Latam ostatnio m.in. C-130 Mika Stone'a z panelem Kena Mitchella i wydaje mi się że mój Hercules cos dziwnie mało pali?! Przeleciałem własnie z Norymbergi do Caslawia(obecna baza czeskich Gripenów) i na trasie 180NM, lecąc około 1h 20min na FL200 z prędkością przeciętnie od 160-200 kts spalił mi 460 Galonów(miałem po 20% tzn.900 Gal w każdym z dwóch zbiorników, po wylądowaniu po 15% tzn.670 Gal).To dość mało w porównaniu z rejsowymi Jetami.Czy to jest norma? Gdzie są takie dane zapisane( w .air nie będę grzebał ale jeśli to w aircraft.cfg to możnaby to pozmieniać)
pzdr
bober
Spalanie w Herculesie
Moderatorzy: PZL Belfegor, RzEmYk
Spalanie w Herculesie
W7 Home,ASUS P5KC,Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz,6 GB RAM,AMD R7 200 Series,
narodowy-socjalizm? Nie , dzięki
No właśnie nie za bardzo. Na w.w. trasie spalił mi w sumie 3084 lbs(460 gal) a chyba powinien dużo więcej.Mike pisze:C-130 wymaga 6000 lbs na pierwszą godzinę lotu i 4000 lbs na każdą kolejną przy 290 TAS.
Sprawdź czy się zgadza, bo nie mam pod ręką tabeli konwersji lbs -> gal...
pzdr
bober
P.S.
Skąd masz te dane?
Dzięki za odpowiedź.Jeśli masz jakiegoś płatnego Herculesa to czy jest tam jakiś kalkulator paliwa? Znalazłem kalkulator do ATR72 ale muszę jego obliczenia "lekko przystosowywać"Mike pisze:Dane pochodzą z manuala do C-130E i opinii dwóch osob, które na nim latały w realu.
Dla uproszczenia można dać pewnie 5000 lbs na godzinę lotu.
pzdr
bober
Dzięki! Metodą testów i przelotów "dostosowałem" licznik ATR72 - po prostu wynik z ATR x 4 i wszystko ok z rezerwą około 2000 lbs.Mam jeszcze problem z ciągiem na "jałowym biegu"(prop też na minimum). Samolot podczas kołowania przyspiesza i muszę ciągle hamować,nie mówiąc już o skrętach w miejscu.Próbuje różnych wariantów w aircraft.cfg ale na razie bez zadawalających rezultatów.
pzdr
bober
pzdr
bober