Znow symulatory. :)

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
kevin
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKB

Post autor: kevin »

Zamówiłem kabel u Jakuba ale on nieodpowiada już jakieś 2 miesiące!
Ja zamowilem caly zestaw kontrolek + zadalem pare pytan o FMC. IMHO nieodpowiednie podejscie do klienta...
"Kiedy raz zaznasz lotu, bedziesz chodzil z oczami wpatrzonymi w niebo, pragnac tam powrocic"
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

Jakub od dłuższego czasu przebywa poza granicami naszego pięknego kraju.
Nr tel. jest przecież na jego stronie...
www.symulatory.com
Wojtek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Ostrowice

Post autor: Wojtek »

Szukałem numeru na stronie ale go nieznalazłem :(
Lot to oderwanie się od naziemnych kłopotów.
paw_waw

pytanie do budowniczych symulatorow

Post autor: paw_waw »

wydaje mi sie ze wiekszosc domoroslych budowniczych i firm jest zorientowana na budowanie 737, a dlaczego np nie 747 lub inne? Czy rzeczywiscie przeczucia mnie nie myla? Jesli tak to dlaczego wlasnie 737 a nie inne?

ciekawski.

----
tez bym chcial miec cos takiego, ale ja wolalbym miec cos uniwersalnego. bo chcialbym polatac na roznych samolotach.
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Budują się różne symulatory. Podział Airbus/Boeing jest mniej więcej równy.
Tak się złożyło, że w Polsce (z tego co wiem) powstają same 737NG. Ale jest i kompletny 747...
Dla mnie decydujące były: dostępność dokumentacji, możliwość kontaktu z ludźmi latającymi 737 w Polsce, no i fakt, że wszystko jest w: www.symulatory.com .
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

I wydaje mi sie ze loty 747 to raczej wszystkie ponad 5-6 godzin przynajmniej. A nie kazdemu sie tyle chce siedziec na przelotowej. A raczej oczywiste jest ze osoby budujace domowe symulatory robia wszystko as real.

Pozdrawiam.
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Ja szukam jakichś rzeczy pod 767 ;>
paw_waw

kokpit ze złomu

a ciekawe czy ktoś zbudował sobie kokpit na jakimś złomowanym samolocie?

Znacie taki numer?

----
to se k... polatałam szszszszsz
ags
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: ags »

Żeby to jeden... Policzmy, kawałek kadłuba 767 + shipment + cło + podatek + 'na odczepne' = taniej kupić samolot.
paw_waw

ags pisze:Żeby to jeden... Policzmy, kawałek kadłuba 767 + shipment + cło + podatek + 'na odczepne' = taniej kupić samolot.
ale ja sobie tak myślałem żeby rodzime złomy adoptować. Przecież na trasie katowickiej są ze dwa bary umieszczone w kadłubie samolotu. ił czy jakiś an. nie wiem bo nie znam tych typów. Ale jakąś złomowaną Wilgę czy coś to pewnie łatwiej zdobyć. Widzialem też kiedyś w jakimś programie wielkie złomowisko samolotów w USA. Panowie do dzieła!!!
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

Heh żeby się z tym zmieścić musiałbym się rozłożyć w piwnicy albo w garażu :P no i jeszcze rodzina nie wiadomo jak by zareagowała gdybym przytaszczył coś takiego do domu ;)
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

paw_waw pisze:
ags pisze:Żeby to jeden... Policzmy, kawałek kadłuba 767 + shipment + cło + podatek + 'na odczepne' = taniej kupić samolot.
ale ja sobie tak myślałem żeby rodzime złomy adoptować. Przecież na trasie katowickiej są ze dwa bary umieszczone w kadłubie samolotu. ił czy jakiś an. nie wiem bo nie znam tych typów. Ale jakąś złomowaną Wilgę czy coś to pewnie łatwiej zdobyć. Widzialem też kiedyś w jakimś programie wielkie złomowisko samolotów w USA. Panowie do dzieła!!!
Czekamy na pierwsze fotki z Twoich prac...
Tutaj może coś znajdziesz... http://www.desert-air.com/simparts/
Wojtek
Cadet
Cadet

