Wiem, że mi nie zejdzie (nawet nie powinien). Chcę, aby przy ARDAG był na FL100. Będąc nad punktem T/D ustawiam na panelu autopilota 10000 ft, wciskam i samolot nie chce schodzić. MCDU jest zaprogramowane przed rozpoczęciem schodzienia jak na screen'ie. Musiałem gałkę pociągnąć (ale wtedy nie schodzi według MCDU). Problem tkwi w tym, że maszyna nie chce się w ogóle zniżać z wciśniętym pokrętłem wysokości. Co się może dziać??wegi pisze:Jeżeli nad ARDAG masz wklepane FL100 a jesteś przed ARDAG, to przed ARDAG'iem samolot Ci niżej nie zejdzie.
BTW przy rwy 33 ARDAG~ FL150 (130), LIN 3000ft...
PSS A320/330/340 (połączone tematy)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Pozdrawiam,
Michał M.
Michał M.
Witam.Mam taki problem z samolotami Airbasa. Po uruchomieniu silników, przed kolowaniem,czasami przed startem gdy zwiększam moc silników pracuje tylko jeden, zazwyczaj lewy silnik i nijak nie można ruszyć drugiego. Proszę o jakąś porade w tej sprawie,bo jest to naprawdę bardzo uciążliwe, szczególnie gdy lata się online. Z góry dziekuje.
To zapoznaj sie z dokumentacją do samolotu i poczytaj, jak się w Airbusach PSS powinno manipulować ciągiem.
Sprawa druga, o synchronizacji przepustnic już była mowa:
viewtopic.php?t=1960&highlight=przepustnice
Sprawa druga, o synchronizacji przepustnic już była mowa:
viewtopic.php?t=1960&highlight=przepustnice
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
-
Matthias
Od jakiegoś czasu latam A320 PSS i pozostał mi właściwie tylko jeden problem - parametry startu. Wszystkie dane wpisane są poprawnie, ZFW, masa paliwa, FLEX temp itd. Na pasie mam ustawiony panel autopilota w trybie ręcznym - szybkość 220 (przy klapach 1+F), kurs pasa, wysokość np. 5000ft i VS 3000ft/m. W momencie przełaczenia ciągu w tryb FLEX autopilot przestawia mi się w tryb MANAGED - wykreskowuje szybkość, kurs i VS. Po oderwaniu się od ziemi i włączeniu AP1 nie podoba mi się sposób w jaki te automaty lecą. Albo za duża szybkość, albo zbyt ostre wznoszenie (ponad 5000ft/m) - generalnie jakby mnie ktoś przewiózł w taki sposób to bym definitywnie zmienił linię. Fakt że autopilot przestawia się sam w inny tryb też mnie dziwi, ciekawe czy tak jest w prawdziwym Airbusie. W końcu pociągnięte pokrętła oznaczają że pilot ustala parametry, a nie komputer. Jak u Was wygląda start w PSSie?
Ciekawostka: Ostatnio czytałem forum pilotów na którym bluzgali na easyJet'y za to, że szefostwo kazało im używać COST INDEX na poziomie 19 żeby oszczędzać paliwo i teraz blokują wszystkich za sobą podczas schodzenia z pułapu żeby dowieść 50kg więcej paliwa. Klimat dyskusji (po angielsku) przypominał trochę okrzyki kierowców autobusów kiedy jeden zajedzie drugiemu drogę
Ciekawostka: Ostatnio czytałem forum pilotów na którym bluzgali na easyJet'y za to, że szefostwo kazało im używać COST INDEX na poziomie 19 żeby oszczędzać paliwo i teraz blokują wszystkich za sobą podczas schodzenia z pułapu żeby dowieść 50kg więcej paliwa. Klimat dyskusji (po angielsku) przypominał trochę okrzyki kierowców autobusów kiedy jeden zajedzie drugiemu drogę
Prędkość zostaw na automacie, albo ustaw na V2+10, ale nie 220kt.
Ja w A320 startuje ręcznie, do około 2000ft AGL lecę "z ręki" i dopiero wtedy włączam odpowiedni mod i AP.
Startując prędkość postępową regulujesz wznoszeniem.
Ja w A320 startuje ręcznie, do około 2000ft AGL lecę "z ręki" i dopiero wtedy włączam odpowiedni mod i AP.
Startując prędkość postępową regulujesz wznoszeniem.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
Matthias
Witam. Mam prośbę o pomoc gdzie w pliku zmienić ustawienia o których pisze Matthias.Matthias pisze:Jak zwykle pomogło nic innego jak modyfikacja w Aircraft.cfg. Dodałem lekko oporu i siły nośnej do klap i od razu zachowuje się dużo lepiej. Dodatkowo zwiększenie wysokości Reduction Alt do 2500ft przy której komputer przyspiesza z V2+10 do szybkości wznoszenia wypłaszcza start i jest OK.
witam, gorąca prośba, jeżeli ktokolwiek ma textury do pss a319 easyjet bardzo bym prosił bo niestety strona już nie istnieje a avsim też w to nie zasobny. Sam już dziesiątkom (nawet koło setki) osobom wysłałem pai instalera więc nie ma dużo roboty
Bardzo proszę... mój mail: kubahhwlck@wp.pl
Dzięki
Dzięki
Kuba
-
lelumpolelum
- Cadet

