Wilco Airbus series vol. 1

Dział poświęcony płatnym samolotom i śmigłowcom (czyli opinie, recenzje, poradniki). Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Samoloty.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

http://www.wilcopub.com/index.cfm?fuseaction=support_airbus1 pisze:I load the airplane and the displays are dark no matter what I do ?
Please either middle mouseclick the displays or use the mousewheel to set the display brightness.
It is possible that luminosity changes will only take effect on the displays when you cycle the displaying of the screens off and then on using Shift-1.
In addition, make sure the 2D panel is not in zoomed mode. The EFIS are optimized to draw only once, so if the zoom view is active, the EFIS are not drawn in the VC.
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: Kuba Mędrzycki »

kuba933 pisze:Czy wie ktos moze gdzie są umieszczone pokrętła aby rozjaśnić wyświetlacze EFIS?? Bo u mnie są one wyciemnione i nic nie widać.
Najedź myszą na dany ekran i pokręć rollerem.
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

Post autor: kuba933 »

Wielkie dzieki panowie. Mam jescze jedna prosbę ...chodzi mi o programik który wyliczał by moc potrzebną do startu - FLEX temperature. Jęsli któs ma taki kalkulatorek to proszę o link :)
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

kuba933 pisze:Wielkie dzieki panowie. Mam jescze jedna prosbę ...chodzi mi o programik który wyliczał by moc potrzebną do startu - FLEX temperature. Jęsli któs ma taki kalkulatorek to proszę o link :)
viewtopic.php?p=64410#64410 Patrzyłeś w ogóle na te odnośniki?
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Na tych odniośnikach widze tylko płatny program albo planner do innych maszyn...a chodziło mi o darmową wersję
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

http://www.tomaflex.net/ pisze:Want to try Tomaflex?
Click here to download free trial version
Tomaflex Trial Version is fully functional for unlimited use. Supports only PSS A320 and PMDG B737-600.
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Piotrek_EPGD
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPGD

[FSX] Problemy z airbusami !!!POMOCY!!!

Post autor: Piotrek_EPGD »

Witam. Latałem na FSX bez żadnych dodatków ponad rok i w pewnym momencie stało się to nudne wiec kupiłem dodatki Airbus Series Vol. 1 Deluxe Edition i Airbus Series Vol. 2 ponieważ standardowym A321 latało mi się bdb postanowiłem kontynuować moją przygodę z Airbusami. Instalacja przebiegła gładko po zapoznaniu się z dostępnymi maszynami napotkałem na pierwsze kłopoty mianowicie:
- Po zaprogramowaniu (przy pomocy konfiguratora) opcji startup na Cold & Dark uruchamiam FS, wybieram samolot lotnisko itp. klikam przycisk Fly now pasek obrazujący ładowanie plików pokazuje 100% pokazuje się VC i na samum środku komunikat "The Cold & Dark situation is available only when the aircraft is stopped on the ground with parking breakes set." klikam x w prawym górnym rogu (no bo co mam zrobić? próbowałem włączyć w międzyczasie hamulce ale to i tak nic nie dawało) czego skutkiem jest fakt iż samolot jest gotowy do lotu(to mi się nie podoba). Jak to zrobić żeby działało?
- Drugim faktem jest kwestia iż po wyłączeniu silników nie da się ich ponownie włączyć w żaden inny sposób niż żałosną konfiguracją klawiszy Ctrl+E której chciał bym uniknąć ale jak?
- Kolejny problemem są repainty których w żaden (ze znanych mi sposobów) nie mogę zainstalować i jestem zmuszony do latania w barwach Airbus Home
-Ostatni (jak na razie) problem dotyczy taxi lights otóż w A340-300/600 wszystko jest pięknie samolot skręca w lewo one oświetlają lewą stronę taxiway ale już w A321 tego nie ma. czy można to jakoś naprawić/poprawić?

POMOCY!

