Active Sky Advanced
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Active Sky Advanced
Czy ktos ma i chcialby sie podzelic wiedza, czy naprawde jest takie doskonale jak to opisuje producent? Jak naprawde udalo sie wyeliminowac low layer haze w FSX? przyznam ze mam dosc takiego scenariusza: ladaowanie, lotnisko raportuje 3/4 mili widocznosci, a FSX jak to FSX, piekna pogoda az do ok 1500 stop i potem niby mleko.
Mam REX'a ale jgo engine pogodowy jest hmmm, no nie taki jakiego chyba szukam.
Bardzo prosze o jakies komentarze.
Mam REX'a ale jgo engine pogodowy jest hmmm, no nie taki jakiego chyba szukam.
Bardzo prosze o jakies komentarze.
Mam ASA od niedawna i jestem jak na razie zadowolniony
Co prawda używam go pod 2004 ale "nagłego mleka na 1500ft" już nie mam. Overcast z góry wygląda świetnie, wyraźnie czasem widać kilka warstw różnego rodzaju chmur. Pogoda jest zgodna z tym co na Vatsimie. Uważam to za jeden z najbardziej sensownych dodatków.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
No i definitywnie wkurzylem sie na silnik pogodowy REX'a. Jakies 2 godziny temu kipilem ASA i odbylem szybki lot. Normalnie BOMBA
to jest to. REX jest ok jesli chodzi o tekstury i moim zdaniem na tym powinni sie skupic. pogode powinni zostawic innym.
Jeszcze pewnie nie mam tego tak ustawionego jak bym chcial na 100% ale spokojnie do tego dojde.
Aha i wreszczie mialem ladowanie CATIII w widzialnosci takiej jaka powinna byc! No i koniec z tymi dziwnymi zmianami wiatrow.
A na koniec. Od pol roku czytam na supporcie REX'a ze mleka na 1500 i zmian wiatrow nie da sie wyeliminowac... ze winny jest simconnect itp. Jak widac, da sie. To tylko potwierdza, ze powinni skupic sie na teksturach, ktore sa fantastyczne w REX'ie.
Jeszcze pewnie nie mam tego tak ustawionego jak bym chcial na 100% ale spokojnie do tego dojde.
Aha i wreszczie mialem ladowanie CATIII w widzialnosci takiej jaka powinna byc! No i koniec z tymi dziwnymi zmianami wiatrow.
A na koniec. Od pol roku czytam na supporcie REX'a ze mleka na 1500 i zmian wiatrow nie da sie wyeliminowac... ze winny jest simconnect itp. Jak widac, da sie. To tylko potwierdza, ze powinni skupic sie na teksturach, ktore sa fantastyczne w REX'ie.
Napisz proszę coś więcej, daj może jakieś zdjęcia... Ja własnie szukam jakiegoś dodatku do pogody do FSX...
-----
I jeszcze jedno pytanie - czy taki dodatek jak opisywany tutaj wystarczy do generowania pogody czy też nalezy zaopatrzyć się w coś jeszcze...
Michał
-----
I jeszcze jedno pytanie - czy taki dodatek jak opisywany tutaj wystarczy do generowania pogody czy też nalezy zaopatrzyć się w coś jeszcze...
Michał
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez michalp, łącznie zmieniany 1 raz.
W co jeszcze?
To program pogodowy, więc nic więcej nie trzeba.
To program pogodowy, więc nic więcej nie trzeba.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Pytam dlatego, że gdzieś na jakimś forum doczytałem, że ASA najlepiej połączyć z jakimiś teksturami chmur itp. Chyba nawet tutaj ktoś używa z REX-em. Ja nie chciałbym za wiele programów mieć i przełączać między nimi, bo chyba nie o to tu chodzi.
ATA z tego, co czytam jest w miarę nowy i... drogi niestety, ale z opinii wynika, że warto.
Michał
ATA z tego, co czytam jest w miarę nowy i... drogi niestety, ale z opinii wynika, że warto.