Mój MIP

Oto mój MIP w trakcie budowy:
Moje pseudo FMC:

http://img395.imageshack.us/img395/5757/p81901617ut.jpg

Obrazek
Co o tym sądzicie?
Kolejne zdjecia wkrótce.
Pozdrawiam

Temat scalony. Jezeli wstawiasz zdjecie to co najwyzej 800/600, powyzej umieszczaj linki albo miniaturki - yoda
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Siedząc w symulatorze u Jacka i użerając się z elektroniką stwierdziliśmy, że wreszcie ktoś się poważnie za to zabrał. Co można poradzić... Rób od razu full wypas. I najlepiej na FSBusie. To naprawdę fajna sprawa.
PS. Idziemy spać. Symulator wersja Beta44 jest prawie uruchomiony...
Wojtek
Cadet
Cadet

Dzięki.
Mam zamiar robic to fullwypas i tak bedzie. U jakuba zamówiłem MCP i kontrolki a wprzyszłości pewnie zamówie FMC.
To są nieaktualne zdjęcia bo popsuł mi się aparat. Teraz na dzień dzisiejszy są jeszcze fotele, pedestal i T/Q(jeszcze niedziałający). Planuje budowe poszycia (wszystkie materjały już są ) wiec tylko brac się do roboty! . Myśle że w wakacje jeszcze zdąże zrobi wolanty i zakupic monitory. A cha wszystko robie w oparciu o FSBUS'a
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

Ponieważ stawiam pierwsze kroki w html więc proszę o wybaczenie u znawców tematu, zwanych Mistrzami Kodu... ;)
www.totom.su.pl
Dla przypomnienia:
http://butik.ktm.net.pl/
http://members.chello.pl/j.miazek/
Czary
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zduńska Wola

Post autor: Czary »

A ja bezskutecznie poszukuje jakiś informacji nt. wymiarow kabiny i paneli w ATR-72 500. Najbardziej interesują mnie wymiary overheada - wymiary poszczególnych paneli szybko można sobie policzyć z proporcji na podstawie fotek ściągniętych chocby z airliners.net.
Pozdrawiam !
F/O

Post autor: F/O »

heh ... co to ludzie nie wymysla ... fajnie, bardzo fajnie . Mam pytanko, czy to Pana symulator byl na air show ???
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

F/O pisze:heh ... co to ludzie nie wymysla ... fajnie, bardzo fajnie . Mam pytanko, czy to Pana symulator byl na air show ???
Na Air Show był kokpit Jakuba Gaika, ale oprócz zewnętrznej obudowy mój to samo - z tym że w obecnej chwili mamy już działające AutoThrotle, MCP pozbawione wad wieku dziecięcego i w pełni zgodne z wzorcowym, prawie ukńczony OVHD (symulujący również systemy niedostepne w standardowym FSie), sporą bazę danych SID/STAR...
Filmik nędzny, ale zawsze:
http://80.50.251.70/~tomek/inne/TQ.wmv
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Silesia

Post autor: ajwaj »

ToTom pisze: Filmik nędzny
No racja. Mógłbyś trochę więcej pokazać na tym filmiku, bo kokpit masz fajny, ale 5-cio minutowe ujęcie przedstawiające throttle urozmaicone pokrętłem "antiskid" jakoś mnie nie wciągneło.
Obrazek
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

ajwaj pisze:No racja. Mógłbyś trochę więcej pokazać na tym filmiku, bo kokpit masz fajny, ale 5-cio minutowe ujęcie przedstawiające throttle urozmaicone pokrętłem "antiskid" jakoś mnie nie wciągneło.
Pokrętło AutoBrake jak już coś ;)
Filmik z założenia pokazywać miał TQ z A/T, coś, co mają w prototypie kokpitu Project Magenta, co kosztuje u nich kupę kasy (ot, mały samochód) a w Europie nie ma tego jeszcze nikt.
Może kiedyś zrobi się film z całym kokpitem. Ale najwcześniej po zamontowaniu OVHD.
Leszek
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

