737-300 i LVL CHG

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
Masi
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bolesławiec

737-300 i LVL CHG

Post autor: Masi »

Witam,właśnie oglądałem film o 737-300 a latam sobie PMDG , wszystko praktycznie wykonuje podczas startu jak w realu tylko nurtuje mnie LVL CHG , wiem że jest coś to związane z prędkością podejścia-> tak myślę , bo akurat piloci to włączali.
I mam pytanie w związku z tym po co to właściwie jest ?
Bo ja np. załączony mam speed i tam reguluje sobie prędkość .
Można tak na chłopski rozum ? Bo jak zarzucicie frazeologią to nie wiem czy zrozumiem
Dziękuję za odpowiedź:-))

Pozdrawiam :-))
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Level change, czyli zmiana poziomu z ciągłym zachowaniem tej samej prędkości. AP tak reguluje prędkość pionową, żeby uzyskać i utrzymać zadaną prędkość względem powietrza (można ją w uproszczeniu nazwać poziomą).

EDIT:
roszo pisze:PS. Rzemyk zawsze szybszy :lol:
Nie zawsze, w niektórych sytuacjach pośpiech jest niewskazany! :lol:
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
roszo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Krzyżanowice

Post autor: roszo »

LVL CHG (level change) - jeśli to naciśniesz i ustawisz wysokość, to samoot będzie zniżał/wznosił bodajże z maksymalnym ciągiem i maksymalną szybkością pionową tak, aby utrzymać właśnie tą zadaną prędkość. Czyli na przykładzie: ustawiasz 250KIAS, FL100, to samolot wznosi ci jak najszybciej na pełnej mocy do FL100 utrzymując zadaną prędkość 250KIAS (oczywiście załóżmy że opisana sytuacja jest po starcie).

PS. Rzemyk zawsze szybszy :lol:
Obrazek
luko
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: luko »

..a co jeśli tryb VNAV mam wyłączony, prędkość "trzymam" w trybie SPEED i zmieniam FL w trybie V/S (najpierw oczywiście ustawiam żądany FL na MCP)?
Tzn. chyba wiem w czym rzecz.. chodzi o to, że jak dam V/S np. 2500-3000fpm (np. przy zniżaniu), to mimo ustawienia na MCP np. 300IAS i AP w trybie SPEED, nie utrzyma mi 300IAS, tylko zwiększy. A LVL CHG - jak już pisaliście - dobierze po prostu odpowiedni V/S.

To inne pytanie.. (zakładam włączony tryb VNAV) .. Jak będę chciał np. zniżyć o 2000ft w trybie LVL CHG, to będzie trzymał prędkość poziomą zaprogramowaną w FMC, czy wpisaną na MCP? Stawiam, że tę z FMC.. aczkolwiek zastanawiam się, dlaczego przycisk LVL CHG jest "połączony" z pokrętłem ustawiania prędkości na MCP i przyciskiem SPEED (chodzi o te linie na panelu MCP łączące właśnie te przyciski).
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Będzie tak regulował prędkość pionową, żeby uzyskać i utrzymać ustawioną prędkość postępową.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Włączenie level change wyłączy VNAV (w końcu nie możesz mieć aktywnych dwóch trybów pionowych na raz), prędkość będzie brana z okienka MCP. Jeśli okienko prędkości było puste w chwili wyboru LVL, zostanie w nie wpisana prędkość z FMC (jeśli będzie z jakiegoś powodu niepoprawna, to w okienku pojawi się aktualna prędkość samolotu).
luko
Jet Captain
Jet Captain

Post autor: luko »

Dzięki Panowie za porządne wyjaśnienie.
Miłego wieczoru.
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
ODPOWIEDZ