ATR-72 Flight1

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

r.a.f
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPZG/EPPO

Post autor: r.a.f »

wibwk, klapy ustawiam wg. prędkości tzn. poniżej 180kt na 15, 170 - podwozie , 150 - klapy 30, ale ciężaru do lądowania nie sprawdziłem.
180kt wywnioskowałem, własnie z manuala,a obliczenia napisałem w poprzednim poście. Może nie sprecyzowałem zbyt jasno swoich myśli ;) Lecąc na 2800ft przechwytuje GS i zaczynam schodzenie, wtedy też sciągam PL do FI. Zatem 2800ft jest moim deaceleratiion height więc wg tej procedury http://www.smartcockpit.com/pdf/plane/a ... rams/0006/ mając 180kt, przy rozpoczęciu zniżania powinienem osiągnąć Vapp na 500AGL i mieć już w pełni ustabilizowany i skonfigurowany do podejścia samolot.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: budyniek »

ciemny21 pisze:Tzw. lewitujący pas ; )
[ Komentarz dodany przez: RzEmYk: Pią 06 Lis, 2009 13:59 ]
Lotniskowiec ;P
Oj, miałem oczywiście na myśli QNH ://
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: mysterio4555 »

Witam!
Przy okazji tematu podejścia mam pytanie co do trymerów. Czy to normalne (i realne) że jak trymuje samolot to słychac takie piszczenie jakby w tle ? (cos w stylu alarmu?) bo nie jestem pewien ... moze cos z konfiguracja ale raczej nic o tym nie znalazłem...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Tak, to normalne - wspomniano o tym na stronie 23 manuala.
GRYF830
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: GRYF830 »

Mam pytanko .. czy w F1 ATR-72-500 działa wskaźnik wytrymowania? kurde latając na 767 lub 757 mam to graficznie przedstawione a w atr-ze nie interesowałem się tym do puki ni stąd ni z owąd po odłączeniu AP przed lądowaniem wyrywa mi dziób go góry.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez GRYF830, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Działa - strona 72 OM, (10-58)
deathciak
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKK

Brak ATC i problem z prędkością

Post autor: deathciak »

A ja mam następujący problem z ATR-kiem. Po wgraniu (cool&dark) przy włączonych bateriach a nawet przy odpalonych silnikach nie słyszę w ogóle ATC - nie słyszę ATIS (w ogóle zielony pasek się nie pojawia) jak i nie mogę się skontaktować z wieżą. Czy coś przeoczyłem? Wiem, że był tutaj już poruszany taki problem, chyba z samolotami PSS i tam była kombinacja jakichś klawiszy wszystko działało ok, a tutaj nic.
A drugi problem to przy starcie i wychyleniu przepustnicy na joyu na maxa ATR rozpędza mi się tylko do ok 50 kts. Dopiero trzymanie na klawiaturze F4 daje efekt większej prędkości, ale tylko na chwile. Później samolot traci prędkość i spada. Trzeba puścić F4 i znowu bo wcisnąć by samolot nabrał prędkości - i tak w kółko. W czym jest problem lub gdzie popełniłem błąd, być może w ustawieniach??
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

1. Włączyłeś w ogóle radia?
2. Zdejmij blokadę dźwigni (condition lock) - było omawiane w wątku albo popatrz do manuala.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Wiem ze może trochę nie ten temat,ale wczoraj natrafiłem na taki link z opisem ATR .Moze się komuś przyda .
http://www.propandjet.net/atr72_cockpit ... aptain.htm
Po lewej stronie klikamy na dana sekcje kokpitu żeby ja przybliżyć.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

RzEmYk pisze:Zdejmij blokadę dźwigni (condition lock)
Ja tylko dołożę swoje 3 grosze : szukaj pod hasłem "Gust Lock" (6-20)
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Ark »

Przeniosłem ATRka na drugi komputer z systemem W7. Starałem się wkonać wszystko zgodnie z zaleceniami. Po ustawieniach w Configmanagerze wyskakuje komunikat, który zamieściłem poniżej. Po ponownym uruchamianiu Configa, wszystkie zmiany są takie jak wybrałem poza Cocpit Color, w zakładce Interior. Mimo wyboru na kolor brązawy, to zawsze jest New Color (Blue). Samolot działa bez większych problemów ale teraz w virtual copit nie mogę przestawić kolorów i efekt jest taki, że wszystko jest w brązach, poza overhead panel i panlem radia. Próbowałem podmienić mapę, do której odwołuje się ścieżka ale nic to nie daje. Może ktoś z Was będzie wiedział jak to ustawić?
Załączniki
StatusDlg.jpg
StatusDlg.jpg (87.01 KiB) Przejrzano 19964 razy
SP-ARK
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Post autor: konraf »

