Witam,właśnie oglądałem film o 737-300 a latam sobie PMDG , wszystko praktycznie wykonuje podczas startu jak w realu tylko nurtuje mnie LVL CHG , wiem że jest coś to związane z prędkością podejścia-> tak myślę , bo akurat piloci to włączali.
I mam pytanie w związku z tym po co to właściwie jest ?
Bo ja np. załączony mam speed i tam reguluje sobie prędkość .
Można tak na chłopski rozum ? Bo jak zarzucicie frazeologią to nie wiem czy zrozumiem
Dziękuję za odpowiedź:-))
Pozdrawiam :-))
737-300 i LVL CHG
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Level change, czyli zmiana poziomu z ciągłym zachowaniem tej samej prędkości. AP tak reguluje prędkość pionową, żeby uzyskać i utrzymać zadaną prędkość względem powietrza (można ją w uproszczeniu nazwać poziomą).
EDIT:
EDIT:
Nie zawsze, w niektórych sytuacjach pośpiech jest niewskazany!roszo pisze:PS. Rzemyk zawsze szybszy
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
LVL CHG (level change) - jeśli to naciśniesz i ustawisz wysokość, to samoot będzie zniżał/wznosił bodajże z maksymalnym ciągiem i maksymalną szybkością pionową tak, aby utrzymać właśnie tą zadaną prędkość. Czyli na przykładzie: ustawiasz 250KIAS, FL100, to samolot wznosi ci jak najszybciej na pełnej mocy do FL100 utrzymując zadaną prędkość 250KIAS (oczywiście załóżmy że opisana sytuacja jest po starcie).
PS. Rzemyk zawsze szybszy
PS. Rzemyk zawsze szybszy
..a co jeśli tryb VNAV mam wyłączony, prędkość "trzymam" w trybie SPEED i zmieniam FL w trybie V/S (najpierw oczywiście ustawiam żądany FL na MCP)?
Tzn. chyba wiem w czym rzecz.. chodzi o to, że jak dam V/S np. 2500-3000fpm (np. przy zniżaniu), to mimo ustawienia na MCP np. 300IAS i AP w trybie SPEED, nie utrzyma mi 300IAS, tylko zwiększy. A LVL CHG - jak już pisaliście - dobierze po prostu odpowiedni V/S.
To inne pytanie.. (zakładam włączony tryb VNAV) .. Jak będę chciał np. zniżyć o 2000ft w trybie LVL CHG, to będzie trzymał prędkość poziomą zaprogramowaną w FMC, czy wpisaną na MCP? Stawiam, że tę z FMC.. aczkolwiek zastanawiam się, dlaczego przycisk LVL CHG jest "połączony" z pokrętłem ustawiania prędkości na MCP i przyciskiem SPEED (chodzi o te linie na panelu MCP łączące właśnie te przyciski).
Tzn. chyba wiem w czym rzecz.. chodzi o to, że jak dam V/S np. 2500-3000fpm (np. przy zniżaniu), to mimo ustawienia na MCP np. 300IAS i AP w trybie SPEED, nie utrzyma mi 300IAS, tylko zwiększy. A LVL CHG - jak już pisaliście - dobierze po prostu odpowiedni V/S.
To inne pytanie.. (zakładam włączony tryb VNAV) .. Jak będę chciał np. zniżyć o 2000ft w trybie LVL CHG, to będzie trzymał prędkość poziomą zaprogramowaną w FMC, czy wpisaną na MCP? Stawiam, że tę z FMC.. aczkolwiek zastanawiam się, dlaczego przycisk LVL CHG jest "połączony" z pokrętłem ustawiania prędkości na MCP i przyciskiem SPEED (chodzi o te linie na panelu MCP łączące właśnie te przyciski).
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Będzie tak regulował prędkość pionową, żeby uzyskać i utrzymać ustawioną prędkość postępową.
Zapraszam do opcji Szukaj!
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Włączenie level change wyłączy VNAV (w końcu nie możesz mieć aktywnych dwóch trybów pionowych na raz), prędkość będzie brana z okienka MCP. Jeśli okienko prędkości było puste w chwili wyboru LVL, zostanie w nie wpisana prędkość z FMC (jeśli będzie z jakiegoś powodu niepoprawna, to w okienku pojawi się aktualna prędkość samolotu).