Na początku dodam ze napisalem podobny post na PolishVatsim ale zapewne nie wszyscy przegladają oba fora wiec...
Kilka słów o brzemiennej w skutkach decyzji która zapewne wiekszość z latających online podjęł juz lub podejmie w przyszłosci - chodzi mianowicie o zmiane komunikacji z tekstowej na głosową - /V/...
Zaczynalem online calkiem niedawno i przyznam ze mialem w planach zacząć odrazu od voice ale z roznych względów przewaznie wiązących sie nowością sytucji - roznorakością i iloscia materiału do przyswojenia (czytaj lekkiego stresu) niezrobiłem tego i zacząłem via tekst.Tekst był w komunikacji ale oczywiscie słuchalem wymiany informacji kontroler-pilot (między innymi pilotami) podczas swoich lotów online co pozwoliło dojrzeć decyzji zapewne szybciej.
Piersze jakby ciepłe spostrzezenia.
Podczas pierwszego kontaktu - mialem wrazenie ze bardzo czegos brakuje - czego?Tego co do tej pory było ciagle dostępne w razie "zgubienia" = mozliwości zerknięcia w tekst - posilenia się nim przy readback'u.brak tego objawił się chwilą zastanowienia i prosbą o ponowne podanie polecenia - ale zaraz po tym brak ten spowodował chęc przestawienia sie na inne widzenie i to własnie trzeba szybko przyswoić.Nie twierdze ze to najłatwiejsza rzecz na ziemi ale twierdze ze im szybciej nastąpi taka zmiana jest prostrza do wykonania wiec kazdy czas jest dobry(bo wcześniejszy niż mógłby być
Jesli macie ochote spróbować - zróbcie to a ochote przenieście na inny zrealizowany zapewne później cel
Mam nadzieje ze komuś się to przyda.Jesli ktoś miałby ochote rozwiac wątpliwości i usłyszec o optymiźmie od NEWBIE zapraszam via mail - gg - pw .
Jacek