@ REALcarlsberg - niestety nie widzę takiej opcji i wygląda na to, ze jej nie ma :/
Real Environment Xtreme v.2
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Yaskier - rozumiem, że problem rozwiązałeś poprzez zarejestrowanie FSUIPC? Czy może wystarczyło zaznaczyć opcję Enable DWC and Smoothing w ASE?
PS. Zetknęliście się może z sytuacją, o której piszę w poprzednim poście?
PS. Zetknęliście się może z sytuacją, o której piszę w poprzednim poście?
Sprzęt: AsRock P67 Pro3, i5 2500K, nVidia GTX560 1GB/256, 4x2GB/1600MHz
Nie rozwiązałem jeszcze, dopiero badam temat
I niestety nie wygląda to dobrze jeśli chodzi o FSUIPC:
"You can smooth the most wind shifts, except those generated by upload of new weather data."
http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... 0#msg51810
oraz
http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... 5#msg51445
Czyli wygląda na to, ze przy uploadzie aktualnej pogody w FSXie FSUIPC nie pomoże :/
ASE nie mam, tylko gołego REXa.
Co do Twojego pytania pare postow wczesniej - nie wiem jak to wyglada dokładnie - zapodaj moze screena. Jesli sie zblizasz do chmury to w zaleznosci od jej gęstości moze być "przeźroczysta" i to jest chyba normalne?
edit: Jeszcze tu garść rad, które powinny pomóc - zaznaczam, ze jeszcze nie próbowałem:
http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... 4#msg54324
edit2: Polecam zapoznać się też z tym wątkiem http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... pic=7222.0
"You can smooth the most wind shifts, except those generated by upload of new weather data."
http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... 0#msg51810
oraz
http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... 5#msg51445
Czyli wygląda na to, ze przy uploadzie aktualnej pogody w FSXie FSUIPC nie pomoże :/
ASE nie mam, tylko gołego REXa.
Co do Twojego pytania pare postow wczesniej - nie wiem jak to wyglada dokładnie - zapodaj moze screena. Jesli sie zblizasz do chmury to w zaleznosci od jej gęstości moze być "przeźroczysta" i to jest chyba normalne?
edit: Jeszcze tu garść rad, które powinny pomóc - zaznaczam, ze jeszcze nie próbowałem:
http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... 4#msg54324
edit2: Polecam zapoznać się też z tym wątkiem http://realenvironmentxtreme.com/forum/ ... pic=7222.0
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