- Skąd jesteś: EPGL/EPRZ
Skorzystaj z tych materiałów:
http://www.speedbirdonline.co.uk/airbus.html
http://www.speedbirdonline.co.uk/airbus.html
Bartek
-
lelumpolelum
- Cadet

-
lelumpolelum
- Cadet

-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Spokojnie, u mnie też strona nie działa, ale manuale PSS można pobrać stosując się do tej instrukcji.
-
lelumpolelum
- Cadet

-
lelumpolelum
- Cadet

Aż wstyd pisać, ale muszę....latam PSS już sporo, ale to co mnie dziś spotkało we FRA... Miałem ustawić squawk 5008, wpisałem jak zwykle przez SQ .X 5008 a tu kontro mówi mi, że mam ustawiony 5000. Wklepałem jeszcze raz 5008....dalej jest 5000, patrze w panelu mojego Airbusa w miejscu ustawiania transondera jest klawiaturka do wklepania i na niej cyfry 0,1,2,3,4,5,6,7..... to jak ustawić cyfrę 8 ???
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Właśnie dojrzewam do zakupu mojego pierwszego jeta średniego zasięgu. Padło na Airbusa PSS (sprzedawanego przez justflight.com). W związku z tym - dwa pytania:
1. Czy to dobry wybór? (Wybieram spomiędzy 737PMDG, MD-82Maddog, Fokker 70/100 Digital Aviation, A320 PSS) Jak dotąd z płatnych samolotów latam ATR F1 i ERJ-145 Feelthere.
2. Ponieważ A320 wydaje się dość "dojrzałym" produktem, pytanie - czy działa po Vistą?
1. Czy to dobry wybór? (Wybieram spomiędzy 737PMDG, MD-82Maddog, Fokker 70/100 Digital Aviation, A320 PSS) Jak dotąd z płatnych samolotów latam ATR F1 i ERJ-145 Feelthere.
2. Ponieważ A320 wydaje się dość "dojrzałym" produktem, pytanie - czy działa po Vistą?
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Ma to byc do FS2004 czy FSX?
PSS Airbus to nie tyle dojrzale produkty, ile już lekko trącące myszką
Starocie po prostu.
Dobre, bo dobre ale...
Poza tym PSS już nie istnieje. Niby są jakieś plany wskrzeszenia ale na wsparcie techniczne bym nie liczył.
PSS Airbus to nie tyle dojrzale produkty, ile już lekko trącące myszką
Dobre, bo dobre ale...
Poza tym PSS już nie istnieje. Niby są jakieś plany wskrzeszenia ale na wsparcie techniczne bym nie liczył.
Bartek
PSS A320 to stary samolot, zazwyczaj służy jako panel, do którego się dorzuca model zewnętrzny iFDG, albo Project Airbus (2) i alternatywny model lotu (.air).
Jeśli chcesz Airbusa, to jest jeszcze Wilco Airbus Series 1, jednak cudów nie ma. No i należy pamiętać, że Airbusa "obsługuje" się nieco inaczej niż Benki.
Teoretycznie PSS Airbus nie powinien pod Vistą sprawiać problemów.
Jeśli chcesz Airbusa, to jest jeszcze Wilco Airbus Series 1, jednak cudów nie ma. No i należy pamiętać, że Airbusa "obsługuje" się nieco inaczej niż Benki.
Teoretycznie PSS Airbus nie powinien pod Vistą sprawiać problemów.
Witam,
