To poprostu to lata swietlen roznicy...Łukasz pisze:Myślę, że takie pytania powinieneś zadawać ludziom od Wilco, nie nam. Po prostu Emb lepiej im wyszedł od Arbuzów.
Najwazniejsze ze Emb ma podobny zasieg no i malowanie LOTu
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
1. RTFM - w skrocie manual;Zgredd pisze:Czy ktoś może wie:
1. jak i kiedy FMS korzysta z wpisanych wartości VFS (w take off i landing) oraz VAP, VAC i VREF (w landing)
2. co to dokładnie za prędkości VAP i VAC?
3. kiedy dokładnie stosować przycisk BNK na panelu autopilota? Czasami ogranicznik się włącza (widać na PDFie), a czasem nie..
Kolego, zanim będziesz tak pomocny, zważ na to, że ten manual jest wyjątkowo ubogi i w nim nic na temat wykorzystywania owych prędkości i sposobie zarządzania nimi przez FMS, a także ogranicznika BNK, nie znajdziesz! Podobnie jak i na tym forum, chyba że wyszukiwarka pomija angielskie nazwy.st1322 pisze: 1. RTFM - w skrocie manual;
2. Jak nie na tym forum to google;
3. RTFM - czyli manual.

Tak dzięki, to akurat wiem. Chodzi mi o to w jaki sposób FMS korzysta z nich. Tzn. np. Vref - przy jakich warunkach i ustawieniach FMS przełączy się na Vref, albo approach speed, ponieważ nie udało mi się tego zastosować. Vfs z tego co wiem, to prędkość stosowana przy awarii jednego z silników, Vac nie jestem pewien, ale chyba też się odnosi do sytuacji awaryjnej. Ale np. pozostawiając prędkość cały czas pod kontrolą FMS i uprzednio wprowadzeniu danej wartości Vref, FMS w ogóle z niej nie korzysta przy lądowaniu, mimo konfiguracji samolotu do lądowania (podwozie, klapy, autobrakes).PZL Belfegor pisze:VFS - takeoff final segment speed
VAP - approach speed
VAC - approach climb speed
VREF - reference speed