[FSX] Cessny od Carenado

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Lublin

[FSX] Cessny od Carenado

Post autor: Sniked111 »

Znam gościa, który kupił sobie 4 Cessny od Carenado. Chciałbym sprawić sobie jedną (kto wie, czy nawet nie w realu ;) ), ale ze Chiny nie mogę wybrać którą. Poprosiłem go o kilka screenów każdego modelu. Czy możecie wyrazić swoją opinię? Mam faworyt...kę (? - chyba ta Cessna :oops: ), ale wolałbym usłyszeć jakiś fachowy komentarz.
Oto linki do wspomnianych screenów:
Default Cessna 172SP:
Panel
Z zewnątrz
Cessna 172N:
Panel
Z zewnątrz
Zbliżenie
Cessna 182Q:
Panel
Z zewnątrz
Zbliżenie
Cessna 182RG:
Panel
Z zewnątrz
Cessna 152:
Panel
Z zewnątrz

Oczywiście z samych screenów ciężko ocenić, więc dopuszczalne są wszelkie doświadczenia :) Cena nie gra roli
I don't see the runway!
KaEn
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: KaEn »

One w sumie są do siebie tak podobne pod względem jakości wykonania i lotu, że możesz się kierować tylko estetyką i wybrać tą która Ci się najbardziej podoba. Ja mam Cessnę 206, ale to dlatego że chciałem żeby była troszkę większa i cięższa.
Obrazek
Core2Duo E8400 | GA-EP45-D3SL | 2x2GB DDR2 PC8500 | GF 9800GT/1GB | Win 7 64-bit | FS2004 | FSX
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

172N ma słabego autopilota (jeżeli w ogóle go posiada, bo chyba tylko dwie z tych mają), ale jest jedną z faworytek (obok 182Q). To prawda, wszystkie są na znakomitym poziomie. Nie dziwię się, dlaczego on kupił aż 4 modele. 182Q jest bardzo zgrabna, a panel jest taki jakiś bardziej fotorealistyczny. Ale chowane podwozie to niezły bajer w Cessnie. 152 jest taka mała, w sam raz na krótką wycieczkę w samotności.
I takim oto sposobem powróciłem do punktu wyjścia :D
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

To nie "słaby AP", tylko realistyczny AP. Takie AP są w małych samolotach, a nie takie jak w default maszynach.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

Może nie słaby, ale jest dziwny dostęp do niego. Słabo widoczne, oznaczone przyciski i jakaś taka dziwna obsługa. Ale do tego akurat da się przyzwyczaić.
I don't see the runway!
pawjer
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: pawjer »

Sniked111 pisze:152 jest taka mała, w sam raz na krótką wycieczkę w samotności.
C152 nie ma autopilota więc przy dłuższej wycieczce może być męcząca choć warto ją mieć w kolekcji jak przyjdzie ochota na "czysty" pilotaż.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Jest dostępna za darmo dobra C150, więc myślę, że można się rozglądać za większymi maszynami.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gliwice

Post autor: Adam_Max »

Mogę się wypowiedzieć tylko na temat cessny 182. Jak dla mnie jest wykonana rewelacyjnie, model dopracowany w drobnych szczegółach, dźwięk uruchamianego silnika prawie jak w realu, brakuje jeszcze tylko zapachu spalin.
Co do modelu lotu to ciężko mi ocenić np. reakcja na stery wydaje się być b.dobra, ale na ziemi reakcja koła na delikatne zmiany chyba za duża. Sprawdzałem kiedyś jak się zachowa model po odwróceniu na grzbiet, miałem nadzieję że runę w dół ale niestety można tak sobie lecieć jakby nigdy nic a silnik pracuje sobie nadal stabilnie.
Co do autopilota - można nim sobie ułatwić tylko nawigację poziomą, wysokość utrzymuje się już wyłącznie ręcznie wspomagając się trymerem, ale ogólnie autopilot działa bez zarzutu, powiem że chyba nawet za dobrze.
Jedyne co mnie denerwuje to wskaźnik ADF którego nie widać na głównym panelu 2d. Na początku jak ją dostałem to nawet mocno się na to wnerwiłem bo myślałem że nie ma go w ogóle. W v/c przyrząd ADF jest umieszczony całkiem po lewej stronie.
Ogólnie jestem zadowolony od świąt mam wolant i pierwsza próba działania była przeprowadzona właśnie na tym modelu.
Jednak szczerze powiem że gdyby nie to że samolocik dostałem w prezencie to szkoda by mi było wydać na niego około 100 zł.
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

