Saitek X45 - profil ustawień
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Saitek X45 - profil ustawień
hm... od wczoraj należe do "fanklubu saitka x45" maszyna niesamowita, ale.. niepotrafię ustawić w programie konfigurujacym profilu. Wiem wątek taki był na zaprzyjaźnionym forum lecz jest może ktoś kto uzywa tego ustrojstwa od dłuższego czasu i ma zadowalająco dla niego obłożonego tego joya.
Nie wiem jak ustawić np na rotary1 trymowanie samolotu, lub jednym przyskiem albo sekwencją ustawić włączanie radia itd. Jeśli jest ktoś kto mógłby mi wskazać właściwą drogę to byłbym wdzięczny. Aha.. ale przepustnica i stery kierunku to bajer naprawdę i precyzja.
Moze mały opisik co i jak po polsku.plz
z góry dzieki za pomoc
ps.
instrukcję mam ale english no abla
Nie wiem jak ustawić np na rotary1 trymowanie samolotu, lub jednym przyskiem albo sekwencją ustawić włączanie radia itd. Jeśli jest ktoś kto mógłby mi wskazać właściwą drogę to byłbym wdzięczny. Aha.. ale przepustnica i stery kierunku to bajer naprawdę i precyzja.
Moze mały opisik co i jak po polsku.plz
z góry dzieki za pomoc
ps.
instrukcję mam ale english no abla
pozdrawiam

Jeśli chodzi Ci o profil który ustawiasz w Profilerze, to na razie daj sobie spokój. Nie ma takiej potrzeby. Wszystko, no prawie wszystko, możesz ustawić w samym FS. Również trymer na Rotary:)
Jestem teraz w pracy i nie odtworzę z pamięci wszystkich kroków, ale jak wrócę do domu, to dopiszę, jeśli do tego czasu ktoś inny nie odpowie.
W skrócie wygląda to mniej więcej tak:
Setup - Assignments :
- wybierasz jaką funkcję chcesz zmienić, a następnie wybierasz jaki kontroler (rozwijana lista powyżej listy funkcji - jeśli masz tylko 1 joy, to będzie tam tylko Saitek X-45)
- pod listą funkcji jeden z przycisków nazywa się o ile dobrze pamiętam "Change joystick assignment" i jego właśnie użyj.
itd.
Jak już uporasz się z przypisywaniem wejdź w Setup - Sensitivities.
Jeśli wcześniej przypisałeś Rotary1 np. do Aileron Trim, to w Sensitivities powinna pojawić się odpowiednia pozycja do tuningu.
Ja sam mam podłączone 3 kontrolery, wszystkie Saitek'a: X-45, Cyborg3D i pada P880.
W FS używam przepustnicy z X-45 i Cyborga (jest imho bardzej precyzyjny niż joystick z X-45) i pada P880 głównie do obsługi radia, GPS. Duży czad, polecam.
W wojskowych tylko kompletu X-45.
Pozdrawiam,
Qba.
Jestem teraz w pracy i nie odtworzę z pamięci wszystkich kroków, ale jak wrócę do domu, to dopiszę, jeśli do tego czasu ktoś inny nie odpowie.
W skrócie wygląda to mniej więcej tak:
Setup - Assignments :
- wybierasz jaką funkcję chcesz zmienić, a następnie wybierasz jaki kontroler (rozwijana lista powyżej listy funkcji - jeśli masz tylko 1 joy, to będzie tam tylko Saitek X-45)
- pod listą funkcji jeden z przycisków nazywa się o ile dobrze pamiętam "Change joystick assignment" i jego właśnie użyj.
itd.
Jak już uporasz się z przypisywaniem wejdź w Setup - Sensitivities.
Jeśli wcześniej przypisałeś Rotary1 np. do Aileron Trim, to w Sensitivities powinna pojawić się odpowiednia pozycja do tuningu.
Ja sam mam podłączone 3 kontrolery, wszystkie Saitek'a: X-45, Cyborg3D i pada P880.
