ATR-72 Flight1

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOD

Post autor: witt »

Dostałem właśnie odpowiedź, że faktycznie nie ma STAR'a dla EPWR w 1001, ale w 1002 już jest. A co do ręcznego wpisywania, to wole jednak poczekać na 1002 :) i póki co nie latać do EPWR :P.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

A to problem wykonać procedurę, której nie ma w bazie jako gotowiec?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: mysterio4555 »

Ok to ja mam pytanie z innej beczki.
1. Czemu tak jest (przynajmniej (!) u mnie) ,że ATR podczas podejścia ILS do Gdanska i Wrocławia (standard approach, tj. FI na DH) nie wyhamowywuje do VApp do określonego miejsca (tj. na DH 500ft mam jakies VApp +10~15kts). W Warszawie na rw11 jest ok zwalnia idealnie.
2. Druga sprawa która mnie zastanawia to lądowania ATR'a w Krakowie. Ile razy tam bywam i widze podchodzącego ATR'a na rw25 (domyślam sie że leci na ILS) to widze, że podwozie jest wypuszczane w chwili stabilizowania w wiązce ILS, a przy standard approach (wg. procedury z manuala) jest ono wypuszczane w trakcie Decceleration PO ustabilizowaniu, a zatem: Czy ATR'y na polskich lotniskach latają bez karty Standard Apprach, tj. bez uzycia techniki z Decelleration Height ?Czy są jakies inne techniki bądź limity przy podejściach ILS? Jak to wygląda na VATSIM ?
Ostatnio zmieniony wt 02 lut, 2010 13:26 przez mysterio4555, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

1. Przecież ATR nie ma A/T, sam regulujesz prędkość przepustnicą.
2. Decyzja dowódcy statku powietrznego?
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej

Sorki za offtopic, ale to forum jako jedno z nielicznych stara się trzymać poziom językowy.
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

RzEmYk pisze:1. Przecież ATR nie ma A/T, sam regulujesz prędkość przepustnicą.
Wiem chodzi mi o ciąg na 0% (Flight Idle), przy którym ATR powinien ustabilizowac VApp na Wysokości Decyzji, żeby zminimalizować zużycie paliwa, hałas i przyspieszyc doloty do pasa. Jednak tak jak mówie na tych lotniskach (nie wiem czy tylko) nie wyhamowywuje do VApp. Stąd moje pytanie, bo może chodzi tu o to że polskie ścieżki podejścia są tak dopasowane żeby to VApp stabilizować później ,albo po prostu sie z tej techniki nie korzysta?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Hmmm... nie latałem już jakiś czas ATRkiem, ale raczej nie miałem problemu z redukcją prędkości z pełnej konfiguracji podczas podejścia. Chociaż albo na tym forum albo na forum Polish Vatsim była mowa o problemach z wyhamowaniem ATRka w gładkiej konfiguracji. Chodziło o to, że FS nie potrafi poprawnie odwzorować dużej powierzchni łopat śmigła i nie umie ich uwzględnić w charakterze hamulca aerodynamicznego.
witt
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPOD

Post autor: witt »

RzEmYk pisze:A to problem wykonać procedurę, której nie ma w bazie jako gotowiec?
Da się, pewnie że się da :) Ćwiczę sobie na offline i lubię porównywać tor mojego lotu do wskazań fmc.
st1322
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: ELLX

Post autor: st1322 »

Z ciekawosci, jak to jest z tymi wymaganiami sprzetowymi pod FSXa. Na stronie Flight1 jak byk stoi ze 3.0Ghz... Prawda czy na wyrost?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Na wyrost.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
darioosPL
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Łomża

Post autor: darioosPL »

Z których checklist do ATRa korzystacie? Czy ta LINK! się nadaje?
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: budyniek »

OM, str. 293 (4-34).
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: trendus »

Witam
Z tego co przeczytałem (chyba że źle czytałem) to po ustawieniu odpowiedniego trybu na PMK samolot wkręca się na jakieś tam obroty. Wiadomo więc że prędkość zależy wtedy od masy i ilości paliwa. Czy jest jakiś wzór czy coś, który pomoże nam obliczyć przewidywaną prędkość na przelotowej, czyli gdy PM jest w trybie CRZ?
Obrazek
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

