ATR-72 Flight1
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
To powinno Cię zainteresować: http://www.flight1.com/view.asp?page=wrapperinfo
Witam,
Czy zwróciliście uwagę, że airac do ATRa z Navigraph'u nie zawiera procedur dolotowych do LHBP? Aż wciągnąłem 0905 żeby się przekonać i nadal to samo.... A może to ja jestem ślepy/głupi i czegoś nie widzę?
Czy zwróciliście uwagę, że airac do ATRa z Navigraph'u nie zawiera procedur dolotowych do LHBP? Aż wciągnąłem 0905 żeby się przekonać i nadal to samo.... A może to ja jestem ślepy/głupi i czegoś nie widzę?
Pozdrawiam
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Boguś
----------------------------------------
"I will use Google before asking dumb questions." - Bart
Coś mi się stało z Configuration Manager-em. Jeszcze wczoraj działał poprawnie. Dziś podczas próby uruchomienia wyskakuje komunikat, który pokazuję poniżej.
Ktoś z Was wie jak mogę temu zaradzić?
Edit:
Nic nie instalowałem, ani nie zmieniałem w komputerze w międzyczasie.
Edit 2:
Już po problemie. Znalazłem odpowiedź na forum producenta. Gdyby ktoś miał podobny problem polecam ten link.
Ktoś z Was wie jak mogę temu zaradzić?
Edit:
Nic nie instalowałem, ani nie zmieniałem w komputerze w międzyczasie.
Edit 2:
Już po problemie. Znalazłem odpowiedź na forum producenta. Gdyby ktoś miał podobny problem polecam ten link.
- Załączniki
-
- ATR72-500-error.jpg (11.3 KiB) Przejrzano 20342 razy
SP-ARK
Co prawda mogę edytować jeszcze poprzedniego posta ale sprawa dotyczy czegoś innego.
Na stronie 6 tutoriala TFFR-TFFF, w punkcie 9 jest napisane: Open the World, Weather menu and select the 'Flight 1 ATR72-500 Tutorial' weather theme. Tak też próbuję ale w menu pogody nie mam opcji wyboru pliku. Szukałem w zaawansowanych opcjach, gdzie mogę szczegółowo zdefiniować pogodę ale tam też nie ma możliwości wyboru pogody z tutoriala.
Przejrzałem w całości ten temat, przeskanowałem forum Flight 1. Nie znalazłem. Może mnie ktoś oświecić? Mam nadzieję, że nie robię z siebie błazna.
Na stronie 6 tutoriala TFFR-TFFF, w punkcie 9 jest napisane: Open the World, Weather menu and select the 'Flight 1 ATR72-500 Tutorial' weather theme. Tak też próbuję ale w menu pogody nie mam opcji wyboru pliku. Szukałem w zaawansowanych opcjach, gdzie mogę szczegółowo zdefiniować pogodę ale tam też nie ma możliwości wyboru pogody z tutoriala.
Przejrzałem w całości ten temat, przeskanowałem forum Flight 1. Nie znalazłem. Może mnie ktoś oświecić? Mam nadzieję, że nie robię z siebie błazna.
SP-ARK
Nie masz wybierać plików. Temat powinien sie pojawić na liscie tematów pogodowych.Ark pisze:...ale w menu pogody nie mam opcji wyboru pliku
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Przeszło mi to przez myśl ale w kompozycji pogody nie mam takiego tematu. Dlatego zacząłem szukać wyboru plików. Czy to oznacza, że w tej sytuacji muszę zrobić reinstalację samolotu? Może da się jakoś inaczej.konraf pisze:Nie masz wybierać plików. Temat powinien sie pojawić na liscie tematów pogodowych.
SP-ARK
Witam serdecznie.
Otóż mam taki mały problem. Podczas odpalania ATR Configuration Manager wyskakuje komunikat :
Run-time error '429':
ActiveX component can't create object.
No i nie mogę uruchomić managera. Ehh spotkał się ktoś już z czymś takim?
EDIT: Udało mi się rozwiązać ten problem. A na przyszłość dla osób które mają podobny problem z Vistą w tym przypadku tu jest lekarstwo.
http://atr.flight1.net/forums/forum_posts.asp?TID=4349
Pozdrawiam
Otóż mam taki mały problem. Podczas odpalania ATR Configuration Manager wyskakuje komunikat :
Run-time error '429':
ActiveX component can't create object.
No i nie mogę uruchomić managera. Ehh spotkał się ktoś już z czymś takim?
EDIT: Udało mi się rozwiązać ten problem. A na przyszłość dla osób które mają podobny problem z Vistą w tym przypadku tu jest lekarstwo.
http://atr.flight1.net/forums/forum_posts.asp?TID=4349
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez enamel, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam pytanko co do poradnika i jednej kwestii technicznej...
W poradniku stosowane są dwa określenia na położenie gust:
sprawdzamy czy gust jest w położeniu LOCK potem długo nic na temat a następnie wyłączamy gust, ale przeciwnym położeniem dla LOCK jest ON ... czyż nie?
Co do problemu technicznego to rozumiem (tak mi się zdaje) sterowanie vs ciągiem silników i mam pytanie: w momencie pojawienia się zielonego wskaźnika ścieżki schodzenia próbuję redukować ciąg ręcznie by zmusić maszynę do opuszczenia dziobu, po chwili ciąg wraca mi do wyższego poziomu... Leo WHY?
W poradniku stosowane są dwa określenia na położenie gust:
sprawdzamy czy gust jest w położeniu LOCK potem długo nic na temat a następnie wyłączamy gust, ale przeciwnym położeniem dla LOCK jest ON ... czyż nie?
Co do problemu technicznego to rozumiem (tak mi się zdaje) sterowanie vs ciągiem silników i mam pytanie: w momencie pojawienia się zielonego wskaźnika ścieżki schodzenia próbuję redukować ciąg ręcznie by zmusić maszynę do opuszczenia dziobu, po chwili ciąg wraca mi do wyższego poziomu... Leo WHY?
Ostatnio zmieniony wt 09 cze, 2009 20:50 przez GRYF830, łącznie zmieniany 1 raz.
W poradniku napisano, że wyłączamy Gust Lock. Jest albo zablokowane, albo nie.GRYF830 pisze:po chwili ciąg wraca mi do wyższego poziomu...
Sterujesz ciągiem ręcznie, a wcześniej stosowałeś się do poradnika i
jesli tak, to żeby ponownie mieć ręczną kontrolę nad przepustnicami, trzeba je ponownie "odklinąć". Strona 17 poradnika.Możliwe jest
też kliknięcie prawym klawiszem myszy na „prowadnice” przepustnic. Ciąg ustawi się wtedy automatycznie,
odpowiednio do trybu Power Management Knob ustawionego na TO.
Bartek
Gust lock ma za zadanie niedopuścić do przypadkowego przesunięcia dźwigni podczas kołowania po lotnisku. Więc na ziemii masz założoną blokadę, a przed startem ją zdejmujesz, wykonujesz lot i znów ją zakładasz po wylądowaniu.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Malowanie EUROLot
Może ktoś udostępnić malowanie Lotu lub EuroLotu do tego ATR'ka ? Avsim Library w dalszym ciągu jest down. Z góry dzięki.
http://www.lotva.org/index.php?obiekt=fleet/fleet
a dokładniej:
http://www.lotva.org/fleet/atr72.htm
a dokładniej:
http://www.lotva.org/fleet/atr72.htm
Kurczę, po wczorajszym pierwszym krótkim testowym kółku nad lotniskiem stwierdzam, że tym się lata (i ląduje) łatwiej niż B200 od Aeroworxa na przykład... 
Zauważyłem natomiast irytującą rzecz. Latam z joyem Saitek Aviator, który jak wiadomo ma dwie wajchy przepustnic. Oczywiście przypisałem sobie do każdej wajchy power lewer odpowiadającego jej silnika.
Problem polega na tym, że symetryczne przesuwanie obu wajch na joy'u (po spięciu ich razem blokadą) nie do końca odpowiada idealnie równemu przesuwaniu przepustnic w samym samolocie - zawsze jeden silnik dostaje trochę więcej mocy. Muszę to korygować rozpinając przepustnice i ściągając trochę moc jednej z nich. Mam się pobawić w kalibrację joy'a czy co?
Zauważyłem natomiast irytującą rzecz. Latam z joyem Saitek Aviator, który jak wiadomo ma dwie wajchy przepustnic. Oczywiście przypisałem sobie do każdej wajchy power lewer odpowiadającego jej silnika.
Problem polega na tym, że symetryczne przesuwanie obu wajch na joy'u (po spięciu ich razem blokadą) nie do końca odpowiada idealnie równemu przesuwaniu przepustnic w samym samolocie - zawsze jeden silnik dostaje trochę więcej mocy. Muszę to korygować rozpinając przepustnice i ściągając trochę moc jednej z nich. Mam się pobawić w kalibrację joy'a czy co?
- mysterio4555
- Turboprop Captain

