Problem z uruchomieniem REX oraz ASE

Jeśli masz problem sprzętowy i/lub programowy związany z FS, ten dział jest dla Ciebie. Proszę wybrać odpowiednią podkategorię tematyczną.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Problem z uruchomieniem REX oraz ASE

Post autor: slysy »

Witam,
Musiałem zainstalować na FS-owym komputerze program "LTS" od Airbusa - program do tworzenia plików weight and balance do EFB od Airbusa - sprawy zawodowe.
Niestety po zainstalowaniu tego cuda nie mogę odpalić ani Active Sky Evolution ani REX OD.
Przy próbie uruchomienia tego pierwszego pojawia się error pod tytułem "Unhandled exception in Your application - font Tahoma does not support Standard" i tyle.
Postanowiłem więc skorzystać z silnika pogodowego REX-OD, niestety tuataj po kliknięciu aplikacji pokazuje się splash screen i tyle.
ASE próbowałem reinstalować, REX-a nie mam odwagi.
Odinstalowałem tego nieszczęsnego LTS-a ale to także nic nie dało.
Podejrzewam że LTS coś namieszał w bazach danych albo fontach, kij wie co.
System to Windows 7, FSX.
Macie jakiś pomysł co mogło się nawywijać?
Dodam tylko że FSX działa oki.
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Nie odpala się zupełnie, odpala ale pada od razu? Opisz trochę lepiej objawy.

Spróbuj też odpalić z włączonym managerem zadań (Ctrl+Alt+Del -> Manager zadań) i sprawdź czy tam się w ogóle pojawia REX.
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Hej
W task managerze pojawia się REX ale nic się nie dzieje, jest cały czas splash screen.
ASE wywala błąd z tym fontem i daje dwie opcje: continue i quit.
Kliknięcie continue daje taki sam efekt jak w przypadku REXa, czyli splash screen z napisem loading flight simulator interface i tyle. Quit kończy aplikacje.
A jeszcze wczoraj wszystko smigalo
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

To pewnie REXa też wywala na czcionce. RX też korzysta z Tahomy.

Spróbuj przeinstalować czcionki.

W Panelu sterowania znajdziesz "Czcionki". Zrób kopię zapasową tahomy i usuń ją, a potem zainstaluj z paczki, którą znajdziesz w folderze REXa (Ścieżka/REX/Fonts/fonts.rar). Może "rexowa" Tahoma zadziała.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Przy czym instalacja czcionek polega na przeciągnięciu jej w Eksploatorze do katalogu Windows\Fonts. Pojawi się monit, po którym czcionka będzie widoczna i stosowana w systemie. Nie zadziała "pozasystemowe" kopiowanie np. Total Commanderem.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
slysy
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Panowie!
Działa, przeinstalowałem czcionki z folderu REX-a i działa!
Mało tego, przeinstalowanie czcionek na służbowym laptopie usprawniło mi też program e-charts od Navtecha (do podejściówek) który po instalacji LTS-a także przestał działać.
Dwóch informatyków z działu IT w mojej firmie nie dało sobie rady z problemem który koledzy z forum rozwiązali w kilka godzin i dwa posty :-)

Bardzo Wam dziękuję za pomoc!!!
Obrazek
ODPOWIEDZ