Nom. Zauważyłem, że coś za mały ruch nad Polską pokazuje... Ale mi tam jeszcze samolotów LOT-u i Lufthansy brakuje. No, chyba, że akurat jak obserwowałem ruch to ich nie było w powietrzu, ale jakość nie chce mi się wierzyć.
Lufy generalnie latają i widać je. Natomiast z LOTu widziałem tylko LOT6 do NY oraz LOT3844 z Poznania (więc jednak krajowe są, ale tylko niektóre). Słuchając LiveATC zauważyłem, ze mniej więcej połowy nie widać.
Ostatnio chyba FAA podała statystykę, że w czerwcu 2009 zaledwie 14% (nie jestem w 100% pewien tej liczby) samolotów pasażerskich wysyła sygnał ADS-B. Do roku 2020 ten odsetek ma wzrosnąć do 60%. Nie pamiętam niestety czy dotyczyło to światowej floty czy wybranego kontynentu.
Od niedawna aplikacja flightradar24 jest dostępna w appstore na iphone 4.
Korzystając z tego, że IP4 jest wyposażony w GPS żyroskop i kompas możliwy jest podgląd przez kamerę telefonu w trybie augmented reality.
Wygląda to tak, że obserwuję sobie niebo przez kamerę telefonu a do widocznych na niebie contraili telefon wyświetla plakietkę. Funkcja jest genialna, szkoda tylko że tak mało lotów widać nad Polską.
[..] "When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it." [..]
No ładnie, powyżej TA i nawet powyżej FL100 i GS 0?! Jakiś błąd ma ten program, albo ten ATRek przeciągnął
aktualnie: FSX sp2, Flacon BMS 4.32, DCS:BS, DCS:A10C.
Dodatki do FS: głównie PMGD MD11 i CS B767 czasami PMDG 747-8, CS C130, Concorde X.
Joy Saitek X52 pro + czasami pedały od kierownicy
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson