Airport Design Editor 9x

Problemy techniczne związane ze sceneriami (lotniska, mesh, landclass, tekstury) płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

bjorn
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Wrocław

Airport Design Editor 9x

Post autor: bjorn »

Witam
Zbudowałem lotkisko i mam problem. W edytorze widzę wszystkie szczegóły (budynki, taxiway'ie, jetway'ie, itp.), ale po odpaleniu FSX nie ma jetway'ów. Co zrobić by były widoczne? Pozdrawiam.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Może zwiększyć detale scenerii?
bjorn
Cadet
Cadet

Niestety nic to nie dało. Widzę jetway na EPWA, ale na moim lotnisku nie. Nie wiem w czym rzecz, tym bardziej że edtor je pokazuje.
bjorn
Cadet
Cadet

Doszedłem do tego. Źle miałem ustawiony exclusion rectangle i nie miałem polygonu bez autogenu na apronie. Teraz działa, jest ładne. Nadałem mu kod EPBB (BB International), ale jak wpisuje go do FMC to twierdzi, że nie ma go w bazie danych. Co trzeba zrobić?
Olbi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Perth Uk

Post autor: Olbi »

A skąd on niby ma być w AIRACU to nie jest żadne lotnisko realne więc się nie dziw ... ://
bjorn
Cadet
Cadet

Tyle to się sam domyśliłem:), ale czy da się jakoś dodać je, na tzw. "własny użytek"?
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Da. Wystarczy przeedytować odpowiednie pliki.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
bjorn
Cadet
Cadet

Cieszę się. Możesz mi to jakoś w miarę prosto opisać?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Nie, bo nie napisałeś o jaki AIRAC chodzi.
bjorn
Cadet
Cadet

Mam AIRAC 0906. Z pomoca Olbiego udało mi się rozwiązać problem lotniska w fmc (już jest). Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia, czy ktoś wie jak zrobić SID i STAR?
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

To nadal za mało informacji, różne samoloty mają różne formaty danych. Poszukaj w instrukcji do samolotu albo na forum producenta, ewentualnie może w samym AIRACu będą jakieś informacje na temat modyfikacji.
bjorn
Cadet
Cadet

Przepraszam, chodzi oczywiście o mój ulubiony samolot Boeing 737 300/400/500 od Wilco.
Poszukam czegoś, może mi się coś uda zrobić, ale trochę tego dużo w tym pliku access Airac'a.
bjorn
Cadet
Cadet

Czy można gdzieś znaleść tutorial do ade opisujący approach mode?
bjorn
Cadet
Cadet

Dobra tutorial znalałem sam. Mam jednak problem. Dwa pasy, oba z ils, ląduję wykorzystukac to ustrojstwo, a kontrola lotów cały czas twierdzi, że mam do dyspozycji VFR! O co chodzi? I dlaczego w aproach mode po otwarciu skompilowanego pliku widzę jakiś dziwne podejścia (czerwone), wmiast tych, właściwie utworzonych przez ADE, które widzę po otwarciu zapisanego pliku?
bjorn
Cadet
Cadet

Już się wyjaśniło. Przez przypadek zostawiłem nienazwane (unnamed) punkty drogi generowane przez ADE podczas ustawiania ILS. Po ich zamianie na NAMED, wszystko gra. Piszę o tym, bo być może ktoś będzie miał podobny problem, a ja doszedłem do tego i co chodzi po tygodniu:)).
Druga sprawa. Mam B 737 od Wilco, powpisywałem lotnisko, pasy, ils, itd. Działa bez zarzutu FMC. Mój problem polaga na tym, że nie bardzo mogę się zorientować gdzie wpisuje się te dane w przypadku B 747 od PMDG. Udało mi się wpisać na razie lotnisko. Jesli ktoś wie, to proszę o podpowiedź.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

W przypadku FS9 baza jest w ..\Flight Simulator 9\PMDG\SIDSTARS\, w FSXie będzie podobnie. Pewnie do niej jakoś dotarłeś, skoro dodałeś lotnisko. Reszta, to już edycja ICAO.txt. W nim są opisane procedury.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
bjorn
Cadet
Cadet

Owszem znalzłem. Tylko tochę mnie to przytłacza. Czy ktoś wie gdzie można znaleść jakiś opis poszczególnych plików i kolumn w notatniku, np.: wpNavAPT, wpNavRTE, wpNavFIX. Do pliku wpNavAID radiolatarnie dodałem chyba dobrze:). Plik Sidstars udało mi się wypełnić. Dodałem FIXPOINTS, RUNWAYS, APPROACH I GATE (wzorujac się na innych lotniskach), ale jakoś tego wszytskiego "nie widzi" FMC. Wilco ma to jakoś logiczniej zrobione w w pliku Nd. Tam wszystko działa. Pozdrawiam.
bjorn
Cadet
Cadet

Witam ponownie. Mimo braku odzewu dotyczącego mojego wcześniejszego pytania, mam następne. Zachciało mi się kolejnego lotniska, a tu na koniec to:
ScruffyDuck Scenery Design Engine Compiling
Using UNKNOWN BglComp....

Parsing document: C:\Program Files\Microsoft Games\Microsoft Flight Simulator X\Addon Scenery\scenery\EPBA_ADEX_ACH.xml

INTERNAL COMPILER ERROR: #C2596:
**** DUPLICATE WAYPOINT ****
INTERNAL COMPILER ERROR: #C2032: XML Parse Error!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez bjorn, łącznie zmieniany 1 raz.
bjorn
Cadet
Cadet

Sam sobie odpowiem;) namieszałem w ILS Approach. Problem nr 2 się rozwiązał, ale nadal nie potrafię poradzić sobie z FMC B 747
ODPOWIEDZ