ATR-72 Flight1

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Jarocin

Post autor: janita »

Drogi Krzysiu, te strony sugerują o zastosowaniu nielicencjonowanego czyli pirackiego fsuipc. Niepotrzebnie zasłoniłem swoje namiary. Załączam zdjęcie potwierdzające moje peronalia. A więc inna podpowiedź?
Załączniki
fsuipc1.jpg
fsuipc1.jpg (45.25 KiB) Przejrzano 18261 razy
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Nie sugerowałem piractwa, pokazywałem, co opisują źródła. Próbowałeś kasowania fsuipc.key? Patrzyłeś po odnośnikach? Próbowałeś wersji beta http://forums.simflight.com/viewtopic.php?f=54&t=41519?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Zainstalowałem wersję 3.766, wycofałem wszystkie pliki towarzyszące: ini, key, log (przeniosłem wręcz na inny dysk) mimo to po otwarciu okna programu w dalszym ciągu jest wpisana moja licencja (może ma zapis w jeszcze innym pliku) i nowy nr wersji ale błąd występuje w dalszym ciągu. W katalogu modules nie powstały nowe załączniki fsuipc.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

FSUIPC powinien (i u mnie trzyma) pliki .dll, .key, .ini jedynie w katalogu modules. Poszukaj na dysku pliku fsuipc.key, może jeszcze gdzieś go przeniosło.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Nie ma w innych miejscach dysków plików skojarzonych (przeniesione wcześniej pliki skojarzone na dysk wymienny, który wyłączyłem) a sam plik fsuipc.dll we właściwościach podpisany cyfrowo 27.10 br. przez P.L.Dowsona z uprawnieniami dla wszystkich użytkowników komputera. Plik w dalszym ciągu "samotny jak palec".
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

Przeszukaj dyski pod kątem pliku fsu*.dll
Potem fsuipc.*
Jak coś będzie związane z FSUIPC, skasuj.
Przeszukaj rejestr systemu pod kątem podanego w FSUIPC maila rejestracyjnego. To samo dotyczy fs9.cfg. Sprawdz, czy nie ma gdzies wpisu od FSUIPC.
Jak nic nie znajdziesz i nadal bedą problemy, poszukaj pliku fsuipc.log. Jesli obecnie go masz, wklej tu jego zawartość.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Vista może trzymać wpisy w zupełnie innym miejscu. Prawdopodobnie instalowałeś z uprawnieniami admina, a użytkujesz ze zwykłego konta, przez co ATeRek nie może znaleźć sobie FSUIPC...
Czeka Cię zabawa z uprawnieniami, wyłączeniem Windows Defendera, albo z całkowitym wyłączeniem tego "super ekstra wypas zajefajnego" systemu kontroli uprawnień.
PS. Inny "wyczyn" Visty - viewtopic.php?t=6910
Adeon

Post autor: Adeon »

http://www.atlanticsunairways.com/train ... _atr72.pdf witam czy te checklisty są prawidłowe?? A jeśli nie czy macie jakies gotowe do druku?

dobra cofam znalazłem fajną stronke http://freechecklists.net/simchecklists.asp
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Wychodzi jak to się czyta manual - strona od 259 do 293 włącznie.
janita
Light Planes Captain
Light Planes Captain

1. Po próbie uruchomienia ATR Config Manager pojawił się komunikat: "Ran-time error `429`. Active component can`t create object"
2. Windows Defender "nie wykrył niechcianego ani szkodliwego oprogramowania. Komputer działa normalnie"
3. Mam uprawnienia Administratora.
4. Informacyjnie dodam, że program SST Profiler przynależny do joysticka Saitek X45 także pod Vistą nie chce się zainstalować a producent poprawki dla tego systemu nie przewidział. Pozostaje tylko bezpośrednie ustawianie wartości w FS.
5. Kusi mnie żeby zainstalować FS od nowa, trwa to u mnie ok. 15 min. lecz oprogramowania dodatkowego to już "inna bajka". Jeśli się okaże, że nic to nie zmieni to wrócę do systemu XP.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Spróbuj wyłączyć kontrolę uprawnień, przeinstalować ATRka i sprawdzić. Jak nie pomoże, to przeinstalować FSa, ATRka i sprawdzić...

