Leciałem ostatnio do Rzymu i w gitarze pękła mi struna(przy locie do Chicago miałem dwie gitary i nic się nie stało).W związku z tym pytanie o temperaturę w lukach(w tym przypadku w Benkach).Myślę że nie jest równa temperaturze zewnętrznej bo by ludziom wódka w kufrach zamarzała ale jaka jest?
pzdr
bober
Pytanie o temperaturę w luku bagażowym
Moderator: PZL Belfegor
Pytanie o temperaturę w luku bagażowym
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
-
Paulo
Gdzieś kiedyś czytałem (niestety nie pamiętam gdzie) jak ktoś próbował lecieć samolotem na gapę ukrywając się w luku bagażowym. Po wylądowaniu znaleziono delikwenta martwego. O ile pamiętam wymrożonego. Czy zawsze temperatura w kabinie jest równa tej w luku bagażowym? A może wspomniany gapowicz miał pecha i powodem niskiej temperatury w luku mogła być jakaś awaria?
z tego co ja pamiętam, ten delikwent leciał nie w luku bagazowym tylko w komorze podwozia. Luk bagażowy i kabina samolotu to konstrukcyjnie jeden element, całość stanowi przedział ciśnieniowy.Paulo pisze:Gdzieś kiedyś czytałem (niestety nie pamiętam gdzie) jak ktoś próbował lecieć samolotem na gapę ukrywając się w luku bagażowym. Po wylądowaniu znaleziono delikwenta martwego. O ile pamiętam wymrożonego. Czy zawsze temperatura w kabinie jest równa tej w luku bagażowym? A może wspomniany gapowicz miał pecha i powodem niskiej temperatury w luku mogła być jakaś awaria?
-
PK
Dokładnie tak jest choć z temperaturą bywa różnie. Prawdopodobnie klimatyzacja nie jest tam taka dobra co może mieć wpływ na temperaturę.slysy pisze:Luk bagażowy i kabina samolotu to konstrukcyjnie jeden element, całość stanowi przedział ciśnieniowy.
Kiedyś - strasznie dawno temu - leciałem IŁ-62 z tzw. II obszaru płatniczego (znaczy się z zachodu) do Warszawy wioząc świeżego ananasa (oj wtedy to był prezent). Panią stewardessę poprosiłem o przechowanie w lodówce, a ona zaproponowała mi... piwnicę. Na podłodze kuchni była klapa, a po jej podniesieniu pokazywały się schodki do pomieszczenia może 3mx3m. Było tam parę pustych skrzynek i tam położyłem swoje ananasa. Bylo tam wyraźnie zimniej niż w kabinie (min. 10 st. mniej) choć nie mroźno. Przed lądowaniem rożnica temperatur była podobna.
Piotr
W benku mamy dwa bagazniki, przod i tyl. Obydwa sa hermetyzowane podczas kazdego lotu. Ogrzewany moze byc tylko przedni i to tylko wtedy gdy kapitan to ogrzewanie wlaczy. Robi sie to na przyklad gdy leci pies. Bagaznik tylni nie jest ogrzewany w ogole.
Biorac pod uwage, ze benki z reguly ładuje sie na tyl (czyli w ogole nie ogrzewany) moze to byc powod dlaczego Ci pekla struna.
Biorac pod uwage, ze benki z reguly ładuje sie na tyl (czyli w ogole nie ogrzewany) moze to byc powod dlaczego Ci pekla struna.
Zeby było weselej, wracając poluzowałem trochę struny i gitara dotarła w całości,tyle że dwa dni późniejthewho pisze:W benku mamy dwa bagazniki, przod i tyl. Obydwa sa hermetyzowane podczas kazdego lotu. Ogrzewany moze byc tylko przedni i to tylko wtedy gdy kapitan to ogrzewanie wlaczy. Robi sie to na przyklad gdy leci pies. Bagaznik tylni nie jest ogrzewany w ogole.
bober
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,