VOR KMI

Post autor: SW »

Jeżeli ktoś jeszcze nie wie - w zakładce PERF INIT na stronie 3 wpisujemy FUEL i wciskamy czwarty przycisk po prawej stronie CDU. Ten manewr obliczy ilość potrzebnego paliwa i załaduje samolot.
Pewnie już wszyscy dawno wiedzą ,a ja wyskoczyłem jak Filip z konopi - indyjskich :lol:
Jeśli to nieaktualne info to niech moderatorzy usuną.
Pozdrawiam.
wizzmike
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wenling City

FMC

Post autor: wizzmike »

Witam. Mam następujący problemik. Wklepuje sobie jakas traske do FMC , po czym chce ja zasejwować aby nastepny raz wgrac sobie gotowa z pliku, ale niestety nie wiem jak tego dokonac. Bardzo prosto i fajnie robi sie to przykladowo w Level-D 767. Tu jednak nadal nie wiem jak to zrobic. Jest w ogóle takowa mozliwosc ? A jesli tak , to jak to zrobic ?

Pisz poprawnie.
Ostatnio zmieniony ndz 07 lut, 2010 14:23 przez wizzmike, łącznie zmieniany 2 razy.
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przycisk FPL, potem wpisujesz nazwę planu lotu np.EPGD-EPKK (nazwę wybierasz sam) potem P3 ten obok napisu "Recall or create FPL named". Będzie Ci automatycznie zapisywał wszystkie zmiany trasy, które później wprowadzisz.
wizzmike
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wenling City

Post autor: wizzmike »

Dzięki serdeczne. Działa.

Mam jeszcze jeden błahy problemik z którym jednak nie potrafię sobie poradzić.
Mianowicie cargo doors . . .

Niestety nie działa u mnie pod kompilacją klawiszy SHIFT+E+2.
Jak można to zmienić i przypisać pod inne ???
Ostatnio zmieniony czw 18 lut, 2010 13:53 przez wizzmike, łącznie zmieniany 2 razy.
oops2k
Cadet
Cadet

Post autor: oops2k »

wizzmike pisze:niestety nie działa u mnie pod kompilacją klawiszy SHIFT+E+2.
Jak można to zmienić i przypisać pod inne ???
1. Sprawdz jeszcze Shift+E+3, ew. 4
2. Nie wiem jak naciskasz ale ma to byc tak: Shift razem z E, PUSZCZASZ i w ciagu 1 sec. naciskasz 2, albo 3 albo 4.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

A czy samolot obslugiwany jest przez FDC live cockpit.
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Z simMarket: "Flight Deck Companion - The complete interactive sound environment for every aircraft in Microsoft Flight Simulator X and 2004!" oraz filmik http://www.youtube.com/watch?v=55f3_1VO0fQ
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Post autor: mirage9 »

Fajnie ale jak on to zrobil?
Ja w swoim FDC nie mam Embraera w opciach a pod inny samolot sie nie chce podpisac:(
Posiadam najnowsza wersje 4.xxx
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Cóż pozostaje napisać do supportu FDC.
ODPOWIEDZ