Active Sky X - problem z chmurami, proszę o pomoc

Wszystko o płatnych sceneriach i innych dodatkach do FS'a. Z problemami technicznymi proszę do działu Problemy Techniczne-Scenerie lub Software.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPWR

Active Sky X - problem z chmurami, proszę o pomoc

Post autor: malomowny18 »

Witam

Od jakiegoś czasu użytkuję program Active Sky X, z którego pobieram aktualną pogodę do FSX'a (i program ten chodzi w tle, gdy FSX jest włączony) oraz REX'a 2.0. Z REX'a "zaimplementowałem" do gry wszystkie chmury HD itd itp, natomiast sam Active Sky służy mi jako jak wcześniej wspomniałem metar pogodowy.

Problem pojawia się, gdy np wczoraj startowałem z EPWR. Pogoda była taka jak za oknem, czyli lało i nic nie było widać, jednak gdy przekroczyłem pułap bodajże 500 metrów, to niebo było czyste. Wszystko było by fajne i realne, gdyby nie to, że nie było widać tych chmur, które przekroczyłem, tzn widoczna była cała ziemia, mimo że leciałem praktycznie we mgle 500 m niżej, więc tej ziemii nie powinno być widać :)
Mam nadzieję, że w miarę przejrzyście to napisałem ;)

Pytanie moje jest takie, czy mam coś po prostu źle ustawione i tekstury REXa gryzą się z ASX, czy "ten typ tak ma" i nic się nie da zrobić?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: EGCN

Post autor: Tomek1158 »

Textury REX nie gryza sie z ASX, poniewaz ASX nie posiada wlasnych textur. Korzysta z tych ktore sa juz zainstalowane w FSX.

A co do tak naglej zmiany pogody to niestety FSX tak ma.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ale czytałem temat o Active Sky Essentials bodajże i tam ktoś radził, żeby zmienić cloud density na 15.

Bo mi już nie chodzi o to, żeby ASX sczytywał pogodę co 1 min, tylko żeby było tak, że skoro wychodzę, wylatuję z grubych chmur, to gdy jestem nad nimi, to są one widoczne, a nie ich nie ma.

ps czym się różni ASX od ASE i AS2012?
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

To co opisujesz wyglada mi na calkowite znikniecie chmur a nie wylot z nich czyli active sky musial ci calkowicie zmienic pogode z mgly na czyste niebo.
czym się różni ASX od ASE i AS2012?
Wiekiem. AS2012 jest najnowszy i tym ze AS2012 ma juz wlasne textury.
This, the mojave desert is the final resting place of thousands of unemployed aircraft. For the old ones, the best future they can look forward to is reincarnation as a coke can. - Bruce Dickinson
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Czyli czy muszę coś zmienić w ASX'ie? W ustawieniach? Bo mi chodzi tylko i wyłącznie o to, żeby jak np takim benkiem wylatuję w deszczu i mgle i wchodzę na FL20 to żeby te chmury, a raczej te warstwy deszczowych chmur były widoczne - As real as it gets :)
I pytam czy jest to możliwe.
Jeżeli nie w tym programie, to może w tych nowszych ASE, AS2012?
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Najlepiej kup AS2012. Ja z niego korzystam i jeszcze mi sie nagly zanik chmur nie zdarzyl chociaz na wczesniejszych wersjach jak i bez zawsze byl ten problem.
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Aha rozumiem.

Po pierwsze, to wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi ;)

Po drugie - Powiedz mi co nie co o tym AS2012, to znaczy:

1.) Mam średniego kompa (Intel Core 2 Duo e8400 3.0ghz, Radeon HD4850 512mb, 4gb ramu, Win xp ) i FSX chodzi "średnio". Tzn z włączonym ASX, Radar Contact itd w większych miastach jest źle, w mniejszych dobrze.
CZY AS2012 ma lepszą optymalizację? Czy przez swoje textury i pogodę więcej klatek pożera?