Ja tam mam XPka i nie mam zamiaru przesiadać się na Vistę Vio ; p
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

No dokładnie. Bo coś tu śmierdzi. Najpierw FSUIPC, teraz Configurator nie działa. Bardzo dziwne.
Bartek
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

textury do ATR 72-500

Post autor: kuba933 »

ściągnąłem sobie texturę Eurolotu do ATR-a i po wyo=konaniu wszystki czynności w TextoMatric i utworzeniu nowego samolotu textura i tak nie działa. Co mam zrobic żeby dzialala? :?
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Zainstalowałem SP1 do ATR FSX .Wszystko ładnie tylko FMC przestał "widzieć" USER ROUTES. Mam kilkadziesiąt planów lotów i nie uśmiecha mi się je wklepywać jeszcze raz(są w tym samym miejscu co były).Jakieś pomysły?
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Baza SID/STAR

Czy jest gdzieś nowa baza SID/STAR dla ATR-a???? Bo tak która jest orginalnie w dodatku nie jest aktualna i nie zgadza sie z nowymi które sa zamieszczone na mapach vatsimu. Jesli ktos cos wie to proszę o odp.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Chłopie, poczytał byś wątek, poszukałbyś po forum, to byś wiedział.
Hasła do szukajki:
- baza sid star;
- baza all in one;
- www.navdata.at;
- płatny airac.
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Szukałem jednak nic nie umiem znaleźć. Jesli ktos ma konkretny link ze strona z której mozna sciagnąć taką bazę to bardzo proszę o pomoc.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Z navdata baza All in One jest stara. Ostatni update w lipcu 2007.
Pozostaje płatny Navigraph:
http://www.navigraph.com/www/fmsdata.asp
gdzie AIRAC do ATR F1 ma w sobie juz SID/STAR.
Bartek
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

janita pisze:1. Po próbie uruchomienia ATR Config Manager pojawił się komunikat: "Ran-time error `429`. Active component can`t create object"
Gdyby ktoś jeszcze nie znalazł odpowiedzi, to jest ona na forum supportowym atr-ka:

Maybe your system is missing a file. Try running the update below as Administrator:
http://www.flight1.com/dx7vb.exe

Czyli należy ściągnąć plik i uruchomić z prawami administratora. Plik instaluje jakąś nieobecną w Viście dll-kę. U mnie pomogło.

A ja mam takie inne użytkowe pytanie: czy da się jakoś ustawiać/zmieniać wartość żądanej wysokości w AP za pomocą klawiatury? W tej chwili jedynym znanym mi sposobem jest zmiana pokrętłem alt na panelu ap, ale trzeba go otworzyć jako osobny panel. Na tym który jest na panelu głównym pokrętło alt nie mieści się na ekranie.
jeśli coś może pomóc, to posiadam pełne fsuipc.

pozdrawiam,
Paweł Dragan
Gdańsk
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Możesz wybrać w konfiguratorze widok kokpitu...hmm..z pamieci pisze, wiec mogę sie pomylić: Condensated. Wtedy dużo więcej widac, w tym te pokrętła.
Bartek
Awatar użytkownika
pawel-d
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Gdańsk

Post autor: pawel-d »

konraf pisze:Możesz wybrać w konfiguratorze widok kokpitu...hmm..z pamieci pisze, wiec mogę sie pomylić: Condensated. Wtedy dużo więcej widac, w tym te pokrętła.
No właśnie ten widok pokazuje najwięcej, ale i tak za mało - właśnie obcięta jest część na prawo od wyświetlacza AP.
Myślałem, że jakieś opcje z fsuipc coś pomogą, ale nie udało mi się nic znaleźć.
Paweł Dragan
Gdańsk
Awatar użytkownika
Broker89
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: WWA

Post autor: Broker89 »

Nie wiem dlaczego ale konfigurację Atr-a chyba nie działa. Gdy ustawiam stary brązowy kolor i
kabinę Red elegance nic się nie zmienia cały czas wszystko jest niebieskie. Mam Sp1 do FSX Sp1 do atra FSUIPC 4 czego to może być wina??
Awatar użytkownika
Bober
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EPKK

Post autor: Bober »

Ściągnij sobie pliki F1ATR.dll i F1ATRB.dll ze strony oficjalnego forum ATR http://atr.flight1.net/forums/forum_posts.asp?TID=3498
To są gaugesy "z przed SP1" do ATR. Ja po SP1 miałem problem z planami lotów w FMC, po powrocie do w/w .dll wróciło do normy.Może tobie też pomoże.Zrób na wszelki wypadek kopie.
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
Awatar użytkownika
Broker89
Cadet
Cadet