- Skąd jesteś: MORĄG
Ok, przy czym w skrócie wyglada na to, że:
- FSUIPC dobrze wygładza zmienną pogodę, ale w FSX nie potrafi sobie poradzić z pogodą uploadowaną w czasie rzeczywistym (nie ma czasu na szlifowanie).
- Dobrze jest się stosować do wskazówek w ustawieniach REXa i w configu FSX zawartych w moim poście powyżej.
- REX pracuje nad patchem, żeby wind smoothness dodać, ale nic na dzień dzisiejszy nie obiecują.
- FSUIPC dobrze wygładza zmienną pogodę, ale w FSX nie potrafi sobie poradzić z pogodą uploadowaną w czasie rzeczywistym (nie ma czasu na szlifowanie).
- Dobrze jest się stosować do wskazówek w ustawieniach REXa i w configu FSX zawartych w moim poście powyżej.
- REX pracuje nad patchem, żeby wind smoothness dodać, ale nic na dzień dzisiejszy nie obiecują.
Właśnie wyszedł REX do X-Plane.
http://www.realenvironmentxtreme.com/xplane.html
Jak zobaczyłem zdjęcie w pierwszym rzędzie, drugie od prawej - to spadłem z krzesła.
FS przy tym wypada blado, oj bardzo blado.
Jak tak dalej pójdzie to chyba zmienię "wyznanie"
http://www.realenvironmentxtreme.com/xplane.html
Jak zobaczyłem zdjęcie w pierwszym rzędzie, drugie od prawej - to spadłem z krzesła.
FS przy tym wypada blado, oj bardzo blado.
Jak tak dalej pójdzie to chyba zmienię "wyznanie"
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
..no i chyba widzę cienie chmur na ziemii.. nie wiem czy to kwestia samego REXa czy X-Plane po prostu jest inaczej napisany.
Ale chyba gdzieś czytałem (chyba na forum REXa), że REX dla FS też będzie robił cienie chmur.. chyba, że nie da rady z uwagi na ograniczenia FS'a..
Ale chyba gdzieś czytałem (chyba na forum REXa), że REX dla FS też będzie robił cienie chmur.. chyba, że nie da rady z uwagi na ograniczenia FS'a..
Właśnie o te cienie mi chodzi - czegoś takiego oglądając zdjęcia REX'a dla FSX nie zauważyłem.luko pisze:..no i chyba widzę cienie chmur na ziemii
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
..dodam jeszcze, że jak zainstaluję dodatek VFR Poland, to również wszystkie kominy z dymem przebijają przez rex;owe chmury - kiepsko to wygląda, gdy jest spore zachmurzenie, a ja w dole widzę dymiący komin.. dziś wieczorem wrzucę kilka fotek.pytanie dotyczące REX'owych chmurek (ver.2) pod FSX:
Jak jest dużo chmur, występuje u mnie taki efekt, że bliższe chmury są jakby nieco przeźroczyste i widzę w całości chmury, które są za tymi pierwszymi. Widać to głównie w powietrzu, gdy jestem blisko tych chmur.
Dodam, że mam dodatkowo ASE, a moja karta to ATI HD 4870 512.
Jest na to jakiś sposób?
..tylko może uściślę.. np. na zdj. 2 lub 3, te mniejsze chmurki znajdowały się tak naprawdę pod tą większą, ciemniejszą.. a widać je tak, jakby były nad.. czy to normalne?
A nr 1 to już w ogóle dla mnie zjawisko jest
A nr 1 to już w ogóle dla mnie zjawisko jest
A wiesz, ze tez tak czasem mam? Ogonie to teraz malo sie tym zajmuje ale jak bede mial kompa z prawdziwego zdarzenia to powalcze z tym 
Co do zjawoskowego zdjecia. Widze ze masz ASE. Ile masz wastw chmur wlaczonych? To moze byc tym spowodowane, nie REX a ASE, bo w tym momencie to ASE reguluje iloscia chmur, REX dal tylko tekstury.
Co do zjawoskowego zdjecia. Widze ze masz ASE. Ile masz wastw chmur wlaczonych? To moze byc tym spowodowane, nie REX a ASE, bo w tym momencie to ASE reguluje iloscia chmur, REX dal tylko tekstury.
Rozumiem Koledzy, że w mojej sprawie nie macie już nic do dodania... ? 
Przy okazji zapytam.. dziś dopiero zauważyłem, że w ogóle nie mam gwiazd
Na FL330 powinny być raczej widoczne.. nie wiem czy to kwestia REXa, czy coś innego się posypało?
Przy okazji zapytam.. dziś dopiero zauważyłem, że w ogóle nie mam gwiazd
Problem rozwiązany. W głównym katalogu FSX brakowało pliku stars.dat. Nie wiem dlaczego go tam nie było. Swego czasu wrzuciłem dodatek ENBSeries, może to go wywaliło..trudno powiedzieć. Tak czy inaczej, warto robić kopię czystego FS'a od razu po instalacji .. już drugi raz się przydałaPrzy okazji zapytam.. dziś dopiero zauważyłem, że w ogóle nie mam gwiazdNa FL330 powinny być raczej widoczne.. nie wiem czy to kwestia REXa, czy coś innego się posypało?
Witam,
nietypowy problem z REXem - otóż, włączony REX powoduje to, iż inne programy wymagające FSUIPC nie widzą FS'a - np AS (FS not connected), klient FSAirlines itd.
Jeśli uruchamiam FS'a normalnie - wszystko gra, tzn AS generuje pogodę, FSAirlines raportuje przebieg lotu.
Wygląda to tak, jakby REX samolubnie zajmował całą "uwagę" FSUIPC. Dodam, że wszystko mam ustawione tak, jak to jest opisane na forum w wątku o współpracy REXa i AS (tekstury z REXa, silnik pogodowy z AS).
Moja konfiguracja:
FS2004
Windows 7 64-bit
FSUIPC 3.98 (bez rejestracji)
AS 6.5
nietypowy problem z REXem - otóż, włączony REX powoduje to, iż inne programy wymagające FSUIPC nie widzą FS'a - np AS (FS not connected), klient FSAirlines itd.
Jeśli uruchamiam FS'a normalnie - wszystko gra, tzn AS generuje pogodę, FSAirlines raportuje przebieg lotu.
Wygląda to tak, jakby REX samolubnie zajmował całą "uwagę" FSUIPC. Dodam, że wszystko mam ustawione tak, jak to jest opisane na forum w wątku o współpracy REXa i AS (tekstury z REXa, silnik pogodowy z AS).
Moja konfiguracja:
FS2004
Windows 7 64-bit
FSUIPC 3.98 (bez rejestracji)
AS 6.5

- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

Czy da się coś zrobić, by po zachodzie na niebie nie królowało połączenie czarnego z czerwonym? Paskudnie to wygląda...
Wątek wydaje mi się, że kiedyś, gdzieś na forum był poruszony, niestety nie mogę znaleźć.
Co konkretnie trzeba zmienić w ustawieniach? Bawiłem się nimi, wiele zmieniło się na to co chciałem z wyjątkiem tego nieba, rodem z piekła.
Wątek wydaje mi się, że kiedyś, gdzieś na forum był poruszony, niestety nie mogę znaleźć.
Co konkretnie trzeba zmienić w ustawieniach? Bawiłem się nimi, wiele zmieniło się na to co chciałem z wyjątkiem tego nieba, rodem z piekła.
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

Używałem REX2 + ASv6. Byłem zadowolony. Jedyne co mnie trochę wkurzało to wiatr, który czasem doprowadza do katastrofy (przeciążenia). Nagle z kierunku wschodniego robi się zachodni i dostaję dodatkową 50 w plecy. Nie pamiętam, żebym kiedyś lecąc samolotem uderzał głową w okno z powodu nagłego podmuchu wiatru, albo podziwiał przewracające się stewardessy... Nauczyłem się jednak z tym żyć. Latam CRJ 700 na trasie Wiedeń - Warszawa na wysokości FL220, gdyż wyżej to jest męczarnia a nie przyjemność z latania.
Sprawdziłem jak się ma sytuacja przy połączeniu REX2+ASE.
Nie doleciałem do Warszawy... Te kilkanaście minut czegoś, co miało być lotem było groteską. Innych różnic nie zauważyłem.
Zostaję przy ASv6
Sprawdziłem jak się ma sytuacja przy połączeniu REX2+ASE.
Nie doleciałem do Warszawy... Te kilkanaście minut czegoś, co miało być lotem było groteską. Innych różnic nie zauważyłem.
Zostaję przy ASv6
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

Nic w opcjach nie grzebałem. Poza komunikacją REX ASE FSX, którą znalazłem na tym forum.
Nie zmienia Ci się siła i kierunek wiatru podczas lotu?
Prędkość jakiej nie powinien przekroczyć mój samolot to koło 330. Zwykle latam koło 290-300. A i tak w każdym locie muszę w mgnieniu oka wyłączać AP i szybko zmniejszać ciąg.
Nie zmienia Ci się siła i kierunek wiatru podczas lotu?
Prędkość jakiej nie powinien przekroczyć mój samolot to koło 330. Zwykle latam koło 290-300. A i tak w każdym locie muszę w mgnieniu oka wyłączać AP i szybko zmniejszać ciąg.
Wind smooth w płatnym FSUIPC. Jak widzę po wątku, to dalej nie doszliście jak to rozwiązać w REXie. Za to nie chce mi się wierzyć, że ASE nie ma żadnej opcji odpowiedzialnej za to.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
- REALcarlsberg
- Light Planes Captain

-
PZL Belfegor
- Moderator

Z góry przepraszam, że trochę nie na temat, choć pytania związane z REXem (gdzieś czytałem wątek o modyfikacji pliku CFG, aby FSX mógł korzystać z ShaderModel 3.0, głównie na kartach ATI, ale nie mogę go odnaleźć). No nic, do rzeczy..
W ustawieniach REX'a, konkretnie w ThemeCreatorze jest adnotacja przy ustawianiu Wave Animation, że działa to przy SM x2. Czy zatem, jeżeli "upgrejduję" FS'a aby obsłużył SM x3, rex'owy efekt falowania wody nie będzie działał? Jak to jest?
W ustawieniach REX'a, konkretnie w ThemeCreatorze jest adnotacja przy ustawianiu Wave Animation, że działa to przy SM x2. Czy zatem, jeżeli "upgrejduję" FS'a aby obsłużył SM x3, rex'owy efekt falowania wody nie będzie działał? Jak to jest?
http://forums1.avsim.net/index.php?showtopic=283701 - jeszcze nie przerabiałem, nie odpowiem, jedynie nakieruję.
Zapraszam do opcji Szukaj!
-
PZL Belfegor
- Moderator