Jakie różnice pomiędzy podstawą FSX, a mesh Europa darmowym

Ogólna dyskusja na temat FS2002, FS2004, FSX.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

dare.k
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Jakie różnice pomiędzy podstawą FSX, a mesh Europa darmowym

Post autor: dare.k »

Witam.
Proszę o pomoc.
Zainstalowałem FSX Gold + Acceleration. Dodatkowo chciałem poprawić płaskość Polski. Zainstalowałem dwa meshe: srt2eur2 i srt2eur.
Powiem, że różnic brak. Porównałem okolice wokół lotnisk przed i po instalacji dodatków w Gdańsku, Rzeszowie, Krakowie i Pradze.

Mesh Europy mam umieszczony: MFSX/ Addon Scenery/ Mesh Europa/ scenery.
W ustawieniach Scenery Library mam Mesh Europa (to co dodałem) jako pozycja 7 zaraz pod Addon Scenery poz. 6.

Dziwi mnie też to dlaczego katalog Mesh Europa jest umieszczony w Addon Scenery, skoro dalej jest jeszcze katalog scenery. I tu dopiero są pliki mesh.
Ostatnio zmieniony śr 23 kwie, 2014 20:15 przez dare.k, łącznie zmieniany 2 razy.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Zwykle scenerie trzymane są w osobnych folderach, by dało się nimi zarządzać z menu biblioteki scenerii (jeśli kilka scenerii wrzucisz do tego samego folderu, to przykładowo nie będziesz mógł dezaktywować tylko jednej). Foldery ze sceneriami mogą być w dowolnej lokacji, nie musi być to folder addon scenery. Folder ze scenerią będzie zawierał folder scenery (i przeważnie texture), bo taka jest organizacja plików FS-a.
dare.k
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Poznań

Post autor: dare.k »

Czyli dwa pliki z srt2eur2 i dwa z srt2eur mam umieścić w osobnych katalogach? A nie jak to zrobiłem 4 w jednym.
PZL Belfegor
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: PZL Belfegor »

Jeśli nie zamierzasz wyłączać siatki wysokościowej po kawałku, to nie ma po co, chyba, że autor w instrukcji wskazał inaczej (ale wątpię, by priorytet odgrywał tu znaczenie).
Awatar użytkownika
wojtek_84
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: EPKT

Post autor: wojtek_84 »

Dziwi mnie też to dlaczego katalog Mesh Europa jest umieszczony w Addon Scenery, skoro dalej jest jeszcze katalog scenery. I tu dopiero są pliki mesh.
Nie ma znaczenia gdzie umieścisz katalog ze scenerią. Konstrukcja tego co pokazujesz w scenery library to zawsze katalog, który zawiera folder scenery i opcjonalnie folder texture i tylko pliki z tych dwóch folderów będą używane w ramach danego wpisu w Scenery Library. Tzn - możesz mieć Addon Scenery, a w nim scenery, texture i jeszcze 10 folderów, w których będą inne scenerie. Te 10 folderów jest nieistotnych dla wpisu Addon Scenery w Scenery Library. Je trzeba dodać osobno.

Z tym, że to powoduje bałagan i najlepiej zrobić sobie folderek "Addon" albo jakiś podobny (lubię Addon bo jest na górze listy) i w nim wrzucać kolejne folderki ze sceneriami. Pliki meshu SRTM trzymam dla całego świata w jednym folderze (w Scenery Library poniżej Addon Scenery). Pliki dla dokładniejszych meshów (np. Mesh alp) trzymam w kolejnym (też poniżej Addon Scenery, ale nad tamtymi meshami).
Czyli dwa pliki z srt2eur2 i dwa z srt2eur mam umieścić w osobnych katalogach? A nie jak to zrobiłem 4 w jednym.
Jak wyżej - te pliki i wszystkie inne SRTM wrzuć do jednego i daj nisko w Scenery Library.
ODPOWIEDZ