[FS2004] i [FSX] Warsaw Airport 2010

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

darekmil73
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: darekmil73 »

Bober pisze:Jest też problem z ruchem AI w tej nowej wersji,a mianowicie go nie ma :) To znaczy słychać kołujące samoloty,widać nawet ich cienie ale bez korpusów.
Bober, wyłącz cienie samolotów, a Ci się ukażą :D
Niestety to problem większości scenerii - również komercyjnych (np.Madeira X, Mega Airport Lisbon).
U mnie też crash na dzień dobry. Próbowałem przenieść plik EPWA_ALT.BGL do
C:\Program Files\Microsoft Games\Microsoft Flight Simulator X\Scenery\World\Scenery
ale mało co dało (crash po starcie).
U mnie klatkowanie całkiem spoko jak na moim 4 -letnim staruszku, teraz to fajnie wygląda;)
Niestety muszę się przyczepić AFCADu (jak to ja :D ) : bramki dużo za duże, benki 767 LOTu stoją na 31,32 i zachodzą się skrzydłami, poza tym jednoczesna egzystencja bramek np. 13,13R i 13L itd, dyskwalifikuje tę scenerie do latania offline z traffic AI.
Poprawiłbym to szybko, ale niestety z uwagi chyba na cross wing runway nie mogę tego przekompilować za pomocą ADE (wywala błąd).
Ech, przydałby się jeszcze apron dla Sprint Air, no i więcej tabliczek - jak w realu (Matt, mam prawie cały ich spis/położenie,dokładną zawartość - brakuje mi ledwie 14) ;)
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: Matt »

Bedzie wersja poprawiona, prawdopodobnie dzis, jesli zdaze upnac.

Poprawilem elewacje, troche elementow, wyrzucilem fototeksture w stylu 2k2 i dodalem normalna przez narzedzia do X'a przeznaczone.

http://ifotos.pl/img/epwa1X_hpsnspr.jpg

Zaznaczam, ze to wciaz wersja probna (min. czerwone plamy [...]).
Chetnie udostepnie do ewentualnych testow via pw.

Pozdrawiam
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Fajnie, że dalej prowadzisz prace nad scenerią. Na razie przyjrzałem się dosyć pobieżnie, widać postęp - większość problemów z przezroczystością zniknęła, skala pojazdów chyba została poprawiona - choć przy okazji parę z nich zapadło się pod ziemię. Fototekstury prezentują się nieźle (łączenia widoczne są jedynie na zimowych), choć chyba ciut wpłynęły na wydajność, a z pewnej perspektywy tekstury płyty i pasów przenikają i migoczą. Dobrą decyzją było pozbycie się statycznych samolotów, które w poprzedniej wersji pojawiały się przy ustawieniu wysokich detali scenerii.
Scenerii w nocy w połączeniu z Acceleration nie da się używać, klatki spadają do kilku na sekundę, z lotniska także nie da się operować z włączonym crashem.
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzieki. Problem zapadajacych sie samochodow jest dosc ciekawy, sprwadzalem dwa razy i eksportowalem od nowa (z ich poprawnym ulozeniem) a mimo to nadal wystepuje. Ale chyba krzywizna Ziemi nie jest az tak duza. ;)

Dla uzytkownikow acceleration wrzucilem na swoje forum link do owietlenia zrobionego w gmaxie, nie z przezroczystoscia pasow, a wiec problemu nie powinno byc.

Dodalem tez plik flatten i alternatywne papi - jak kto woli.

Tekstury sniegu mozna latwo usunac - plik gnd1_base_wi.bgl, mi tam w miare odpowiadaja.

Co do crash'a to polecam sprwadzic pliki do podmiany od siebie z forum, rowniez. Wylaczylem crasha, na chwile obecna tyle moge zrobic - mam nadzieje, ze dziala.

Pozdrawiam
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Ekspresowo się uwinąłeś, dziękuję bardzo! Po poprawce oświetlenia sceneria działa w nocy tak samo wydajnie jak w dzień - jednak czy dachy części głównych budynków powinny być tak ciemne (widać je na Twoim screenie)? Poprawka kolizji wygląda na udaną, choć jeszcze nie przetestowałem wszystkich miejsc w scenerii ;) Plik flatten natomiast u mnie niestety nie pomógł, migotanie widoczne jest zwłaszcza na TDZ.
Obrazek
Tekstury sniegu mozna latwo usunac - plik gnd1_base_wi.bgl, mi tam w miare odpowiadaja.
Pierwszy raz scenerię zobaczyłem w zimowym wydaniu, troszkę przestraszyłem się spoin, ale na szczęście występują one jedynie o tej porze roku - jednak nie jest to aż taka niedogodność, by z tego powodu pozbawiać się fajnego śniegu ;)

