Virtual Cockpit (co to jest?)

Dział dla początkujących pilotów. Uwaga - przed zadaniem pytania sprawdź (SZUKAJ) czy dany temat nie był już poruszany.

Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk

Bourbon

Virtual Cockpit (co to jest?)

Post autor: Bourbon »

Co to jest vc?? Do czego to służy??
Dziękuję za informacje :)
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator
Skąd jesteś: EPPO

Post autor: konraf »

VC = Virtual Cockpit

Zwykle panel samolotu sklada sie z elementów 2D. Nie mozesz sobie w nim swobodnie ruszac głową - tylko zmieniac widok prawo-lewo, gora-dol. Przy VC masz taka swobode.
Bartek
Regulamin Forum - Proszę przeczytać przed napisaniem posta
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Zabrze

Post autor: Yoda »

Do poruszania sie po kabinie wystarczy program "ACTIVE CAMERA", do FS2002 jest darmowy ale do FS2004 niestety platny.

Pozdrawiam.
JeV
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: z vaccu

Post autor: JeV »

w 737 do airport 2002 byl ciekawy sposob zmiany miejsc, w vc wystarczylo naciskac kombinacje klawiszy CTRL + 1 - 9 i w ten sposob skakales z mijsca na miejsce
Conrad

Post autor: Conrad »

Yoda pisze:Do poruszania sie po kabinie wystarczy program "ACTIVE CAMERA"
Do porusania sie wystarczy dobra znajmosc klawiszologii. AC wlasnie na tym sie opiera co daje FS w pieknej instrukcji.
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: EPWA

Post autor: kaa »

Trochę nie wiem jak zacząć...

Chodzi o to, że "wywodzę się" z symulatorów maszyn uzbrojonych, zwrotnych i wrogo nastawionych. Stąd gdy w grach zaczęły pojawiać się "wirtualne" kokpity (chyba EAW był pierwszy... przynajmniej na moim HDD) nie mogę się bez nich obejść. Możliwość płynnego rozglądania się to całkiem nowa jakość. Moje przyzwyczajenia podtrzymał IL-2 wraz lataroślami i LockOn. I przez to rażą mnie dziś panele 2D zarówno w Falconie jak i w FS.

W FS dotąd latałem głównie krzakowymi mosolotami ;) (bush planes) i tam cała radocha właśnie tkwi w rozglądaniu się iż by w jakąś górę/drzewo/słup nie wlecieć. Teraz zaczynam latać biz-jetami. Niełatwo o dobry i funkcjonalny VC, a jeśli już się trafi, to wymaga bardzo wiele od kompa... zbyt wiele, szczególnie jak samolot ma kilka MFD w kabinie. Z drugiej strony jak się pomyka wysoko i szybko to nie ma takiej palącej potrzeby by się rozglądać. Niby powinny wystarczyć widoczki "snap" w lewo, prawo i skośne... ale mam jakieś dziwne opory przed używaniem paneli 2D.

Tyle przydługiego wstępu. Teraz pytanie.

Czy starzy wyjadacze latają na panelach 2D czy kokpitach 3D?
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Ciebie razi kokpit 2D a mnie 3D ;) Osobiscie z 3D wogole nie korzystam (no moze czasami, gdy rekraacyjnie lece czyms małym ale tu tez VC uzywam tylko do rozglądania sie wokół, a nie korzystania z funkcji kokpitu).
Bartek
JeV
Jet Captain
Jet Captain

nie wiem czy jesem az tak starym wyjadaczem :lol:

2D... o wiele bardziej funkcjonalny!
burus
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: krakow

Post autor: burus »

Czy Virtual Cocpit jest integralny z samolotem?? I czy zawsze ten samolot jest platny?Skad sciagnac Bezplatny samolot z VC??
Artur S.
Jet 1st Officer
Jet 1st Officer
Skąd jesteś: WAW

Post autor: Artur S. »

VC jest zintegrowany z konkretnym modelem samolotu. Oczywiście są freewarowe, ale w tej chwili nie potrafię Ci podać konkretnego linka. Z tego co pamiętam to chyba defaultowe benki mają VC?
Pozdrawiam - Artur S.
AZT017 (WAW)

Core i7 6700K, ASUS MAXIMUS VIII RANGER, 16GB/2666MHz, MSI GTX970, OS Win7/64bit, SSD Crucial 250GB, FS2004
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Silesia