Jołka pomogło...mam pytanko poza tematem jeszcze nie próbowałem w grze ale spytam...W każdym tutorialu przy ostatecznym podchodzeniu do lotniska mówią aby wyłączyć nawigacje lecącą z FMC i zacząć nawigacje Vor. Dziś leciałem Z EPWA do EPLL w trakcie lotu ustawiłem pas 25 na EPLL; FMC odrazu pokazał mi na trasie lotu wszystkie markery itd. Czy jeśli pozostawił bym go w tym trybie Atr sam by wylądował? Tzn. Czy przy doleceniu do OM włączy się APP przejmie ścieżke czy poleci dalej?
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: budyniek »

Broker89 pisze:Czy jeśli pozostawił bym go w tym trybie Atr sam by wylądował? Tzn. Czy przy doleceniu do OM włączy się APP przejmie ścieżke czy poleci dalej?
Jak zapewne wiesz ATR nie posiada A/T. Tak więc, gdy wpiszesz mu w FMC wysokość na jakiej ma znajdować się samolot nad określonym punktem, będziesz miał tylko wskazania różnicy pomiędzy bieżącą wysokością, a obliczoną przez komputer (zakładka VNAV) na jakiej powinien znajdować się samolot, aby zrealizować plan wpisany w zakładce LEGS.

Odpowiedź więc na Twoje pytanie brzmi "NIE".

Poszukaj na forum o trybie APP, wiele już napisano. W dużym skrócie jest to tryb, który ma naproawdzić samolot w pobliże pasa, a nastepnie pilot wykonuje bezpiecznie lądowanie (oczywiście jeżeli warunki pogodowe na to pozwolą).
Awatar użytkownika
Broker89
Cadet
Cadet

Wiem o co kaman...ale w takim razie na co to się przydaje skoro trzeba przechodzić na sterowanie ręczne..tylko do naprowadzania na OM?
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Co się na co przydaje? Tryb APP?

Piloci mają sporo do zrobienia na podejściu: checklista, komunikacja z kontrolą, wskazania przyrządów, markery, procedura missed approach i pewnie można tak wymieniać. Najczęściej do DH samolot leci na trybie APP, a nastepnie końcowe podejście wykonuje się ręcznie.

Oczywiście jest to przykład, wszystko zależy od pilota, procedury linii lotniczej etc.
Awatar użytkownika
Broker89
Cadet
Cadet

Nie na co się przydaje ustawianie pasa w FMC skoro i tak trzeba przełączyć na sterowanie ręczne i cała trasa sobie znika z wyświetlacza..takie wydaje się to niepotrzebne. Że APP jest przydatne to bez dwóch zdań
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Cóż, najbardziej przydaje się to na lotniskach gdzie wykonuje się procedury STAR. Na małych lotniskach obowiązują Cię i tak podejścia proceduralne (w Polsce najczęściej racetrack).

Pościągaj mapy, porówanaj podejście z wpisem FMC i przekonasz się, że nie jest Ci to potrzebne.

1) On-line nigdy tego nie wykorzystasz (obowiązują procedury)
2) Off-line, ATC będzie Cię wektorować na ścieżkę ILS
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Broker89 pisze:JCzy przy doleceniu do OM włączy się APP przejmie ścieżke czy poleci dalej?
Wogóle przeczytałes nasz poradnik do ATR F1, jaki mamy na Aztec.pl w Szkoła? Przecież tam jest wszystko napisane.
Bartek
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Bodzio W. »

budyniek pisze:Cóż, najbardziej przydaje się to na lotniskach gdzie wykonuje się procedury STAR. Na małych lotniskach obowiązują Cię i tak podejścia proceduralne (w Polsce najczęściej racetrack).
Co ma jedno do drugiego? Jak jest STAR to nie ma podejscia?
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Bodzio W. pisze: Co ma jedno do drugiego? Jak jest STAR to nie ma podejscia?
Czy ja napisałem, że STAR ma coś wspólnego z podejściem proceduralnym? Hmm?

1. W przypadku dużych lotnisk (jak np. EPWA) mamy procedurę STAR i wówczas kolega może wykorzytać tryb LNAV w swoim ATR, aż do IAF.

2. W przypadku małych lotnisk obowiązują procedury podejścia, których kolega nie znajdzie w zakładce FMC swojego ATR, tak więc nie przyda mu się za bardzo.

Mam nadzieje, że choć trochę pomogłem.
Krzysiek
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Ma albo i nie ma, zaleznie od bazy. A zarowno STAR jak i podejscie mozna zaprogramowac w FMC i wykorzystac LNAV.
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

OK, to może moja wiedza jest zbyt mała.
Proszę powiedz mi jak zaprogramować podejście dla EPWR ILS/DME Z rwy 30 (od TRZ)?