- Skąd jesteś: EPWR
Witam.
Mam kilka pytan do użytkowników tego samolotu w wersji pod FSX. Mianowice:
-Czy da się w jakis sposób "wgrac" brakującą pogodę dla tutorial 1 z Operation Manual?
(nie mam jej do wyboru; na support forum szukałem rozwiązania bezskutecznie)
-Czy to normalne że w wersji pod FSX jest inny Configuration Manager?(tzn. różni się wyglądem i kilkoma rzeczami od screenow z manual?
-Czemu podczas wybierania ATR72-500 w menu FLight Simulator(nie podczas symulacji tylko w menu głównym) Napis Aircraft Initialising ... nie znika mi ? (Po odpaleniu symulacji znika-w tym oknie nie)
-Jak ustawic IAS dla autopilota, np. 160KIAS?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Mam kilka pytan do użytkowników tego samolotu w wersji pod FSX. Mianowice:
-Czy da się w jakis sposób "wgrac" brakującą pogodę dla tutorial 1 z Operation Manual?
(nie mam jej do wyboru; na support forum szukałem rozwiązania bezskutecznie)
-Czy to normalne że w wersji pod FSX jest inny Configuration Manager?(tzn. różni się wyglądem i kilkoma rzeczami od screenow z manual?
-Czemu podczas wybierania ATR72-500 w menu FLight Simulator(nie podczas symulacji tylko w menu głównym) Napis Aircraft Initialising ... nie znika mi ? (Po odpaleniu symulacji znika-w tym oknie nie)
Z góry dziękuje za odpowiedz.
1. Jak najbardziej.mysterio4555 pisze:-Czy to normalne że w wersji pod FSX jest inny Configuration Manager?(tzn. różni się wyglądem i kilkoma rzeczami od screenow z manual?
2. Hmm tego nie powinno być (?).
3. Poszukaj w manualu... już nie pamiętam jakim przyciskiem na AP się to robiło...
-
PZL Belfegor
- Moderator