Post autor: ajwaj »

kaa pisze:I przez to rażą mnie dziś panele 2D zarówno w Falconie jak i w FS.
Akurat panel 2D jest w Falconie całkiem fajnie odwzorowany i praktycznie idealnie zgodny z realem (wiem z autopsji). A poza tym możesz przeciez sobie włączyć panel 3D i po kłopocie, czyż nie?
Obrazek
McDonnell Douglas DC-10-30F Federal Express FDX472
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet

Jest zintegrowany, ale nie musi być płatny. Przykłady darmowych samolotów z sensownym VC: Falcon, Bf 108, Turbo Commander 690, An-2, Tu-114 czy maszyny z GoldenEagle. Te i inne znajdziesz w wątku o darmowych samolotach.
Artur S. pisze:Z tego co pamiętam to chyba defaultowe benki mają VC?
Wszystkie defaultowe maszyny w FS9 mają funkcjonalne VC.

ajwaj pisze:akurat panel 2D jest w Falconie całkiem fajnie odwzorowany i praktycznie idealnie zgodny z realem (wiem z autopsji).

Nie twierdzę, że nie jest wierny oryginałowi. Chodzi mi o brak pełnej swobody rozglądania się - bardzo istotnej w walce manewrowej.
ajwaj pisze:A poza tym możesz przeciez sobie włączyć panel 3D i po kłopocie, czyż nie?
Niezupełnie bo VC nie jest w pełni funkcjonalny. W tym cały ból, że trzeba przełączać między jednym a drugim widokiem. Trochę mnie razi sztuczność takiego rozwiązania. Ale cóż - jak się nie ma co się lubi... Przyzwyczaję się, choć odczuwam to jako krok do tyłu (od strony technicznej).

Następne pokolenie simów będzie już chyba miało interaktywne kokpity 3D. Wydaje mi się, że wraz z rozwojem komputerów panele 2D odejdą w zapomnienie. Zresztą FS i F4 to chyba ostatnie gry z takim rozwiązaniem, z kolei w LO i IŁach mamy "nieklikalne" kokpity 3D. Choć z drugiej strony porównanie stopnia komplikacji tych gier (z 2D i 3D) daje do myślenia...
Paweł Baster
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Kraków

Post autor: Paweł Baster »

Również mam nadzieję ze niedługo 2D odejdzie w FSie w zapomnienie jak w innych grach "symulatorach". IMHO latanie z w kokpicie 3D a przed bitmapą to przepaść w realności latania, niezależnie od wielkości samolotu.
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Wszystkie defaultowe maszyny w FS9 mają funkcjonalne VC.
No nie wszystkie, ale wiekszosc.
Niezupełnie bo VC nie jest w pełni funkcjonalny. W tym cały ból, że trzeba przełączać między jednym a drugim widokiem.
No w niektorych samolotach trzeba sie przelaczac bo niedzialaja wszystkie przyciski, ale w takiej cessnie czy level-d dziala wszystko w VC i nie ma potrzeby przechodzic na kokpit 2d
Cerata
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: Warszawa

Post autor: Cerata »

Osobiście, latając głównie GA czyli "nisko i powoli" (głównie niestety z braku czasu) nie używam widoków 2D od niepamiętnych czasów. Fakt,że używam głównie płatnych modeli, gdzie VC są niemal wykonane perfekcyjnie (jak np. SF260, Spitfire(Realair), Carenado Cessna Skylane 182 RG II, Cessny 152,172, 177RG,421 od F1 itp).
fs9: Gigabyte K8NS Ultra939; AMD64 3800+; GF6800GS256/256 (AGP) ;RAM-DualDDR400-2GB (2x512+2X512); nr GG 4431973
Awatar użytkownika
konraf
Administrator
Administrator

Paweł ale powiedz mi jak np. latasz z VC w takim PMDG737 czy LevelD767. Prawde mowiac nie potrafie sobie tego wyobrazic, mimo, ze kilka razy próbowałem tak latać. W 2D chce wejsc w Overhead czy FMC, jeden klik i overhead czy FMC mam przed sobą w pelnej krasie. A w VC? Musze obrócic hatem widok (przy tym pogmerać w ustawieniach fs9.cfg bo domyslnie ruch kamery/pan jest dosć wolny), czesto przyblizyć/oddalić. To wszystko zajmuje duzo wiecej czasu i zachodu.
Bartek
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ja sie zgodze z Bartkiem, ale tylko w przypadku gdy nie posiada sie TrackIR. Z tym uzadzeniem to juz inna sprawa w VC.
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet

A jakie defaultowe maszyny nie mają funkcjonalnych VC? Nie kojarzę (miałem przerwę od FS), a ciekawym (choć nie aż tak żeby teraz oglądać wszystkie VC)...