Post autor: Leszek »

ALE JAZDA SUUUUUUUPER :shock: :shock: ile na takie cudeńko trzeba by odłożyć tylko tak po cichu co by żonka nie zobaczyła ;)
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain

ToTom pisze: Może kiedyś zrobi się film z całym kokpitem. Ale najwcześniej po zamontowaniu OVHD.
To zrób i zapodaj. A widok za oknem masz na monitorach, czy rzutnikiem? I te teksty na początku mówisz ty do siebie czy to z kompa leci?
Swoją drogą chętnie bym się przeleciał takim symulatorem, ale raz lub dwa, bo gdybym miał wybudować sobie coś takiego to wolałbym ten czas i kasę przeznaczyć na kurs szybowcowy (co pewnie uczynię) i polatać w realu. Nie mówiąc o tym, że gdybym o takim projekcie opowiedział rodzinie i dziewczynie to uznaliby mnie za szaleńca.

PS. Obejrzałem kupę filmów z kokpitów, ale pierwszy raz widzę, żeby podczas rozbiegu ciągiem sterował AT.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ajwaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

ajwaj pisze:To zrób i zapodaj.
W swoim czasie.
ajwaj pisze: A widok za oknem masz na monitorach, czy rzutnikiem?
Projektor.
ajwaj pisze: I te teksty na początku mówisz ty do siebie czy to z kompa leci?
Flight Deck Companion.
ajwaj pisze:Swoją drogą chętnie bym się przeleciał takim symulatorem, ale raz lub dwa, bo gdybym miał wybudować sobie coś takiego to wolałbym ten czas i kasę przeznaczyć na kurs szybowcowy (co pewnie uczynię) i polatać w realu.
Trzymam kciuki!
ajwaj pisze:Nie mówiąc o tym, że gdybym o takim projekcie opowiedział rodzinie i dziewczynie to uznaliby mnie za szaleńca.
Od dziecka uważają mnie za normalnego inaczej.
ajwaj pisze:PS. Obejrzałem kupę filmów z kokpitów, ale pierwszy raz widzę, żeby podczas rozbiegu ciągiem sterował AT.
Bo to mam tylko ja. (I ProjectMagenta i chyba jeden gość z 777, ale gdzieś mi jego filmik zaginął). A jeśli chodzi Ci o real filmy, to procedury wymagają asekuracji TO/GA ręką/rękami (zależy od samolotu) i przesileniem systemu A/T w razie draki. Ja nie wsadzałem tam łapy żeby było widać że jeździ samo.
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain

ToTom pisze: A jeśli chodzi Ci o real filmy, to procedury wymagają asekuracji TO/GA ręką/rękami (zależy od samolotu) i przesileniem systemu A/T w razie draki. Ja nie wsadzałem tam łapy żeby było widać że jeździ samo.
No właśnie o to mi chodziło. A o ile mi wiadomo to nie zależy tylko od samolotu, ale od przepisów danej linii - czasem asekuruje kapitan, czasem drugi, a czasem obaj naraz.
A w ogóle to leciał już na twoim kokpicie jakiś zawodowy pilot 737? Ciekaw jestem jak to wygląda w porównaniu z realem.
Obrazek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

ajwaj pisze:A w ogóle to leciał już na twoim kokpicie jakiś zawodowy pilot 737? Ciekaw jestem jak to wygląda w porównaniu z realem.
W kokpicie Jakuba latało wielu (na AirShow w Radomiu) i podobało się im. U mnie nie, bo do mnie na wieś trudno trafić.
F/O

Post autor: F/O »

ile Cie kosztowalo cos takiego ?
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain

F/O pisze:ile Cie kosztowalo cos takiego ?
No cóż. Z racji układów i znajomości kosztowało mnie niewiele - jeśli nie liczyć dwóch lat pracy - wszystko lutowałem i składałem sam. 200 pln miesięcznie to wszystko co mogłem na tą zabawkę przenaczyć...
Pełny (nie jak mój 2/3) symulator (w stylu - płacę=żądam) w polskich warunkach wyceniam na 60 000.
Jacek
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Jacek »

