Panel GPS w 737 PIC
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Panel GPS w 737 PIC
Witam wszystkich szanownych forumowiczów. Od jakiegoś czasu zgłębiam tajniki trudnej sztuki pilotażu w FS2004. Opanowałem w stopniu podstawowym technikę latania defaultowymi Boeingami 737 i idzie mi to całkiem dobrze (tyle samo startów co lądowań
. Zainstalowałem również dodatek 737 Pilot In Command. Jednak zupełnie nie radzę sobie z opanowaniem FMC. Chciałbym póśc nieco "na skróty" i w związku z tym mam do Was pytanie. Czy w panelu Boeinga 737 z PIC można zainstalować inny panel, który ma zwykły GPS z deafaultowych maszyn lub do panelu z PIC dodać tylko GPS, tak żeby zgodnie z nim prowadzić maszynę w powietrzu. Jeśli jest taka możliwość to bardzo Was proszę o pomoc (instrukcję zamiany, porady), lub też o ewentualne linki z plikami. Z góy dziękuję i pozdrawiam wszystkich wirtualnych pilotów.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Jest na stronie wydawcy: http://www.wilcopub.com/index.cfm?fusea ... ort_addgps
Bardzo dziękuję za pomoc. Ściągnąłem i zainstalowałem dodatek producenta i GPS działa bez zarzutu. Jednak jest mały problem z prowadzeniem samolotu za pomocą GPS-a. Tzn. nie bardzo się orientuję jak uruchomić nawigację tak żeby samolot leciał po kursie wyznaczonym w GPS-ie. Przyciski LNAV i VNAV nie działają przy panelu GPS. Czy doświadczeni koledzy mogą mi pomóc w tej kwestii. Pozdrawiam
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
To po co kupowałeś czy ściągałeś samolot z odwzorowanymi systemami i fmc. Skoro chcesz korzystać z innego panelu i fs gps? Nauka fmc nie jest trudna, są instrukcje, poradniki...
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Tu masz link do bardzo dobrej instrukcji programowanie FMC zaczyna się od strony 21. Nawet jak nie za dobrze znasz angielski to wszystkie kroki i tak są pokazane na obrazkach więc na pewno się nauczysz obsługi FMC.
https://freedownload.s3.amazonaws.com/S ... 737PIC.pdf
https://freedownload.s3.amazonaws.com/S ... 737PIC.pdf

http://www.youtube.com/view_play_list?p ... _query=fmc
Moim zdaniem lopatologocznie az do bolu. Lacznie z przykladowym lotem Los Angeles -> Las Vegas.
Po tym smialo mozna zaczac bawic sie samemu z FMC.
Tylko trzeba ogladac w odpowiedniej kolejnosci
Poradnik nomen - omen zrobiony przez osobe o nazwisku Turbiasz
Moim zdaniem lopatologocznie az do bolu. Lacznie z przykladowym lotem Los Angeles -> Las Vegas.
Po tym smialo mozna zaczac bawic sie samemu z FMC.
Tylko trzeba ogladac w odpowiedniej kolejnosci
Poradnik nomen - omen zrobiony przez osobe o nazwisku Turbiasz
Witam wszystkich ponownie i bardzo dziękuję za pomoc. Wczoraj wykonałem trzy loty przy pomocy FMC (programowanym za pomocą podręcznika, krok po kroku oczywiście) i za każdym razem się udało. Także tak jak pisaliście wcześniej odpuszczam sobie GPS i opanuję na spokojnie FMC. Mam jeszcze dwa pytania do Was koledzy.
1) Przy starcie czasami zdarza mi się, że samolot traci prędkość. Próbuję różnych kombinacji, ale maszyna i tak najczęściej spada na ziemię. Co mogę robić źle w tej kwestii?
2) Czy w boeingach 737 PIC poza drzwiami głownymi można również otworzyć jakieś inne, a jeżeli tak to w jaki sposób? Dodam, że opisane w innych postach metody czyli SHIFT+E+np1 nie działają, podobnie jak przypisanie klawiszy do Tailhook i Wingfold.
Jeszcze raz tym którzy mnie naprowadzili na "właściwy tor" z FMC bardzo dziękuję i do zobaczenia gdzieś w powietrzu. Pozdrawiam
1) Przy starcie czasami zdarza mi się, że samolot traci prędkość. Próbuję różnych kombinacji, ale maszyna i tak najczęściej spada na ziemię. Co mogę robić źle w tej kwestii?
2) Czy w boeingach 737 PIC poza drzwiami głownymi można również otworzyć jakieś inne, a jeżeli tak to w jaki sposób? Dodam, że opisane w innych postach metody czyli SHIFT+E+np1 nie działają, podobnie jak przypisanie klawiszy do Tailhook i Wingfold.
Jeszcze raz tym którzy mnie naprowadzili na "właściwy tor" z FMC bardzo dziękuję i do zobaczenia gdzieś w powietrzu. Pozdrawiam
da sie da...
1. Upewnij się że masz odpowiednia konfigurację do startu oraz nie wznosisz się pod zbyt dużym kątem.
2. Tak można , proponuję przypisać sobie zamiast SHIFT+E na np N i wtedy nacisnąć N+2(Otworzą się drzwi przednie z prawej strony samolotu oraz luki bagażowe. Niestety tylnych drzwi otworzyć się nie da.)
Pozdro.
2. Tak można , proponuję przypisać sobie zamiast SHIFT+E na np N i wtedy nacisnąć N+2(Otworzą się drzwi przednie z prawej strony samolotu oraz luki bagażowe. Niestety tylnych drzwi otworzyć się nie da.)
Pozdro.