- mysterio4555
- Turboprop Captain

-
PZL Belfegor
- Moderator

- mysterio4555
- Turboprop Captain

Akurat pogoda w nauce obslugi samolotu tym jest najmniej ważna.
Polecam jesli jeszcze nie widziałeś:
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Polecam jesli jeszcze nie widziałeś:
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Bartek
- mysterio4555
- Turboprop Captain

Jeszcze jedna rzecz (mam nadzieje). Dzisiaj w trakcie lotu EPKK-EPWA zauważyłem, iż nie działa mi tryb utrzymywania prędkości przez AP. Mianowicie ustawiam wysokośc na 4500FT (lecac na 11500FT z IAS 230), Ustawiam IAS na 240, moc silników na 35% a samolot wcale na to nie reaguje :/. Wręcz przeciwnie zaczyna się wznosic przez to wytracam prędkosc mocno poniżej wymaganej IAS 240. Co robie zle w takiej sytuacji ?
Screen z ustawieniami AP w tamtym momencie poproszę. Włączasz tryb IAS?
Bartek
Zniżając stosuj mod V/S. Pamiętaj też, że w ATRku nie ma auto throttle znanego z samolotów odrzutowych, to nie działa w ten sposób.
Dokładnie o to, a to opisywalem w poradniku (link parę postów wyżej).
Bartek
- mysterio4555
- Turboprop Captain

http://zapodaj.net/8bc74ee81f28.jpg.html
Jestem ponad 18000 FL koło 200 . Kolejny problem sie objawił. ATR podczas wchodzenia na FL180 dochodzac do wymaganej wysokosci 18000 nie utrzymuje jej w poziomie tylko sie chwieje, ponadto po jakims czasie zaczyna opadac przy takich ustawieniach AP
http://zapodaj.net/0fad9f402649.jpg.html
P.S Właśnie chciałem to zrobic tak jak to było w poradniku ,ale cos nie bardzo działa.
Vs działa, ale znizanie poprzez IAS nie.:/
Jestem ponad 18000 FL koło 200 . Kolejny problem sie objawił. ATR podczas wchodzenia na FL180 dochodzac do wymaganej wysokosci 18000 nie utrzymuje jej w poziomie tylko sie chwieje, ponadto po jakims czasie zaczyna opadac przy takich ustawieniach AP
http://zapodaj.net/0fad9f402649.jpg.html
P.S Właśnie chciałem to zrobic tak jak to było w poradniku ,ale cos nie bardzo działa.
Nic dziwnego, bo prędkość wznoszenia wynosi 160KIAS. W dodatku samolot mocno obciążony paliwem i pewnie paxami.
Nie widzę tu przegięcia. I tak w najlepszym razie mógłby być sprzedawany z ostatnią darmową bazą, czyli 0608. Później Navigraph otrzymało wyłączność na AIRAC i te są już płatne.
Bartek