Z góry dziękuję za pomoc.
3.00GHz, 2.00 GB RAM, WinFast A6600 GT, Logitech Force 3D pro

FS X + Airbus Series Vol. 1 Deluxe Edition & Airbus Series Vol. 2
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Piotrek_EPGD pisze:"The Cold & Dark situation is available only when the aircraft is stopped on the ground with parking breakes set." (...) Jak to zrobić żeby działało?
Było, poczytaj.
- Drugim faktem jest kwestia iż po wyłączeniu silników nie da się ich ponownie włączyć w żaden inny sposób niż żałosną konfiguracją klawiszy Ctrl+E której chciał bym uniknąć ale jak?
Manual plus poszukaj manuali do PSS A320.
- Kolejny problemem są repainty których w żaden (ze znanych mi sposobów) nie mogę zainstalować i jestem zmuszony do latania w barwach Airbus Home
Co za repaint, skąd, itd....
Awatar użytkownika
Kasztan
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Post autor: Kasztan »

Malowania: Zajrzyj na stronę Wilco Publishing - jeśli nadal nie będą chciały Ci się zainstalować to jesteś zdolny.
Cold&Dark: Po instalacji powinieneś mieć w głównym folderze Symulatora folder "Feelthere", następnie "Airbus" i 2 charakterystyczne ikonki odpowiednio Airbus Config Volume 1 i 2. Tam możesz wszystko ustawić.
Awatar użytkownika
Piotrek_EPGD
Cadet
Cadet

Kasztan pisze:Cold&Dark: Po instalacji powinieneś mieć w głównym folderze Symulatora folder "Feelthere", następnie "Airbus" i 2 charakterystyczne ikonki odpowiednio Airbus Config Volume 1 i 2. Tam możesz wszystko ustawić.
Tam też ustawiłem opcje rozpoczęcia z Cold & dark czego rezultatem był niemiły komunikat o hamulcach...

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Piotrek_EPGD pisze:Tam też ustawiłem opcje rozpoczęcia z Cold & dark czego rezultatem był niemiły komunikat o hamulcach...
Uruchom FSa, ustaw maszynę, włącz konfigurator, kliknij w Cold&Dark.

PS. Niemiły to jest kontroler zawsze! : P
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain
Skąd jesteś: EPSO

Post autor: marcpro »

Zastanawiam się czy warto kupić AS1.

W tej chwili latam na A320 z pakietu Eurowings 2004 i chciałbym przejść na coś bardziej rozbudowanego i realnego.

Patrząc na ofertę rynkową, w tej chwili z dostępnych Airbusów są:
- AS1 - Wilco
- Airbus Holiday Destination - Aerosoft
- Fly the Airbus Fleet – Abacus.

Szukałem na forum informacji o pozostałych dwóch pozycjach ale nic nie znalazłem. Czy ktoś miał kontakt z Airbusami Aerosoftu i Abacusa?
Jak one wyglądają na tle AS1?

A może lepiej poczekać i kupić A320 od: AirlinerXP, AirSimmer czy Things to Come???
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
C2D 8500, GF 9800GTX+ 1GB, SB Audigy 2 ZS, 2GB RAM, XP Pro SP3.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Abacusa sobie odpuść albo spójrz na screeny, na jedno wyjdzie. W Airbus Holiday Destination jest dokładnie tan sam A320, którego już posiadasz. Jest jeszcze pakiet Airbusów by Overland, ale symulacji żadnych innych niż podstawowe systemów nie oczekuj. Jedynymi bardziej zaawansowanymi Airbusami są te od Wilco i PSS - poszukaj opinii o obu produktach i wybierz, czy wolisz słaby model, niespecjalny VC i niedopracowane systemy, czy na dobrą sprawę sam panel dość starego już produktu.
rafik0000
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: NS

Post autor: rafik0000 »

Kilka dni temu kupiłem V1 i V2. Na pierwszy rzut oka mogło to i cieszyć. Pierwsze próby startu, bez wklepywania czegokolwiek do komputerka, i tu niemiła niespodzianka .

Czy wszyscy tak mają że po oderwaniu kół od pasa blokuje się ster kierunku i niemożna skręcać ani w prawo ani w lewo? Góra dół działa bez problemowo.

