Pilot In Command 737-300/400/500
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Ad. 1 a na wymagane prędkości patrzyłeś na mapie? 185 kts miales?
Ad. 2 jak lecisz VNAV/LNAV, to przy zniżaniu samolot zniża, że tak powiem, jak może. Jest wiele modeli, które źle zniżają albo źle kalkulują T/D. Wtedy samolot zniża jak kamień. Idzie w dół jednocześnie nabierając prędkości. Trudno wtedy, żeby trzymał prędkość, bo z jednej strony ma założony w FMC jakis punkt X, w którym ma mieć jakiś ALT, więc jak jest za blisko tego punktu, wali w dół.
Zalecam więc poznać samolot i sprawdzić testowo, jak wylicza T/D. Jak za późno wedlug Ciebie, to zacząć zniżać w trybie IAS albo VS wcześniej. Policz sobie 3 mile na poziom to będziesz miał pi razy oko odległość T/D (masz FL210, chcesz w pkt X miec FL110, to masz 10 poziomów do zejścia, wiec musisz zacząć schodzić na 30 mil od X).
Co do pułapów do ustawienia na AP, nie poradzę. Zależy od sytuacji.
Ad. 2 jak lecisz VNAV/LNAV, to przy zniżaniu samolot zniża, że tak powiem, jak może. Jest wiele modeli, które źle zniżają albo źle kalkulują T/D. Wtedy samolot zniża jak kamień. Idzie w dół jednocześnie nabierając prędkości. Trudno wtedy, żeby trzymał prędkość, bo z jednej strony ma założony w FMC jakis punkt X, w którym ma mieć jakiś ALT, więc jak jest za blisko tego punktu, wali w dół.
Zalecam więc poznać samolot i sprawdzić testowo, jak wylicza T/D. Jak za późno wedlug Ciebie, to zacząć zniżać w trybie IAS albo VS wcześniej. Policz sobie 3 mile na poziom to będziesz miał pi razy oko odległość T/D (masz FL210, chcesz w pkt X miec FL110, to masz 10 poziomów do zejścia, wiec musisz zacząć schodzić na 30 mil od X).
Co do pułapów do ustawienia na AP, nie poradzę. Zależy od sytuacji.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Zamiast kombinować z LNAV i VNAV może spróbuj klasycznej nawigacji na VOR? Są też inne mody w AP jak na przykład HDG, SPD, LVL CHG...
Spróbuj wykonać to podejście wg. mapy, a nie wklepanej regułki w FMC... Latanie, to coś więcej niż tylko programowanie FMC...
Spróbuj wykonać to podejście wg. mapy, a nie wklepanej regułki w FMC... Latanie, to coś więcej niż tylko programowanie FMC...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Znam te mody. Od tego zaczynałem latanie... to właśnie cały wyc tkwi w FMC... przecież to nie jest bezużyteczny gadżetRzEmYk pisze:Zamiast kombinować z LNAV i VNAV może spróbuj klasycznej nawigacji na VOR? Są też inne mody w AP jak na przykład HDG, SPD, LVL CHG...
Jeśli nie wklepiesz do FMc trasy to na EHSI nic nie zobaczysz a skoro wybierasz APP na pas 29 w Gdańsku to zejście jest takie jak FMC a nie jak mi się podoba
Pewnie że tak robiłem że jak docierałem do problematycznego zwrotu to przechodziłem na HDG sel ale chyba problem tkwi w prędkości
Otóż nie! Podejście nie jest takie jakie jest w FMC, podejście jest takie, jakie jest na mapach!GRYF830 pisze:w Gdańsku to zejście jest takie jak FMC a nie jak mi się podoba
FMC może tylko służyć pomocą przy podejściu, ale nie określa tego podejścia.
Ponawiam apel o wykonanie tego podejścia wg. map bez patrzenia na "linię na wyświetlaczu", a więc za pomocą radiolatarni i radiali.
Święta racja! Ja dokładnie z powodu ślepego patrzenia na ND i trasę wytyczoną przez FMC miałem nie lada problem ze szkoleniowym podejściem do EFRO na 767 Level-D : Patrz od tego postu Od tego czasu nigdzie się nie ruszam bez mapek i dokładnego zaplanowania podejścia.RzEmYk pisze:Otóż nie! Podejście nie jest takie jakie jest w FMC, podejście jest takie, jakie jest na mapach!GRYF830 pisze:w Gdańsku to zejście jest takie jak FMC a nie jak mi się podoba
FMC może tylko służyć pomocą przy podejściu, ale nie określa tego podejścia.
Ponawiam apel o wykonanie tego podejścia wg. map bez patrzenia na "linię na wyświetlaczu", a więc za pomocą radiolatarni i radiali.
Mam mały problemik z PIC 737, otóż od 2 dni nie działa mi ten samolocik, podczas kliknięcia "Fly Now" Fs po prostu się wyłącza, jest to tylko w PIC 737.