OM, str. 359-370 (9-02 ~ 9-12).
Każda strona, to tabela dla danej masy (GW). Odczytujesz z tabeli TQ%, spalanie (kg/h na silnik), IAS, TAS.
ps. oczywiście nie ma tutaj składowej wiatru.
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki. Jeszcze jedno pytanie. Czemu w FMC dla EDDF (innych lotnisk nie sprawdzałem) nie ma RNAV Transitions skoro punkty w podejściu np.GED07 (DF012, DF013 itp.) są w pliku waypoints.txt? Czy może RNAV Transitions wpisuje się inaczej niż zwykłe STARy a ja o tym nie wiem?
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Który AIRAC?
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zapomniałem podać, sorry. AIRAC 1001
Obrazek
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Sprawdziłem u siebie i potwierdzam brak Transitions dla AIRAC 1001 / 1002.
Z tego co wyszukałem, trzeba je z ręki wpisywać. Taki mały 'bug' z którym sobie jeszcze nie poradzili.
http://board.vacc-sag.org/13/31858/
http://forum.navigraph.com/forum/defaul ... osts&m=572
http://forum.navigraph.com/forum/Defaul ... osts&m=307
Awatar użytkownika
sww
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: znienacka

Post autor: sww »

W F1-ATR bardzo łatwo można dorobić brakujące dane (pliki tekstowe). Robiłem tak dla EPKK, gdy pojawił się STAR. Link do składni znalazłem na tym forum. Niedużo roboty, a ułatwienie spore. Problem jest tylko z ARC, ale to z winy FMS w ATR, który tego po prostu nie umie zrobić.
nawe1
Cadet
Cadet

Witam

Post autor: nawe1 »

Czołem!

Mam pytanie czy ktoś ma instrukcję instalacji F1Atr 72-500 po polsku, ponieważ nie potrafię sobie z nią poradzić?
Próbowałem na różne sposoby ale nie wychodzi.
Mam wszystkie Upgrade lecz boje się ponieważ mój charakter pracy jest domowy, a na kompie dużo ważnych projektów. Nie mogę sobie pozwolić na format.
Ta instrukcja po angielsku nie jasna jest dla mnie.
Jak by ktoś mógł napisać tak "step by step" to by było jeszcze milej miło!

Dzięki pozdrawiam!
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Z czym masz tam problem? Produkt w wesji BOX, czy download?
Bartek
nawe1
Cadet
Cadet

Po zainstalowaniu Atr'a wszystko pięknie tylko nie ma samolot malowania, jest po prostu czarny!
Produkt w wersji download
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Łatka SP1 zainstalowana?
http://atr.flight1.net/atr_downloads.asp
Wersja do FSX, czy moze jeszcze pod FS9?
Bartek
nawe1
Cadet
Cadet

Tak zainstalowałem łatkę i dalej ciemno ;[
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

System Vista lub Win7?
Directx10 Preview masz włączone? Jak tak, wyłącz.

Przed uruchomieniem samolotu z poziomu FSX włączyłeś choć raz konfigurator? Jak nie, włącz.
Bartek
nawe1
Cadet
Cadet

Directx10 Preview wyłączone, system Vista.
Mógł byś jeszcze na to rzucić okiem?
Załączniki
instruction.doc
Jakaś instrukcja
(32 KiB) Pobrany 188 razy
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

To masz wersję dla FSX, czy dla FS9 z updatem do FSX?
Jak dla FS9, to żeby ten update zainstalować, musisz mieć zainstalowanego ATR w FS9.
Ostatnio zmieniony wt 16 mar, 2010 15:22 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
nawe1
Cadet
Cadet

Z updatem do Fsx.
Aha to lipa bo nie mam Fs9.
Można zamknąć temat
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Nie lipa, tylko tworzysz na dysku katalog FS9, w nim tworzysz nowy plik fs9.exe (po prostu dajesz prawym klawiszem i nowy plik tekstowy, zapisujesz tak, żeby miał nazwę fs9.exe). Instalujesz do tego sztucznego katalogu ATR'a. Jak to masz to dopiero odpalasz ten update.
Bartek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Nie trzeba mieć FS9, by móc skorzystać z samolotu w FSX, punkt 3 instrukcji to wyjaśnia. Należy stworzyć nowy folder (z plikiem o nazwie fs9.exe w środku), zainstalować do niego wersję dla FS9, następnie zainstalować update dla FSX. Na koniec należy wskazać lokalizację fałszywego folderu FS9 programikowi aktualizującemu.
[EDIT] Konraf mnie ubiegł ;)
nawe1
Cadet
Cadet