Kolejnym problemem jest to iż nijak nie mogę ustawić autopilota. Mogę klikać, diody świecą, ale samolot leci gdzie chce, jedynie HDG działa tak jak powinien, reszta leży.

Ustawie FL100 a samolot leci tak wysoko jak może, próbuje ustawić wznoszenie - klikam a na wyświetlaczu dalej -----, podobnie z prędkością, --- i tyle.

W akcie desperacji zassałem jakiś darmowy panel do A320, podmieniłem i autopilot działa bez problemu, sterowanie też. Ale mam dziury w VC. :/

Jest coś co przeoczyłem? dodam że wywaliłem fs2004 , zainstalowałem i dalej takie kwiatki - zarówno V1 jak i V2 ma ten sam problem.
Awatar użytkownika
tidit
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPBC

Post autor: tidit »

rafik0000 pisze: Jest coś co przeoczyłem?
Owszem. Manual. Nie masz bladego pojęcia jak działają systemy w Airbusie.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

rafik0000 pisze: Kolejnym problemem jest to iż nijak nie mogę ustawić autopilota. Mogę klikać, diody świecą, ale samolot leci gdzie chce, jedynie HDG działa tak jak powinien, reszta leży.

Ustawie FL100 a samolot leci tak wysoko jak może, próbuje ustawić wznoszenie - klikam a na wyświetlaczu dalej -----, podobnie z prędkością, --- i tyle.
A manual czytałes? Wiesz jak działa AP w Airbusach? Wiesz, że pokrętła można wciskać i pociągać (przełącza sie wtedy odpowiedni tryb: albo wartości AP kontrolowane manualnie, albo poprzez MCDU). Jak masz na wyswietlaczu ---- znaczy, że masz tryb kontrolowany przez MCDU (FMC).
Polecam:
http://www.aztec.pl/index.php?option=co ... &Itemid=39
Ostatnio zmieniony czw 07 lut, 2008 16:01 przez konraf, łącznie zmieniany 1 raz.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
rafik0000
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: NS

Post autor: rafik0000 »

Hej !

Dzięki za szybką odpowiedz. Jak wiem że wszystko ok to będzie motywacja do poczytania manuala. Wcześniej miałem z płatnych dodatków jedynie serie Embrionów 170-195 tam działało normalnie(dla embrionów).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

W AS1 i AS2 systemy też działają normalnie, tak jak w prawdziwym Arbuzie...

Manual, manual, manual! Poszukaj manuala do PSS A320, tam też jest sporo ciekawych rzeczy do poczytania.
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:Abacusa sobie odpuść albo spójrz na screeny, na jedno wyjdzie. W Airbus Holiday Destination jest dokładnie tan sam A320, którego już posiadasz. Jest jeszcze pakiet Airbusów by Overland, ale symulacji żadnych innych niż podstawowe systemów nie oczekuj. Jedynymi bardziej zaawansowanymi Airbusami są te od Wilco i PSS - poszukaj opinii o obu produktach i wybierz, czy wolisz słaby model, niespecjalny VC i niedopracowane systemy, czy na dobrą sprawę sam panel dość starego już produktu.

W obecnej sytuacji gdy PSS zbankrutowała czy można gdzieś kupić ten produkt???
Pozdrawiam,
Marcin
FS 9,1; FSG 2005; GE Pro; UTE; FE; WPS; TPS; FSPax; FS Nav, RC4, Wilco Airbus vol1.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Tak. Firma JustFlight wydaje te dodatki pod swoją marką. Tylko pudełkowe.
Bartek
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain

Nie wiem czy miejsce jest odpowiednie - jeśli nie proszę o przeniesienie.

Właśnie ukazał się "The Unofficial Airbus A320 Simulator and Checkride Procedures Manual" autorstwa Mike Ray'a. Pozycja wydaje się dosyć interesująca. Wszystko ładnie i czytelnie objaśnione, dużo kolorowych obrazków, masa informacji.

Jedyną rysą na tym diamencie jest niestety cena - z wysyłką 101.20$ :(

No cóż - zaczynam już na nią zbierać.