Dziś wykonałem testowy lot on-line, aby sprawdzić jak się sprawuje PSS A320/IFDG na sieci. Poza brakiem przełączenia w tryb Charlie za pomocą TA/RA na panelu (ręcznie trzeba w SB4) zauważyłem na przelotowej, że wskaźnik EGT na E/WD jest na czerwonym obszarze (703 st. C) jak na obrazku (link).
Czy ktoś ma pomysł dlaczego temperatura przekroczyła limit (635 st. C)??!
Silniki CFM (N1 jako główny wskaźnik).
No dobra znalazłem odpowiedź na forum IFDG link.
Do usunięcia post lub dla potomnych : wg uznania moderatora.
Dziś wykonałem testowy lot on-line, aby sprawdzić jak się sprawuje PSS A320/IFDG na sieci. Poza brakiem przełączenia w tryb Charlie za pomocą TA/RA na panelu (ręcznie trzeba w SB4) zauważyłem na przelotowej, że wskaźnik EGT na E/WD jest na czerwonym obszarze (703 st. C) jak na obrazku (link).
Niech zostanie. Też to miałem i tylko przy silnikach CFM.
Bartek
Witajcie!
Mam problem z A320. Otóż wydaje mi się, że wyświetla na PFD prędkość TAS zamiast IAS, przez co nie mogę osiągnąć prędkości przelotowej .78 Ma. Reinstalka nie pomogła. Any ideas? Ktoś może spotkał się z takim przypadkiem?
http://img690.imageshack.us/img690/4229/pss.jpg
Mam problem z A320. Otóż wydaje mi się, że wyświetla na PFD prędkość TAS zamiast IAS, przez co nie mogę osiągnąć prędkości przelotowej .78 Ma. Reinstalka nie pomogła. Any ideas? Ktoś może spotkał się z takim przypadkiem?
http://img690.imageshack.us/img690/4229/pss.jpg
Hehe
Arbuzki od PSS są oparte na defaultowych systemach, więc jakby co, to patrz na ustawienia FSa 
Przez pomyłkę skasowałem posta, w którym autor pytał o wyżej cytowany, niedziałający link.budyniek pisze: No dobra znalazłem odpowiedź na forum IFDG link.
Krzysiek, masz gdzieś zapisane to, co tam było?
Bartek
Ja nie, ale Opera pamięta 
olo1313 pisze:Witam,niestety link do IFDG nie działa,więc jeśli ktoś mógłby udzielić odpowiedzi na w/w problem z temperaturą byłbym wdzięczny.budyniek pisze:Witam,
Chodziło mi o to, co było pod tym linkiem na forum IFDG (pytanie do Krzyśka vel. budyniek) 
Bartek
Model zewnętrzny można ściągnąć z tej stronki http://ifdg.net/ ?RzEmYk pisze:PSS A320 to stary samolot, zazwyczaj służy jako panel, do którego się dorzuca model zewnętrzny iFDG, albo Project Airbus (2) i alternatywny model lotu (.air).
Niestety, obecnie nie działa, ale może trzeba poczekać chyba że może ktoś pamięta inną stronkę gdzie można go pobrać.
A jeżeli chodzi o model lotu to jaki polecacie ?
INSZALLAH
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
Win7, FSX, MX518, Saitek Yoko Pro, Logitech Extreme 3D PRO
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
PZL Belfegor
- Moderator

Dokładniej, to jest 141 do wyboru.