Odsprzedaz dodatkow od fsx w wersji download.

Tutaj dyskutujemy na tematy niekoniecznie związane z lotnictwem.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Irlandia

Odsprzedaz dodatkow od fsx w wersji download.

Post autor: mirage9 »

Witam.Ma takie pytanie do kolegow.Czy jest mozliwosc sprzedania dodatkow/konta ktore posiadam do fsx w wersji download.?Jak to wyglada od strony kuchni.
Wiadmo przeciez maile,hasla itp mozna pozmieniac ale jak to jest wlasnie z odsprzedaza takich dodatkow.
Mam namysli simmarket/flightsimstore/carenado/aerosoft itp.
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Cpt.H.M Murdock »

Pewnie nie ma jednej odpowiedzi, wszystko zależy od umowy licencyjnej którą akceptowałeś przy każdym dodatku. Jak kupowałem C-130 Captain Sima, to chyba umowa mi na to pozwalała, ale głowy nie dam.

ps. Dziś planuje zainstalować fs i przy okazji C-130 więc zobaczę treść umowy.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

A no bo wlasnie tak wychodzi ze mi sie wyjazd szykuje dodatkow mam mnostwo i sprzetu tez bede chcial sie pozbyc.
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet

Ok, właśnie instaluje UTX, oto fragment licencji, który chyba zezwala na przekazanie komuś tego produktu:
- Software Transfer. You may permanently transfer all of your rights under this EULA, provided the recipient agrees to the terms of this EULA.
Za to podczas instalacji CaptainSima znalazłem coś takiego:
2. INSTALLATION AND USE RIGHTS.
Licensed Device. The licensed device is the device on which you use the software.
(...)
9. TRANSFER TO ANOTHER DEVICE. You may uninstall the software and install it on another device for your use. You may not do so to share this license between devices.
Czyli licencja jest dla urządzenia.

Ale jak by nie było to kojarzę precedens Tibii. Otóż w grach Online nie można sprzedawać zdobytego tam ekwipunku, bo stanowi on własność firmy(pewnie chodzi o to by nikt nie chciał od nich odszkodowań gdyby skasował im się serwer). Jednak powszechny jest handel mieczykami i innym ekwipunkiem z gier online. Gracze sprzedają to, jako czas, który poświęcili by zdobyć ten ekwipunek.

Więc Ty też możesz na allegro sprzedać add-ony jako czas potrzebny by je kupić ;)
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

No nie wiem.
for your use
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet

Fakt, nie zauważyłem tego.
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Przy "for your use" mozna sie spierac.
Przeciez nie bede tego juz wiecej uzywal.To po jaka ch... mam trzymac na dysku.
Lepijej sprzedac komus za polowe ceny czy cos i on bedzie zadowolony z dodatku i ja.
mbucholski
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: Maastricht

Post autor: mbucholski »

Wy może i tak, ale producent niekoniecznie.
TytusPZL
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Tarnów, D. T.

Post autor: TytusPZL »

Czyli wychodzi na to, że przy kupnie oprogramowania kupujemy tak na prawdę "pozwolenie na użytkowanie", a nie na posiadanie. Klocki Lego mogę sprzedać, bo są moje (ja je kupiłem, a producent nie zastrzegł możliwości odsprzedaży), ale z wieloma programami jest tak, że twórca mówi: "zapłać mi, to pozwolę Ci tego używać, ale dalej jest to moje". Coś jak z dekoderami TV SAT na wynajem...
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet

Dekodery SAT to chyba nie najlepszy przykład bo większość licencji jest dożywotnia(a nawet jak jest okresowa to najczęściej po prostu traci się możliwość aktualizacji, a używać można nadal).