Czy zajmując się pojazdami mógłbyś zerknąć na zdaje się GPU, taśmociąg i cysterny (wszystkie mają czarne, trójkątne koła) i wypychacz (coś migocze w okolicy zderzaka)? Sądzę, ze to nie krzywizna ziemi jest winna - mam wrażenie, że żaden kontener ani generator nie jest zapadnięty, za to wszystkie schodki owszem (ponadto mają straszne ząbki, co nie licuje z resztą scenerii - ich tunning nie jest z pewnością priorytetem, ale w wolnej chwili... ;)).
Z ciekawostek, w okolicy rękawów można zobaczyć lewitujące tabliczki z numerami 10 i 11.

Zauważyłem, że sporo obiektów nie pokrywa się z ich wizerunkiem na fototeksturze - to pewnie przez rozrzut koordynatów między FS9 a FSX, a przesuwanie byłoby dosyć czasochłonne?
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Pokombinuje z tym migotaniem. Zauwazylem podobny efekt tez u mnie, ale wystepuje tylko z daleszej odleglosci.

Zimowa wersja ma taki urok. ;) Schodki wymodeluje od nowa w wolnej chwili, a co do samego zapadania sie - pokombinuje. Ciekawe...

Obiekty tak jak napisales, drobne roznice pomiedzy fs9/fsx. Wymagaloby to ponownego wyeksportowania ich w inny sposob, co nie jest niemozliwe. Na pewno pomysle nad tym w niedalekiej przyszlosci, jak troche czasu bedzie. ;)
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Dokładnie tak, migotanie występuję przy obserwacji pod pewnym kątem, i raczej tylko gdy kamera się porusza - na szczęście przy normalnym profilu podejścia nie jest to zbyt uciążliwe. Gdybyś wyeksportował poszczególne obiekty jako .mdle a następnie stworzył z nich bibliotekę, mógłbyś ustawić je w FSX Object Placerem albo darmowym Whiseplacerem lub którymś z płatnych odpowiedników - WYSIWYG, więc dobranie wysokości albo dopasowanie do fototekstury byłoby samą przyjemnością ;)
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

I dokladnie w ten sposob jest to zrobione, aczkolwiek umiejsciowione za pomoca prostego XML i bglcomp. ;) Czas pomyslec o Instant Scenery 2.
lucas
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Łomża/Pruszków

Post autor: lucas »

Dymitr ma rację. Powinieneś ściągnąć XML Library creator z FSdeveloper, zrobić library, skompilować to bglcompilerem z x, a następnie wsadzić obiekty w whisplacer używając "live preview" (czyli widzisz w simie co i jak jest ustawione.

Odpaliłem sobie Twoje budynki w Model Converter X (tool dostępny na w/w adresie). Co mi się rzuciło w oczy to jeden wielki model wszystkich obiektów. Do tego nie mają lod-ów i dlatego ta sceneria tak żre fpsy. Do tego 14 drawcalli. Model Converter X może Ci automatycznie zrobić LOD-y (w tym pusty lod 0), po czym możesz całość wyeksportować do MDL w formacie fsx, a następnie wrzucić to wszystko do library creator i whisplacera.

Kolejne pytanie: czy pociąłeś na kawałki runway i płytę, tak żeby przerwy były co 100-150 m ? Gdy takie coś jest zrobione, wówczas duży ground w 3d ładnie leży na ziemi w fsx, który ma inny sposób pokazywania terenu (ziemia jest okrągła) i wielkie modele o długości kilku km mogą zwyczajnie odstawać na końcówkach kilka cm nad ziemią i przez to błyskać czy przenikać.
Pozdrawiam,
Łukasz Kubacki
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

PZL Belfegor pisze:Z ciekawostek, w okolicy rękawów można zobaczyć lewitujące tabliczki z numerami 10 i 11.
To samo występuje też w wersji pod FS9.
treeq
Cadet
Cadet

Post autor: treeq »

Ja z kolei mam następujący problem:
http://img152.imageshack.us/f/epwa.png/

Ktoś może wie jak temu zaradzić ?
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Masz wlaczony podglad DX10?
treeq
Cadet
Cadet

Post autor: treeq »

Nie mam.
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kilka osob ma podobny problem. Narazie nie znalazlem przyczyny, ani nie moglem takiej sytuacji odtworzyc.
Awatar użytkownika
leszek81
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: leszek81 »

Sceneria bardzo ładnie się prezentuje, po załadowaniu łatki z crashem wszystko wygląda OK, tyle że zniknął mi cały ruch AI z Okęcia... Robię coś źle przy podmianie scenerii? Dograłem do addonów i dodałem nową scenerię, oczywiście wcześniej wyrzucając starą...