Pewnie coś instalowałeś bez praw admina, a coś z prawami admina i nie może teraz uzyskać dostępu do pliku. Generalnie wszystko instaluj i uruchamiaj z prawami admina (prawy klik myszki i wybór odpowiedniej opcji).
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain

konraf pisze:Pewnie coś instalowałeś bez praw admina, a coś z prawami admina i nie może teraz uzyskać dostępu do pliku. Generalnie wszystko instaluj i uruchamiaj z prawami admina (prawy klik myszki i wybór odpowiedniej opcji).
Przeinstalowałem jeszcze raz FSX (SP1, SP2), ATR (SPX1). Dokładnie sprawdziłem prawa administratora na komputerze, uśpiłem antywira i zaporę. Początkowo w Config Managerze nadal pojawiał się ten komunikat ale gdy wybrałem kolor niebieski kokpitu, jest ok. Dziwne ale nie będę już zachodził w głowę dlaczego.
SP-ARK
Awatar użytkownika
Coonts
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa/Łańcut

Post autor: Coonts »

Witam.

Posiadam FSX (SP2) i ATRka (SP1). Mam pytanie na temat AFCSa. Czy po wciśnięciu przycisku STBY powinny zniknąć bary na EADI??
W instrukcji stoi: "Cancels all FD modes (...). When AP is active, resets to basic modes"
Wynika stąd że powinny, ale u mnie nie znikają. Może to jakiś bug pod FSX??

Ark
Miałem podobnie tylko bez tego komunikatu. Ale to dlatego, że nie odpaliłem wpierw CM tylko od razu polatałem w FSXe ;). Później każda zmiana w CM nie wpływała na ATRka w FSe. Przeinstalowałem raz jeszcze samolot i postąpiłem już zgodnie z instrukcjami w manualu. Teraz mam to co chciałem, czyli brązowy kokpit :) .

Pozdrawiam
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Coonts pisze: Ark
Miałem podobnie tylko bez tego komunikatu. Ale to dlatego, że nie odpaliłem wpierw CM tylko od razu polatałem w FSXe ;). Później każda zmiana w CM nie wpływała na ATRka w FSe. Przeinstalowałem raz jeszcze samolot i postąpiłem już zgodnie z instrukcjami w manualu. Teraz mam to co chciałem, czyli brązowy kokpit :) .

Pozdrawiam
U mnie to jednak było co innego. Konraf miał nosa. Wszystko działa tak, jak sobie tego życzę, gdy uruchamiam Config Managera za pomocą funkcji Uruchom jako administrator.
SP-ARK
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

Post autor: Sniked111 »

Hej,
mam problem. Pojawia mi się komunikat o braku flt1chk3.dll. Czytałem wątek na forum producenta i przeszukałem wszystkie możliwe lokalizacje, a nigdzie nie mogę znaleźć tego pliku! Mam Windows 7 Professional 32.
Ostatnio zmieniony pn 04 sty, 2010 14:47 przez Sniked111, łącznie zmieniany 1 raz.
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gliwice

Post autor: Adam_Max »

Sniked111 pisze:Hej,
mam problem. Pojawia mi się komunikat o braku .dll (tego na pierwszej stronie). Czytałem wątek na forum producenta i przeszukałem wszystkie możliwe lokalizacje, a nigdzie nie mogę znaleźć tego pliku! Mam Windows 7 Professional 32.
Plików .dll znajdzie się u mnie kilka tysięcy jak chcesz to podeślę spakowane. Chyba że masz problem z jednym konkretnym, to może postaraj się określić go bardziej precyzyjnie :lol: .
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Jaki masz program antywirusowy? Niektóre traktują ten plik jako spyware lub wirusa. Na czas instalacji samolotu deaktywuj antywirusa.
Bartek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Sniked111 pisze:przeszukałem wszystkie możliwe lokalizacje, a nigdzie nie mogę znaleźć tego pliku!
Jaja sobie robisz...
http://www.google.com/search?q=flt1chk3.dll
http://atr.flight1.net/forums/forum_posts.asp?TID=1702
http://www.simforums.com/forums/printer ... ?TID=24061
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