Więcej informacji:
http://www.utem.com/manuals.html

Kilka stron z książki:
http://www.utem.com/A320PAGE01.htm
Ostatnio zmieniony czw 21 lut, 2008 21:49 przez marcpro, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Marcin
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Taniej Ci wyjdzie PDF.
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain

PZL Belfegor pisze:Taniej Ci wyjdzie PDF.
Tak, ale ten PDF nie jest do druku.
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

marcpro pisze:
Czemu? Zabezpieczony przed drukiem? To przecież 5 sekund ;)
marcpro
Turboprop Captain
Turboprop Captain

RzEmYk pisze:
marcpro pisze:
Czemu? Zabezpieczony przed drukiem? To przecież 5 sekund ;)
No właśnie, jest napisane że nie do druku.
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
skalarki
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EGBB

Wilco Airbus series Vol.1 for fsx

Post autor: skalarki »

Jako "nowy" na forum witam wszystkich przede wszystkim. Gratuluję również moderatorom dobrej roboty, można tu wyszukać sporo przydatnych porad.

Ja jednak chciałbym rozwinąć wątek dotyczący Airbusów Wilco z serii Vol.1 ponieważ ostatnie znalezione wpisy były dosyć stare. Może jest parę osób które mają coś ciekawego i nowego do powiedzenia w temacie. Od starych postów torchę się zmieniło.

Ale do rzeczy, mówj główny problem to wydajność (fps) podczas lotów tymi arbuzikami. Fps jakie udaje mi się osiągnąć to około 5-8 podczas startu podczas lotu około 8-15 i przy lądowaniu znowu nawet od 3-8 (widok VC). Kombinowałem z różnymi ustawieniami i nie wiele pomogło.
Moja konfiguracja:
Win XP SP2
FSX + FSX Accelaration pack
procesor: Pentium 4 core duo 3.4Mhz <- albo P4, albo Core 2 Duo
RAM: 2048Mb
HD: 500Mb Ultra ATM z kontrolerem RAID <- czyli co? Macierz?
Grafika: PNY nVidia 8800GTS 512Mb
Większość ustawień fsx ma max.

Chyba tyle. Jeśli bo trzeba było coś dokładniej opisać to chętnie pogrzebię.

Ta konfiguracja zapewnia super wydajność z defaultowymi maszynami, natomiast z płatnymi jest kompletna klapa (Ostatnio kupiłem również Ariane 737-900ER - ale to inna bajka, opiszę w innym wątku). Z tego co piszą w wymaganiach sprzętowych to wg mnie nic mi nie brakuje ale rzeczywistość jest okrutna. Lae może się mylę. Może ktoś przeanalizuje moje bebechy i poradzi cosik. Z góry dzięki.

Pozdrawiam
Skalarki
Ostatnio zmieniony ndz 09 mar, 2008 18:01 przez skalarki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ivoo
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: Ivoo »

A więc tak może zacznę od początku, było już to gdzieś poruszane że mało który komp pociągnie FSX przy ustawieniach prawie na maxa (tylko to prawie robi różnice bo nikt nie czyta w myślach co masz na maksa a co nie) Zgodzę się z tym że FSX czy też FS9 chodzi płynnie z samolotami i sceneriami wbudowanymi w grę, ponieważ są to bardzo okrojone scenerie jak i samoloty (chodź w FSX to już się troszk poprawiło, ale to moje zdanie) Ja osobiście gram w FS9 i pamiętam wymagania które były umieszczone na pudełku :P

Procesor Pentium III 550 MHz,
256 MB RAM,
karta grafiki 16 MB,
1.8 GB HDD

Wielka bzdura ja nie wiem skąd sie bierze coś takiego???? Reasumując nie patrz na to co pisze , jeżeli chodzi o wymagania bo w rzeczywistości prawda wygląda inaczej. A jeżeli nie chcesz mieć klatkowania a widzę ze komp niczego sobie ja mam o połowe mniej RAMU słabszą grafę i chodzi ładnie. Przede wszystkim ujmij chmurki to podstawa pżeracz klatek no i pokombinuj z terenem bo skoro latasz Airbusem FL300 to po co ci aż taka szczegółowość zrezygnuj z czegoś, a na pewno bedzię dobrze.
"Prędzej złodziej przyzna się, że ukradł, niż profesor, że głupstwo powiedział."
Awatar użytkownika
skalarki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Gwałtowne zmiany parametrów lotu