Z góry dzięki za radę i przepraszam, jeśli zadaję głupie pytanie :D

pozdr,
Leszek

EDIT

Już podołałem :) Ruch był tylko niewidoczny. Pomogło tradycyjne wyłączenie cieni :)
Awatar użytkownika
ummagumma
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EGAA

Post autor: ummagumma »

Chcialem pogratulowac autorowi.
Sceneria jest naprawde superasta i wierze, ze pewnego dnia zostanie na max dopracowana.
Poki co trzymam mocno kciuki, naprawde nie tak wiele juz pozostalo do szczescia :) W przyszlosci mozna by postarac sie o dopracowanie np. okolic Okecia itp.
Ostatnio zmieniony pn 07 lut, 2011 17:35 przez ummagumma, łącznie zmieniany 1 raz.
FSX,W 7 64, AMD FX8120, Sapphire HD5770, 8G RAM. Logitech G940, Logitech z906, Logitech G930, Samsung 46' LED Full HD, Airbus Extended X 1.10, GEX, REX, Opus, AES, UTX, UT2
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzieki ;)
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

No to ija bije pokłony, po reinstalu całego systemu przesiadłem się na nową wersję warszawki, oprócz czarnych drzew nie było innych problemów :D
#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
grzegorz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: wrocław

Post autor: grzegorz »

A jeśli można zapytać kolegę Matta kiedy planowana jest premiera wersji 1.3 do fs9?
Pozdrawiam
Grzesiek
Awatar użytkownika
SEBOS
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Radom

Post autor: SEBOS »

Z dodatkami : UTE, Adobe AI Traffic, jak w realu ;d
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Poki co ciezko mi powiedziec. Moze to byc w tym tygodniu, a moze i za 4. ;)
grzegorz
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: wrocław

Post autor: grzegorz »

A więc czekamy. Dzięki wielkie za kawał dobrej roboty.
sznap
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Zamość

Post autor: sznap »

Witam, co moze byc przyczyna takiego bledu tekstur? Załączam tu screen: http://img265.imageshack.us/i/bladn.png/ . Dodatkowo, drzewa wokol sa strasznie rozmyte,a gdy ustawi sie widok nieco powyzej samolotu - drzewka po prostu znikaja. Jak widac na screenie, takze pas jest jakby 2 w jednym...
Ostatnio zmieniony pn 21 lut, 2011 19:44 przez sznap, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
noker
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Puławy City

Post autor: noker »

#Z390#i5 9600#64GB@3200MHz#MSI GTX1660 OC#Win10#MSFS#
polandcargo.pl
wibwk
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: wibwk »

Jakoś niepostrzeżenie ukazała się wersja 1.3 pod FS9, jest sporo lepiej, największe problemy to niknące częściowo tabliczki stand i taxiway, są za nisko, stykają się z podłożem i pewnie kolidują z teksturami trawy czy podłoża, drugi to nie do końca udane eksperymenty z LOD, część tekstur ginie, nawet na terminalu i wieży od strony "wojskowej".
tomcat
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: tomcat »

Mam też sugestię żeby usunąć stary wojskowy hangar, został niedawno zburzony.
kowaalo
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Konstantynów

Post autor: kowaalo »

Ma ktoś jakies inne linko do EPWA pod fs9 bo mi nie działają?
Ostatnio zmieniony pt 08 kwie, 2011 19:10 przez kowaalo, łącznie zmieniany 1 raz.
Ziele32
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPKA - Kielce

Post autor: Ziele32 »

kowaalo pisze:ma ktoś jakies inne linko do EPWA pod fs9 bo mi nie działają
Witaj

A skąd jest ten link, bo jak z AVSIM, to może nie działać, tzn. ja tak miałem, że nie mogłem ściągnąć. Gdzieś na forum jest link do bodajże tego pliku na hostingu hotfile bodajże. A drugie pytanie czym objawia się to "nie działanie"

http://hotfile.com/dl/112828912/a0e4cd6 ... a.rar.html

tu jest sceneria ja sciagalem jakis tydzien temu

R.
Awatar użytkownika
Adam73
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: POZnan*

Post autor: Adam73 »

Ziele32 pisze:A drugie pytanie czym objawia się to "nie działanie"
Faktycznie coś jest nie tak z automatycznym pobieraniem na Avsim. Ja robię tak: wybieram interesujący mnie plik, klikam na download następnie na dole strony jest aktywny link do tego pliku, na który najeżdżam myszką, klikam prawym prawym przyciskiem myszki i zaznaczam opcję "pobierz wskazany plik".
Pozdrawiam.
Windows 10 HE 64Bit, Gigabyte Z390 Gaming X, Intel I7-9700K, Ram: 16GB, GeForce RTX270, 2xSSD, 1xM2
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Mam następujący problem ze scenerią pod FSX.

