No cóź, faktycznie dylemat jest. Jeden z najdroższych softów na rynku, z drugiej strony możliwości, które są zupełnie unikalne.
Posiadam legalnie nabyte dwa produkty z serii NG Vce, tj. -900 i -600 oraz expansion sets do -600 i -900. Ostatnio wyszła -700 ale w związku z brakiem ochoty firmy (trochę się tam ostatnio pozmieniało) na udzielenie rabatu, tak jak miało to miejsce po wejście -600, zrezygnowałem z zakupu.
W telegraficznym skrócie :
MINUSY :
- brak aktualnego AIRAC (wydają kwartalnie, nieregularnie) ,
- Smith's FMC nieco ubożuchny - nieprawidłowo działająca funkcjonalność PROG (ETA, FUEL REMAIN, etc.), niewłaściwie wyliczana wartość TOD (długo by o tym pisać a miało być w skrócie) ,
- gauge timera bez żadnych funkcjonalności (nie ustawisz przykładowo 1,5 min odejście na outband leg

) ,
- jedynie panele 3D - brak 2D, można je zdefiniować bądź za pomocą Active Camera, bądź otrzymać już zdefiniowane w dodatku Expansion set _eye viewpoint(dla jednych to minus dla innych plus, umieszczam w minusach gdyż od nadmiaru głowa nie boli przecież) ,
- mocarna platforma do nacieszenia się samolotem (mój skromny AMD2500+, ATI9700 PRO, 1Gb RAMw dualu ledwo starcza) ,
- mordęga autoryzacyjna (Ariane posiada jakiś uraz psychiczny co do zabezpieczeń

)
- koszmarna cena !!!!!!!!!!!
PLUSY :
- dla mnie najlepszy FDE dla małego Boeinga Ng (real pilotem nie jestem, byłem natomiast świadkiem testowanie Ariane, PMDG i starego "kochanego" DF734 przez prawdziwego pana pilota 737(fakt, że lata tylko na classicach boeing nie zmienia myślę rzetelności oceny) i werdykt był jednoznaczny : the Ariane is no 1) ,
- wszelkiego rodzaju smaczki, poczynając od tzw. trzęsącego się kokpitu poprzez oblodzenia szyb (przy niewłączonych podgrzewaczach), smugi (contrails) podczas podejść na lotniskach (i warunkach pogodowych) o elewacji bliskiej 0 AMSL (doskonale widoczne na EHAM, EKCH...) a kończać na wręcz bajecznym oświetleniu kokpitu. Dodatkowo pięknie wymodelowane gadżety, zewnętrzne żródło zasialanie, pushback tracks...(w dodatku Expansion set mamy również możliwość przesiąść się do takiego tracka wypychającego, pogadać z pilotem i własnoręcznie kierując trackiem wypchnąć elegancko maszynę. Takie tam cymesy, jak otwieranie wszelkich możliwych drzwi, luków, "wywalanie" schodków - wszystko to odbywa się poprzez przyciski na upper panel a nie jakieś magiczne klawisze skrótów.
- dzwięki- są po prostu dobre ,
- model zewnętrzny (dla mnie bardzo, bardzo ładny - nie wierz w bajki, które rozsiewa E.Cantu, że takiego modelu to on by nawet za free nie wypuścił. Bzdura.).
Resumując : co zrobić należy do Ciebie, ja ani nie zachęcam ani nie zniechęcam.
Soft jest drogi, zastanów się dobrze.
Pozdrawiam
Gwidon