Mialem sie nie wypowiadac :D w opdpowiedzi na zapytanie Radka ,ktory jak mi sie wydaje jest sceptycznie nastawiony do Tomka i mojego hobby :D podsylam 2 linki do filmow ,i lecialem z real Pilotem 737.tzn On byl F/o podczas tego lotu.
http://members.chello.pl/j.miazek/start.wmv
http://members.chello.pl/j.miazek/Ladowanie.wmv
pzdr
michald
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGUB

Post autor: michald »

ToTom pisze:
F/O pisze:ile Cie kosztowalo cos takiego ?
No cóż. Z racji układów i znajomości kosztowało mnie niewiele - jeśli nie liczyć dwóch lat pracy - wszystko lutowałem i składałem sam. 200 pln miesięcznie to wszystko co mogłem na tą zabawkę przenaczyć...
Pełny (nie jak mój 2/3) symulator (w stylu - płacę=żądam) w polskich warunkach wyceniam na 60 000.
Szczerze podziwiam. Zrobienie czegos takiego samemu to niesamowita sprawa (mowie to jako czlowiek, ktory ma problemy z wkreceniem srubki ;) ). Film robi duze wrazenie, mimo ze widac tylko throttle - mi to w zuplenosci wystarcza, zeby wyobrazic sobie reszte :)
------------
Michal
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: trendus »

chce troche wrócić do początku tematu
na stronie 3 albo 2 znalazłem link do tego obrazka http://www.flightsim.com/howto/dualthr/ ... torial.jpg
Wszystko na tym obrazku jest tak jak myślałem ale nie wiedziałem do czego jest ten "Terminal Strip" więc sobie wpisałem w google images i wyskoczyło mi to http://www.alliedelec.com/Images/Produc ... 4-0100.jpg Nie wiem jak to się nazywa ale mam to gdzieś w jakiś urządzeniach elektronicznych w domu (chyba na jakiejś żarówce). I teraz pytanie. Czy ten "Terminal Strip" jest potrzebny do zbudowania przepustnicy?Jeśli tak do do czego?

I jeszcze jedno pytanie. Wszędzie piszą że przy samorobnych przepustnicahc są straszne drgania. Jak to wyeliminować ?
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

trendus pisze:Czy ten "Terminal Strip" jest potrzebny do zbudowania przepustnicy?Jeśli tak do do czego?
U mnie się to nazywa po prostu kostka elektryczna i przydaje się.
Wszędzie piszą że przy samorobnych przepustnicahc są straszne drgania. Jak to wyeliminować ?
Kupić dobre (więc droższe) potencjonometry.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Wojtek
Cadet
Cadet

trendus pisze: I jeszcze jedno pytanie. Wszędzie piszą że przy samorobnych przepustnicahc są straszne drgania. Jak to wyeliminować ?
Tak jak napisał Rzemyk kupic lepsze poty i kable ekranowane. Im drozsze tym lepsze.
Pzdr. Wojtek
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

czy taki produkt http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=DHP8-15M będzie działał jak gameport czy to ni od tego zależy
Obrazek
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

to jest gniazdo męskie do montażu na płytce drukowanej

najwygodniej na potrzeby GamePortu kupić wtyczkę męską
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=DS15P
i do tego obudowa np:
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_szukaj=DSC-215

PZDR
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

dzięki noker za pomoc

a wie ktoś może jak podłączyć przełącznik (np. taki http://www.uniserwis.com/shop/catalog/i ... _30012.jpg) do klawiatury żeby to działało jak naciskanie klawisza ??

P.S. A jaką osłone do kabli do tej obudowy zastosować ??
P.S2. Ile powinien kosztować dobry potencjometr ??
Ostatnio zmieniony ndz 23 wrz, 2007 13:48 przez trendus, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
trendus
Light Planes Captain
Light Planes Captain

może ktoś już znalazł a może nie
http://www.goflightinc.com/order/produc ... 18f46fd1c2

myśle że ten produkt każdemu umili prace nad budową własnego kokpitu

Jak uzbieram forse to kupie prawie napewno
Obrazek