Właściwie to taki trend jest chyba od niedawna. Teraz producenci gier na PC, próbują powoli zakazać sprzedaży wersji pudełkowych. A to dlatego bo rynek wtórny jest ogromny. W Japonii np. (w przeciwieństwie do polscy), ludzie nie kolekcjonują oprogramowania, tylko jak im się znudzi to od razu sprzedają. Japończycy grają dużo, ale przeciętnie mają w domu tylko 2-3 gry, które sukcesywnie wymieniają.

Według mnie to jest w porządku, kupujesz nowy samochód, później go sprzedajesz i masz pieniądze na inny samochód. Praktycznie każdy dealer chciał by by handel używanymi samochodami był zakazany.

Ja bym poczytał te licencje, bo to, że Captain Sim nie pozwala, nie znaczy, że tak samo zrobi np Areosoft.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Przykład z Japonią jest dość trafny, ale nie to jest przyczyną takiego działania. Program jednak od samochodu i klocków lego się różni - sprzedane klocki lego przechodzą do nowego właściciela. Zainstalowany na moim PC program, który sprzedam dalej będzie zainstalowany na moim PC i tylko ode mnie zależy czy to się zmieni. Warto zauważyć, że wiele programów, które wymagają stałej aktualizacji lub regularnego sprawdzania oryginalności można sprzedawać bez większych problemów. W przypadku jakiegoś programu do obliczeń konstrukcyjnych producent okazał mi daleko idącą pomoc kiedy chciałem wykupić licencję jednego z użytkowników (była tańsza niż to co producent miał w ofercie). Niestety (a może na szczęście - bo takie zabezpieczenie kosztuje sporo, żeby zrobić to skutecznie i legalnie) dodatki do FS nie mają takich zabezpieczeń i producent nie będzie wiedział ile kopii programu działa jednocześnie.
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet

Robi się mały offtop, ale też ciekawa dyskusja.
Warto zauważyć, że wiele programów, które wymagają stałej aktualizacji lub regularnego sprawdzania oryginalności można sprzedawać bez większych problemów.
No właśnie takie obostrzenia są właśnie wprowadzane w programach, które wymagają połączenia z internetem. W innych programach było by to nie do egzekwowania. By nie być gołosłownym, niedawno kupiłem GTA IV EFLC. Zgodnie z licencją gra nie może zmienić właściciela. Oczywiście wymaga aktywacji online.
Program jednak od samochodu i klocków lego się różni - sprzedane klocki lego przechodzą do nowego właściciela. Zainstalowany na moim PC program, który sprzedam dalej będzie zainstalowany na moim PC i tylko ode mnie zależy czy to się zmieni.
Od tego jest punkt w licencji, mówiący o tym, że program może być zainstalowany na jednym komputerze. Nie ma to związku z zakazem odsprzedawania. Nie ma różnicy czy złamiesz jeden, czy dwa punkty licencji - złamałeś jej postanowienia i już.

Btw, oto fragment licencji Areosoftu
NO TRANSFER, MODIFICATION, OR REPRODUCTION. You may not rent, lease, sell, assign, loan, or otherwise transfer the Product. You may not transfer or assign the rights and obligations set forth in this Agreement without Licensor's written consent. You may not remove or destroy any copyright notices or other proprietary markings. You may not modify or adapt the Product, merge the Product into another program, or create derivative works based on the Product. You may not reproduce or distribute the Product without Licensor's written authorization.
NO TRANSFER - oznacza, nie przekazywać?
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Generalnie to kwestia decyzji sprzedawcy - jedni nałożą obostrzenia inni pomogą jeszcze sprzedać komuś, żeby klient był zadowolony. Myślę, że to na którą wersję trafimy w jakiś sposób wpłynie na nasze podejście do sprzedającego ;)
Nie ma różnicy czy złamiesz jeden, czy dwa punkty licencji - złamałeś jej postanowienia i już
Mam wrażenie, że ten punkt licencji zabraniający sprzedawania pisał prawnik, który zakładał możliwość jakiegoś postępowania dowodowego. W takim przypadku różnica jest ogromna - bo ktoś kto mnie skontroluje otrzyma ode mnie wydruk z rachunkiem za program, który kupiłem. Ktoś kto skontroluje tego samego dnia kogoś komu program sprzedałem dostanie od niego umowę sprzedaży... I sprawa się komplikuje. A jeśli nie wolno sprzedawać wszystko jest jasne. Kupiłem C-130 i jeśli się mnie skontroluje to wszystko będzie ok. A jeśli znajdzie się u mnie też Boeing 727 to czapa ;)