Michał
Napisałeś
więc odpisałem, jak odpisałem, bo do generowania pogody to starczy. Tekstury to już niejako ekstra dodatek do programów pogodowych, a z tego co pamiętam w ASA nie ma tekstur.czy taki dodatek jak opisywany tutaj wystarczy do generowania pogody
Bartek
Chwileczke, snapshot jest stworzony m.in do spinania ASA z REX'em. Mozna sobie zaladowac rozne opcje pogodowe i zrobic wlasnie taki snapshot. ASA bedzie samo dobieralo odpowiednia konfiguracje robiac analize pogody na trasie np:
Mamy 3 rozne shoty: 1 na OVC, jeden na VFR i jeden na powiedzmy uniwersalny. ASA sama zaladuje odpowiedni zestaw i jazda.
Oczywiscie mozna uzywac to bez snapshotow. Np zaladowac sobie teksturki i za kazdym razem uzywac tego samego. Tyle ze roznorodnosci bedzie brak. Jesli chodzi o REXa to snapshot rekompensuje opcje dobierania tekstur przez samego REX'a.
REX jako sam w sobie program tez jest ok. I ASA i REX maja swoje wady. W REXie czesto pojawiaja sie kwiatki w postaci blednych danych pogodowych a w ASAie lecac na FL350 nagle sie pojawia TAT +15 i samolot spada. I jedni i drudzy pracuja na wadami dosyc szybko. Mnie w REXie dobijalo ladaowanie pogody. Praktycznie zabijalo symulatore na 2 minity podczas lotu. Ale cala reszta byla ok. ASA np ma fajna opcje symulowania mgly i naprawde zerowej widocznosci. Osobiscie napotykam rozne problemy i caly czas jestem na etapie testow i dopasowywania programu do swoich wymagan. I i na koniec. W ASA podoba mi sie tez opcja warst chmur. W REXie byly standardowo 2. Tutaj mozemy miec tyle i jest raportowane przez metar'y.
Na koniec. Zanim sie zdecydujesz to polecam forum support'u i ASA i REX'a. Wpierw poczytaj, popytaj i dopiero zdecyduj.
Mamy 3 rozne shoty: 1 na OVC, jeden na VFR i jeden na powiedzmy uniwersalny. ASA sama zaladuje odpowiedni zestaw i jazda.
Oczywiscie mozna uzywac to bez snapshotow. Np zaladowac sobie teksturki i za kazdym razem uzywac tego samego. Tyle ze roznorodnosci bedzie brak. Jesli chodzi o REXa to snapshot rekompensuje opcje dobierania tekstur przez samego REX'a.
REX jako sam w sobie program tez jest ok. I ASA i REX maja swoje wady. W REXie czesto pojawiaja sie kwiatki w postaci blednych danych pogodowych a w ASAie lecac na FL350 nagle sie pojawia TAT +15 i samolot spada. I jedni i drudzy pracuja na wadami dosyc szybko. Mnie w REXie dobijalo ladaowanie pogody. Praktycznie zabijalo symulatore na 2 minity podczas lotu. Ale cala reszta byla ok. ASA np ma fajna opcje symulowania mgly i naprawde zerowej widocznosci. Osobiscie napotykam rozne problemy i caly czas jestem na etapie testow i dopasowywania programu do swoich wymagan. I i na koniec. W ASA podoba mi sie tez opcja warst chmur. W REXie byly standardowo 2. Tutaj mozemy miec tyle i jest raportowane przez metar'y.
Na koniec. Zanim sie zdecydujesz to polecam forum support'u i ASA i REX'a. Wpierw poczytaj, popytaj i dopiero zdecyduj.