Żadnego zewnętrznego programu nie mam - tylko defaultowe zabezpieczenia Win7. Pisząc o lokalizacjach, mówiłem o dysku twardym. Ale jak widać zapomniałem o zasobach Internetu :roll: Jeszcze pytanie: gdzie mam umieścić k3? Gdy wrzuciłem do system32 to FSX mi się zawiesił.
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Główny katalog FSX.
Bartek
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

Niestety. Po wyborze samolotu error się nie pojawia ale po kliknięciu na Fly Now FSX przestaje działać.
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
Coonts
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa/Łańcut

Post autor: Coonts »

Witam
Coonts pisze:Posiadam FSX (SP2) i ATRka (SP1). Mam pytanie na temat AFCSa. Czy po wciśnięciu przycisku STBY powinny zniknąć bary na EADI??
W instrukcji stoi: "Cancels all FD modes (...). When AP is active, resets to basic modes"
Wynika stąd że powinny, ale u mnie nie znikają. Może to jakiś bug pod FSX??
Czy naprawdę nikt nie potrafi mi odpowiedzieć...?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Witam
Z tego co pamiętam wyswietlacz AP powraca do stanu poczatkowego (wyświetla tylko wysokosc), a FD pozostaje na wyświetlaczu. Rozumiem ze chodzi Ci o wylaczenie FD ?Masz do tego przełącznik na desce. STBY wyłącza wszystkie aktywne tryby, a moze sie myle? Ja przynajmniej używam przycisku STBY jak chce ustawic kurs ILS do podejścia a lece na RNAV, więc żeby AP sie nie pogubił wciskam STBY. Po ustawieniu wciskam ALT HOLD i NAV i lece dalej. :)

Ja mam pytanko: Jak w ATR'ku wykonywac podejścia na NDB (np. do Gdańska na RW11)? Na karcie podejścia jest kurs do NDB GDA 109*. Czy jest jakis sposób by go AP utrzymywał (wpisac kurs do FMC, jak tak to w jaki sposób?) czy trzeba ręcznie (tj. patrzec na wyswietlacz z busola magnetyczna i trzymac RMI/ADF na 109) ?

[DME to odczyt dystansu - Rz]
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty, 2010 17:10 przez mysterio4555, łącznie zmieniany 3 razy.
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain

mysterio4555 pisze:Czy jest jakis sposób by go AP utrzymywał (wpisac kurs do FMC, jak tak to w jaki sposób?) czy trzeba ręcznie (tj. patrzec na wyswietlacz z busola magnetyczna i trzymac DME na 109) ?
W FMC raczej nie wpiszesz. Jeśli lecisz zgodnie z kartą, możesz wykonać podejście za pomocą AP, a w punkcie TIPOX przejść na sterowanie ręczne.
SP-ARK
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzieki za odpowiedź. Czyli jak mam AIRAC0608 (ostatni darmowy) to tego podejścia proceduralnie nie zrobie ?(Bo nie mam punktu TIPOX :/) Chyba że da sie jakos tworzyć WPT albo w pliku albo z poziomu FMC ... Ewentualnie zostanie latanie na tym co generuje FMC dając w Arrivals RW11... jest to wogóle dobre? Dolece tym w okolice pasa ?
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie wiem co daje AIRAC0608. Nigdy g nie miałem. Kieruj się na KRT, a potem zgodnie z kartą podejścia. Tutaj masz coś więcej na temat podejścia do pasa 11.
SP-ARK
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Dzieki :) Po przeglądnięciu stronki którą mi wysłałes zauważyłem że punkt TIPOX lezy na radialu 109* do KMIECIN'a ... czyli najlepiej lecieć 289* od KRT, po 6,5nm skręcić w prawo najpierw HiBANK po 90* skręcie LoBANK i czekac cierpliwie na przechwycenie 109* na KMIECINIE ... Pomiar odległości też w normie bo wystarczy od wskazania VOR/DME KMI odjąć 36km... . Dzieki wielkie za pomoc. :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Co za problem wykonać modami AP, po co wszędzie na siłę się pchać z FMC?
To podejście się da wykonać byle Cessną i na niej powinieneś spróbować podejść.

