[FSX] Krąg nadlotniskowy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
[FSX] Krąg nadlotniskowy
Hej..oceńcie proszę czy krąg jest ok czy coś jest źle?
- Załączniki
-
- 2.jpg (44.38 KiB) Przejrzano 17554 razy
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

- Skąd jesteś: Maastricht
Staraj się latać kręgi z widocznością pasa cały czas - wtedy będziesz widział czy jesteś równolegle do niego - 1500ft jest fajne bo dobrze widać ziemię (i lotnisko). Przyrządy traktuj pomocniczo i cały czas koryguj kurs jeśli jest wiatr. Oczywiście na początku wszystko "w rękach". Przyjmij sobie zasadę, że np. pierwsze 20 razy w rękach a potem dopiero AP. No i oczywiście lekkim samolotem, z którego jest dobra widoczność we wszystkich kierunkach. Da Ci to solidne podstawy do przejścia na cięższe maszyny i loty z autopilotem - będziesz po prostu wiedział cały czas co się z Tobą dzieje w powietrzu.
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
Rozpisz sobie na kartce kursy i wysokości - powieś to na monitorze - to na prawdę pomaga. Dla dodatkowego ułatwienia ja jak się uczyłem ustawiałem HSI na kierunek pasa - wtedy łatwiej utrzymać prostopadłość i równoległość kierunków lotu.
Latając patrz na zakrętomierz. Mogę się mylić nie wiedząc czym latasz, ale u mnie zakręty kręgu mają zawsze znacznie większy promień, a to wygląda jak steep turn.
Rozglądaj się dobrze w bok i do tyłu - zakręt z crosswind w downwind powinieneś ćwiczyć widząc pas startowy. Bez tego w downwind nie będziesz widział pasa i nie będziesz tak na prawdę wiedział kiedy wykonać kolejny zakręt. W downwind powinieneś przez cały czas widzieć pas patrząc nad skrzydłem - kiedy zacznie uciekać za bardzo do tyłu wiesz, że czas na base.
Poza tym - nie potrzebujesz tyle nieba
1000 stóp wystarcza na dobrą sprawę. 1500 to już max. Inaczej (jak na wykresie wysokości) większość czasu tracisz kontrolując wznoszenie, a potem wytracając prędkość przy stromym schodzeniu.
Latając patrz na zakrętomierz. Mogę się mylić nie wiedząc czym latasz, ale u mnie zakręty kręgu mają zawsze znacznie większy promień, a to wygląda jak steep turn.
Rozglądaj się dobrze w bok i do tyłu - zakręt z crosswind w downwind powinieneś ćwiczyć widząc pas startowy. Bez tego w downwind nie będziesz widział pasa i nie będziesz tak na prawdę wiedział kiedy wykonać kolejny zakręt. W downwind powinieneś przez cały czas widzieć pas patrząc nad skrzydłem - kiedy zacznie uciekać za bardzo do tyłu wiesz, że czas na base.
Poza tym - nie potrzebujesz tyle nieba
Po primo ustaw cisnienie na wysokosciomierzu QNH lub QFE . W przypadku QNH sprawź ( jak poprawiasz to rób to dobrze nie sprawź tylko "sprawdż " ) elewacje lotniska , zapisz ja na kartce .
Pierwsze kręgi fajnie wykonywać na meble , tzn pkt charakterystyczne na ziemi . Nawet Fs je posiada . Ustal sobie nad jakim pkt ma byc 1,2,3,4 zakręt .To pomoze ci trzymac kierunek z uwzglednieniem wiatru. Trzymaj 1000 ft nad elewacja lotniska . Po base lub jak kto woli 3-im zakręcie ustal zniżanie tak aby w momencie osiągnięcia final lub jak kto woli 4-tego zakrętu mieć 500 ft nad elewacją lotniska .
P.S Dobrą metodą jest ustalenie base w momencie gdy widzisz pas lub miejsce lądowania jako godzinę 7 . Po base dobrze ustawic klapy na 1 pozycję , podwozie o ile jest , i ustalić stałą prędkość podejscia . Milego treningu.
Pisz poprawnie, stosuj normalną interpunkcję i zdecyduj się, czy używasz polskich znaków.
