Wolant Force Feedback z kierownicy
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
-
linoskoczekgb
- Cadet

- Skąd jesteś: Canada
Najtańszy wolant z force feedback kosztuje ok 2000$ , a kierownica Logitech G27 ok 300$. Jeśli ktoś napisałby program który za pomocą dwóch kierownic umożliwiałby sterowanie samolotem pewnie miałby wielu chętnych. Piszesz że zajmujesz się programowaniem to może warto się zastanowić nad tym pomysłem i zarobić dodatkowe pieniądze.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa
Do tego nie jest potrzebny osobny program - wystarczy przypisać osie dwóch kierownic do odpowiednich funkcji w symulatorze lotu (większość nie ma problemów z obsługą wielu kontrolerów). W przyszłości może ukazać się tańszy wolant odwzorowujący siły: https://www.kickstarter.com/projects/ir ... oke?ref=wn. W FS-ie siłowe sprzężenie zwrotne jest dosyć kiepskie, dlatego warto poczytać o http://www.fs-force.com/.
-
linoskoczekgb
- Cadet

Raczej chodzi mi o prawidłowe działanie force feedback, a ten program działa tylko z kilkoma joystickami zaś użycie kierownic dałoby o wiele silniejsze silniki .
Ostatnio zmieniony ndz 18 maja, 2014 17:42 przez linoskoczekgb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
linoskoczekgb
- Cadet

-
PZL Belfegor
- Moderator

-
linoskoczekgb
- Cadet

Podałem jako przykład kierownice, które nie należą do najtańszych, np. taki Logitech DFGT kosztuje ok 160$. Gdyby program np. kosztował około 100$ plus 2x160$ to daje 420$, czyli pozostaje jeszcze 400$ na modyfikacje i trzeba jeszcze dodać, że te kierownice posiadają jeszcze sporo przełączników i kilka potencjometrów do wykorzystania.
Ostatnio zmieniony ndz 18 maja, 2014 19:48 przez linoskoczekgb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PZL Belfegor
- Moderator

A co konkretnie ma robić ten program, czego nie potrafi FS z FS Force? 400$ to dosyć niewielki budżet, niemniej do działa - chętnie zobaczę wolant oparty o dwie kierownice, na razie z podobnych projektów widziałem przebudowę kierownicy na pedały z siłowym sprzężeniem zwrotnym. Kierownica nie ma dodatkowych potencjometrów, ale można wykorzystać te z pedałów.
-
linoskoczekgb
- Cadet

-
PZL Belfegor
- Moderator

-
linoskoczekgb
- Cadet

-
PZL Belfegor
- Moderator

-
linoskoczekgb
- Cadet

Podłączyłem kierownice i przypisałem ja do "Elewator axis" na joysticku zostawiłem "Ailerons axis" i tylko to. Samo poruszenie na ziemi joystickiem powoduje ze kierownica się obraca co wydaje mi się dziwne . Następny test był w locie i kręcenie trymerem nie powoduje poruszenia kierownica. Sadze po opisie że program FS-Force to jakoś naprawia niestety nie współpracuje on z kierownicami . Stąd mój wniosek że należałoby stworzyć program który by to potrafił . Niestety ja tego nie potrafię.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Stwierdzenie, że FS Force nie współpracuje z kierownicami jest zbyt szerokie - coś komuś kiedyś działało: http://www.dirks-software.ca/fs-force/f ... .php?t=318
Z tego co pamiętam z czasów gdy miałem dżojstik z napędami, FS nie symuluje przesuwania punktu równowagi sił w zależności od trymowania, pomimo tego, że działają bardziej egzotyczne funkcje takie jak odwzorowanie ruchu sterownic podczas dzielenia kokpitu.
Sądzę, że program specjalizowany pod kierownice miałby raczej wąskie grono odbiorców, ciekawi mnie, na jakim poziomie zostałaby ustalona cena takowego.
Z tego co pamiętam z czasów gdy miałem dżojstik z napędami, FS nie symuluje przesuwania punktu równowagi sił w zależności od trymowania, pomimo tego, że działają bardziej egzotyczne funkcje takie jak odwzorowanie ruchu sterownic podczas dzielenia kokpitu.
Sądzę, że program specjalizowany pod kierownice miałby raczej wąskie grono odbiorców, ciekawi mnie, na jakim poziomie zostałaby ustalona cena takowego.
-
linoskoczekgb
- Cadet

Przyglądałem się kiedyś projektowi http://bffsimulation.com/FFB-yoke-1.php ,ale też nie wychodzi to tanio . Samo zastosowanie kierownic daje w miarę mocne FFB i zaletą może być mnogość przycisków takie G27 ma ich ponad 20 plus 3 wyjścia analogowe co przy dwóch daje niemałe pole do popisu dla budowniczych kokpitów . Nawet ta zaletę że gdyby ktoś chciał mieć w tym kokpicie dwa wolanty to musi na dzień dzisiejszy już zainwestować ok 4000$ dolarów w gotowe rozwiązanie z Flight illusion.
-
PZL Belfegor
- Moderator

Budowniczy nie musi się ograniczać do tej firmy - wolant oferuje także Brunner, w nieco bardziej profesjonalnej cenie. Przyciski czy dodatkowe osie to sprawa drugorzędna, gdyż cena jest niewielka w porównaniu z innymi częściami urządzenia.
Prawdopodobnie myślisz o pedałach, to jednak są wejścia.mnogość przycisków takie G27 ma ich ponad 20 plus 3 wyjścia analogowe
-
linoskoczekgb
- Cadet

Cenie sobie Twoja wiedzę i fachowość pewnie masz racje, nie wiem na ile pisanie takich programów jest skomplikowane, ale gdybym potrafił zaryzykowałbym i spróbowałbym na tym zarobić. W tej chwili testuje demo FS-Force i poruszanie joystickiem nie powoduje już obrotu kierownicy. Na razie trymer nie działa ,ale jeśli zadziała to dzięki Tobie będę miał wyzwanie
. Pozdrawiam .
-
PZL Belfegor
- Moderator

-
linoskoczekgb
- Cadet

-
PZL Belfegor
- Moderator

-
linoskoczekgb
- Cadet

Jedyny język który jako tako ogarniałem to Basic a były to lata 80 i czasy zx spektrum , mimo szczerych chęci chyba nie dam rady. Co prawda zaczynam , a raczej próbuje zacząć naukę C++ ,ale jestem na etapie wyświetlania napisu "Hallo world" . Nie wiem na ile starczy mi ambicji , ale na razie wracając do domu po pracy nie mam na nic już ochoty . Mam nadzieje ze lato podziała na mnie jakoś pozytywnie i doda mi energii .