Mam pytanko. Latam sobie od jakiegoś czasu arbuzikiem i mam taki problem. Podczas każdego lotu 2 do 5 razy prędkość gwałtownie wzrasta np z 300 do 360, no i rozlega się wrzawa czujników (czasami nawet dochodzi do overspeed'a). Podobne nagłę amiany pojawiają się podczas obniżania lotu (standardowo 1800) a czasami skacze do 5000.
Czy to sprawa normalna? czy raczej cosik w ustawieniach? Będę wdzięczny za podpowiedź bo strasznie mi się paxy wydzierają ( :D :D :D ) gdy dochodzi do takich sytuacji - no i zabierają mi punkty. ://
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Re: Gwałtowne zmiany parametrów lotu

skalarki pisze:Podczas każdego lotu 2 do 5 razy prędkość gwałtownie wzrasta np z 300 do 360, no i rozlega się wrzawa czujników (czasami nawet dochodzi do overspeed'a).
O ile nie jest to spowodowane nagłym podmuchem wiatru, postaraj się zaraz po starcie i załączeniu AP1 przeładować(wyłączyć i włączyć) ATHR.
skalarki pisze:Podobne nagłę amiany pojawiają się podczas obniżania lotu (standardowo 1800) a czasami skacze do 5000.
Czy to sprawa normalna? czy raczej cosik w ustawieniach?
To zależy jak zniżasz. Jeśli po MCP, no to oczywiście wszystko zależy od tego jaki V/S ustawisz. Jeśli natomiast po FMC, no to tutaj sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Po pierwsze powinieneś 'wyciągnąć' ALT jakieś 20nm przed TOD i załączyć APPR PHASE w FMC. Oczywiście, samolot zacznie radykalnie zmniejszać prędkość, ale i to można mu 'zadać'. Tyle, że i to nie do końca działa jak powinno. Po konsultacji z 'prawdziwym' pilotem A320, doszliśmy do wniosku, że Airbus od Wilco ma pewne... braki w elektronice. I przez nie ciężko jest zniżać po FMC. Przy minięciu TOD nie powinien przekroczyć 1700 ft/mn, a w FSie niestety tak jak i Ty zauważyłeś, bywa różnie. To jest kwestia niedopracowania samego FMC. Chyba, że ja czegoś nie dostrzegłem, choć przyznam że Airbusem latam dość dużo. Osobiście, radzę zniżać póki co, za pomocą MCP ręcznie ustawiając V/S. Oczywiście, jest to zniżanie 'po omacku', gdyż nie widzimy punktu osiągnięcia żądanej wysokości. W realu w A320 jest podobno niebieska linia, która to pokazuje, jednak w Wilco nie dostrzegłem takowej. Chyba, że nie umiem jej 'wywołać'. W razie pytań, zapraszam na pw/maila.
rafik0000 pisze: Czy wszyscy tak mają że po oderwaniu kół od pasa blokuje się ster kierunku i niemożna skręcać ani w prawo ani w lewo? Góra dół działa bez problemowo.
Przede wszystkim, przy starcie nie ciągnij przepustnicy na max, tylko do wartośc FLEX. Jednakże musisz ustawić odpowiednią temperaturę w FMC w zakładce PROG na drugiej stronie.
rafik0000 pisze:Ustawie FL100 a samolot leci tak wysoko jak może, próbuje ustawić wznoszenie - klikam a na wyświetlaczu dalej -----, podobnie z prędkością, --- i tyle.
Jeśli chodzi o wysokość, to ustaw przed startem żądany FL na ALT i powinien Ci wznosić do tej wysokości. Jeśli potem będziesz chciał sie dalej wznosić, to musisz ustawić żądaną wysokość i 'wyciągnąć' pokrętło czyli kliknąć na nie prawą myszą. I tyle. :)
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez Kuba Mędrzycki, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Kuba Mędrzycki pisze:To zależy jak zniżasz. Jeśli po MCP, no to oczywiście wszystko zależy od tego jaki V/S ustawisz. Jeśli natomiast po FMC, no to tutaj sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Po pierwsze powinieneś 'wyciągnąć' ALT jakieś 20nm przed TOD i załączyć APPR PHASE w FMC.
Co to znaczy zniżanie po MCP, a co to po FMC?
Jak latałem AS1 to spokojnie i bez większych ekscesów zniżał sam po zadanej ścieżce. Nie musiałem ręcznie zniżać. Stawiam na nieprawidłowe zaprogramowanie profilu zniżania.

