Co wybrac - GEX czy VFR

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Co wybrac - GEX czy VFR

Post autor: st1322 »

Mam takie pytanie. Zakladajac ze kasa sie nie liczy, tzn mamy jej tyle ze nie musimy sie martwic o nic, co byscie wybrali:

GEX'a Europe - jak wyjdzie; czy, rozne produkty VFR. Aha, decyzja powinna tez byc przemyslana pod wplywem FPS...
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

To zupełnie różne produkty. GE to tesktury terenu. Produkty VFR (rozumiem, ze mowa np. o VFR Germany) to produktu oparte na foto teksturach (bardzo często takie produkty mają teksturę tylko jednej pory roku).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

... oraz czasami (jak w VFR Germany) brak w nich nocnego oświetlenia!

Do VFR to ja bym kupił Ultimate Terrain X: Europe, dodał nasze VFR Polish Landmarks. Osobiście mam też German Landmarks X, które dodaje tysiące obiektów u naszych zachodnich sąsiadów.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
saint
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: saint »

Nie wiem czy koniecznie chcesz latać w Europie. Jeżeli nie to najlepiej kup FTX który jest naprawdę powalający.

Jeśli Europa to UTX, do tego VFR Germany i Swiss Pro X. W ten sposób masz w zanadrzu parę naprawdę fajnych i efektownych tras dla większych maszyn - EGLL-LSZH, EHAM-LZSH i krótsze np. moje ulubione EDDF-LSGS.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Czesc,

Dzieki za pomysly. Polish Landmarks mam i sa super. Niemieckich jeszcze nie mam. Z resarchu wynika ze UTX lub FTX to mus. Ale jeszcze nie teraz 8-) Caly czas monitoruje GEX'a i ich pomysly na Europe i... sam nie wiem.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ale FTX to z tego co wiem sama Australia.

GEX Europe jak wyjdzie, to będzie taki sam must have, jak UTX (przynajmniej GE do FS9 był jednym z lepszych dodatków).
Bartek
saint
Cadet
Cadet

Post autor: saint »

Dlatego napisałem że FTX tylko jeżeli kolega nie musi koniecznie latać w Europie ;) Wtedy gorąco polecam ten dodatek, bo wygląda naprawdę przepięknie.
Zresztą autorzy FTXa biorą się również za USA, pierwsza część ma się ukazać już niedługo.
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

GEX Europe jak wyjdzie, to będzie taki sam must have, jak UTX (przynajmniej GE do FS9 był jednym z lepszych dodatków).
Z tego co wiem robiła go inna ekipa.

Patrząc na screeny ten GEX nie wygląda jakoś rewelacyjnie. Tzn nie wygląda znacząco lepiej niż to co mam u siebie z darmowymi teksturami.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No to generalnie jakis obraz sytuacji juz mam. Teraz pozostaje chyab najwazniejsze. Jak do tego sie ma FPS. Czytalem rozne fora i ogolnie ludzie nie narzekaja, ale jak widze w podpisach jakie maja sprzety to... tez bym nie narzekal. A jak to sie ma "u nas" ?
Awatar użytkownika
some1
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Pruszków

Post autor: some1 »

"Różne produkty VFR" różnie obciążają komputer.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Na początek zainstaluj tekstury Millsa dla Europy (8 części, do znalezienia na Flightsimie) - FSXowa Europa sporo zyska i w końcu przestanie być pustynią.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:Na początek zainstaluj tekstury Millsa dla Europy (8 części, do znalezienia na Flightsimie) - FSXowa Europa sporo zyska i w końcu przestanie być pustynią.
Dzieki, sprawdze. A mozesz mi powiedziec czy FPSy mocno dostana?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Wydaje mi się, ze ani trochę - tekstury nie różnią się wielkością.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:Wydaje mi się, ze ani trochę - tekstury nie różnią się wielkością.
Raz jeszcze dzieki. Sciagam i zobacze jak to bedzie "grac". Jak narazie to mam ogromny problem z FPS. Jakos nie moge przeskoczyc 10... Co prawda mam REX'a i UT2 ale oba lataja na innym rdzeniu niz FSX a FSX ma zalaczone obydwa (w razie czego). Najgorsze jest to ze jest wiele stron dotyczacych podrasowania szybkosci, z ktorych wiele wyklucza sie nawzajem...
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dobra, po dluzszym szukaniu info mam takie pytanie skierowane do uzytkownikow:

Czy kombinacja Ultimate Terrain + GEX strasznie zamula kompa? Niestety ale mam procesor Centrino Duo 2Ghz... ale za to nVidie 9600 i 4GB ramu :)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

1. już pisałem, że GEX to tylko tekstury, a wyżej napisano, że tekstury nie powodują spadku fps (no chyba, że będą w jakiejś kosmicznej rozdzielczości)
2. o UTX jest osobny temat. Jakbyś go poszukał, to byś znalazł choćby to:
viewtopic.php?p=80844#80844
Przy ustawianiu większości opcji w UTX masz podgląd, jaki będzie ona miała wpływ na fps.
Bartek
ODPOWIEDZ