Wracając do tematu. W EULA Captain Sim jest bardzo wyraźnie napisane, że oprogramowanie jest licencjonowane, a nie sprzedawane. I to jest też istotny wyznacznik praw licencjobiorcy (a nie właściciela).
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet

Wracając do tematu. W EULA Captain Sim jest bardzo wyraźnie napisane, że oprogramowanie jest licencjonowane, a nie sprzedawane. I to jest też istotny wyznacznik praw licencjobiorcy (a nie właściciela).
Tak akurat jest wszędzie i o niczym to nie świadczy. Windowsów też nie kupujesz, tylko licencje na nie. Mimo to możesz legalnie odsprzedać licencje komuś innemu(przynajmniej w starszych wersjach, nie wiem jak teraz).
W takim przypadku różnica jest ogromna - bo ktoś kto mnie skontroluje otrzyma ode mnie wydruk z rachunkiem za program, który kupiłem. Ktoś kto skontroluje tego samego dnia kogoś komu program sprzedałem dostanie od niego umowę sprzedaży...
Liczy się licencja, a nie rachunek, bądź umowa kupna. W przypadku produktu download, logujesz się na stronę i jest napisane, produkt jest licencjonowany na Jana Kowalskiego.
W przypadku wersji BOX pewnie wystarczy książeczka z numerem seryjnym.
Ostatnio zmieniony czw 01 lip, 2010 23:21 przez Cpt.H.M Murdock, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Zwracam tylko uwagę na to, że porównywanie bezpośrednio do zakupu klocków nie jest tutaj na miejscu.
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet

A ja tylko uważam, że takie postępowanie jest nie w porządku. A co do klocków ego to nie przekonałeś mnie. Tak jak klocek jest przedmiotem kupna, tak w tym przypadku przedmiotem kupna jest licencja, a nie oprogramowanie. Zarówno licencja jak i klocek są unikalne(w sensie, że nie mogą się rozdwoić).
mirage9
Turboprop Captain
Turboprop Captain

No a co powiecie na sprzedaz dodatkow w wersji CD/DVD.Kiedys nabylem cale HORIZONTAL SIMULATIONS dla UK i wiadomo ze bylo z 2 reki.Przeciez z tego co piszecie to tak tez nie mozna a rynek wtorny i tak jest.To jaka to roznica czy to wersji download czy DVD jak i tak kupujacy dostaje licencje/serial itp.
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain

Zarówno licencja jak i klocek są unikalne(w sensie, że nie mogą się rozdwoić).
Ale licencja to umowa. Jeśli kupisz sobie cokolwiek i w umowie będzie obwarowanie, że Twoje prawa są ograniczone to ograniczone będą. Każda umowa to zgoda dwóch stron. Jeśli nie zgadzasz się na umowę to nikt od Ciebie tych 20 czy 40 dolarów na siłę nie wyciąga.
Awatar użytkownika
Cpt.H.M Murdock
Cadet
Cadet

Ale licencja to umowa. Jeśli kupisz sobie cokolwiek i w umowie będzie obwarowanie, że Twoje prawa są ograniczone to ograniczone będą. Każda umowa to zgoda dwóch stron. Jeśli nie zgadzasz się na umowę to nikt od Ciebie tych 20 czy 40 dolarów na siłę nie wyciąga.
Przecież nie neguje tego. Neguje Twoją negacje odnośnie klocków lego ;)
ODPOWIEDZ