FSUIPC mouse macro (m.in. w PMDG)

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

linux
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

FSUIPC mouse macro (m.in. w PMDG)

Post autor: linux »

Witam,
Mam pytanie w związku z oświetleniem w PMDG 737-800 WL, mianowicie chodzi o przełącznik "RUNWAY TURNOFF L/P", który znajduje się na ovhd obok przełączników od świateł lądowania.
Pytanie brzmi jak go zaprogramować pod konkretny klawisz na klawiaturze ? Nie mogę za żadne skarby znaleźć w FSUIPC funkcji odpowiadającej za wł/wył tych świateł. Może ktoś z Was robił coś takiego. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz 02 sty, 2011 20:03 przez linux, łącznie zmieniany 1 raz.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Możesz użyć mouse macro: http://www.youtube.com/watch?v=__of5EEZzvc
Emmetbrown
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: SULE

Post autor: Emmetbrown »

Ja też próbuję ustawić wg poradnika mouse macro dla knoba pod MFD w 777 i nie działa, po wykonaniu każdego kroku z filmu po prostu BRAK reakcji, nieważne jaki klawisz przypiszę, ma ktoś jakąś radę??
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Zaznacz "Aircraft Specific".
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Emmetbrown
Cadet
Cadet

Ok, na innych przełącznikach działa, ale tylko tych co mają 2 pozycje, ten knob ma 3 pozycje które można klikać myszą i obracać rolką od myszy - ale nie da się tego podpisać przyciskiem, ani dwoma, czy to zbyt skomplikowane dla FSUIPC?
Ostatnio zmieniony ndz 02 sty, 2011 20:02 przez Emmetbrown, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Obrazek
Ona nie wie co za maszyna i co to za przełącznik, więc skąd My mamy to wiedzieć? :twisted:

A na poważniej, to może zadziała jedno polecenie jako "increase", a drugie jako "decrease" tego knoba.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Emmetbrown
Cadet
Cadet

Na inszych obrotowych w innym samolocie też próbowałem, nie idzie, jeszcze później popróbuję mu ten incr i decr podpisać, ale coś mi się wydaje że lipa wyjdzie, bo coś podobnego już próbowałem, potencjometr też mu próbowałem dać i nic, 0 reakcji.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

EDIT:
No i qpa. Ani potencjometr ani żaden przycisk, czy to na joyu czy klawiaturze...
Nie za dobrze, wiele regulatorów jest w postaci pokręteł, a w przyszłości planowałem sobie zmajstrować nieco uproszczony rzecz jasna cockpit, a do tego chciałem zrobić własny joy z większą ilością przycisków i osi, ale jak funkcji nie da się przypisać to po cholerę zaczynać.
Ostatnio zmieniony ndz 02 sty, 2011 22:42 przez Emmetbrown, łącznie zmieniany 1 raz.
Emmetbrown
Cadet
Cadet

Przepraszam z góry za klepanie posta pod postem.
otóż po prostu nie wiedziałem że jest coś takiego jak lista funkcji joystika, w pliku fs9.cfg. tam moąna dopisać do dowolnego guzika dowolną funkcję z listy funkcji do FS2004.
Jest tam między innymi dec/inc_AUTOBRAKE_CONTROL i wiele innych tego typu.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