W FS używam przepustnicy z X-45 i Cyborga (jest imho bardzej precyzyjny niż joystick z X-45) i pada P880 głównie do obsługi radia, GPS. Duży czad, polecam.
W wojskowych tylko kompletu X-45.
Pozdrawiam,
Qba.
Niestety MODE (czyli te trzy pozycje przełącznika na przepustnicy) nie jest obsługiwany w FS, czyli nie podstawia innego zestawu przycisków, chyba, że rzeczywiście w pocie czoła zbudujesz profil w Profilerze, aby X-45 udawał klawiaturę, ale to nie to samo
Jeśli jednak znasz jakiś inny sposób aby FS "rozumiał" MODE'y daj znać.
Pozdrawiam,
Qba.
Jeśli jednak znasz jakiś inny sposób aby FS "rozumiał" MODE'y daj znać.
Pozdrawiam,
Qba.
Nooo, dzięki, rzeczywiście wygląda obiecująco. Tylko obawiam się, że ponieważ na driverach Saiteka mam podłączone, jak pisałem powyżej, 3 urządzenia jednocześnie, to mogą być jakieś niespodzianki. Choć z drugiej strony w NukeUSB można zwolnić konkretny port USB i zainstalować te drivery obok Saitekowych, dla obsługi tego właśnie portu (chyba).
Wiesz coś może więcej na ten temat?
Qba.
Wiesz coś może więcej na ten temat?
Qba.
Witam wszyskich.
Piszę w tym poście aby nie zakładać nowego.Posiadam Saitek X-45 uszkodził mi się kabel łączący przepustnicę z joystickiem.Wymieniłem cały kabel polutowałem tak jak być powinno.Po podłączeniu do kompa i włączeniu wszystko działało dobrze.Poza jedna sprawą steru kierunku(nie można było utrzymać samolotu w linii prostej) kalibracji też nie udało się poprawnie wykonać. Ster kierunku mam standardowo przypisany do przycisków pod przepustnicą.Jako,że nie miałem wgranych sterowników myślałem,że to dlatego.Po wgraniu najnowszych sterowników ze strony saiteka oraz programu tam zamieszczonego,joystick "zwariował" kompletnie. Przepustnica działa tylko w zakresie min i max czyli nie mogę jej ustawić na np.50% tylko 0 lub 100%.A ster kierunku kompletnie nie działa. Mam teraz pytanko jak odinstalować te sterowniki saiteka? Próbowałem z menadżera urządzeń ale nie pomogło znajdują się ciągle w systemie.Proszę o pomoc w tej kwestii bo zupełnie nie da się teraz latać.Z góry przepraszam za długi post.
Piszę w tym poście aby nie zakładać nowego.Posiadam Saitek X-45 uszkodził mi się kabel łączący przepustnicę z joystickiem.Wymieniłem cały kabel polutowałem tak jak być powinno.Po podłączeniu do kompa i włączeniu wszystko działało dobrze.Poza jedna sprawą steru kierunku(nie można było utrzymać samolotu w linii prostej) kalibracji też nie udało się poprawnie wykonać. Ster kierunku mam standardowo przypisany do przycisków pod przepustnicą.Jako,że nie miałem wgranych sterowników myślałem,że to dlatego.Po wgraniu najnowszych sterowników ze strony saiteka oraz programu tam zamieszczonego,joystick "zwariował" kompletnie. Przepustnica działa tylko w zakresie min i max czyli nie mogę jej ustawić na np.50% tylko 0 lub 100%.A ster kierunku kompletnie nie działa. Mam teraz pytanko jak odinstalować te sterowniki saiteka? Próbowałem z menadżera urządzeń ale nie pomogło znajdują się ciągle w systemie.Proszę o pomoc w tej kwestii bo zupełnie nie da się teraz latać.Z góry przepraszam za długi post.
-
PZL Belfegor
- Moderator

- Skąd jesteś: Warszawa