Dzieki za uwagi ! Pisales kiedys z komórki ? Co do błędów to twoje też poprawiłem . Nawet Allover na blogu popełnia błędy , rażące błędy i nikomu to nie przeszkadza . Tak to jest jak się chce przekazać treść na bieżąco . Fajnie to wziąć pod uwagę następnym razem . Szczególnie ,że nasza praca nie polega na codziennym pisaniu raportów czy donosów . Można zapomnieć pewne formy j.polskiego . To jest forum lotnicze a nie pseudo humanistów , przed maturalnych (poprawna pisownia to "pseudohumanistów" oraz "przedmaturalnych") . Następnym razem poproszę o poprawki merytoryczne w poście . Tak bardziej przystoi na forum lotnicze.Pozdrawiam
Pierwsze kręgi fajnie wykonywać na meble , tzn pkt charakterystyczne na ziemi . Nawet Fs je posiada . Ustal sobie nad jakim pkt ma byc 1,2,3,4 zakręt .To pomoze ci trzymac kierunek z uwzglednieniem wiatru. Trzymaj 1000 ft nad elewacja lotniska . Po base lub jak kto woli 3-im zakręcie ustal zniżanie tak aby w momencie osiągnięcia final lub jak kto woli 4-tego zakrętu mieć 500 ft nad elewacją lotniska .
P.S Dobrą metodą jest ustalenie base w momencie gdy widzisz pas lub miejsce lądowania jako godzinę 7 . Po base dobrze ustawic klapy na 1 pozycję , podwozie o ile jest , i ustalić stałą prędkość podejscia . Milego treningu.
Pisz poprawnie, stosuj normalną interpunkcję i zdecyduj się, czy używasz polskich znaków.
Dzieki za uwagi ! Pisales kiedys z komórki ? Co do błędów to twoje też poprawiłem . Nawet Allover na blogu popełnia błędy , rażące błędy i nikomu to nie przeszkadza . Tak to jest jak się chce przekazać treść na bieżąco . Fajnie to wziąć pod uwagę następnym razem . Szczególnie ,że nasza praca nie polega na codziennym pisaniu raportów czy donosów . Można zapomnieć pewne formy j.polskiego . To jest forum lotnicze a nie pseudo humanistów , przed maturalnych (poprawna pisownia to "pseudohumanistów" oraz "przedmaturalnych") . Następnym razem poproszę o poprawki merytoryczne w poście . Tak bardziej przystoi na forum lotnicze.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 29 cze, 2010 22:09 przez zorro, łącznie zmieniany 3 razy.
Kolego, nie jesteś AllOver żeby wartość merytoryczna Twoich postów usprawiedliwiała błędy 
A poza tym, że jest to forum lotnicze (bądź jak niektórzy sceptycy mówią "pseudolotnicze"), to jest to - a przynajmniej bardzo stara się być - forum ludzi kulturalnych, a tacy dbają o formę swoich pisemnych wypowiedzi. Tym wyróżnia się to forum np. od forum na Onecie. Więc bez urazy, ale nie atakuj Moderatora za korektę i grzeczną przecież uwagę nt. Twojej pisowni (nawet SMSy można pisać starannie)
P.S. Nie jestem humanistą (przynajmniej z wykształcenia)
A poza tym, że jest to forum lotnicze (bądź jak niektórzy sceptycy mówią "pseudolotnicze"), to jest to - a przynajmniej bardzo stara się być - forum ludzi kulturalnych, a tacy dbają o formę swoich pisemnych wypowiedzi. Tym wyróżnia się to forum np. od forum na Onecie. Więc bez urazy, ale nie atakuj Moderatora za korektę i grzeczną przecież uwagę nt. Twojej pisowni (nawet SMSy można pisać starannie)
P.S. Nie jestem humanistą (przynajmniej z wykształcenia)
Pozdrawiam
Boguś
Boguś
Tak w ogóle, to przy kręgach bezpieczniej wyrażać wysokość AGL (nad poziomem gruntu) niż w wysokości bezwzględnej (nad uśrednionym poziomem morza). O ile w Gdańsku te 1500ft wysokości bezwzględnej będzie oznaczało około 1500ft AGL, to już takim Kraku 1500ft wysokości bezwzględnej, to tylko ~700ft AGL...
PS
http://www.youtube.com/profile?user=Gea ... dQm3BFAprw
http://www.flyaoamedia.com/blog/aviator ... pisode-11/
PPS Skąd to parcie na szkło i konieczność pisania z komórki?