Reinstall fs'a nie pomógł a dokładniej nie wiem czego to jest przyczyną... bardzo proszę o jakąś pomoc...
Reinstall fs'a nie pomógł a dokładniej nie wiem czego to jest przyczyną... bardzo proszę o jakąś pomoc...
INSZALLAH
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
Miałem bardzo podobny problem ale z PMDG. U mnie gdy po kliknięciu na "Fly now", komputer się zawieszał i po dłuższej chwili się resetował.
Zrobiłem więc tak...
1) zdeinstalowałem PMDG, w tym wpis w rejestrze;
2) został usunięty w ... C:\Documents and Settings\Name\Dane aplikacji\Microsoft\FS9 ... plik FS9.cfg, i na nowo wprowadziłem w FS setting;
3) podmieniłem katalog Modules z drugiej płytki FS;
4) zainstalowałem FS9.1
5) zainstalowałem najnowszy FSUIPC;
6) zainstalowałem PMDG ...
Po takich zmianach wszystko działało! Myślę że też może Ci pomóc
Pozdrawiam
Zrobiłem więc tak...
1) zdeinstalowałem PMDG, w tym wpis w rejestrze;
2) został usunięty w ... C:\Documents and Settings\Name\Dane aplikacji\Microsoft\FS9 ... plik FS9.cfg, i na nowo wprowadziłem w FS setting;
3) podmieniłem katalog Modules z drugiej płytki FS;
4) zainstalowałem FS9.1
5) zainstalowałem najnowszy FSUIPC;
6) zainstalowałem PMDG ...
Po takich zmianach wszystko działało! Myślę że też może Ci pomóc
Pozdrawiam
Dałeś tyle kasy i nie walczysz? Dziwne...
Najprostsze rozwiązanie, to przywrócić system sprzed 2 dni...
Najprostsze rozwiązanie, to przywrócić system sprzed 2 dni...
Wielkie Ci dzięki chociaż dał bym głowę że ryłem po avsim-ie
jeszcze raz dzięki
Mam jeszcze jedno pytanko w PIC każda wersja benka jest dostępna w kilku wariantach np z VC, tylko panel 2d itp. link z benkiem TNT to kompletna wersja a zależało by mi na usunięciu VC bo mam problemy z klatkowaniem...
jak to zrobić skoro w linijce panel= nic dalej nie ma??
jeszcze raz dzięki
Mam jeszcze jedno pytanko w PIC każda wersja benka jest dostępna w kilku wariantach np z VC, tylko panel 2d itp. link z benkiem TNT to kompletna wersja a zależało by mi na usunięciu VC bo mam problemy z klatkowaniem...
jak to zrobić skoro w linijce panel= nic dalej nie ma??
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Przecież Gryf już dodał malowanie, ma kłopot tylko z doborem modelu i panelu. Wystarczy zrobić tak:W twoim przypadku polecał bym ci wymianę tekstur w podstawowym PIC Boeing corp na TNT corp. Lub dodaj nowe livery do odpowiedniego modelu, należy to zrobić dodając nowe wpis malowania do pliku Aircraft.cfg.
model=wing (dla wersji z wingviews) lub 2d (tylko z panelem)
panel= (zostawić puste)
Witam.
Gdy wpisuje w RTE początkowe lotnisko np. EPGD to wyskakuje mi not ,,in database''.
Obojetnie jakie lotnisko by sie wpisało to wyskakuje.
Jakiś czas temu nie miałem tego problemu.
Jeszcze zauważyłem ze po odpaleniu symulatora gdy włączam CDU jest :NAV DATABASE OUT OF DATE
Gdy wpisuje w RTE początkowe lotnisko np. EPGD to wyskakuje mi not ,,in database''.
Obojetnie jakie lotnisko by sie wpisało to wyskakuje.
Jakiś czas temu nie miałem tego problemu.
Jeszcze zauważyłem ze po odpaleniu symulatora gdy włączam CDU jest :NAV DATABASE OUT OF DATE
Ostatnio zmieniony sob 09 maja, 2009 17:25 przez nawrot93, łącznie zmieniany 1 raz.
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
Ok dzieki 
Zacznij pisać poprawnie, bo jak dotąd nie napisałeś żadnego postu, do którego nie można by się przyczepić.
Zacznij pisać poprawnie, bo jak dotąd nie napisałeś żadnego postu, do którego nie można by się przyczepić.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez nawrot93, łącznie zmieniany 3 razy.
GeForce 9600 GT 512 MB
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
2 GB RAM
Intel Core Duo 2x2,5
Win 7
FS9 FSX
Witam:-)
Szukam malowania do 734 -> CentralWings
Przeszukałem kilka stron ale linki nie działają , albo przekierowywuje na inne strony.
Ma ktoś może takowe malowanie ?