APPR PHASE się nie włącza przed zniżaniem, włącza się go - zgodnie z nazwą - podczas podejścia przed przechwyceniem localizera/radiala...

Polecam manuale do PSS A320.
Awatar użytkownika
Piotrek_EPGD
Cadet
Cadet

Poszukuję pilnie Chacklist do A320 gdyż nadal nie jestem w stanie poradzić sobie z uruchomieniem silników w tym że samolocie z trybu cold & dark (działa tylko żałosna konfiguracja klawiszy Ctrl+E). Szukałem w opcji szukaj ale nie przyniosło to oczekiwanych efektów, w google- a i owszem oto co znalazłem. Po mino idealnego postępowania według powyższych procedur nie odleciałem :| ...

POMOCY!!!

PS. Jak by ktoś miał pod ręką instrukcje programowania FMC do A320 lub A340 będę bardzo wdzięczny...

Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Włączone APU.
Włączone APU Bleeds.
Starter przekręcony na START.
Włącznikiem włączasz dopływ paliwa.

Cała filozofia w Arbuzku.
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Bartek
Kuba Mędrzycki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

RzEmYk pisze: Co to znaczy zniżanie po MCP, a co to po FMC?
Ano właśnie to co napisałeś poniżej - 'ręcznie', czyli wpisując choćby V/S na MCP.
RzEmYk pisze:Włączone APU.
Włączone APU Bleeds.
Starter przekręcony na START.
Włącznikiem włączasz dopływ paliwa.

Cała filozofia w Arbuzku.
To prawda, uruchomienie Airbusa, to łatwiejsza czynność od obsługi pralki automatycznej. ;)
Awatar użytkownika
skalarki
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dzięki wszystkim za wskazówki.
Zniżam zawsze ręcznie, zgodnie z komendami ATC, ustawiam docelowy FL oraz -1800 VS no sobie zniżam, FMC dobiera mi tylko prędkość na poziomie 340 (może to za dużo, gdzieś widziałem że prędkość schodzenia powinna być ustawiona na 300 &plusmn;20???).
A propos skoków prędkości podczas lotu. Czy przyczyną może być kompresja czasu? Po starcie i osiągnięciu FL przelotowego włączam sobie kompresję x2 czasami x4.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

Hm... ja tam specem nie jestem. Jak FMC dopiera prędkość do zniżania?
Awatar użytkownika
a6intruder
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: a6intruder »

A , czy przypadkiem nagłe zmiany prędkości nie występują zaraz po zaktualizowaniu pogody przez FS, lub AS - kompresja czasu potęguje te objawy - sprawdzone !
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Airbus wyznacza w czasie lotu punkty takie jak limit prędkości powyżej lub poniżej FL100 lub DECEL. Jednak gdy lecąc online na VATSIM czasem zdaża się, że trzeba przejść na HDG. Wówczas gdy spowrotem przejdziemy na nawigacje według FMC, samolot zawraca do punktu limitu prędkości lub DECEL(które musiał ominąć) jesli wcześniej ich nie "zaliczył". Punktów tych nie idzie wykasować i trzeba sobie dalej radzić HDG bo inaczej samolot będzie leciał spowrotem żeby przeleciec nad DECEL. Czy panowie macie metodę aby samolot nie reagował w ten sposób?????
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Taaa... DCT...
kuba933
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Jak zrobie DCT i punkt przeniesie sie za mnie to sprawa wygląda tak samo
ODPOWIEDZ