Jeśli chodzi o panel, to zaczynam się przyzwyczajać - lecę sobie właśnie IFR Falconem 50 z EPKK do EPWA, czas i pogoda rzeczywiste, czyli i tak gucio za oknem widać. Przeszkadzają mi dwie rzeczy:
- panel czasem "mryga" (na ułamek sekundy robi się czarny), np. wczoraj tak miałem, nie pamiętam w jakiej maszynie
- "rzucanie okiem" na boki powoduje czasami dogrywanie tekstur (tych z VC) i zwolnienie gry

PS
Przearanżowałem sobie klawiaturkę (przez unifikację z pozostałymi simami, w które grywam), m.in. dałem kolejne panele na F1, F2... - właściwie, to chciałem się tylko pozbyć Shifta, ale funkcje przypisanie do samych numerków (1, 2...) przestają działać po ponownym uruchomieniu gry, nie mam pojęcia czemu.
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Kaa sprawdzil bym dokladnie ale usunąlem defaultowe samoloty. Ale VC nie mialy Money Bravo, Cessna 208 i chyba jeszcze jakas wersja. Mozliwe ze cos tam jeszcze ale nie pamietam.

Pozdrawiam.
JeV
Jet Captain
Jet Captain

Yoda pisze:Kaa sprawdzil bym dokladnie ale usunąlem defaultowe samoloty. Ale VC nie mialy Money Bravo, Cessna 208 i chyba jeszcze jakas wersja. Mozliwe ze cos tam jeszcze ale nie pamietam.

Pozdrawiam.
to FS2002, w 2004 już posiadają VC
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet

Akurat tymi maszynami sporo latam i zapewniam, że mają w pełni funkcjonalny VC - w ogóle nie używałem panelu. Jeśli będziesz nalegał, służę obrazkami. W FS9 chyba jednak mają wszystkie.
Ostatnio zmieniony czw 03 lis, 2005 22:16 przez kaa, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Yoda
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Ehhh chyba jesze starymi dobrymi czasami zyje :oops: Moj blad.

Poz.
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet

Polatałem trochę na 2D i nie było źle. Wręcz przeciwnie. Z rozpędu siadłem więc na koniec jeszcze do Challengera POSKY... i wtedy zdałem sobie sprawę z tego, że są panele fajne (wspomniany Falcon 50 czy Tu-114) i niefajne (rzeczony CRJ czy ERJ z DreamWings). Abstrahując od funkcjonalności dla mnie te pierwsze dają namiastkę siedzenia w kokpicie, podczas gdy te drugie stwarzają wrażenie dechy z namalowanymi zegarami. Pewnie Was to nie zdziwi, ale podobają mi się panele, które nie odbiegają zbytnio wyglądem od VC (a tym samym prawdziwej kabiny).
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain

kaa pisze: Niezupełnie bo VC nie jest w pełni funkcjonalny. W tym cały ból, że trzeba przełączać między jednym a drugim widokiem. Trochę mnie razi sztuczność takiego rozwiązania.
Masz zainstalowanego SuperPak-a?
Obrazek
Awatar użytkownika
kaa
Cadet
Cadet

Kiedyś miałem F4 z SP i VC był naprawdę niezły, ale o ile pamiętam zimnej maszyny uruchomić się z jego poziomu nie dało. W FS da się w defaultowych samolotach, w dobrych płatnych i w raczej nielicznych darmowych.
SP-TFU
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EPRU

Post autor: SP-TFU »

konraf pisze: Musze obrócic hatem widok (przy tym pogmerać w ustawieniach fs9.cfg bo domyslnie ruch kamery/pan jest dosć wolny), czesto przyblizyć/oddalić. To wszystko zajmuje duzo wiecej czasu i zachodu.
Mozna prosić o szczegóły co zmienić w fs9.cfg?
Awatar użytkownika
misio1958
Light Planes Captain
Light Planes Captain
Skąd jesteś: EDDK

Post autor: misio1958 »

Radze zainteresowac sie tym programamem:
FlusiFix.
Jest juz w wersji angielskojezycznej. Wiele z problemow FS-a da sie rozwiazac 1-dnym kliknieciem myszy.
NET

Post autor: NET »

