Witam. Od kilku dni zacząłem bawić się w tworzenie scenerii do FSXa. Lotniskiem, które wziąłem na warsztat jest proste lotnisko aeroklubu stalowowolskiego w Turbii (EPST). Programem, który wybrałem do stworzenia lotniska wraz z miastem Stalową Wolą jest FSX Planner. Niestety jako początkujący mam nikłe pojęcie o nim i chciałbym przedstawić swoje problemy choć wiem że mogą okazać się dla wielu banalne (proszę wybaczyć
ale rozwiązań ich nie udało mi się znaleźć przez wyszukiwarkę, a tutoriali na te tematy też jest mało).
Otóż nie umiem pokryć scenerii zrobionej przez Microsoft swoją scenerią. Jak na razie zrobiłem pasy startowe, zapisałem xml'a, skompilowałem do bgla i efekt jest taki, że w FSX nie dość że na pasie trawiastym widnieją napisy (określające nr pasa itp). to jeszcze rosną na nim drzewa ("zasiane" przez Microsoft).
Mało tego otoczenie lotniska pokryłem fototeksturą z Google Earth, której również nie widać w symulatorze (choć w FSX Plannerze jest widoczna). Proszę o pomoc.
Pozdrawiam Karol
[FSX] Problem przy tworzeniu scenerii (FSX Planner)
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
Karol_1982
- Cadet

- Skąd jesteś: Stalowa Wola
1. Zapomniałeś dodać odpowiednich "Exclusion Rectangles", które wykluczą niepożądane elementy scenerii leżących niżej w bibliotece.
2. Pasy trawiaste mogą mieć numery. Jeśli Twój ma nie mieć - musisz zmienić ustawienia danego pasa.
3. FSX Planner ma funkcję tworzenia fototekstury? Nie mylisz przypadkiem fototekstury ze zdjęciem satelitarnym, które ma Ci dać odniesienie przy projektowaniu lotniska?
2. Pasy trawiaste mogą mieć numery. Jeśli Twój ma nie mieć - musisz zmienić ustawienia danego pasa.
3. FSX Planner ma funkcję tworzenia fototekstury? Nie mylisz przypadkiem fototekstury ze zdjęciem satelitarnym, które ma Ci dać odniesienie przy projektowaniu lotniska?
-
Karol_1982
- Cadet

- Skąd jesteś: Stalowa Wola
O widzisz... Chyba rzeczywiście jest tak jak piszesz. Też zastanawiałem się czy przypadkiem tak nie jest. A więc zdjęcie satelitarne, którego kawałek daje się zapisać i wkleić do projektu lotniska jest po to aby służył jako punkt odniesienia przy ustawianiu dróg i obiektów, w FSX zaś jest niewidoczny...wojtek_84 pisze:1. Zapomniałeś dodać odpowiednich "Exclusion Rectangles", które wykluczą niepożądane elementy scenerii leżących niżej w bibliotece.
Dzięki. Zaznaczyłem prostokąt, odfajczyłem to co trzeba i problem zniknął.
Ok. Pokombinuje coś.
A w takim razie powiedz mi, bo nie moge tego nigdzie znaleźć: jak zrobić otoczenie trawiaste pasów startowych (to co określa kształt i granice lotniska)?
Pozdrawiam
Karol
Witam, chciałem się podzielić swoim pierwszym lotniskiem zrobionym w programie Airport Design Editor.
Ciekawi mnie tez, czy mogę jakoś nałożyć element fotoscenerii (np. z Google mapy) tak, aby był widoczny w FSX?
PS. Czy da się też jakoś złagodzić/rozmyć krawędzie apronu i płyt lotniskowych aby nie były takie brzydkie i wyglądały bardziej realistyczne?
Ciekawi mnie tez, czy mogę jakoś nałożyć element fotoscenerii (np. z Google mapy) tak, aby był widoczny w FSX?
PS. Czy da się też jakoś złagodzić/rozmyć krawędzie apronu i płyt lotniskowych aby nie były takie brzydkie i wyglądały bardziej realistyczne?
- Załączniki
-
- LFMR.rar
- Mam nadzieję że zadziała, brakuje już tylko pokrycia fotoscenerią
- (3.9 KiB) Pobrany 232 razy