Piszesz o C182RG czy o C182Q?
Adam_Max pisze:Sprawdzałem kiedyś jak się zachowa model po odwróceniu na grzbiet, miałem nadzieję że runę w dół ale niestety można tak sobie lecieć jakby nigdy nic a silnik pracuje sobie nadal stabilnie.
Gdzieś się dowiedziałem, że przynajmniej jeden z w/w modeli ma reakcję na odwrócenie na grzbiet. Podobno silnik traci moc i zmienia się jego dźwięk.
Niestety masz rację w przypadku reakcji na ziemi. Trzeba robić to bardzo ostrożnie.
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Sniked111 pisze:Piszesz o C182RG czy o C182Q?
Gdzieś się dowiedziałem, że przynajmniej jeden z w/w modeli ma reakcję na odwrócenie na grzbiet. Podobno silnik traci moc i zmienia się jego dźwięk.
Przepraszam najmocniej pokręciłem trochę, to nie Cessna tak regowała a mój najnowszy nabytek który obsmaruję w najbliższym czasie.
W C182Q reakcja na przekroczony przechył jest w miarę odpowiednia. Samolot jest badzo fajny, jedyny którym czasami lata moja żonka więc coś ma w sobie.
Osobiscie denerwuje mnie trochę ADF o którym wczyeśniej pisałem bo można z niego korzystać tylko virtualnej kabinie.
Co jeszcze mi się przypomniało to podświetlenie przyrządów działa wyłącznie wraz ze światłami do lądowania.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

O ile dobrze pamiętam, to można go (ADF) włączyć jako okienko spod Shift+cyfra.
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

No niestety (przynajmniej nie u mnie) poniżej scr z manuala - wszystko co jest w 2D.
Załączniki
182.jpg
182.jpg (64.25 KiB) Przejrzano 16639 razy
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Rzeczywiście, ADF jest tylko w VC. Chociaż można by było spróbować edytować panel.cfg i zamienić miejscami ADF i OBS2.
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Ark »

Po przeczytaniu tego temtu napaliłem się na jedną z tych Cessenek. Kupiłem 152 pod FSX. Jestem pod wrażeniem. W środku przypomina mi trochę Warszawę, czy Nyskę. Przyrządy nawigacyjne w bardzo podstawowym zestawie, nakazują spore zmóżdzanie się by dolecieć do celu.
Czuję, że trzeba będzie zacząć od nowa naukę nawigacji. Na szczęście dość mocno ostatnio wrze, nie tylko na tym forum ;) .
SP-ARK
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

C152 i C172N wykluczyłem "z zabawy" ze względu na autopilota, którego brak w takim wolnym samolocie jest udręką. Z moich "badań" wynika, że autopilota mają tylko dwie 182 i teraz wybieram między nimi. Udałem się do mojego kolegi po drugiej stronie miasta i wypróbowałem oba samoloty. Ten autopilot jest bardzo dobry. Jedynym minusem jest brak ustawiania wysokości, ale jest to fajnie rozwiązane bo HDG jest ustawione, samolot nie skręca ani o 1*, a my kontrolujemy wysokość.

Gdy latałem w Tybecie dostrzegłem, że nie mogę latać :lol: Czy silnik traci moc bo tam jest strasznie rozrzedzone powietrze? Czy dlatego, że byłem powyżej maksymalnego pułapu? Próbowałem wylądować na górskim lotnisku Lukla. Pierwsza była Cessna 182RG. Za pierwszym podejściem zaliczyłem pas bez kangura i się zatrzymałem. Przy C152 i C172N nie miałem tyle szczęścia. Było może z 5 prób przy każdej. C182Q wylądowała nawet bardziej gładko aniżeli wersja z chowanym podwoziem.
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

W Tybecie jest trochę za wysoko dla silników wolnossących stosowanych w np. C-150.
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

Próbowałem Robinsonem R-22 i również nie udało mi się uciec z gór. Nawet po wyniesieniu się SLEWem o kilkanaście tysięcy ft opadałem bardzo szybko. Cudem, tuż nad ziemią helikopter sam zwolnił i przyziemiłem bardzo gładko :lol:
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Nie cudem - czytać o wpływie ziemi na parametry śmigłowca.