W fs9.cfg sekcja [CONTROLS] i zmień wartość przy PAN_RATE do odpowiedniej wartości, poeksperymentuj troche ;) Ja mam np 1400 bo lubie móc się szybko odwrócić w VC.
Awatar użytkownika
ajwaj
Light Planes Captain
Light Planes Captain

kaa pisze:Kiedyś miałem F4 z SP i VC był naprawdę niezły, ale o ile pamiętam zimnej maszyny uruchomić się z jego poziomu nie dało. W FS da się w defaultowych samolotach, w dobrych płatnych i w raczej nielicznych darmowych.
Da się. A poza tym SuperPak to nieodzowny element Falcona. Latanie bez niego to jak latanie w FS defaultowymi liniowcami.
Obrazek
moebius

Post autor: moebius »

Witam!
Jestem nowy i zakochany w FS, wybaczcie, że odkopuję ten temat (kazaliście użyć opcji SZUKAJ :P), ale mam problem związany z VC. Mianowicie mój joystick nie ma HAT'a, a chciałbym mieć możliwość swobodnego rozglądania się po VC. Czy da się to robić za pomocą myszki? Poczytałem o Active Camera, ale poszukuję rozwiązania darmowego (ech, jak każdy). Chodzi mi o FS 2004. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator
Skąd jesteś: KDA

Post autor: RzEmYk »

Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez RzEmYk, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do opcji Szukaj!
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Snoopy_jb
Cadet
Cadet
Skąd jesteś: Bytom

Post autor: Snoopy_jb »

Witam.
Używam F1View i jedyne co mnie 'boli' to skoki przy obrotach kamerą w kokpicie. Wiem, że można PAN_RATE zmniejszyć ale wtedy 'łeb' będzie się obracał powoli. Jest jakiś trick, żeby dało się płynnie ale szybko obracać kamerą? Zależałoby mi na F1View bo jest darmowy ;)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Snoopy_jb pisze:Witam.
Używam F1View i jedyne co mnie 'boli' to skoki przy obrotach kamerą w kokpicie. Wiem, że można PAN_RATE zmniejszyć ale wtedy 'łeb' będzie się obracał powoli. Jest jakiś trick, żeby dało się płynnie ale szybko obracać kamerą? Zależałoby mi na F1View bo jest darmowy ;)
Pozdrawiam.
Jakie skoki? Brak płynności? Klatkowanie?
Obracasz za pomocą myszki?
Blaszak: MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11
Awatar użytkownika
Snoopy_jb
Cadet
Cadet

Tak, właśnie za pomocą myszki. Wciskam 3 przycisk i obracam, skutkuje to tym, że nie ma płynnego ruchu (jak myszką), tylko skok.
Awatar użytkownika
RzEmYk
Moderator
Moderator

Snoopy_jb pisze:Tak, właśnie za pomocą myszki. Wciskam 3 przycisk i obracam, skutkuje to tym, że nie ma płynnego ruchu (jak myszką), tylko skok.
Skok np. co 15*, czy skok, jako brak płynności wyświetlania grafiki?
Awatar użytkownika
Snoopy_jb
Cadet
Cadet

:) Płynności to mi nie brakuje :)
chodzi o te twoje "np. co 15*"
kjon

Post autor: kjon »

hmm mam pytanie :/ gdy lece defaultowym benkiem i klikam na s zeby przelaczyc sie na VC nie ma vc tylko sceneria i widok jakby zza szyby , niewidac kokpitu tylko strone w jaka lece gdy na padzie kieruje sie w lewa lub prawa strone widze tylko skrzydlo a nie vc :?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez kjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
D. Design
Jet Captain
Jet Captain
Skąd jesteś: Warszawa EPGO

Post autor: D. Design »

Albo to nie jest defaultowy B, albo masz przestawiony view point w aircraft.cfg, albo masz jakieś zewnętrzne oprogramowanie do sterowania widokiem (Active Camera?).
Obrazek
PZL Belfegor
Moderator
Moderator

Post autor: PZL Belfegor »

Zwracaj większą uwagę na pisownię. Czy we wszystkich samolotach nie możesz swobodnie obracać głowy w VC? Jeśli tak, to pewnie jakiś dziwny HAT na Twoim padzie - najlepiej ściągnij F1Viev, wtedy będziesz mógł się rozglądać z użyciem myszki.
miechel
Light Planes Captain
Light Planes Captain

Post autor: miechel »

Który wpis odpowiada za prędkość i płynność rozglądania się po vc w FSX, bo PAN_RATE nie znalazłem?
ODPOWIEDZ