::: Zakręt standardowy

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPWR

::: Zakręt standardowy

Post autor: budyniek »

Na stronie aviation.home.pl wyjaśniono w jaki sposób wykonać prawidłowy zakręt standardowy samolotem Cessna.
Chcę taki zakręt wykonać prawidłowo samolotem ATR72 przy różnych prędkościach.
W jaki sposób mam tego dokonać?
Na forum x-plane znalazłem taką zależność:
Aby wykonać standardowy zakręt 3 stopnie/s należy lecieć z przechyłem "(IAS/10) +7".
Czyli dla 130KIAS będzie to 20 stopni.

Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić?
Pozdrawiam,
ciemny21
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: ciemny21 »

TAS/10 + połowa wyniku, może to z IAS'em też jest prawdą, nie wiem. Ja znam tylko z TAS.
Marcin
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: mysterio4555 »

Witam

Mam kilka pytań co do zakrętu standardowego:

1) Jaki(e) są dobre wzory do wyliczania wymaganego kąta pochylenia samolotu w zależności od prędkości (TAS, IAS) ?Czy te podane powyżej są poprawne?
Wynika z nich, iż aby AT72 wykonać zakręt proceduralny przy użyciu AP należy utrzymywać:

a) 100kt TAS przy przechyle 15*, co by dawało 95kt IAS na wys. 3000ft( w większości sytuacji nieosiągalne ...)
b) 180kt TAS przy przechyle 27*, co by dawało 170kt IAS na wys. 3000ft

Stąd wynikałoby iż jedyną możliwą konfiguracją do osiągnięcia rate of turn 3*/s dla AT72 jest skręt z przechyłem 27* utrzymując jednocześnie TAS 180kt. (Dla E170 analogiczny problem nie występuje gdyż ma on możliwość ustalania Bank Limit)

2) Czy w czasie holdingu (racetracku) wykonujemy właśnie standard rate turn ?
Przecież podczas tego manewru wykonujemy dwa IDENTYCZNE skręty (oczywiście przy założeniu stałego kąta pochylenia skrzydeł oraz stałej prędkości), więc konkretny turn rate nie ma znaczenia. (Poprawcie mnie jeśli się mylę :P)

3) Jak się ma sprawa skrętu występującego w podejściu ILS z do pasa 29 we Wrocławiu? (główne moje źródło wątpliwości). Po punkcie WR362 mamy skręcić w prawo 120* aby lecieć bezpośrednio na SUPUT z kursem 248. Gdy wykonuję ten zakręt standardowo (3*/s) to na kursie 248* mam WR363 a nie SUPUT... Więc czy tutaj nie należy wykonywać zakrętu standardowego? Jeśli skręcam opierając się na EHSI (jedna strzałka wskazuje FMC i ręcznie kręcąc HDG staram się ustabilizować ją na 248) to wychodzi idealnie, ale nie korzystam wtedy ze skrętu 3*/s. Zatem kiedy korzystać z zakrętu standardowego, a kiedy nie?

4) Rozumiem, iż w trakcie wykonywania procedury po nieudanym podejściu do np. Wrocławia, skręt w lewo na WRW również musi być wykonany z "rejtem" 3*/s ?
(Dla AT72 możliwe, gdyż wznoszenie standardowo jest na IAS170 KT (tak tak wiem, do TAS się wiatr jeszcze wlicza, ale to nie byłby za duży odchyłek :P)

5) Zakręt proceduralny jak rozumiem to już MUSI być wykonywany z turn rate 3*/s ?

Przepraszam za ogrom pytań (w tym być może niektóre "głupie") ale muszę przyznać że w kwestii tego skrętu się totalnie pogubiłem...

Mam nadzieję że rozwiejecie moje wątpliwości ;)

Pozdrawiam
Marek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

1. viewtopic.php?p=98515#98515
Większe samoloty zakręty standardowe (dla nich) często robią w 4 minuty, nie w 2.
2. Ale czas ich wykonywania ma pewne znaczenie.
3. Przy takim samym turn rate, ale przy różnej prędkości promień zakrętu się zmienia... wykonujesz taki skręt, by skończyć w odpowiednim miejscu.
4. Jeśli jesteś w stanie, to raczej tak.
5. Wypadałoby ;)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

4. TAS zależy tylko od IAS i od wysokości. Dopiero w GS dochodzi wiatr.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
mysterio4555
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Post autor: mysterio4555 »

Dzięki wielkie za pomoc.

Czyli co do podejścia ILS z do pasa 29 we Wrocławiu moja metoda jest dobra (tj. ta w której opieram się na EHSI, przy czym staram się skończyć zakręt gdy strzałka na EHSI ustawiona na FMC wskazuje punkt SUPUT na kursie 248* oraz mijam radial 141*TRZ)? Chodzi mi głównie o to aby wykonać to jak najbardziej realnie.

P.S
Ma ktoś może zapisane te wzory które były podane w poniższym linku?
http://www.wannamaker.org/aviation/cfi/turns/
Ja je gdzieś zapodziałem, a widzę iż link przestał działać...
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Można do nich dotrzeć w ten sposób: http://web.archive.org/web/200508211610 ... cfi/turns/
ODPOWIEDZ