Krótkie pytanie nt. poruszonego tutaj zestawu REX2 + np. ATA. Jak to ze sobą współpracuje, tzn. najpierw odpalam REX, wpisuję, skąd i dokąd chcę lecieć bądź jakiś theme. REX ściąga pogodę, ładuje odpowiednie tekstury do FS. Potem zamykam REX i odpalam ATA i tutaj już w zależności od tego, co ATA ściągnie - tekstury się pojawiają?
Tak to działa?
Michał
Tak to działa?
Michał
To Ci może ciut pomoże:
http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?p=287903#p287903
http://vatsim.home.pl/viewtopic.php?p=287903#p287903
Bartek
Mala poprawka do tego linka... wydaje mi sie, ze FS'a odpalamy PO odpaleniu ASA a nie przed. To jest za porada supportu z ASA.
A ja to robie tak. Zaladowalem sobie kilka opcji i ASA samo dobiera odpowiedni set pogodowy do warunkow panujacych za oknem. Oczywiscie caly czas zdaje sobie sprawe ze to tylko program i ma swoje ograniczenia, ale ogolnie jest ok.
A jak chce miec naprawde super pogode za oknem w wyskoiej jakosci rozdzielczosci to... kupuje bilet na samolot i lece
A ja to robie tak. Zaladowalem sobie kilka opcji i ASA samo dobiera odpowiedni set pogodowy do warunkow panujacych za oknem. Oczywiscie caly czas zdaje sobie sprawe ze to tylko program i ma swoje ograniczenia, ale ogolnie jest ok.
A jak chce miec naprawde super pogode za oknem w wyskoiej jakosci rozdzielczosci to... kupuje bilet na samolot i lece
Pytania moje stąd, że zastanawiam się nad właśnie ASA słysząc sporo dobrych opinii. Kupiłem REX, bo sporo osób zachwaloło może nie engine pogodowy, ale tekstury - faktycznie, robią wrażenie zwłaszcza w najwyższej rozdzielczości. Ale dzisiaj coś prysło: lecę sobie z Krakowa do Warszawy i tak mniej więcej ok. 40 mil przed Okęciem niebo zrobiło się po prostu przejrzyste... Ok, lecę na północ do pasa 11, łapię ścieżki i super pogoda - szkoda tylko, ze za moim oknem - też w Warszawie - pochmurno jak diabli. Dopiero kilka mil przed pasem coś na wzór mgły się pojawiło, no i zrobiło się realniej.
W REX nie podoba mi się fakt ładowania nowej pogody po przebyciu jakiegoś odcinka. Myślę, że mogło się to u mnie zdarzyć, że ten "odcinek" zakończył się właśnie przed pasem.
Michał
W REX nie podoba mi się fakt ładowania nowej pogody po przebyciu jakiegoś odcinka. Myślę, że mogło się to u mnie zdarzyć, że ten "odcinek" zakończył się właśnie przed pasem.
Michał
Oj tak, to sa wlasnei uroki REX'a. Sami producenci zalecaja zeby zmusic program do update'a pogody na okolo 30mi przed lotniskiem zeby REX nie schrzanil ladowania
Ale i ASA ma swoje wady. Pogoda owszem wyglada realniej, ale wymaga to wlaczenia roznych opcji, ktore z koleji zaburzaja inne czynnosci - slynne DWC. Mi osobiscie to sie jako tako sprawdza, tzn nadal testuje i ustawiam.
Jak mowilem i to i to ma swoje wady i zalety. Jesli ci nie spieszno to poczekaj miesiac az wyjdzie pacz do ASA eliminujacy obecne zawirowania programowe (mozna nawet spasc samolotem z nieba, to nie zart).
Ale i ASA ma swoje wady. Pogoda owszem wyglada realniej, ale wymaga to wlaczenia roznych opcji, ktore z koleji zaburzaja inne czynnosci - slynne DWC. Mi osobiscie to sie jako tako sprawdza, tzn nadal testuje i ustawiam.
Jak mowilem i to i to ma swoje wady i zalety. Jesli ci nie spieszno to poczekaj miesiac az wyjdzie pacz do ASA eliminujacy obecne zawirowania programowe (mozna nawet spasc samolotem z nieba, to nie zart).