PS
http://www.youtube.com/profile?user=Gea ... dQm3BFAprw
http://www.flyaoamedia.com/blog/aviator ... pisode-11/
PPS Skąd to parcie na szkło i konieczność pisania z komórki?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Nie, to niewygodne.Pisales kiedys z komórki ?
Blog to blog, na forum są pewne zasady dotyczące pisowni - weź sobie do serca post Kirowa. Poprawki merytoryczne są udzielane w odpowiedziach, nikt nie będzie edytował czyichś postów by je wprowadzać.Nawet Allover na blogu popełnia błędy , rażące błędy i nikomu to nie przeszkadza . Tak to jest jak się chce przekazać treść na bieżąco . Fajnie to wziąć pod uwagę następnym razem . Szczególnie ,że nasza praca nie polega na codziennym pisaniu raportów czy donosów . Można zapomnieć pewne formy j. polskiego . To jest forum lotnicze a nie pseudo humanistów , przed maturalnych . Następnym razem poproszę o poprawki merytoryczne w poście
Nie, poprawiłeś jeden błąd... w dodatku błędnie.Co do błędów to twoje też poprawiłem .
Popracuj nad pisownią, a do innych użytkowników forum odnoś się uprzejmie - to już nie pierwszy raz, gdy Twój post zaczyna przypominać zaczepki.
Dodaj sobie gorki z Pln .strony krakowa w okolicach Pieskowej skały , wyjdzie ci na wys. 1700 ft a w rzeczywistosci zasuwasz brzuchem po wzgórzach.RzEmYk pisze:Tak w ogóle, to przy kręgach bezpieczniej wyrażać wysokość AGL (nad poziomem gruntu) niż w wysokości bezwzględnej (nad uśrednionym poziomem morza). O ile w Gdańsku te 1500ft wysokości bezwzględnej będzie oznaczało około 1500ft AGL, to już takim Kraku 1500ft wysokości bezwzględnej, to tylko ~700ft AGL...
[ Komentarz dodany przez: konraf: Sro 30 Cze, 2010 08:59 ]
Za "wycieczki" osobiste ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez zorro, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak zawsze... to zależy 
Lepiej posługiwać się czasem i innymi parametrami (wysokością) niż metrami odległości - bo to już pozwala na większą dowolność, a i tak inaczej będzie to wyglądało dla Pipera Cuba, a inaczej dla B200.
Sugeruje abyś jednak (!!!) przeczytał tekst, który Ci mbucholski podlinkował. Tam jest informacja o tym kiedy wykonać pierwszy zakręt. Odległość ostatniego zakrętu wynika z dwóch czynników - promienia łuku jaki wykona maszyna, którą prowadzisz oraz odległości od końca pasa w jakiej wykonałeś 3 zakręt. To również opisuje podany wcześniej link. Mylące mogą być w tym tekście podawane kąty, ale po przeczytaniu i przemyśleniu - nie będziesz miał problemów z interpretacją. Jeśli masz jakieś pytania do opisów, których nie rozumiesz - pytaj, ale nie proś o streszczenie...
Lepiej posługiwać się czasem i innymi parametrami (wysokością) niż metrami odległości - bo to już pozwala na większą dowolność, a i tak inaczej będzie to wyglądało dla Pipera Cuba, a inaczej dla B200.
Sugeruje abyś jednak (!!!) przeczytał tekst, który Ci mbucholski podlinkował. Tam jest informacja o tym kiedy wykonać pierwszy zakręt. Odległość ostatniego zakrętu wynika z dwóch czynników - promienia łuku jaki wykona maszyna, którą prowadzisz oraz odległości od końca pasa w jakiej wykonałeś 3 zakręt. To również opisuje podany wcześniej link. Mylące mogą być w tym tekście podawane kąty, ale po przeczytaniu i przemyśleniu - nie będziesz miał problemów z interpretacją. Jeśli masz jakieś pytania do opisów, których nie rozumiesz - pytaj, ale nie proś o streszczenie...
