Cale vs Procenty

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Cale vs Procenty

Post autor: pawjer »

Hej,

Może proste, ale może jednak nie...Jak się czyta POH to wychylenia i położenia różnego rodzaju dźwigni są podane w calach, jednakże FS wyświetla te dane w procentach. Ma ktoś z Was sposób na konwersję tych wartości? No chyba że byłaby gdzieś podana długość skoku dźwigni to by sobie człowiek sam przeliczył :)

A może jest jakiś oczywisty sposób który jakoś mi do głowy nie przychodzi?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

A próbowałeś dokładnej metody "naoko"? ;) Na potrzeby FSa wystarczy. Można sobie w VC zerknąć pod kątem na dźwignię i ustalić.
za pewne chodzi Ci o dźwignię mocy w samolotach GA. W rzeczywistości też nikt z linijką nie sprawdza czy wsunął na cal, czy może troszkę za dużo.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Albo wsuń dźwignię na cal (wg. tego co widzisz w VC) i sprawdź ile to procent. W ten sposób możesz sobie "poprzeliczać" cale na procenty.
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: pawjer »

tidit pisze:Albo wsuń dźwignię na cal (wg. tego co widzisz w VC) i sprawdź ile to procent. W ten sposób możesz sobie "poprzeliczać" cale na procenty.
A skąd mam wiedzieć że przesunąłem dźwignię o "cal"? :)
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Zmierzyć linijką :P A jak dźwignia jest niewyskalowana to nie ma innej rady jak zastosować się do tego co napisał Rzemyk.
ODPOWIEDZ