2.) Co z REXem? Skoro AS2012 ma swoje textury, to są one "lepsze" od tych rexowych? Czy mogę zrobić tak jak dotąd, tzn z AS2012 ściągać pogodę, korzystać z textur rexowych i po osiągnięciu wyższego pułapu od chmur widzieć je, ich całe poszycie, zamiast ziemii?
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Pruszcz Gdański

Post autor: West »

Pozostań na razie przy Active Sky X, na próbę sprawdź takie parametry:

Dynamic Rate of Change - 0%
Downloads - 15min

Jeżeli masz REXa, to moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu przesiadać się na AS2012.
Tym bardziej, że do REXa wyjdzie niedługo update który wprowadzi szereg zmian w kwestii silnika pogodowego, co najważniejsze dla obecnych posiadaczy REXa ma być za friko.
Reasumując, poczekajmy co przyniesie REX Essentials a dopiero potem będziemy myśleć nad czymś innym.
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Textury AS2012 sa lepsze od rexa ale jak chcesz to mozesz nie instalowac ich tylko korzystac z tych ktore juz masz.

Ja mam Intel core 2 quad q8400 2.66, 4 RAMy i 9800GT 1GB i na srednich ustawieniach z AS2012 mam 20fps na EGLL UK2000 i w PMDG 737NGX co oznacza, ze powinien ci FSX chodzic jeszcze lepiej. Radzilbym ci wiec zmienic Windowsa XP na 7 i to 64 bit (tak na poczatek)

AS2012 troche klatek zzera ale nie zauwazylem jakiegos katastrofalnego spadku.

Edit: West mnie ubiegl :D
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

West - Sprawdziłem i ustawiłem tak jak mówiłeś i nie wiem czy jest lepiej. Wydaje mi się, że tak samo.

Teraz na EPWA Startuję i praktycznie nic nie widać, deszcz, ciemność ;)
Lecę kilkadziesiąt metrów wyżej i jestem teoretycznie ponad tymi chmurami, to widzę zaledwie ich kilka. Owszem dalej są piękne cumulusy HD z rexa, ale nie ma, nie widać tego zachmurzenia całego. Może uda mi się kilka screenów zrobić, ale to potem. W każdym razie chodzi mi o taki efekt: http://www.greendevils.pl/militaria/sai ... vic257.jpg

Tomek - Mówisz, że AS2012 ma ładniejsze textury np wody, zachodów słońca oraz chmur? Czy tylko samych chmur?

Odnośnie screena wyżej, czy Ty masz właśnie coś takiego jak jesteś ponad chmurami? Czy korzystasz tylko z AS2012 czy REX'a też używasz?

Podaj proszę jak masz chwilę, albo z pamięci swój config AS2012, to może popróbuję coś z ASX porobić.

Dzięki panowie za odpowiedzi fachowe :)
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Config AS2012 podam jak wroce do domu czyli poznym wieczorem.
Screen mi sie nie laduje.
AS2012 ma ladniejsze chmury, pasy, drogi kolowania o wodzie nic nie powiem bo mam ja na najnizszych.
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 17:23 przez Tomek1158, łącznie zmieniany 2 razy.
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ok, to będę czekał na config.
Tu podaję inne screeny, które Ci się powinny załadować, a jeżeli nie, to obczaisz jak wrócisz.
http://www.airliners.net/photo/Webjet-L ... 1844053/L/
http://www.airliners.net/photo/Remos-G- ... 1858723/L/

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn 16 kwie, 2012 17:23 przez malomowny18, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Proszę bardzo. Ustawienia i FS z lotniska przy ładnej pogodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Dziękuje Ci bardzo.

Albo kupię AS 2012, albo poczekam co REX wymyśli.

Miałbym prośbę, bo z pewnością obejrzałeś screeny. Czy zamieściłbyś obrazek jak wygląda u CIebie właśnie to o co mi chodzi? Chyba, że wygląda tak jak na obrazkach ;)
Tomek1158
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer

Jak tylko będę gdzieś leciał i będzie zachmurzenie to zrobię screen'a i wrzucę. Ale to najwcześniej jutro, dzisiaj już padam.
Awatar użytkownika
West
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Pruszcz Gdański

Post autor: West »

Tak na szybko, będąc nad chmurami:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
i5-4670K + Thermalright HR-02 Macho, Asrock Fata1ty Performance, MSI GeForce GTX 760 TwinFrozr OC 2GB, Kingston HyperX Black 4GB, Western Digital Blue 1 TB, XFX Pro 550W, Zalman Z3
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

A widzisz West, dokładnie o takie coś mi chodziło.

Podasz specyfikację FSX + dodatków + config?
malomowny18
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Proszę o odpowiedź, bo bardzo mi zależy żeby sobie wszystko dobrze poustawiać
ODPOWIEDZ