Poza tym (silniki tłokowe) dochodzi jeszcze odpowiednie wyregulowanie mieszanki paliwa. Druga kwestia, to odpowiednia konfiguracja klap na podejściu.
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

Czy to jest powodem, że w pobliżu ziemi łopaty wirnika lepiej "kompresują" powietrze pod sobą?
Mieszankę miałem na auto więc chyba nie powinno być problemu... ale kto wie, czy Carenado wprowadziło odpowiednie dane.
Przecież nie lądowałbym bez klap na pasie o długości 550 metrów i to z garbami na asfalcie. Tylko że po opuszczeniu klap drastycznie spadała prędkość i miałem "pipczyk" STALL. Właściwe to by się wznieść ponad pas musiałem zacząć podnosić dziób bardzo wcześnie. Tylko o kilka stopni, bo przy większym kącie było przeciągnięcie.
Ale zostawmy już ten Tybet. Ważne, że obie 182 zdały test.
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Ziemia niejako odbija to powietrze, tworząc poduszkę powietrzną pod śmigłowcem.
A co do klap, to właśnie chodzi o to, żeby nie wypuszczać za bardzo, bo opór przerośnie ciąg i skończymy na jakimś zboczu. Trzeba to uwzględniać podczas podejścia. Trzeba też zapewnić sobie pewien zapas wysokości na podejściu, bo praktycznie nie istnieje tam go-arround dla samolotów ze słabym silnikiem.
No, ale ważne, że się Cessenka(i) podoba(ją).
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Przypomniało mi się jeszcze że kiedy szukałem opinii na różnych forach na temat samolotów od Carenado to negatywnie pisano o Cessnie C206 - dźwięk silnika na wysokich obrotach przypomina bardziej japoński skuter niż samolot.
C182G (z chowanym podwoziem) - ktoś opisywał że są spore problemy z utrzymywaniem stałej wysokości za pomocą trymera.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Mam Cessnę 182RG od Carenado pod FS9 i nie mam z nią problemów przy locie "z ręki". Po wytrymowaniu trzyma poziom, także można zdjąć rękę z wolantu, a samolot sobie sam leci. Kontroler - CH Yoke.
Może ktoś latał na joysticku i FS dostawał jakieś impulsy od niego, czy to w osiach powierzchni sterowych, czy w osi przepustnicy...
Możesz podać źródło?
saint
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: saint »

Tymczasem ukazała się nowa Cessna Carenado - tym razem 185. Jest o tyle ciekawa, że to taildragger.
Awatar użytkownika
Sniked111
Cadet
Cadet

Dla mnie zbytnio nie ciekawa (specjalnie napisałem oddzielnie), bo kołować w widoku z kabiny bez TrackIR to tak, jak wracać do domu po pijaku ;) W środku jest podobna do 182Q. Widać, że egzemplarz ma swoje lata. Zniszczony i brudny. Ja bym okna swojego samolotu czyścił po każdym locie :roll:
Nie oszukujmy się, to powinna być ostatnia Cessna wydana przez Carenado. Wszystkie są bardzo podobne. Teraz wydali jeden samolot z tylnym kółkiem i wystarczy. Może kolekcja Cessn jest celem firmy, ale wg mnie to już ich trochę przydużo.
I don't see the runway!
Awatar użytkownika
Adam_Max
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kiedyś pisałem że mankamentem mojej Cessny jest brak przyrządu ADF w panelu 2D. Posłuchałem rady Rzemyka i przerobilem troochę oryginalny panel Cessny.
Jeżeli ktoś będzie chętny to udostępnie panel, albo podeślę na maila.

P.S. Wkleiłem niewłaściwy screen, już poprawione.
Załączniki
Nowy panel
Nowy panel
182Q2.jpg (77.44 KiB) Przejrzano 16495 razy
Stary panel
Stary panel
182Q_olg.jpg (106.07 KiB) Przejrzano 16523 razy
Ostatnio zmieniony czw 04 lut, 2010 23:19 przez Adam_Max, łącznie zmieniany 2 razy.
Hubertus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: epbc

Post autor: Hubertus »

Czy ten panel jest fotorealistyczny?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

To standardowy panel do tej Cessny.

PS A co te wskaźniki z OBS tak się zwróciły do poziomu? Coś nie tak z gaugesami.
ODPOWIEDZ