No więc po kolei pare pytań i przemyśleń (zakupiłem REX + ATA):
- dlaczego ATA lepiej symuluję pogodę?
- napisałeś:
I moje spostrzeżenie co do ATA: dziwna sprawa, start z lotniska, pogoda zgodnie z ATA, kilka minut później chmury w zasdzie zostały, ale na termometrze zamiast -2 zobaczyłem 21. Kilka minut później znów temperatury ujemne. Zły METAR, źle odczytane dane?
Michał
- dlaczego ATA lepiej symuluję pogodę?
- napisałeś:
Co to znaczy, że włączenie jednych opcji zaburza inne czynności - tego nie rozumiem.Ale i ASA ma swoje wady. Pogoda owszem wyglada realniej, ale wymaga to wlaczenia roznych opcji, ktore z koleji zaburzaja inne czynnosci - slynne DWC. Mi osobiscie to sie jako tako sprawdza, tzn nadal testuje i ustawiam.
I moje spostrzeżenie co do ATA: dziwna sprawa, start z lotniska, pogoda zgodnie z ATA, kilka minut później chmury w zasdzie zostały, ale na termometrze zamiast -2 zobaczyłem 21. Kilka minut później znów temperatury ujemne. Zły METAR, źle odczytane dane?
Michał
No to wlasnie trafiles na bug programowy w postaci zlego odczytu TAT. Sporo jest napisane na stronie supportu ASA. Wiedza juz co powoduje problem i nad tym pracuja. Nie ma niestaty rady jak temu zapobiegac. Ja mam swoj sposob, ale na ile skuteczny to sie w sumie okazuje po kazdym locie - ostatnio bez bledow.
Co do DWC. Zle wspolpracuje np z Radar Contact 4. Lepiej ponoc kontrolowac wiatr poprzez FSUIPC.
A tutaj link do tematu o zlych temparaturach:
http://forums1.avsim.net/index.php?show ... 70839&st=0
Co do DWC. Zle wspolpracuje np z Radar Contact 4. Lepiej ponoc kontrolowac wiatr poprzez FSUIPC.
A tutaj link do tematu o zlych temparaturach:
http://forums1.avsim.net/index.php?show ... 70839&st=0
Wygladza na 2 sposoby:
1. DWC;
2. Poprzez zmniejszenie dynamicznej zmany pogody - znienia sie ona stopniowo.
Ja z racji uzywania radar contact stosuje metode numer 2. A tak naprawde najlepszym sposobem na kontrole zmian wiartu jest zarejstrowanie FSUIPC. Potwierdzic nie moge, bo nie mam pelnej wersji - jeszcze - ale nie spotkalem uzytkownika na wielu forach o FSX, ktorzy by tego nie potwierdzali.
1. DWC;
2. Poprzez zmniejszenie dynamicznej zmany pogody - znienia sie ona stopniowo.
Ja z racji uzywania radar contact stosuje metode numer 2. A tak naprawde najlepszym sposobem na kontrole zmian wiartu jest zarejstrowanie FSUIPC. Potwierdzic nie moge, bo nie mam pelnej wersji - jeszcze - ale nie spotkalem uzytkownika na wielu forach o FSX, ktorzy by tego nie potwierdzali.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Upgrade for FREE!
If you currently own a license for ASA, ASE is being offered as a free upgrade! Visit the Downloads Page to get it now!
Z ograniczeniem czasowym ("This offer is available for a limited time, so get your upgrade now!") najprawdopodobniej chodzi o to, że ASA zostanie wycofany ze sprzedaży i dostępny będzie tylko ASE (co nie powinno być problemem, gdyż i ASA, i ASE oferowane są w tej samej cenie).Active Sky Evolution:
Full Version, requires purchased license key from ASA or ASE - Download Now
Note that ASA and ASE keys work for either product.