[FSX] FSX: Airbus 321. Problem z funkcją Trymowania poziomeg

Problemy techniczne (panele, dźwięki, malowania, itp.) związane z samolotami płatnymi i darmowymi.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Dominik
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Sztum

[FSX] FSX: Airbus 321. Problem z funkcją Trymowania poziomeg

Post autor: Dominik »

Witam serdecznie Kolegów.
Chciałbym poprosić o pomoc. Latam obecnie w FSX samolotem Airbus 321, który występuje w wersji podstawowej gry. Zauważyłem jedną niepokojącą rzecz. Opcja trymowania poziomego.
W moim joysticku ustawiłem tę funkcję jako pokrętło góra/dół ( jak posiadają myszki scroll).
Gdy stoją samolotem przy rampie, i używam owego przycisku do trymowania, to w widoku 3D widzę, jak się porusza na konsoli koło do trymowania i widzę jak przesuwa się strzałka na podziałce.
Gdy wystartuję, w tej samej opcji widoku gdy używam trymowania, widzę jak koło od trymowania zachowuje się jak by było zablokowane, a strzałka na podziałce w ogóle się nie porusza. Gdy za pomocą klawiszy SHIFT+4 wezmę widok konsoli, to guzik od joysticka jakby w ogóle tu nie działał. Jedynie mogę kontrolować trymowanie za pomocą myszki. Wtedy gdy trymuje koło się porusza do góry lub na dół (w zależności co wybrałem). Na podziałce natomiast nie porusza się w ogóle strzałka mówiąca o kierunku trymowania.
Czy któryś kolegów się z tym spotkał? Jeśli tak, to czy można temu coś zaradzić?
Pozdrawiam i życzę dobrych lotów. :)
Dominik
Ostatnio zmieniony czw 20 wrz, 2012 21:19 przez Dominik, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Koło na środkowej konsoli kontroluje trymer steru wysokości (a dokładniej kąt zaklinowania statecznika poziomego), chodzi Ci zatem o trymowanie w pionie. Trymowanie nie działa w czasie lotu, gdyż domyślny A321 tak oddaje airbusowy autotrim.
Dominik
Cadet
Cadet

Witam
Czyli rozumiem, że Airbus jest tak samodomyślny, że funkcja trymowania jest w tym momencie automatyczna..
Czy jest możliwość wyłaczenia tej funkcji, czy nie ma takiej możliwości?
Ostatnio zmieniony czw 20 wrz, 2012 21:19 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Dominik pisze:Czy jest możliwość wyłaczenia tej funkcji, czy nie ma takiej możliwości?
Teoretycznie trzeba by było wyłączyć komputery odpowiedzialne za FBW aby przejść na Direct Law. Jednak lepiej tego nie robić (w defaulcie i tak się nie da), bo samolot został zaprojektowany tak, aby nie trzeba było ręcznie trymować.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Dominik
Cadet
Cadet

Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź i pozdrawiam serdecznie kolegów :)
ODPOWIEDZ