Jeżeli nie sprawi to problemu to proszę o wysłanie na norbert_29-74@tlen.pl
Z góry dziękuję :-)
Dzięki Rzemykos ;-)
Szukam malowania do 734 -> CentralWings
Przeszukałem kilka stron ale linki nie działają , albo przekierowywuje na inne strony.
Ma ktoś może takowe malowanie ?
Jeżeli nie sprawi to problemu to proszę o wysłanie na norbert_29-74@tlen.pl
Z góry dziękuję :-)
Dzięki Rzemykos ;-)
Ostatnio zmieniony śr 17 cze, 2009 20:00 przez Masi, łącznie zmieniany 1 raz.
- superhornet14
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: okolice EPWA
- superhornet14
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: okolice EPWA
PIC 737 - jak zlikiwdowac odbicia na klawiszach FMC
Na klawiaturce programującej FMC są refleksy swietlne. Jak je zlikwidować? Mam FS 9.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Swiderski, łącznie zmieniany 1 raz.
swidemir
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
PIC 737-nocne loty
Witam, chociaż już ktoś sygnalizował ten problem, to nie doszukałem się recepty. Mianowicie w czsie nocnych lotów PIC 737 w VC monitory EADI i EHSI są zupełnie niewidoczne, co znacznie utrudnia posługiwanie się VC a osobiście tylko z niego korzystam.
Czy ktoś wie jak to naprawić?
Czy ktoś wie jak to naprawić?
Witam,
ja tak trochę z innej beczki - przymierzam się do zakupu jakiejś płatnej maszyny dla FSX i szukam sklepu, gdzie mógłbym to nabyć najtaniej.. zostałem pozytwnie zaskoczony kiedy odwiedziłem stronę Amazon. Ktoś może kupował z Was dodatki do FS'a właśnie na Amazonie - czy to jest to samo, co oferowane jest na stronach producentów? (bo jest spora różnica w cenie, aczkolwiek okładki produktów wyglądają tak samo) Czy macie po prostu jakieś doświadczenia z zakupami na Amazonie tego typu dodatków?
..a jeszcze przy okazji zapytam, czy PIC737 dla FSX działa na Viście64? (na stronie Wilco jest tylko mowa o 32 bit)? -> EDIT: to już nie aktualne.. na zagr. forach piszą, że działa.
ja tak trochę z innej beczki - przymierzam się do zakupu jakiejś płatnej maszyny dla FSX i szukam sklepu, gdzie mógłbym to nabyć najtaniej.. zostałem pozytwnie zaskoczony kiedy odwiedziłem stronę Amazon. Ktoś może kupował z Was dodatki do FS'a właśnie na Amazonie - czy to jest to samo, co oferowane jest na stronach producentów? (bo jest spora różnica w cenie, aczkolwiek okładki produktów wyglądają tak samo) Czy macie po prostu jakieś doświadczenia z zakupami na Amazonie tego typu dodatków?
..a jeszcze przy okazji zapytam, czy PIC737 dla FSX działa na Viście64? (na stronie Wilco jest tylko mowa o 32 bit)? -> EDIT: to już nie aktualne.. na zagr. forach piszą, że działa.
Pomijasz ustawianie platformy INS.
Google + wilco 737 IRS = http://wilcoguides.blogspot.com/2008/10 ... setup.html
Google + wilco 737 IRS = http://wilcoguides.blogspot.com/2008/10 ... setup.html
Witam,
jak zmienia się rozdzielczość panelu w PIC737? Jak wchodzę w zakładkę Graphics w opcjach samolotu, to nic tam nie zauważyłem.. Niby możliwe jest "up to 1600x1200"; w FS mam ustawione 1280x1024, a jak wchodzę w VC to przyznam, że wszystkie wskazania przyrządów są dość niewyraźne. Dopiero z bliskiej odgległości da się coś przeczytać..
PS. Czy trzeba instalować patch dla FSX (ze strony Wilco), jeśli kupiłem wersję BOX od JustFlifgt m-c temu (chodzi mi o to, czy PIC737 sprzedawany teraz ma już zaimplementowany patch)?
PS. Nie wiem czy ta informacja będzie przydatna... latam pod FSX, na Vista64.
jak zmienia się rozdzielczość panelu w PIC737? Jak wchodzę w zakładkę Graphics w opcjach samolotu, to nic tam nie zauważyłem.. Niby możliwe jest "up to 1600x1200"; w FS mam ustawione 1280x1024, a jak wchodzę w VC to przyznam, że wszystkie wskazania przyrządów są dość niewyraźne. Dopiero z bliskiej odgległości da się coś przeczytać..
PS. Czy trzeba instalować patch dla FSX (ze strony Wilco), jeśli kupiłem wersję BOX od JustFlifgt m-c temu (chodzi mi o to, czy PIC737 sprzedawany teraz ma już zaimplementowany patch)?
PS. Nie wiem czy ta informacja będzie przydatna... latam pod FSX, na Vista64.