Z KRT odlatuje się po radialu 289, na DME 8.5 KRTwchodzi się w ARC DME 8.8nm KRT, wyjscie z łuku na R352 KRT, od tego momentu lot po R289 GDA (109+180=289, bo lot po radialu 289 w kierunku DO radiolatarni). Po przecięciu R030 KRT zaczynamy zniżanie.

Skoro na mapie nie ma KMI, to znaczy, że nie jest potrzebne do podejścia i nie należy go to tego używać, a nie szukać sposobów obejścia procedury.
http://pl-vacc.org/pol3/maps.php#id7
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty, 2010 20:06 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

E tam zaraz obejścia ;p Łatwiej tak jest.Tak na marginesie jak ma mi właściwie wskazywac ATR to 189*GDA ? W Cessnie to jest ,,odlotowy" kurs 189* od GDA to wiem ale w ATR ?? W jaki sposób to wogóle trzymać ?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Patrzysz na RMI.
http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?f=5&t=29425
E tam zaraz obejścia ;p Łatwiej tak jest.
Po to ktoś opracowuje i publikuje mapy, żeby się ich trzymać, a nie latać jak się chce.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nie no wiem po drugie wole latac tak jak to w procedurach jest. To przypadkiem na RMI nie bedzie normalnie 109* ?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Radial jest zawsze wychodzący, więc lecąc po R289 GDA w kierunku do radiolatarni leci się z kierunkiem 109.

EDIT:
Teraz wszystko powinno być jasne.
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty, 2010 20:08 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ok dzieki za pomoc. Musze troche poćwiczyc te ARC DME i bedzie ok.
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Co może być przyczyną tego, że przyciski w overhead panel, w VC czasem działają dobrze, z tendencją do bardzo, a czasami nie działają i wtedy trzeba wyświetlać panel 2d i poprzełączać?
Druga sprawa to zanik VC po włączeniu Storm Light. Ten przełącznik nie chce drgnąć w VC, a po zmianie położenia w 2d panelu powoduje, że wiszę w powietrzu.

Po przeniesieniu ATRka na nowy komputer miałem kilka problemów ale udało sie je rozwiązać. Kilka postów powyżej to opisywałem. Nie winię antywira, a dla FSa i CM przypisałem zgodność z Win XP. Otwieram te programy poprzez uruchom jako administrator.

FSX (SP1, SP2), ATR SP1-fsx. System W7, 64bit.
SP-ARK
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOD

Post autor: witt »

Zastanawia mnie dlaczego w AIRAC 1001 do tego samolotu, nie ma STAR'ów dla EPWR.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

witt pisze:Zastanawia mnie dlaczego w AIRAC 1001 do tego samolotu, nie ma STAR'ów dla EPWR.
Z tego co mi wiadomo jest dostępny na AVSIM darmowy cykl AIRAC 0608. Tam powinny być STAR'y ,ponadto dzięki temu bedziesz miał bardziej aktualny FMC. A jak nie masz to zawsze można je samemu zrobić. Te co są ,,default" są mocno przestarzałe przy obecnych nowych RNAV.
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: kuba933 »

Czy może ktos podać link do malowania Eurolotu SP-LFH bo na avsimie pliku już pobrać nie można :cry:
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOD

Post autor: witt »

http://www.mkstudios.za.pl/atrF1_lfh.zip Tu masz te malowanie.

mysterio4555 powiedz mi po co mi stary AIRAC, jeśli kupiłem sobie nowy to po to aby mieć aktualny, a w nie sprzed ponad 4 lat.

1. EPWW A0013/10 AIRAC 1001 EFFECTIVE FROM 14 JAN 2010 IS IN USE IN FIR WARSZAWA.
AIRAC 1001 EFFECTIVE FROM 14 JAN 2010 IS IN USE IN FIR WARSZAWA.

Po prostu dziwię się, że zapomnieli dodać STAR'y dla EPWR. W AIRAC'u do Wilco ERJ wszystko jest, a do tej "latajki" nie ma :/. Pozostaje napisać do support'u navigrah, zobaczymy co napiszą.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A no sorki nie zauwazyłem ze to 10. Mój błąd. Zawsze możesz sobie zrobic taki STAR, edytując tylko plik EPWA w folderze STAR. Troche wpisywania punktów będzie ale będzie i Arrival ;)
ODPOWIEDZ