Panel GPS w 737 PIC

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
djmarcel
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Panel GPS w 737 PIC

Post autor: djmarcel »

Witam wszystkich szanownych forumowiczów. Od jakiegoś czasu zgłębiam tajniki trudnej sztuki pilotażu w FS2004. Opanowałem w stopniu podstawowym technikę latania defaultowymi Boeingami 737 i idzie mi to całkiem dobrze (tyle samo startów co lądowań :). Zainstalowałem również dodatek 737 Pilot In Command. Jednak zupełnie nie radzę sobie z opanowaniem FMC. Chciałbym póśc nieco "na skróty" i w związku z tym mam do Was pytanie. Czy w panelu Boeinga 737 z PIC można zainstalować inny panel, który ma zwykły GPS z deafaultowych maszyn lub do panelu z PIC dodać tylko GPS, tak żeby zgodnie z nim prowadzić maszynę w powietrzu. Jeśli jest taka możliwość to bardzo Was proszę o pomoc (instrukcję zamiany, porady), lub też o ewentualne linki z plikami. Z góy dziękuję i pozdrawiam wszystkich wirtualnych pilotów.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Awatar użytkownika
djmarcel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Bardzo dziękuję za pomoc. Ściągnąłem i zainstalowałem dodatek producenta i GPS działa bez zarzutu. Jednak jest mały problem z prowadzeniem samolotu za pomocą GPS-a. Tzn. nie bardzo się orientuję jak uruchomić nawigację tak żeby samolot leciał po kursie wyznaczonym w GPS-ie. Przyciski LNAV i VNAV nie działają przy panelu GPS. Czy doświadczeni koledzy mogą mi pomóc w tej kwestii. Pozdrawiam
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Prawdopodobnie musisz sobie dodać do panelu przełącznik NAV/GPS i pstryczek trybu NAV defaultowego AP lub przypisać do nich skróty klawiszowe.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

To po co kupowałeś czy ściągałeś samolot z odwzorowanymi systemami i fmc. Skoro chcesz korzystać z innego panelu i fs gps? Nauka fmc nie jest trudna, są instrukcje, poradniki...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
aliant
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jaktorów

Post autor: aliant »

Tu masz link do bardzo dobrej instrukcji programowanie FMC zaczyna się od strony 21. Nawet jak nie za dobrze znasz angielski to wszystkie kroki i tak są pokazane na obrazkach więc na pewno się nauczysz obsługi FMC.
https://freedownload.s3.amazonaws.com/S ... 737PIC.pdf
Obrazek
Awatar użytkownika
djmarcel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Bardzo dziękuję szanownym Kolegom Pilotom za okazaną pomoc. Oczywiście będę się uczył obłsugi FMC i postaram się to opanować. Jednak mimo wszystko mam pytanie czy wiecie może jak dodać wspomniany we wcześniejszym poście przełącznik NAV/GPS lub przypisać do niego skróty klawiszowe :D
oops2k
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: oops2k »

http://www.youtube.com/view_play_list?p ... _query=fmc

Moim zdaniem lopatologocznie az do bolu. Lacznie z przykladowym lotem Los Angeles -> Las Vegas.
Po tym smialo mozna zaczac bawic sie samemu z FMC.
Tylko trzeba ogladac w odpowiedniej kolejnosci :)
Poradnik nomen - omen zrobiony przez osobe o nazwisku Turbiasz :D
Awatar użytkownika
djmarcel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Witam wszystkich ponownie i bardzo dziękuję za pomoc. Wczoraj wykonałem trzy loty przy pomocy FMC (programowanym za pomocą podręcznika, krok po kroku oczywiście) i za każdym razem się udało. Także tak jak pisaliście wcześniej odpuszczam sobie GPS i opanuję na spokojnie FMC. Mam jeszcze dwa pytania do Was koledzy.

1) Przy starcie czasami zdarza mi się, że samolot traci prędkość. Próbuję różnych kombinacji, ale maszyna i tak najczęściej spada na ziemię. Co mogę robić źle w tej kwestii?
2) Czy w boeingach 737 PIC poza drzwiami głownymi można również otworzyć jakieś inne, a jeżeli tak to w jaki sposób? Dodam, że opisane w innych postach metody czyli SHIFT+E+np1 nie działają, podobnie jak przypisanie klawiszy do Tailhook i Wingfold.

Jeszcze raz tym którzy mnie naprowadzili na "właściwy tor" z FMC bardzo dziękuję i do zobaczenia gdzieś w powietrzu. Pozdrawiam
Olbi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Perth Uk

da sie da...

Post autor: Olbi »

1. Upewnij się że masz odpowiednia konfigurację do startu oraz nie wznosisz się pod zbyt dużym kątem.

2. Tak można , proponuję przypisać sobie zamiast SHIFT+E na np N i wtedy nacisnąć N+2(Otworzą się drzwi przednie z prawej strony samolotu oraz luki bagażowe. Niestety tylnych drzwi otworzyć się nie da.)

Pozdro.
ODPOWIEDZ