Dziękuję Panowie.
Zrobiłem jak powiedzieliście [napisaliście] i jest ok!
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Witam!
Czy ma ktoś może repaint dla tego samolotu linii CSA Czech Airlines? Szukałem w necie ale nie udało mi sie znaleźć.....
Awatar użytkownika
hroom
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPLL

Post autor: hroom »

Jest na stronie CSAV

http://new.csav.cz/component/user/login

wymaga rejestracji.
mariof
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EICK

Post autor: mariof »

Witam!
Czy ktoś miał może problem z czasowo niedziałającymi przyciskami na overhead panel i wie jak go naprawić? Próbowałem zainstalować sp1 dla ATR, uruchamiać config managera przed uruchomieniem fsa, ładować najpierw defaultowy samolot a potem ATRka (znalazłem tą radę na forum Flight1) ale nic nie pomaga. Wciąż jest to wielka loteria - czasem działają normalnie, czasem częściowo, czasem po najecheniu myszką na przycisk, kursor "łapka" zaczyna migać, a co najgorsze, bywa że na początku jest dobrze a psuje się w połowie lotu :( A i ciekawe jest to, że ten problem dotyczy tylko przycisków, natomiast wszystkie przełączniki działają bez problemu. Eksperementowałem też z przeinstalowywaniem wszystkiego i service packami do fs ale nie mogę znaleźć żadnej prawidłowości i wyczaić co to powoduje albo naprawia. Dodam jeszcze że mam FSX SP1 + SP2 oraz Win 7 64bit. Może w tym jest problem bo ATR jest dedykowany do Win XP lub Vista. Raczej nie jest to żaden problem sprzętowy bo poza tym samolocik śmiga ładnie. Pozdrowionka dla wszystkich.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Na "mrugającą łapkę" w FS9 działało Shift+9, spróbuj u siebie czy to pomaga.
Ark
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Ark »

Podpinam się do pytania. Też mam Win 7 64bit i SP wymienione w poście powyżej. Overhead panel działa od przypadku i nie mogę znaleźć na to żadnej reguły.
SP-ARK
mariof
Cadet
Cadet

No sprawdzałem tą sztuczke z Shift+9 ale nie pomaga. Łapka zaczyna migać i miga tak cały czas lub po jakimś czasie całkiem znika. Podczas tego "migania" po kilkakrotnym naciśnięciu przycisku myszki czasem uda się kliknąć przycisk na panelu jak akurat trafi sie na moment gdzie łapka była widoczna, no a jak zniknie całkiem to już nie ma możliwości kliknąć żadnego przycisku na panelu, działają tylko przełączniki i pokrętła.
mariof
Cadet
Cadet

Eh no i nic. Godziny testów i zero efektów. Chyba trzeba się będzie rozstać z takim fajnym samolotem. Myślałem też o zakupie Arbuzka od Wilco i Benka PMDG ale jak z nimi też mają być takie problemy to chyba zrezygnuję. Czyżby pozostało defaultami latać....
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Może coś z rozdzielczościa masz albo odświeżaniem ekranu ... nie mam pojęcia. Dodam tylko że latałem na FSX SP1+2 + F1ATR SP1 (bodajże) +FS Model Update (może to to) + Windows 7 x64 i wszystko działało bez zarzutu. Tak samo w FS9 (z tym że w FS9 kursor myszy czasami jest czarny, przez co przy lotach nocnych prawie go nie widac :P) ,ale takiego problemu nie miałem więc to raczej nie wina F1 ATR tylko ustawien.

Tak przy okazji mam pytanie:
Czy hamulce w tym ATR'ku nie są przypadkiem ciut za mocne? Bo wydaje mi się że w miare realne tempo hamowania osiągam przy użyciu tylko ciągu wstecznego, nie używając nawet normalnych hamulców, gdyż przy normalnym hamowaniu samolot zatrzymuje sie chyba za szybko, nie mówiąc juz o kombinacji hamulce + ciąg wsteczny.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

mariof pisze:Eh no i nic. Godziny testów i zero efektów.
U mnie FSX + Win7 ale 32 bit i też zero problemów.
Posprawdzaj w ustawieniach myszki, czy nie masz tam jakiś dziwnych rzeczy włączonych ( animacji kursora; ewentualnie wyłącz styl Aero dla myszki i daj na Brak, żeby były zwykłe, proste kursory).

Sprawdź też, czy masz włączone cienie pod kursorem (to też w ustawieniach myszki).
Bartek
ODPOWIEDZ