Moja wiedza opiera się na:
1) viewtopic.php?t=1776&postdays=0&postorder=asc&start=38
2) http://atr.flight1.net/forums/forum_posts.asp?TID=1736

Posiadam bazę AIRAC 0712. Proszę daj mi wskazówkę jak zaprogramować w FMC fix TRZ 128/16.2 przy którym wykonuje się zakręt w prawo na hdg 248?

Jeżeli wiesz, to także i mi pomożesz.
Dziękuje z góry,
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

ATRem z Flight1 nie latam. Jak widac kolejny przyklad leniwych developerow, jakos sie jeszcze nie doczekalem fsowego produktu w ktorym wszystko byloby prawidlowo zaprogramowane.

Co nie zmienia faktu ze nadal twoje porownanie ze star tak a podejscie nie jest zbyt daleko idace. Jest cala masa podejsc ktore nie wymaga PBD, a sa i stary ktore ich wymagaja (chocby oparte o ARCDME).
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

budyniek pisze:Proszę daj mi wskazówkę jak zaprogramować w FMC fix TRZ 128/16.2 przy którym wykonuje się zakręt w prawo na hdg 248?
Jesli mnie pamiec nie myli, w temacie o ATR F1 było pisane, że w tym ATR F1 nie mozna zaprogramować fixa w skladni Place/Bearing/Distance (jak to mozna zrobic np. w PMDG, PSS, itp.). Być moze w prawdziwym ATR takie opcje sa dostępne (choć w wątku z forum Flight 1 wynika, że nie ma). Sprzeczacie sie wiec Panowie czysto teoretycznie.
W przypadku ATR F1 jesli jest STAR, mozna ładnie wykorzystac FMC. Jesli nie ma, a podejscie bazuje na fixach, w ktorych powinno sie wykonac odpowiednie manewry, to w FMC ATR F1 nie mozna takiego złożonego fixa wpisać i trzeba wesprzeć się tradycyjnym nawigowaniem.
Bartek
Bodzio W.
Turboprop Captain
Turboprop Captain

konraf pisze:Być moze w prawdziwym ATR takie opcje sa dostępne (choć w wątku z forum Flight 1 wynika, że nie ma). Sprzeczacie sie wiec Panowie czysto teoretycznie.
W przypadku ATR F1 jesli jest STAR, mozna ładnie wykorzystac FMC. Jesli nie ma, a podejscie bazuje na fixach, w ktorych powinno sie wykonac odpowiednie manewry, to w FMC ATR F1 nie mozna takiego złożonego fixa wpisać i trzeba wesprzeć się tradycyjnym nawigowaniem.
To ciekawe jak realny ATR wykonuje polecenie "direct 10 mile final in Katowice"? Trudno zreszta powiedziec ze bylby on w pelni RNAV. To raczej wyglada jak typowe tlumaczenie sie developerow.

A czy sa w bazie FMC stary dla np. EETN, z ARCDME?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Bodzio W., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Są. Problem tutaj jedynie w tym, że ten konkretny ATR F1 nie umożliwia wprowadzenie takiego fixa do FMC. Jesli w procedurze (pliku) taki fix jest, to FMC go wykona.
Bartek
Awatar użytkownika
budyniek
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

konraf pisze: Jesli mnie pamiec nie myli, w temacie o ATR F1 było pisane, że w tym ATR F1 nie mozna zaprogramować fixa w skladni Place/Bearing/Distance (jak to mozna zrobic np. w PMDG, PSS, itp.)
Bartku, właśnie w poprzednim poście dałem linka do dyskusji na ten temat.

Bogusławie, to jest wątek pod tytułem ATR-72 Filght1. Kolega zadawał pytania, czy będzie mógł korzystać z trybu RNAV, aż do momentu lądowania właśnie w tym dodatku.

Jeżeli korzysta z serii AIRAC Navdata, to taka baza nie posiada wpisanych FIXów konkretnych podejść dla lotnisk nie obsługujących STAR. Pomijam tutaj sytacje, gdy ktoś potrafi je wpisać ręcznie do pliku bazy, tylko wg mnie nie jest to dobre podejście. W realnym lotnictwie takie podejścia wykonuje się w oparciu o standardową nawigację.

Nie jestem w stanie rozstrzygnąć czy w prawdziwym ATR-72 jest możliwość programowania dowolnego FIXa. Czy Pan Andrzej pojawia się jeszcze na forum, na pewno rozwiałby nam nasze wątpliwości.
Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