Przecież było napisane 4 -ty zakręt nie mniej niż 500 ft nad elewacja lotniska /pasa .Pierwszy zakręt to po osiągnieciu 1000 ft nad teren pasa /lotniska i schowaniu klap ewentualnie podwozia i redukcji obrotów silnika ewentualnie obrotów smigłą , czyli tak łopatologicznie , lot przebiega pomyslnie i nic nam nie zagraża To robimy 1-yszy zakręt . Ta sielanka trwa do 3 - ego zakrętupiter747 pisze:Dziękuję Wam wszystkim za cenne uwagi. Dokładnie wszystkie przeanalizuję. Pytanie jeszcze jedno: ile metrów trzeba odejść od pasa po starcie żeby zrobić pierwszy zakręt i ile metrów od pasa trzeba zrobić ostatni zakręt żeby spokojnie zniżyć się do progu pasa?
P.S Wojtek_84 Kto Cie uczył latac nawet w FS na podstawie takich wzorów ? Pytam tak z ciekawości , bo podpisujesz się jako EPKT ? Ktoś wykładał żle teorie na szkoleniu do PPL ?
Mnie uczyli, że pierwszy zakręt po osiągnięciu ok 300ft nad elewację lotniska. Taką C-150 będziesz się bujał nie wiadomo jak daleko, żeby osiągnąć 1000ft przed pierwszym zakrętem, a idea kręgu jest taka, że masz mieć zawsze dolot do lotniska w razie awarii silnika.piter747 pisze:Pierwszy zakręt to po osiągnieciu 1000 ft nad teren pasa /lotniska
-
PK
Nie pisałem nigdzie ,że to dotyczy C150 ,, takim Velocity czy Socata TB20 czy Piper Saratoga , wysokosć 1000 ft osiągniesz jeszcze przed końcem pasa , przy pasie długości 1100 m .tidit pisze:Mnie uczyli, że pierwszy zakręt po osiągnięciu ok 300ft nad elewację lotniska. Taką C-150 będziesz się bujał nie wiadomo jak daleko, żeby osiągnąć 1000ft przed pierwszym zakrętem, a idea kręgu jest taka, że masz mieć zawsze dolot do lotniska w razie awarii silnika.piter747 pisze:Pierwszy zakręt to po osiągnieciu 1000 ft nad teren pasa /lotniska
Co do teorii wykonania 1 -ego zakrętu są dwie szkoły falenicka i otwocka . Ja uwazam ,że dobrze mieć zapas wysokości , właśnie ze względu na możliwość obcięcia silnika i zabezpieczenia predkości
P.S
A z książek polecam Wam stare wydania Aeroklubu Polskiego , Zasady pilotażu są wytłumaczone o wiele lepiej niż u Szutowskiego.
Pl-3805
No..to dzięki Wam wiem już dużo...tylko ćwiczyć pozostaje..zapytalem o te odległości bo w tym artykule w aviation. home opisane jest to na kątach 45stopni...jakoś trudno leciec i ciągle patrzeć przez skrzydło i na oko określać czy to 42 stopnie czy już 45. ale poprzednik też ma rację..wolę zostawić sobie trochę wolnej przestrzeni pod sobą w razie W.
tidit pisze:Mała uwaga , krąg służy rozplanowaniu Lądowania i temu on służy , nie dlatego żeby mieć dolot do lotniska na obciętym silniku . Szczególnie przykłąd EPBC , gdzie krąg w żadnym stopniu nie gwarantuje Ci dolotu do lotniska w przypadku obcięcia silnika.piter747 pisze: a idea kręgu jest taka, że masz mieć zawsze dolot do lotniska w razie awarii silnika.
-
mbucholski
- Jet 1st Officer

-
mbucholski
- Jet 1st Officer

Co prawda real ale jak ktoś ma ochotę, polecam . Film autorstwa zaprzyjażnionego serwisu justfly24.pl : http://www.youtube.com/watch?v=xrtgppmXQaU
-
piotroszczak
- Cadet

- Skąd jesteś: EPMO
[FSX] Krąg nadlotniskowy
Witam, nagrałem film z wykonywanego przeze mnie kręgu nadlotniskowego na lotnisku w Modlinie. Start z pasa 08, krąg wykonywany w lewo. Chciałbym się dowiedzieć, czy wykonywane manewry itd. są wykonywane poprawnie. Bardzo proszę o napisanie błędów, które popełniłem. Dziękuję.
http://www.youtube.com/watch?v=mtFA7_3rdVs
http://www.youtube.com/watch?v=mtFA7_3rdVs
Ostatnio zmieniony wt 19 lut, 2013 11:24 przez piotroszczak, łącznie zmieniany 1 raz.