1) Tekstury na krzyżówkach dróg kołowania z pasami strasznie migoczą.
2) Kiedy mam widok jako Cockpit 2D to sceneria jest jakby niekompletna... Wszystkie linie (np. te dróg kołowania) znikają - jednym słowem jest goły beton i to jeszcze zwężony. Kiedy przełączę widok na jakikolwiek inny (nie ma znaczenia czy Tower view, Spot view, czy Top view) sceneria wygląda ok (jedynie dalej jest bug, o którym pisałem w pkt 1).

FSX + SP2.
Windows 7 Ultimate x64, Gainward GTS 250 512 + nVidia Inspector:
a) Negative LOD bias -> Clamp
b) Antialiasing setting ->4xS
c) Anisotropic flltering setting -> 8x
To takie ważniejsze ustawienia.
Awatar użytkownika
KilRoy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec, EPKT

Post autor: KilRoy »

Witam! Mam problem ze scenerią Warsaw Airport X 2011 od MK Studios, a dokładniej polega on na tym, po ustawieniu podejścia ILS33 na EPWA w FMC samolot nie leci dokładnie na pas, leci on po lewej stronie jakby chciał wylądować na trawie. Problem ten pojawia się tylko podczas podejścia na EPWA po zainstalowaniu tej scenerii. Czy jest jakieś rozwiązanie? Chciałbym pozostać przy tej wersji Okęcia ;)

Obrazek

Samolot: PMDG MD11F z najnowszą aktualizacją od PMDG, AIRAC 1101
FSX + SP2
Obrazek
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Podejście wg ILS czy LNAV+VNAV? Posiadasz EPBC od D.Design?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
KilRoy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Sosnowiec, EPKT

Post autor: KilRoy »

Podejście według ILS. Nie posiadam żadnego dodatku od D. Design.
Obrazek
Awatar użytkownika
ToTom
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: ToTom »

treeq pisze:Ja z kolei mam następujący problem:
http://img152.imageshack.us/f/epwa.png/

Ktoś może wie jak temu zaradzić ?
Po przesiadce na FSX i ja doświadczyłem tego samego. Jest już na to jakieś lekarstwo? Zmieniałem wszystko, co mi przyszło do głowy, ale bez skutku. Defaultowa sceneria wyłazi na górę :|
piotr3km
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Racibórz

Post autor: piotr3km »

Mam podobny problem co kolega cuube, tekstury płyt i taxiwayów są widoczne tylko z większej odległości i pod odpowiednim kątem. Z teksturami pasów też coś jest nie tak. Probowałem wyłaczac inne scenerie itp, ale nic to nie daje.
jeanz_1
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: jeanz_1 »

piotr3km
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Racibórz

Post autor: piotr3km »

Niestety, nic mi to nie dało, chyba że coś źle wkleiłem, ale wątpię
Awatar użytkownika
cuube
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: Bochnia

Post autor: cuube »

Ostatnio musiałem postawić system od nowa. Zainstalowałem sobie FS9 z dodatkami jakie zawsze używałem (nigdy nie było jakichkolwiek problemów), dodałem scenerię EPWA 2010 (dodatkowo mam WPS oraz Ursynów) i... tekstury na warszawskim lotnisku migoczą niesamowicie - poniżej kilka screenów:

ObrazekObrazekObrazek

Wszystko zależy od kąta patrzenia (nie ma znaczenia czy FS9 działa w trybie okienkowym czy nie). Migoczą nie tylko pasy, ale również wszystkie drogi kołowania - ogólnie mówiąc cała płyta lotniska, czy też całe lotnisko (inne lotniska jakie mam dodane działają ok). Na forum Mateusza znalazłem poradę, aby usunąć plik EPWA_fltn.BGL, ale nic to nie pomogło.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, ponieważ nie chciałbym znowu stawiać systemu od nowa...
Ostatnio zmieniony sob 21 maja, 2011 20:20 przez cuube, łącznie zmieniany 1 raz.
Matt
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A sprobuj zamienic afcad na ten: mk-studios.com.pl/AF2_EPWA.bgl
ODPOWIEDZ